Voralberg bezirk Bludenz (laatste update: 24-10-2014)

 

Vorarlberg is het meest westelijke ‘provincie’ van Oostenrijk. Het ligt net ten westen van de bekende Arlbergpas en -tunnel. Vorarlberg lijkt qua taal en cultuur bijna meer op het naastgelegen Zwitserland dan op de rest van Oostenrijk. De hoofdstad van Vorarlberg is Bregenz, maar de grootste stad is Dornbirn.

 

Vorarlberg hoort bij de rijkste delen van Oostenrijk en zelfs bij de rijkste delen van Europa. De sterke economie van dit gebied leunt slechts voor een klein deel op de wintersport. Dat is terug te zien in de skigebieden. Vorarlberg heeft maar één echt groot skigebied (Ski Arlberg ligt deels in Tirol) met Montafon en mindere mate met het Kleinwalsertal.

 

Het bezirk Bludenz bestaat uit 28 gemeenten en één zelfstandige stad. Het gebied beslaat ruim 1.280 km² en er wonen 61.500 inwoners. Deze gemeenten zijn wat brandweer betreft onderverdeeld in 8 dictricten: Nenzing, Blumenegg, Schruns, Großwalsertal, Bludenz, Hochmontafon, Klostertal/Tannberg en Außermontafon. Elke zaterdag om 12.00 uur worden vanuit de RFL (Rettungs- und Feuerwehrleitstelle) in Feldkirch alle alarmeringssirenes middels een luid testalarm op functioneren getest. Dit is vergelijkbaar met de testen in Nederland op de 1e maandag van de maand.

 

De brandweerkorpsen zijn (zeker in vergelijking met Nederlandse korpsen) zeer goed uitgerust ondanks de lage aantallen oproepen en de kleine inwonersaantallen. De reden hiervoor is dat elk Oostenrijks dorp in principe zelfvoorzienend moet zijn. Dit is niet alleen van toepassing op de brandweer maar ook huisartsen zijn rijkelijk voorzien van goed ingerichte praktijkruimtes waar zelfs röntgenapparatuur te vinden is. Deze zelfvoorzienendheid is vooral van toepassing in de wintermaanden waar een afsluiting van grote delen van het land voor kan komen door bijvoorbeeld hevige sneeuwval of na lawines. De plaatselijke brandweerkorpsen zijn een belangrijk onderdeel van het sociale leven in een dorp. Veel dorpen hebben een korps waar tot 10% van de bevolking op één of andere manier lid van is.

 

Abschnitt 10 – Nenzing

 

Gemeinde Nenzing

 

De gemeente Nenzing grenst in het zuiden aan Zwitserland en in het zuidwesten aan het vorstendom Liechtenstein. Het is met een oppervlakte van 110 km² de op-vier-na-grootste gemeente binnen Vorarlberg. De gemeente telt zo’n 6.000 inwoners. Met 2.859 meter is de Panüler de hoogste berg in de gemeente. Naast Nenzing-Dorf horen ook de woonkernen Beschling, Latz, Gurtis, Roßnis, Halden, Rungeletsch, Motten, Mariex en Heimat tot de gemeente. Nenzing maakte van 1945 tot 1955 deel uit van de Franse bezettingszone in Oostenrijk. De grootse werkgever in de gemeente is de bekende fabrikant van hijskranen Liebherr. In de fabriek in Nenzing worden scheeps-, haven- en booreilandkranen en de bekende rupskranen en hydraulische graafmachines gemaakt. De helihaven in Nenzing is standplaats van de Vorarlberger traumahelikopter ‘Christophorus 8’. Het brandweerkorps van de gemeente wordt gevormd door de korpsen Gurtis, Motten-Mariex en Nenzing.

 

Het brandweerkorps van de gemeente Nenzing bestaat uit drie aparte korpsen met kazerne’s in Gurtis, Motten-Mariex en Nenzing.

 

• Feuerwehr Gurtis

 

Het korps Gurtis werd opgericht in 1932, bestaat tegenwoordig uit 26 korpsleden en rukt op jaarbasis minder dan 10 keer uit. Gurtis is het meest hooggelegen dorp van de gemeente (900 m. boven zeeniveau). De huidige kazerne aan de Bazorastrasse dateert uit 1980. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een personeel-/materiaalwagen en een motorspuitaanhanger. Vanwege de afgelegen ligging van Gurtis en omgeving werd in 2009 een groep ‘First Responders’ opgericht. De grondgebonden ambulances hebben een aanrijtijd nodig naar Gurtis van 20 minuten (of langer, afhankelijk van de weersomstandigheden). De First Responders van het brandweerkorps zijn na een oproep binnen de kortst mogelijke tijd in staat om belangrijke eerste hulp te verlenen in afwachting van de ambulance. Bij de start van het project bestond het verzorgingsgebied uit de dorpen Gurtis en Bazora. Inmiddels is het gebied uitgebreid met de dorpen Gampelün, Halden en Roßnis. Als via het noodnummer 144 een medische noodsituatie wordt gemeld bij de meldkamer wordt gelijktijdig met de ambulance ook het team First Responders opgeroepen.

 

 

• Feuerwehr Motten-Mariex

 

De kazerne van het korps Motten-Mariex is in gebruik sinds 1983 en biedt onderdak aan een blusvoertuig en een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit. Het korps werd in 1899 opgericht, bestaat uit 32 vrijwilligers en draagt zorg voor het grootste deel van de gemeente Nenzing: de dorpen Heimat, Motten, Mariex, Roßnis, Halden en Rungeletsch. Het korps wordt minder dan 10 keer per jaar opgeroepen.

 

 

• Feuerwehr Nenzing

 

Het korps Nenzing telt 75 vrijwillige korpsleden en is opgericht in 1884. Het korps is sinds 1998 ondergebracht in het ‘rettungszentrum’. In dit complex zijn de plaatselijke brandweer, de Bergrettung en de reddingsbrigade gezamenlijk ondergebracht. Het wagenpark bestaat uit een drietal blusvoertuigen, een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit, een adembeschermingsvoertuig, een personeel-/materiaalwagen, een voertuig voor de inzetleiding, een dienstbus en een berglandvoertuig op Pinzgauer-chassis. Op jaarbasis rukt het korps ongeveer 25-30 keer uit.

 

 

 

• Standort ‘Christophorus 8 Vorarlberg’ Nenzing

 

Naast het helikoptersteunpunt in Nenzing (dat het hele jaar door operationeel is), is er in Zürs am Arlberg tijdens het wintersportseizoen een tweede traumahelikopter gestationeerd. Hierdoor is elke locatie in Vorarlberg binnen twaalf minuten te bereiken. Het platform in Nenzing zweeft op 8 meter boven de grond en werd opgeleverd in december 2006.

 

 

Abschnitt 11 – Blumenegg

 

Gemeinde Bludesch

 

De gemeente Bludesch heeft een oppervlakte van 7,6 km² en telt 2.300 inwoners. De bergen rondom Bludesch bereiken een hoogte van 2.000 tot 2.600 meter boven zeeniveau. De gemeente bestaat uit de woonkernen Bludesch en Gais. In Gais ligt de Walgau-Kazerne van het Oostenrijkse leger. De kazerne is gebouwd tussen 1986 en 1989 en is de nieuwste legerkazerne van Oostenrijk. De gebouwen van de kazerne complex bevinden zich op het bijna 9,3 hectare grote terrein tussen de snelweg A14 en de Walgaustraße (L50) nabij de gemeentegrens met Schlins.

 

• Feuerwehr Bludesch

 

Het brandweerkorps van Bludesch heeft de beschikking over een tweetal blusvoertuigen, een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een dienstbus. Tot het korps behoren 46 vrijwillige korpsleden. De kazerne is in gebruik genomen in 1952. In 1988 werd vanwege de aanschaf van een groot formaat blusvoertuig een aanbouw met hogere voertuigstalling in gebruik genomen. Op jaarbasis wordt het korps zo’n 20 keer opgeroepen.

 

 

Gemeinde Ludesch

 

Ludesch is een landelijke gemeente met een totale oppervlakte van 11 km² en 3.200 inwoners. Het ligt op een hoogte van 555 meter boven zeeniveau. Ludesch vormt met de gemeenten Thüringen, Thüringerberg en Bludesch de ‘Blumenegg-gemeenten’. Ludesch is gelegen tussen de steden Bludenz en Feldkirch. Tot een paar decennia geleden werd de gemeente gedomineerd door de land- en tuinbouw. Vandaag de dag vormen industriële en ambachtelijke bedrijven de economische basis. In Ludesch is een helihaven gevestigd die voornamelijk voor privé-vluchten en vlieglessen wordt gebruikt.

 

• Feuerwehr Ludesch

 

In 1912 werd het vrijwillige brandweerkorps Ludesch opgericht. Tegenwoordig bestaat het korps uit 65 korpsleden. Ze hebben de beschikking over twee blusvoertuigen, een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een dienstbus. Het korps wordt zo’n 25 keer per jaar opgeroepen.

 

 

Gemeinde Nüziders

 

Nüziders is een gemeente onder de rook van Alpenstad Bludenz. De gemeente telt zo’n 4.700 inwoners en heeft een oppervlakte van 22 km². In Nüziders ligt de Muttersberg. Door middel van een kabelbaan is het mogelijk om op de berg komen. De kabelbaan gaat tot een hoogte van 1.400 meter. Enkele jaren geleden is de kabelbaan volledig vernieuwd en uitgebreid. De Muttersberg was in maart 1972 het toneel van een catastrofale bosbrand. Mede door de zuidwesten wind, het warme lenteweer en het feit dat er geen sneeuw lag, kreeg de brand kans om snel in omvang toe te nemen. Een berijdbare bosweg in dit gebied bestond toen nog niet dus de brandweer reed naar het dalstation van de kabelbaan. Toen ze daar aankwamen en de enorme rookwolken zagen, werd onmiddellijk groot alarm geslagen. Uiteindelijk werden 41 brandweerkorpsen, 95 militairen, helikopters en vliegtuigen van het leger en vele vrijwilligers ingezet bij de bluswerkzaamheden. Ca. 100 ha. bos werd door de brand verwoest.

 

• Feuerwehr Nüziders

 

Het brandweerkorps van de gemeente Nüziders bestaat uit 80 vrijwillige korpsleden en is opgericht in 1892. Het korps wordt op jaarbasis gemiddeld 45 keer opgeroepen. Het wagenpark bestaat uit drie blusvoertuigen, een logistiekvoertuig, een commandowagen en een personeel-/materiaalwagen. De kazerne aan de Kirchstraße is in gebruik sinds 1977. Vanwege de groei van het wagenpark is de voertuigstalling de laatste jaren uitgebreid met een tweetal extra stallingplaatsen die zijn voorzien van een eigen roldeur. Het korps Nüziders is aangewezen als bosbrand- en helikoptersteunpunt en is daarom ook uitgerust met een speciale aanhanger die is voorzien van diverse slangen, bijlen, scheppen en speciale blusrugzakken (voorzien van handpomp en kleine watervoorraad). Om de ‘blusemmer’ die onder de blushelikopter hangt te vullen is de aanhanger ook beladen met een opblaasbaar waterbassin van 6.000 liter. De aanhanger kan door elk brandweerkorps ter plaatse worden verzocht. Bij een inzet met een blushelikopter in het verzorgingsgebied van het bosbrand-ondersteuningsteam uit Nüziders komt deze automatisch ter plaatse.

 

 

Gemeinde Thüringen

 

De gemeente Thüringen telt ruim 2.100 inwoners, ligt aan de uitgang van het Große Walsertal en is één van de zogenaamde Blumenegg-Gemeenten. De economie wordt gedomineerd door voornamelijk de metaalverwerkende industrie, tapijtweverijen, houtbewerking en voor een klein deel door toerisme. Ook landbouw speelt een belangrijke rol. Het aandeel landbouwgrond in de totale oppervlakte van de gemeente is 42,3 procent. Thüringen ligt in de Walgau. Dit is een ongeveer 20 kilometer lang dal waar de rivier ‘ill’ doorheen stroomt.

 

• Feuerwehr Thüringen

 

Het brandweerkorps van Thüringen wordt gevormd door 65 vrijwillige korpsleden en is opgericht in 1885. De kazerne aan de Walgaustraße is in gebruik sinds 1958 maar wordt op korte termijn verlaten. In 2014 is een aanvang gemaakt met de bouw van een nieuwe kazerne voor het korps. Deze zal aan dezelfde straat worden gebouwd als de huidige. Het wagenpark telt twee blusvoertuigen, een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een dienstbus. Gemiddeld wordt het korps 1 keer per maand opgeroepen.

 

 

Gemeinde Tschagguns

 

Het grondgebied van de gemeente Tschagguns heeft een oppervlakte van 58 km² en herbergt zo’n 2.500 inwoners. De gemeente is zeer uitgestrekt en omvat naast de dorpskern Tschagguns nog de woonkernen Latschau, Bitschweil, Krista, Ziegerberg, Mauren en Zelfen. De hoogste berg van Tschagguns is de Drusenfluh met een hoogte van 2.835 m.

 

Het brandweerkorps van de gemeente Tschagguns bestaat uit twee aparte korpsen met kazerne’s in Latschau en Tschagguns.

 

• Feuerwehr Latschau

 

De brandweer van Latschau is opgericht in 1883. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een dienstbus. De kazerne is in gebruik sinds 1968. Tot 1976 was het gebouw voorzien van een plat dak. In dat jaar werd het gebouw van een (meer bij het dorp passend) puntdak voorzien. In 2002 is de kazerne compleet gerenoveerd. De 28 vrijwilligers worden minder dan 10 keer per jaar opgeroepen.

 

 

• Feuerwehr Tschagguns

 

Het korps Tschagguns telt ongeveer 50 vrijwillige korpsleden en is opgericht in 1883. De kazerne aan de Zelfenstraße is recentelijk compleet gerenoveerd. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een dienstbus. Ongeveer 20 keer per jaar wordt het korps opgeroepen voor brandbestrijding of technische hulpverlening. De nadruk ligt op de technische hulpverleningen (75% van de meldingen).

 

 

Gemeinde Schruns

 

Schruns is de grootste plaats in Montafon met een centrale, rustige en zonnige ligging. Het is een charmante plaats aan de rivier de ill en telt 3.900 inwoners op een oppervlakte van 18 km². Schruns kenmerkt zich door weids opgezette chaletachtige bebouwing. Schruns is het gezelligste dorp van het Montafon, je vindt hier enkele gezellige restaurants en barretjes. Schruns en Tschagguns worden altijd in één adem genoemd omdat zij samen het centrum van het Montafon-gebied vormen. In Schruns is een klein station wat het einde is van de zogenaamde ‘Montafonerbahn’ die het plaatsje met Bludenz verbindt.

 

• Feuerwehr Schruns

 

Het brandweerkorps van de gemeente Schruns is opgericht in 1874 en telt tegenwoordig 75 korpsleden. Het wagenpark bestaat uit een tweetal blusvoertuigen (waarvan één op Unimog-chassis), een watertankwagen, een logistiekvoertuig en een dienstbus. Op jaarbasis worden de vrijwilligers gemiddeld 40-60 keer opgeroepen.

 

 

 

Gemeinde Silbertal

 

Sibertal is een langgerekt dorp in een doodlopend en rustig zijdal, vijf kilometer ten oosten van Schruns. De charmante dorpskern in het gelijknamige dwarsdal van Montafon biedt echte ontspanning voor zowel sportievelingen als mensen die op zoek zijn naar rust. In het zuiden grenst het dal aan het skigebied van Silvretta Montafon. Het Silbertal is aantrekkelijk dankzij de afwisselende wandelroutes, de uitdagende berg- en mountainbike-routes en biedt een heel bijzonder natuurjuweel: het Verwall Natura 2000-gebied. De gemeente heeft 900 inwoners en een oppervlakte van 89 km².

 

• Feuerwehr Silbertal

 

Het brandweerkorps Silbertal bestaat uit 42 vrijwillige korpsleden en is opgericht in 1931. Het wagenpark wordt gevormd door een Landrover blusvoertuig met voorbouwpomp, twee blusvoertuigen en een dienstbus. De kazerne is in gebruik sinds 1971 en bestaat uit een garage met een viertal stallingplaatsen, een slangentoren, sanitaire ruimtes en een flink instructielokaal op de bovenverdieping. Het korps wordt gemiddeld 1 keer per maand gealarmeerd.

 

 

Abschnitt 13 – Großwalsertal

 

Gemeinde Blons

 

Het bergdorp Blons heeft een oppervlakte van 15 km², telt ongeveer 340 inwoners en ligt op de zonnige zuidhellingen in het Große Walsertal. De naam Blons betekent "kleine Ebene", of klein vlak gedeelte. Het ergste ongeluk dat Blons beleefde was in januari 1954: 70 - 80 lawines in het hele Große Walsertal, alleen al ongeveer 30 in de nabijheid van de dorpen, 80 doden, hele veestapels vernietigd en niet te overziene verwoestingen aan boerderijen, openbare gebouwen, liften ("Seilbahnen"), de brandweerkazerne van Blons, stroom- en telefoonleidingen enz. waren de trieste balans van deze verschrikkelijke dagen. Door gebrek aan werkende communicatiemiddelen duurde het dagen voordat het verschrikkelijke nieuws de buitenwereld bereikte. Het Amerikaanse leger dat in Duitsland was gestationeerd heeft zijn hulp bij de berging van de vele doden en bij de opruimingsactiviteiten geboden. De verschrikkingen van deze ramp liggen nu nog vers in het geheugen van de oudere generatie. Bij de kerkhoven van de kerken in het hele Groß Walsertal zijn aparte massagraven ingericht voor de lawineslachtoffers.

 

• Feuerwehr Blons

 

In 1933 werd het vrijwillige brandweerkorps Blons opgericht. De kazerne is in gebruik sinds 1961 en biedt onderdak aan een blusvoertuig en een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit. De oude kazerne werd door de lawine van 1954 compleet verwoest. Het korps telt 36 vrijwillige korpsleden en verwerkt gemiddeld 15 meldingen per jaar.

 

 

Gemeinde Fontanella

 

Fontanella is een zonnig hooggelegen (1.200 m.) terrasdorp op de hellingen van het Walsertal met aan de ene kant de Lechtaler Alpen en aan de andere kant het Walserkam hooggebergte. Het is een rustig pittoresk dorpje met een gezellige sfeer. Toerisme en landbouw zijn de belangrijkste bezigheid in Fontanella. De gemeente telt slechts 480 inwoners en ligt op een steenworp afstand van het heldere ‘Seewaldmeer’. Dit is het meest-hooggelegen meer van Oostenrijk. Fontanella is onderdeel van het biosfeerpark van de UNESCO en respecteert de natuur en haar bronnen door daar zorgvuldig mee om te gaan. Fontanella heeft een oppervlakte van 31 km².

 

• Feuerwehr Fontanella

 

Het brandweerkorps van Fontanella bestaat uit 40 vrijwilligers en werd opgericht in 1952. Het korps zal een nieuw onderkomen vinden samen met de lokale muziekvereniging en de Begroeting in het nieuwe verenigingshuis van Fontanel. De vrijwilligers worden minder dan 10 keer per jaar opgeroepen.

 

 

 

Gemeinde Raggal

 

Raggal ligt op 980 m. hoogte en is een charmant dorp in een landelijke omgeving ten noorden van de stad Bulten. Het is een fotogeniek dorp met een oppervlakte van 42 km² en 850 inwoners. Het dorpje ligt op een hoogterras aan de opening van het Große Walsertal. Hier is het genieten van een fantastisch panoramisch uitzicht over alle oorden in het dal. In het dal ligt ook het stuwmeer van Raggal, dat is ontstaan door de bouw van een stuwdam in de Lutz.

 

• Feuerwehr Raggal

 

Het vrijwillige brandweerkorps van Raggal is opgericht in 1925 en telt tegenwoordig ruim 40 korpsleden. De kazerne aan het Kirchdorf is sinds 1988 in gebruik en biedt onderdak aan het blusvoertuig, het kleine blusvoertuig met draagbare motorspuit en de dienstbus waar het korps over beschikt. Per jaar krijgt het korps gemiddeld 20 oproepen te verwerken.

 

 

Gemeinde Sonntag

 

De gemeente Sonntag heeft een oppervlakte van 82 km² waarvan ruim 25% uit bosgebied bestaat. Sonntag telt ongeveer 800 inwoners en ligt op een hoogte van 888 meter boven zeeniveau. Sonntag strekt zich uit over beide zijden van het Große Walsertal en bestaat naast het dorp Sonntag uit de woonkern Buchboden. Vanwege de ligging is het gevaar voor lawines erg groot. Het gebied is bij de lawinecatastrofe van 1954 in het Große Walsertal ook zwaar getroffen, Dit resulteerde voor het hele dal in 80 doden, vernietigde veestapels en verwoestingen aan boerderijen, openbare gebouwen, skiliften en stroom- en telefoonleidingen. Tussen 1945 en 1955 was de gemeente onderdeel van de Franse bezettingszone in Oostenrijk.

 

Het brandweerkorps van de gemeente Sonntag bestaat uit twee aparte korpsen met kazerne’s in Sonntag en St. Gerold.

 

• Feuerwehr Sonntag

 

Het brandweerkorps van Sonntag bestaat uit 40 vrijwilligers. Ze worden gemiddeld 1 keer per maand opgeroepen.

 

 

• Feuerwehr St. Gerold - St. Gerold 28

 

Het korps St. Gerold werd opgericht in 1927 en telt tegenwoordig 29 vrijwilligers. De kazerne dateert uit 1941 en biedt onderdak aan een klein blusvoertuig met draagbare pomp. Het aantal uitrukken op jaarbasis bedraagt minder dan 10.

 

 

Gemeinde Thüringerberg

 

Thüringerberg ligt aan de zonnige kant van de zuidelijke helling aan de Walserkam, direct bij de ingang van het Grote Walserdal. Het is één van de mooist gelegen bergdorpen in Vorarlberg. Thüringerberg heeft een oppervlakte van 10.39 km². Het dorpscentrum ligt op 878 m. boven de zeespiegel. De gemeente heeft ongeveer 700 inwoners.

 

• Feuerwehr Thüringerberg

 

Het brandweerkorps van Thüringerberg is opgericht in 1926 en heeft de beschikking over een blusvoertuig en een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit. De kazerne aan de Jagdbergstraße is in gebruik sinds 2010. De 47 vrijwilligers worden gemiddeld 10 keer per jaar opgeroepen.

 

 

• Kazerne Thüringerberg (gesloten)

 

 

Abschnitt 14 – Bludenz

 

Gemeinde Bludenz

 

De stad Bludenz ligt op 588 meter hoogte en er wonen ongeveer 14.500 inwoners. De gemeente heeft een oppervlakte van 30 km². Bludenz wordt ook wel de ‘Milka-stad’ genoemd aangezien er in Bludenz een fabriek van het bekende chocolademerk met de paarse verpakking staat. Bludenz is door zijn ligging in het dal en de ingang tot 3 dalen het verkeersknooppunt van Zuid-Vorarlberg. Vooral de Oost-West verbinding is erg belangrijk als verkeersknooppunt door middel van spoorlijnen en wegen. Bludenz heeft een oppervlakte van 30 km². Het in 1872 geopende station ligt aan de spoorlijn Bludenz-Schruns (Montafonspoorlijn), de Vorarlbergspoorlijn (Spoorlijn Lindau - Bludenz) en de Arlbergspoorlijn {Spoorlijn Innsbruck - Bludenz). Bij het station is een groot emplacement voor goederentreinen, ook is een werkplaats voor treinen aanwezig. Aan de noordkant van Bludenz (in Nüziders) ligt de Muttersberg. Door middel van een kabelbaan kun je op de berg komen. De kabelbaan gaat tot een hoogte van 1.401 meter. Enkele jaren geleden is de kabelbaan volledig verdiend.

 

• Feuerwehr Bludenz

 

Het brandweerkorps van Bludenz wordt gevormd door zo’n 80 vrijwilligers en is opgericht in 1869. Gemiddeld wordt door het korps 100 tot 150 keer per jaar uitgerukt. De vrijwilligers hebben de beschikking over twee blusvoertuigen, een autoladder, een zwaar hulpverleningsvoertuig met kraan, een slangenwagen, een logistiekvoertuig, een compact, snel hulpverleningsvoertuig, een voertuig voor de inzetleiding en een dienstbus.

 

 

 

Gemeinde Stallehr

 

In het Klostertal aan de voet van de Davennakopf (1.708 m.) ligt de gemeente Stallehr. Tussen 1945 en 1955 was de gemeente onderdeel van de Franse bezettingszone in Oostenrijk. Stallehr telt 280 inwoners en heeft een oppervlakte van 1,6 km². Hiervan is 80% bebost.

 

• Feuerwehr Bings-Stallehr - Bingser Dorfstraße 24 in Bings

 

Het brandweerkorps Bings-Stallehr heeft een aparte status. Het korps heeft namelijk niet alleen de gemeente Stallehr (300 inwoners) als verzorgingsgebied maar rukt ook uit naar de stadsdelen Bings (500 inwoners) en Radin (150 inwoners) van de buurgemeente Bludenz. De kazerne van het korps ligt ook in de gemeente Bludenz. Het korps werd opgericht in 1888 en bestond uit vrijwilligers uit Bings, Brunnenfeld en Stallehr. De kosten werden ook verdeeld over de verschillende gemeenten. Zo werd in 1967 een blusvoertuig aangeschaft door de gemeente Stallehr en werd in hetzelfde jaar een nieuwe kazerne in gebruik genomen die werd bekostigd door de gemeente Bludenz. Tegenwoordig worden alle kosten gezamenlijk betaald door de gemeentes Bludenz en Stallehr. Het wagenpark wordt gevormd door een tweetal blusvoertuigen en een dienstbus. De 50 vrijwilligers worden gemiddeld 15 keer per jaar gealarmeerd.

 

 

Gemeinde Brand in Vorarlberg

 

Het dorp Brand heeft een oppervlakte van 40 km² en ongeveer 680 inwoners. Het ligt op 1.010 meter hoogte aan het riviertje de Alvier. De gemeente grenst aan Liechtenstein en Zwitserland. Het dorp bestaat voornamelijk uit hotels en appartementen, maar er zijn ook een aantal leuke winkels, restaurants en cafés te vinden. Het dorp kent vele gezellige terrasjes die mede dankzij de gunstige ligging van het dorp al vroeg in het seizoen beschenen worden door de zon. In Brand is vooral in de winter veel toerisme in verband met het skigebied dat er is gevestigd. Er zijn pistes met een totale lengte van 53 kilometer. In het dorp zijn verschillende hotels en appartementen. Ook in de zomer is er toerisme, vooral vanwege de Lünersee, het stuwmeer aan het einde van het Brandnertal. Het Brandnertal is één van de mooiste dalen van het alpengebied.

 

• Feuerwehr Brand

 

De brandweer van Brand deelt de kazerne met de plaatselijke Bergrettung. Het korps telt 49 vrijwillige korpsleden en wordt minder dan 10 keer per jaar opgeroepen.

 

 

Gemeinde Innerbraz

 

De gemeente Innerbraz is gelegen aan de voet van de berg ‘Roggelskopf’ (2.284 m.) en de Mason-waterval (vrije val van het water van 80 meter). Innerbraz is gelegen bij de ingang van het Klostertal, waar de Arlberg-spoorlijn zich langzaam omhoog werkt langs steile bochten, over bruggen en door tunnels, tussen bossen en steile rotsen. Terwijl in het noorden de bergen van de Lechtaler Alpen met de 'huisberg van Braz’ - de Roggelskopf – de gemeentegrens vormen, is in het zuiden ‘het massief van de Davenna-Stock’ en het Verwallgebergte de natuurlijke grens van de Montafon. Innerbraz heeft een oppervlakte van 20 km² en telt ongeveer 1000 inwoners.

 

• Feuerwehr Braz

 

Het brandweerkorps van Braz is opgericht in 1887 en telt tegenwoordig zo’n 60 vrijwilligers. Ze hebben de beschikking over een tweetal blusvoertuigen en een voertuig speciaal voor inzetten in tunnels. Het gebouw waarin de kazerne is ondergebracht, wordt gedeeld met de gemeentewerf en is in gebruik sinds 2006. De brandweer beschikt over een stallingruimte met vier opstelplaatsen. Achter deze opstelplaatsen liggen werkplaatsen, een magazijn en een slangenwerkplaats (voorzien van een 15-meter hoge slangentoren). Ook zijn hier de sanitaire voorzieningen ondergebracht. De bovenste etage bestaat uit een scholingslokaal met aangrenzende keuken en een ruimte voor de jeugdbrandweer. Het korps rukt gemiddeld 10 keer per jaar uit.

 

 

 

Gemeinde Bürserberg

 

Bürserberg is een kleine berggemeente is het zuiden van Vorarlberg. Het ligt aan het begin van het Brandnertal op een afstand van circa 5 km van Bludenz. Door het omliggende bergmassief ‘Rätikon’ (nabij de grens tussen het Oostenrijkse Vorarlberg, Liechtenstein en het Zwitserse Graubünden) en de Lechtaler Alpen bestaat het uitzicht vooral uit een overweldigend bergpanorama waarbij ook de mooiste berg van Vorarlberg zich van haar mooiste kant laat zien. De gemeente ligt op 800 meter boven zeeniveau, heeft een oppervlakte van 13,7 km² en telt iets meer dan 500 inwoners. Het is de kleinste gemeente in het Brandnertal.

 

• Feuerwehr Bürserberg

 

Het brandweerkorps van Bürserberg is opgericht in 1947 en telt tegenwoordig 30 vrijwillige korpsleden. De huidige kazerne van het korps is in gebruik sinds 1995 en is geïntegreerd in het gemeentehuis. Deze kazerne biedt onderdak aan drie voertuigen: een blusvoertuig, een Landrover met motorspuitaanhanger en een dienstbus. De vrijwilligers van Bürserberg worden gemiddeld 1 keer per maand gealarmeerd.

 

 

 

Gemeinde Bürs

 

• Feuerwehr Bürs

 

 

 

Gemeinde Lorüns

 

De gemeente Lorüns ligt op een hoogte van 583 meter, heeft een oppervlakte van 8,34 km² en telt zo’n 300 inwoners. Het dorp ligt ingesloten tussen het Rätikon-gebergte en het Verwall-gebergte. Ongeveer 75% van het grondgebied bestaat uit bebost terrein. De gemeente behaalde op architectonisch gebied veel bekendheid door de bouw van de Alfenzbrücke in 2010. Deze fietsbrug over de Alfenz werd in een opvallende bouwwijze van beton gebouwd en is inmiddels met meerdere internationale architectuurprijzen beloond. Lorüns is met een station aangesloten op de Montafonerbahn tussen Bludenz en Schruns.

 

• Feuerwehr Lorüns

 

In 2012 werd het nieuwe gemeentehuis van Lorüns opgeleverd. Meer dan de helft van het gebouw is in gebruik genomen door het brandweerkorps van Lorüns. Dit korps bestaat uit 25 vrijwillige korpsleden. De kazerne bestaat uit een voertuigenhal, werkplaatsen, een slangentoren en een kantine/scholingsruimte. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig. Het korps rukt minder dan 10 keer per jaar uit.

 

 

Abschnitt 15 – Hochmontafon

 

Gemeinde Sankt Gallenkirch

 

De gemeente Sankt Gallenkirch ligt direct naast het grootste skigebied in Montafon: de Silvretta Montafon. Het is qua oppervlakte de op-twee-na-grootste gemeente in Vorarlberg (128 km²). De gemeente, die geheel in het teken van toerisme staat, bestaat uit de plaatsen St. Gallenkirch, Gargellen en Gortipohl en heeft ongeveer 2.500 inwoners. Het kleine bergdorp Gargellen met zijn ongeveer 110 inwoners ligt op een hoogte van 1.423 meter en is daarmee het hoogstgelegen dorp in Montafon.

 

Het brandweerkorps van de gemeente Sankt Gallenkirch bestaat uit drie aparte korpsen met kazerne’s in Gargellen, Gortipohl en St. Gallenkirch.

 

• Feuerwehr Gargellen

 

Het korps Gargellen bestaat uit 24 vrijwillige korpsleden en heeft in 2012 géén inzetten gehad. De kazerne is in 2011 grondig verbouwd.

 

 

• Feuerwehr Gortipohl

 

Het korps Gortipohl wordt gevormd door 38 vrijwilligers. Het wagenpark bestaat uit twee blusvoertuigen. Een viertal chauffeurs van dit korps zijn ook ingedeeld in het team dat de bemanning van de autoladder ‘Montafon’ vormt. Deze autoladder staat gestald in de kazerne St. Gallenkirch. Het korps wordt minder dan 10 keer per jaar opgeroepen.

 

 

• Feuerwehr St. Gallenkirch

 

Het korps St. Gallenkirch is opgericht in 1884 en bestaat uit 50 vrijwillige korpsleden. De kazerne is in 2013 in gebruik genomen na een bouwtijd van een jaar. De bouw van de nieuwe kazerne was noodzakelijk geworden na de ingebruikname van een ladderwagen. Omdat de nieuwe ladderwagen – de eerste überhaupt in Montafon – eerder in gebruik werd genomen dan dat de kazerne klaar was, is het voertuig het eerste jaar bij een lokale ondernemer gestald. De aanschaf van het redvoertuig was dringend aanbevolen na de brandcatastrofe in Egg. Deze grote brand in februari 2008 was één van de grootste rampen in Oostenrijk na het incident bij de Gletscherbahn Kaprun 2 in het jaar 2000. Bij de brand in het bejaardenhuis in Egg kwamen in totaal 12 mensen om het leven door rookgasvergiftiging. Uit het onderzoek naar de brand kwamen diverse aanbevelingen naar voren, waaronder de aanschaf van deze autoladder. Naast deze vierwielaangedreven autoladder beschikt het korps nog over twee blusvoertuigen, een personeel-/materiaalwagen en een dienstbus. Op jaarbasis wordt het korps gemiddeld 25 keer gealarmeerd.

 

 

Gemeinde Gaschurn

 

In het zuiden van Montafon liggen de plaatsjes Gaschurn en Partenen direct tegen Silvretta-Montafon aan, het grootste skigebied van Vorarlberg. Hier opent in de winter vanuit de Silvretta-Bielerhöhe een adembenemend gebied voor skitochten, sneeuwschoenwandelingen, hoge loipes, winterwandelingen en de Silvretta-skisafari. Via de Silvretta-Hochalpenstraße bereikt u ook in de zomer het paradijs voor mountainbike-tochten en indrukwekkende wandelingen in de bergen met fantastische vergezichten zoals de Piz Buin. Met zijn hoogte van 3.312 meter is dit na de Piz Linard (3.410 m.) en de Fluchthorn (3.399 m.) de hoogste bergtop van de Silvretta. De grens tussen Oostenrijk en Zwitserland loopt in oostwestelijke richting over de top. Aan de voet van de Vermunt-baan bevindt zich bovendien het startpunt van de langste rechte trap ter wereld (Europatreppe 4000). Deze is gelegen aan het einde van het dal, aan het begin van de Silvretta Hochalpenstraße in Partenen. Gaschurn heeft een oppervlakte van 177 km² en telt ongeveer 1.900 inwoners.

 

Het brandweerkorps van de gemeente Gaschurn bestaat uit twee aparte korpsen met kazerne’s in Gaschurn en Partenen.

 

• Feuerwehr Gaschurn

 

Het korps Gaschurn is opgericht in 1922 en wordt gevormd door 55 korpsleden. Sinds 1989 maakt het korps gebruik van de huidige kazerne. Het wagenpark bestaat uit twee blusvoertuigen en een dienstbus. Op jaarbasis wordt gemiddeld 25 keer uitgerukt.

 

 

• Feuerwehr Partenen

 

Het korps Partenen rukt op jaarbasis gemiddeld 15 keer uit en bestaat uit 39 vrijwilligers.

 

 

Abschnitt 15 – Klostertal/Tannberg

 

Gemeinde Dalaas

 

Midden in het Klostertal, tussen Braz en Klösterle, ligt aan de voet van de berg Sonnenkopf het dorp Dalaas. Het is het grootste en meest centrale dorp van de vallei. De gemeente bestaat uit de dorpen Dalaas en Wald en heeft 1.550 inwoners. Het grondgebied van de gemeente heeft een oppervlakte van 94 km² en is omgeven door indrukwekkende bergen en steile kliffen. Hiervan is ruim 28 % bebost. Wald en Dalaas zijn twee romantische dorpjes. De bewoners zijn de natuurlijke levensstijl hier trouw gebleven.

 

Het brandweerkorps van de gemeente Dalaas bestaat uit twee aparte korpsen met kazerne’s in Dalaas en Wald am Arlberg.

 

• Feuerwehr Dalaas

 

Het korps Dalaas wordt gevormd door 36 vrijwilligers. Ze hebben de beschikking over een blusvoertuig, een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een dienstbus. Op jaarbasis krijgen de vrijwilligers ongeveer 20 meldingen te verwerken.

 

 

• Feuerwehr Wald am Arlberg

 

Het brandweerkorps in Wald bestaat uit 31 vrijwilligers. Het korps is opgericht in 1883 en wordt gemiddeld 20 keer per jaar opgeroepen.

 

 

Gemeinde Klösterle am Arlberg

 

Direct aan de voet van de wereldbekende Arlberg ligt de gemeente Klösterle am Arlberg. Daarmee is het een belangrijk uitgangspunt voor het bekende wintersportgebied met daarin de beroemde ski-oorden Lech, Zürs en Sankt Anton am Arlberg. De gemeente bestaat uit de vakantieoorden Klösterle am Arlberg, Danöfen, Langen en Stuben am Arlberg en telt 690 inwoners op een oppervlakte van 62 km².

 

Het brandweerkorps van de gemeente Klösterle bestaat uit twee aparte korpsen met kazerne’s in Klösterle en Stuben.

 

• Feuerwehr Klösterle

 

Het vrijwilligerskorps Klösterle is opgericht in 1885 en bestaat uit 38 korpsleden. Het wagenpark wordt gevormd door twee blusvoertuigen en een personeel-/materiaalwagen. De kazerne is in gebruik sinds 1958 en is onderdeel van een verzamelgebouw in het centrum van het dorp. Naast de brandweer zijn ook de plaatselijke basisschool, het toerismebureau van Klösterle en drie woningen in het pand ondergebracht. Het gebouw is in 1987 compleet gerenoveerd en in 1997 is een sporthal aangebouwd. Op jaarbasis wordt het korps gemiddeld 25 keer opgeroepen.

 

 

 

• Feuerwehr Stuben

 

Het korps Stuben is opgericht in 1883 en telt tegenwoordig zo’n 13 vrijwillige korpsleden. Vanwege de afgezonderde ligging van het dorp, zeker in de wintermaanden, wordt het korps al in een vroeg stadium bij lawines geroepen om eerste hulp te verlenen in afwachting van assistentie. Voordat de toegangsweg L197 werd voorzien van de lawinebestendige Passürtunnel en de Ralegggalerij was het korps vaak dagenlang op zichzelf aangewezen omdat het dorp via de toegangswegen niet meer bereikbaar was vanwege lawines over de rijbaan. Vaak leverde dit ook dagenlange inzetten voor het korps op. De kazerne is in gebruik genomen in 1997 en biedt onderdak aan een blusvoertuig en een personeel-/materiaalwagen. De vrijwilligers worden op jaarbasis minder dan 10 keer opgeroepen.

 

 

Gemeinde Lech am Arlberg

 

Lech heeft in Nederland vooral bekendheid gekregen omdat de Nederlandse Koninklijke familie er op wintersport gaat. Lech is echter al sinds de jaren 30 een prominente wintersportplaats. De gemeente is gelegen in het zogenaamde Arlberggebied. Dit is genoemd naar de Arlbergpas, die de grens vormt tussen de deelstaten Vorarlberg en Tirol. Het dorp Lech ligt vlak bij de bron van de rivier de Lech. Deze rivier mondt uit in de Donau. In het verleden heette het dorp "Tannberg am Lech" maar dit is in de loop der tijd kortweg Lech geworden. Lech heeft een oppervlakte van 90 km² en telt 1.700 inwoners. Tot de gemeente behoren de volgende dorpen en buurtschappen: Lech, Oberlech, Stubenbach, Zug, Bürstegg (alleen 's zomers bewoond) en het eveneens mondaine hoteldorp Zürs.

 

Het brandweerkorps van de gemeente Lech am Arlberg bestaat uit twee aparte korpsen met kazerne’s in Lech, Zürs en een stalling in Oberlech.

 

• Feuerwehr Lech

 

Het brandweerkorps Lech is opgericht in 1901 en wordt gevormd door 60 vrijwilligers. De kazerne is in gebruik sinds 1990 en biedt naast de brandweer ook onderdak aan de Bergrettung, het Heimatmuseum en het Duitse Rode Kruis (o.a. stalling Notarzt-voertuig). In de brandweerstalling in Oberlech staan twee pistenbully’s gestationeerd voor inzetten in de autovrije woonkern. Het wagenpark van het korps bestaat verder uit twee blusvoertuigen, een autoladder en twee dienstbussen. Op jaarbasis krijgt het korps gemiddeld 40 meldingen te verwerken.

 

 

• Feuerwehrgarage Oberlech

 

In de garage in de autovrije woonkern Oberlech staan een tweetal pistenbully’s paraat. De operationele pistenbully is voorzien van een opbouw met daarin een watertank van 1.800 liter, ademluchttoestellen, blusmateriaal en een stroomaggregaat. De andere pistenbully is de backup van de operationele pistenbully. Het reservevoertuig begon zijn operationele loopbaan bij de Olympische Winterspelen van 1976 in Innsbruck.

 

 

• Feuerwehr Zürs

 

Het korps Zürs is opgericht in 1932. De 25 vrijwilligers worden minder dan 10 keer per jaar opgeroepen.

 

 

Abschnitt 15 – Außermontafon

 

Gemeinde Bartholomäberg

 

De gemeente Bartholomäberg is gelegen in het hart van Montafon, aan de zonnige zuidkant van de berg, gelegen boven Schruns met een fantastisch uitzicht op het Rätikongebergte. Bartholomäberg is eigenlijk een gemeente die bestaat uit drie oorden; Innerberg, Gantschier en Jetztmunt. De gemeente heeft ongeveer 2.300 inwoners en een oppervlakte van 27 km². Het gebied wordt ook wel de 'Sonnenregion' genoemd of het zonnebalkon van Montafon. Zelfs op de kortste dag van het jaar schijnt hier nog ruim zeven uur zon. Het hoogste punt van deze 'Sonnenregion' ligt op 1500 meter. Bartholomäberg heeft een uitgebreid opgezet netwerk aan winterwandelpaden. Het gebied wordt samen met de buurdorpen ook aangeduid als 'Winterwander El Dorado'. Veel van deze wandelingen brengen je naar de Rellseck, het hoogste punt van de regio, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt.

 

Het brandweerkorps van de gemeente Bartholomäberg bestaat uit drie aparte korpsen met kazerne’s in Bartholomäberg, Gantschier en Innerberg.

 

• Feuerwehr Bartholomäberg

 

Het vrijwillige brandweerkorps van Bartholomäberg is opgericht in 1894. De 43 vrijwilligers hebben de beschikking over een blusvoertuig, een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit, een bergland-blusvoertuig (Landrover met mogelijkheid lading aan te passen middels rolcontainers) en een dienstbus. Gemiddeld 15 keer per jaar worden de vrijwilligers opgeroepen.

 

 

• Feuerwehr Gantschier

 

Het brandweerkorps Gantschier is opgericht in 1898 en bestaat uit 43 vrijwilligers. Het wagenpark bestaat uit twee blusvoertuigen (waarvan één op Unimog-chassis uit 2014) en een dienstbus. Per jaar wordt het korps zo’n 30 keer opgeroepen.

 

 

• Feuerwehr Innerberg

 

Het korps Innerberg is opgericht in 1902 en telt tegenwoordig zo’n 25 vrijwillige leden. De kazerne biedt onderdak aan een klein blusvoertuig en een dienstbus. Het korps rukt minder dan 10 keer per jaar uit.

 

 

Gemeinde Sankt Anton im Montafon

 

Het dorp Sankt Anton im Montafon ligt op 651 meter boven zeeniveau en is als het ware de toegangspoort tot het Montafondal. Het dorp wordt omringd door een bosrijke omgeving en is door zijn gunstige ligging een zonnige plaats. De gemeente telt 750 inwoners en heeft een oppervlakte van 3,4 km². Het ski- en wandelgebied Golm ligt op ca. 5 minuten met de auto. De nabijheid van Bludenz en de aansluiting op de Montafon-baan zorgen voor een goede bereikbaarheid. In het centrum van Sankt Anton ligt namelijk het treinstation. De belangrijkste bezienswaardigheid is een waterval van 30 meter.

 

• Feuerwehr St. Anton

 

Het wagenpark van het korps St. Anton wordt gevormd door een klein blusvoertuig met draagbare pomp en een dienstbus. De 36 vrijwilligers worden minder dan 10 keer per jaar opgeroepen.

 

 

Gemeinde Vandans

 

Vandans ligt aan de voet van de majestueuze Zimba en de Vandans Steinwand. De gemeente heeft ongeveer 2.900 inwoners en een oppervlakte van 54 km². Vandans wordt ook wel het mooiste bloemendorp van Europa genoemd. Langs de hoofdverkeersweg ontpopt zich de rustieke charme met de weelderige bloemenpracht aan de huizen en in de tuinen, met een interessante combinatie van moderne architectuur en traditionele Montafon-huizen. De plaats is centraal en rustig bij de ingang van het dal gelegen in het Montafon-landschap. Er is directe aansluiting op een bijzonder skigebied, Golm, dat zijn oorsprong heeft in de waterkrachtcentrales van de Illwerke. Dit is nog duidelijk te zien aan de ontsierende buis die dwars door het skigebied van Golm naar het dal loopt. Een juweelstuk van Vandans is de Lünersee op 2.000 meter hoogte met weidse panorama's.

 

• Feuerwehr Vandans

 

De brandweerkazerne van het korps Vandans aan de Rätikonstrasse is al in 1965 in gebruik genomen. In 1978 werd een kantine met wc aangebouwd en in 1984 werd de kazerne voorzien van een slangentoren. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een logistiekvoertuig met hulpverleningsmaterialen, een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een dienstbus. Het korps is opgericht in 1880 en telt tegenwoordig zo’n 40 vrijwillige korpsleden. Gemiddeld wordt het korps 60 keer per jaar opgeroepen. Het overgrote deel hiervan bedraagt alarmeringen voor technische hulpverlening.