Salzburgerland bezirk Pinzgau (Laatste update: 01-06-2013)

 

District Mitterpinzgau-Nord

 

Gemeinde Leogang

 

De gemeente Leogang heeft een oppervlakte van 90 km² en telt 3100 inwoners. Toerisme is voor Leogang de grootste bron van inkomsten. In de winter maakt Leogang onderdeel uit van het populaire skigebied Saalbach-Hinterglemm-Leogang. Dit skigebied omvat meer dan 400 kilometer piste. Leogang is direct verbonden met dat skigebied. In de zomer zijn wandelen, fietsen en mountainbiken de belangrijkste activiteiten. Er is 400 kilometer aan wandel- en fietspaden uitgezet.

 

• Freiwillige Feuerwehr Leogang

 

De kazerne van Leogang is in gebruik sinds 1968. Het wagenpark bestaat uit twee blusvoertuigen, een dienstbus en een pick-up die dienst doet als verzorgingsvoertuig (o.a. extra slangen). Aan het korps zijn 48 vrijwilligers verbonden.

 

 

• Löschzug Hütten

 

Het korps in Hütten heeft de beschikking over 19 vrijwillige korpsleden. In de kazerne aan de rand van het dorp staat een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit paraat.

 

 

Gemeinde Lofer

 

De gemeente Lofer heeft een oppervlakte van 56 km² en telt 1950 inwoners. De Europese weg 641 die Wörgl met Salzburg verbindt loopt door Lofer. Daarnaast ligt Lofer aan de voet van de Loferer Alm, een gebergte met de top op 1623 meter. Ondanks die geringe hoogte is het gebied vrij sneeuwzeker. Het is het enige dorp in het Oostenrijkse skigebied Loferer Alm. Het dorp is ruim veertig jaar geleden de belangrijkste filmlocatie geweest van de film ‘Where Eagles Dare’. Een Engelse oorlogsfilm waar Richard Burton en Clint Eastwood de hoofdrollen in spelen.

 

• Freiwillige Feuerwehr Lofer

 

De kazerne biedt onderdak aan twee blusvoertuigen, een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit, een dienstbus, een pick-up met extra slangenvoorraad en een motorspuit- en een gevaarlijke stoffenaanhanger.

 

 

Gemeinde Maria Alm am Steinernen Meer

 

Maria Alm heeft een oppervlakte van 125 km² en telt 2100 inwoners. Maria Alm ligt in het Urslautal. Aan de Noordzijde van Maria Alm bevindt zich het Steinernen Meer, een kalksteengebergte. De hoogste top van dit geberge is de Hochkönig met een hoogte van 2941 meter.

 

De Wallfahrtskirche van Maria Alm werd in 1374 gebouwd. Later is de karakteristieke kerktoren verhoogd tot 83 meter, waarmee het de hoogste kerktoren van het Salzburgerland is. Maria Alm heeft ook nog een rol gespeeld in de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers hadden zich in en rondom Maria Alm verschanst. De Duitse officieren overlegden ter plekke met de Amerikanen in Gasthof Moserwirt over de capitulatie van de Duitsers. Hier is uiteindelijk ook de Duitse overgave getekend.

 

• Freiwillige Feuerwehr Maria Alm

 

Het korps Maria Alm heeft de beschikking over twee blusvoertuigen, een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een dienstbus.

 

 

• Löschzug Hinterthal

 

De blusgroep Hinterthal heeft de beschikking over een blusvoertuig en een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit.

 

 

Gemeinde Saalfelden am Steinernen Meer

 

De gemeente Saalfelden am Steinernen Meer wordt gezien als centrumstad van het Pinzgauer Saalachtal. De gemeente ligt zo’n 14 kilometer noordelijk van de hoofdstad van de Pinzgau: Zell am See. De gemeente heeft ruim 16.000 inwoners en wordt omsloten door het Steinernen Meer in het noorden, de Leoganger Steenbergen en de Biberg in het westen en het Hochkönig-Massiv en de Dientener Bergen in het oosten. Naast Saalfelden horen ook de dorpen Bergham, Farmach, Gerling, Haid, Hohlwegen, Lenzing, Lichtenberg en Uttenhofen tot de gemeente Saalfelden am Steinernen Meer.

 

• Freiwillige Feuerwehr Saalfelden

 

De kazerne van Saalfelden aan de Zeller Bundesstraße is in gebruik sinds 1991. Op de begane grond zijn twee voertuigenstallingen met elk 5 opstelplaatsen. Het wagenpark bestaat uit twee blusvoertuigen, een autoladder, een haakarmvoertuig, een zwaar hulpverleningsvoertuig met kraan, een transportvoertuig met platte bak, een klein snel hulpverleningsvoertuig, een adembeschermingsvoertuig, een voertuig voor de inzetleiding (voor de gehele Pinzgau), een commandowagen en een dienstbus. Het korps wordt gevormd door 75 vrijwillige korpsleden.

 

 

• Löschzug Harham

 

De blusgroep Harham telt 35 vrijwilligers. Ze hebben de beschikking over een blusvoertuig en een dienstbus.

 

 

• Löschzug Letting

 

De blusgroep Letting kan beschikken over 39 vrijwillige korpsleden. Het wagenpark wordt gevormd door een blusvoertuig en een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit.

 

 

• Löschzug Wiesersberg

 

In Wiesersberg wordt de blusgroep gevormd door 44 vrijwilligers. Deze hebben de beschikking over een blusvoertuig en een dienstbus.

 

 

• Löschzug Wiesing

 

De 31 vrijwillige korpsleden van de blusgroep Wiesing hebben de beschikking over een blusvoertuig en een dienstbus. De kazerne is in gebruik sinds 2007.

 

 

Gemeinde St. Martin bei Lofer

 

De gemeente Sankt Martin bei Lofer telt 1150 inwoners en heeft een oppervlakte van 64 km². Midden in het Salzburger Saalachtal gelegen, in het drielandenpunt: Salzburg, Tirol en Bayern, heeft St. Martin bei Lofer tot op heden zijn landelijke karakter weten te behouden. De enorme kalkbergen van de Loferer en de Leoganger Steinbergen en de Berchtesgadener Alpen domineren het landschap. De bijzondere rotsformaties zijn ontstaan door het water.

 

• Freiwillige Feuerwehr St. Martin

 

Het korps van Sankt Martin bestaat uit 51 vrijwilligers. Sinds 2004 is de brandweer in verenigingsgebouw "Faltergut" ondergebracht. In dit gebouw zijn zowel de brandweer, het Rode Kruis als diverse plaatselijke vereningingen ondergebracht. Het wagenpark wordt gevormd door een blusvoertuig, een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit, een dienstbus en een materiaalaanhanger.

 

 

Gemeinde Unken

 

De gemeente Unken telt 1960 inwoners en heeft een oppervlakte van 109 km². Unken ligt nabij de grensovergang Steinpass (Kleines Deutsches Eck) met Duitsland in de Salzburger Kalkvoralpen. De gemeente wordt gevormd door de dorpen Gföll, Niederland, Reith, Unken en Unkenberg. Een folkloristisch evenement in Unken is de Stelzentanz: jonge mannen dansen op stelten in witte pakken met uitzonderlijk lange broekspijpen rond een witte staak.

 

• Freiwillige Feuerwehr Unken

 

Het wagenpark van het korps Unken bestaat uit drie blusvoertuigen en een dienstbus. Deze staan gestald in de ruime kazerne uit 1986. De kazerne is in 2010 gerenoveerd. Het korps Unken levert in voorkomende gevallen één blusvoertuig met een bemanning van 9 personen ten behoeve van de Katastrophenschutz Pinzgau.

 

 

• Löschgruppe Reith

 

In de woonkern Reith (200 inwoners) is een kleine blusgroep operationeel. De groep heeft alleen de beschikking over een blusaanhanger met daarin een pomp en diverse slangen en watervoerende armaturen. Deze staat gestald in een eenvoudige stallingsruimte aan het begin van het dorp. Deze stallingsruimte is al in gebruik sinds 1903 en werd in 1999 gerenoveerd.

 

 

Gemeinde Weißbach bei Lofer

 

De gemeente Weißbach bei Lofer heeft een oppervlakte van 70 km² en telt 400 inwoners. Het is naar inwoneraantal gerekend de kleinste gemeente in de Pinzgau. De gemeente bestaat uit de dorpen: Ober- en Unterweißbach, Frohnwies, Hintertal en Pürzlbach.

 

• Freiwillige Feuerwehr Weißbach

 

Het korps Weißbach wordt gevormd door 27 vrijwillige korpsleden. Ze hebben de beschikking over een blusvoertuig en een personeel-/materiaalwagen. De kazerne is in gebruik sinds 1998 en zit onder één dak met de dienst gemeentewerken.

 

 

District Mitterpinzgau-Süd

 

Gemeinde Bruck an der Großglocknerstraße

 

De gemeente Bruck an der Großglocknerstraße ligt in het dal van de rivier de Salzach, die van west naar oost door Bruck stroomt. De gemeente bestaat naast Bruck verder nog uit de kernen Hundsdorf, Reith en Sankt Georgen en heeft een oppervlakte van ruim 45 km². In totaal bestaat de bevolking uit zo’n 4400 inwoners.

 

• Freiwillige Feuerwehr Bruck an der Glocknerstraße

 

De kazerne van Bruck ligt in de Krössenbachstraße en is gebouwd in 1981. Het gebouw beschikt over 6 opstelplaatsen voor de voertuigen. Dit zijn een drietal blusvoertuigen, een dienstbus en een pickup terreinwagen. Op de begane grond zijn verder een commandokamer, kantoren en een werkplaats gesitueerd. In de kelder zijn nog een slangenwerkplaats, een ademluchtwerkplaats, een magazijn en een kantine te vinden.

 

Naast het gebruikelijke verzorgingsgebied binnen de eigen gemeentegrenzen hoort ook het noordelijk deel van de bekende Großglockner Hochalpenstraße (met een lengte van 40 km en een hoogteverschil van ca. 1800 meter) tot het uitrukgebied bij grotere inzetten. In het kader van de rampenbestrijding in het Salzburger Land levert het korps een blusvoertuig met 8-persoons bemanning.

 

 

 

• Löschzug St. Georgen

 

De kazerne van het korps aan de St. Georgenerstraße is in gebruik sinds 1991. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een dienstbus.

 

 

Gemeinde Fusch an der Großglocknerstraße

 

De gemeente Fusch ligt in het Fuscher Dal in het Nationalpark Hohe Tauern aan de Großglockner Hochalpenstraße. Door de gemeente stroomt van zuid naar noord de rivier ’Fuscher Ache’. De gemeente wordt gevormd door de kernen Taxenbacher-Fusch en Zeller-Fusch en heeft in totaal zo’n 680 inwoners. Het totale grondgebied heeft een oppervlakte van 158 km². Van grote betekenis voor Fusch was de aanleg van de bekende Großglockner Hochalpenstraße waardoor de gemeente een toeristische trekpleister werd. De tolpoorten aan het begin van de Großglocknerstraße bij Ferleiten liggen in de gemeente Fusch.

 

• Freiwillige Feuerwehr Fusch an der Großglocknerstraße

 

Het vrijwillige korps van Fusch telt 28 vrijwillige korpsleden en werd opgericht in 1908. De kazerne is onderdeel van een nieuw multifunctioneel gebouw dat naast de brandweer ook onderdak biedt aan de Bergredding, een muziekkapel en diverse andere verenigingen uit het dorp. Het korps heeft de beschikking over drie voertuigen, waaronder één blusvoertuig met extra zware voertuigmotor (410 pk) vanwege de ligging van de kazerne aan de voet van de Großglocknerstraße.

 

 

• Zeugstätte Fusch an der Großglocknerstraße (gesloten)

 

De voormalige kazerne van brandweer Fusch is in gebruik geweest van 1959 tot 2012. Vanwege de aanschaf van een nieuw blusvoertuig die niet meer in de oude kazerne paste werd besloten tot de bouw van de nieuwe kazerne.

 

 

Gemeinde Kaprun

 

Kaprun staat bekend om zijn gletsjer waar zowel in de winter als in de zomer goed geskied kan worden. Het dorp is dan ook een tweede thuisoord voor veel nationale ski- en snowboardteams. Het dorp straalt sportiviteit uit, maar kent ook genoeg leuke gelegenheden voor een gezellige après-ski. In 2000 vond bij Kaprun de kabeltreinramp plaats, een grootschalige brand in een rijtuig in de tunnel van de sterk hellende Gletscherbahn waarbij 155 personen het leven lieten.

 

• ​Freiwillige Feuerwehr Kaprun

 

De brandweerkazerne van Kaprun is in gebruik sinds 1991. Een groot deel van de kazerne wordt in beslag genomen door de voertuigenstalling. In de aanbouw zijn twee dienstwoningen, een kantine-/opleidingsruimte en een commandokamer te vinden. In de kelderverdieping is de slangenwerkplaats gesitueerd die rechtstreeks met de slangentoren is verbonden. Het korps wordt gevormd door 56 vrijwillige korpsleden en rukt op jaarbasis zo’n 30-40 keer uit. De vrijwilligers hebben de beschikking over een tweetal blusvoertuigen, een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een commandowagen.

 

 

• Betriebsfeuerwehr AHP-Kaprun

 

In Kaprun is bij het bedrijf Austrian Hydro Power een bedrijfsbrandweerkorps operationeel. Austrian Hydro Power (AHP) is een verzameling van 4 waterkrachtcentrales in de Hohen Tauern in het Kapruner Dal. Het water dat in de centrales wordt gebruikt om stroom op te wekken is grotendeels smeltwater van de Pasterzengletscher van de hoogste berg van Oostenrijk: de Großglockner. De 4 centrales voorzien in 10% van de totale Oostenrijkse energiebehoefte. Het bedrijfsbrandweerkorps heeft de beschikking over een modern blusvoertuig. Dit voertuig biedt plaats aan een bemanning van 9 personen en staat gestald in een deel van een werkplaats op het centrale fabrieksterrein.

 

 

Gemeinde Maishofen

 

De gemeente Maishofen heeft een oppervlakte van 29,5 km² en telt 3100 inwoners die voor het grootste deel leven van landbouw en toeristenhuisvesting. Het meest kenmerkende gebouw in het dorp is het Slot Saalhof, een middeleeuwse versterkte burcht, die ook in het gemeentewapen voorkomt. Maishofen is gelegen op 770 meter hoogte in het Salzburgerland tussen de populaire skigebieden Zell am See-Kaprun en Saalbach-Hinterglemm.

 

• ​Freiwillige Feuerwehr Maishofen

 

Al in 1844 werd door de gemeente Maishofen een brandspuit gekocht. Tegenwoordig bestaat het wagenpark uit twee blusvoertuigen, een slangenwagen op Unimog-chassis, een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een dienstbus.

 

 

Gemeinde Piesendorf

 

Vlakbij de bekendere wintersportplaatsen Zell am See en Kaprun ligt het pittoreske dorp Piesendorf. Dit dorp ademt nog de hartelijke sfeer uit waar kleine Oostenrijkse dorpen zo bekend om zijn. In 2010 opende de Tauern Spa zijn deuren, een complex van 20.000 m² met zwembaden en uitgebreide wellness mogelijkheden. De gemeente telt 3720 inwoners en heeft een oppervlakte van 51 km². Naast het dorp Piesendorf horen ook de dorpen Fürth, Hummersdorf, Aufhausen, Walchen en Friedensbach tot de gemeente.

 

• Freiwillige Feuerwehr Piesendorf

 

Het korps Piesendorf beschikt over 66 vrijwillige korpsleden. De kazerne aan de Feuerwehrstraße is in gebruik sinds 1981. Het wagenpark omvat twee blusvoertuigen, een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een dienstbus.

 

 

Gemeinde Saalbach-Hinterglemm

 

Saalbach-Hinterglemm bestaat uit de dorpen Saalbach en Hinterglemm en telt zo’n 3000 inwoners op een oppervlakte van 125 km². Saalbach is een pittoreske mondaine plaats. Talloze viersterrenhotels bepalen het beeld op de autoloze dorpsstraat, waar je flaneert langs etalages met alle bekende topmerken. De luxe auto's van de in Saalbach verblijvende gasten zijn allemaal onzichtbaar opgeborgen in de enorme parkeergarage die precies onder de oefenpiste midden in het dorp is uitgegraven. Van oorsprong was Hinterglemm niet meer dan een buitengehucht bij de grotere plaats Saalbach. Inmiddels is Hinterglemm fors uitgebouwd en is het dorp minstens even groot als het oudere buurdorp. Dankzij de omleidingstunnel is ook dit dorp grotendeels autovrij.

 

• Freiwillige Feuerwehr Saalbach

 

De kazerne aan de Glemmtaler Landesstraße is in gebruik sinds 1963. Op de begane grond zijn de ruime voertuigenhal, de kantine, een commandokamer, de sanitaire ruimtes, een werkplaats met magazijn, een adembeschermingswerkplaats en een voertuigwasbox ondergebracht. De eerste verdieping wordt gebruikt als scholingslokaal en in de kelder is een grote opslagruimte gesitueerd. Het wagenpark wordt gevormd door een tweetal blusvoertuigen, een Unimog met voorbouwpomp, een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit, een autoladder, een logisitiekvoertuig, een commandowagen en een dienstbus.

 

 

• Löschzug Hinterglemm

 

De kazerne van Hinterglemm ligt –net als de kazerne Saalbach- aan de Glemmtaler Landesstraße en is in gebruik sinds 1974. De kazerne zit in hetzelfde gebouw als de dienst gemeentewerken en beschikt over twee stallingsplaatsen, een commandokamer, een kantine, sanitaire ruimtes en een werkplaats met magazijn. De eerste verdieping is in gebruik als opslagruimte.

 

 

Gemeinde Viehhofen

 

Viehhofen is een kleine karakteristiek gemeente met een uitgestrekt landschap waar de rust en de sfeer van een "alpendorp" bewaard is gebleven. In de gemeente is er geen sprake van massatoerisme, maar van een persoonlijke en ongedwongen sfeer. Het dorp beschikt over een supermarkt, bank met geldautomaat, een skischool, skiverhuur, moutainbike-verhuur, cafés en verschillende gaststätten.

 

• Freiwillige Feuerwehr Viehhofen

 

Het vrijwillige korps Viehhofen is opgericht in 1901. De kazerne is in 1981 in gebruik genomen. In 1997 is het gebouw vergroot met een kantine/instructielokaal. Het wagenpark wordt gevormd door een blusvoertuig, een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit, een personeel-/materiaalwagen en een pickup-terreinwagen.

 

 

Gemeinde Zell am See

 

Zell am See ligt aan de oevers van de Zellersee en is omringd door bergen. Het is de hoofdstad van het district Pinzgau en telt 9.600 inwoners op een oppervlakte van 55 km². In de zomer is er veel watersport en in de winter kan er onder andere geschaatst worden op het meer en wordt er veel geskied op de Schmittenhöhe. In 1996 is de Schmittentunnel geopend. Deze tunnel met een lengte van ruim 5 kilometer is gebouwd om het oude centrum van Zell am See te ontlasten van doorgaand autoverkeer. De tunnel bestaat uit één buis met een enkele rijstrook in beide richtingen. De Tunnel heeft één op- en afrit binnenin de tunnel en dat in zuidelijke richting net voor het centrum.

 

• Freiwillige Feuerwehr Zell am See

 

Het wagenpark van Zell am See wordt gevormd door twee blusvoertuigen, een watertankwagen, een autoladder, een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit, een logistiekvoertuig en een commandowagen. Daarnaast staan er nog een klein hulpverleningsvoertuig en een zwaar hulpverleningsvoertuig met kraan paraat in de kazerne. Voor inzetten in de gehele Pinzgau herbergt de kazerne tevens een ademluchtvoertuig en een voertuig voor inzetten met gevaarlijke stoffen. Deze voertuigen zijn ter beschikking gesteld door het Landesfeuerwehrverband Salzburg en worden bemand door personeel van brandweer Zell am See.

 

 

 

De kazerne aan de Schillerstraße is in 1984 in gebruik genomen. In 2003 is op het kazerneterrein een nieuwe voertuigenhal gebouwd met nog eens plaats voor zes voertuigen. In totaal bestaat het korps uit 88 vrijwillige korpsleden. Tot 1987 beschikte het korps ook nog over een blusgroep in de woonkern Schüttdorf. In dat jaar werd de kazerne opgeheven en de overgebleven vrijwilligers toegevoegd aan het korps Zell am See.

 

• Nevenpost Steinergasse

 

Naast de hoofdkazerne aan de Schillerstraße heeft het korps ook nog een kleine nevenstalling in de nabije omgeving van de hoofdkazerne tot haar beschikking. Deze stalling wordt gebruikt voor het stallen van de aanhangers die het korps rijk is en een dienstbus.

 

 

• Löschzug Thumersbach

 

Sinds 2008 beschikt het korps Thumersbach over een nieuwe kazerne die naast de oude kazerne aan de Florianistraße is gebouwd. De oude kazerne wordt momenteel ook nog gebruikt door het korps. De vrijwilligers kunnen beschikken over een blusvoertuig, een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit, een dienstbus en een waterongevallenvoertuig. Ook twee boten op aanhanger staan paraat voor hulpverleningen op de Zeller See. Dit betreft zowel een reddingsboot als een raft. Het korps wordt gevormd door 41 vrijwillige korpsleden.

 

 

 

 

District Oberpinzgau

 

Gemeinde Bramberg am Wildkogel

 

Bramberg am Wildkogel is een gemeente met een oppervlakte van 117 km² in het Nationalpark Hohe Tauern aan de voet van de berg ’der Wildkogel’. Dit is een berg met een hoogte van 2.224 meter. Bramberg am Wildkogel telt 3922 inwoners en bestaat uit de dorpen: Bicheln, Bramberg am Wildkogel, Dorf, Habach, Leiten, Mühlbach, Mühlberg, Obermühlbach, Schönbach, Schweinegg, Wenns en Weyer.

 

• Freiwillige Feuerwehr Bramberg

 

In 1898 is het vrijwillige korps Bramberg opgericht. Het wagenpark telt twee blusvoertuigen, een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een slangenwagen op Unimog-chassis. De kazerne is in gebruik sinds 1972. Het korps bestaat uit ruim 60 vrijwillige korpsleden.

 

 

Gemeinde Hollersbach

 

De gemeente Hollersbach im Pinzgau telt 1160 inwoners en heeft een oppervlakte van zo’n 77 km². Hollersbach is nog niet zo lang aangesloten op het skigebied Kitzbühel-Kirchberg en dat is duidelijk te merken aan de wat minder toeristische uitstraling. Even buiten het dorp ligt een relatief nieuwe gondel, de Panoramabahn, die vanuit Hollersbach direct naar het grote skigebied Kitzbühel-Kirchberg voert. Het brede vlakke dal geeft de omgeving een landelijke uitstraling.

 

• Freiwillige Feuerwehr Hollersbach

 

Het korps Hollersbach is opgericht in 1898 en telt 60 vrijwilligers. De moderne kazerne is in 2004 in gebruik genomen en biedt onderdak aan het blusvoertuig en het kleine blusvoertuig met draagbare motorspuit waarover het korps beschikt. Allebei de voertuigen zijn (zoals gebruikelijk in Oostenrijk) voorzien van vierwielaandrijving.

 

 

Gemeinde Krimml

 

Krimml is een klein knus dorp met zo’n 870 inwoners. Het totale grondgebied van de gemeente heeft een een oppervlakte van 169 km². Krimml is met name bekend van de Krimmler watervallen. Met een totale hoogte van 380 meter is het de hoogste waterval van Europa.

 

• Freiwillige Feuerwehr Krimml

 

Het wagenpark van het korps Krimml bestaat uit een blusvoertuig, een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een dienstbus.

 

 

Gemeinde Mittersill

 

De gemeente Mittersill vormt vanwege haar omvang de centrumgemeente van de Oberpinzgau. Omdat de rivier de Salzach dwars door het dorpcentrum stroomt, werd Mittersill meermaals slachtoffer van hoogwater en werd daarbij geheel overstroomt (voor het laatst in 2005). De gemeente wordt naast Mittersill gevormd door de dorpen: Felben, Felberthal, Mittersill Markt, Mittersill Schloß, Passthurn, Schattberg en Spielbichl. De  gemeente heeft een oppervlakte van 132 km² en zo’n 5000 inwoners.

 

Het vrijwillige korps Mittersill telt ruim 70 vrijwillige korpsleden en beschikt over een ruime kazerne in de Lendstraße. Het wagenpark bestaat uit drie blusvoertuigen, een autoladder, een klein hulpverleningsvoertuig, een zwaar hulpverleningsvoertuig, een logistiekvoertuig, een dienstbus en een commandowagen. Het korps wordt op jaarbasis gemiddeld 30-40 keer gealarmeerd.

 

 

Gemeinde Neukirchen am Großvenediger

 

Neukirchen am Großvenediger ligt wat verscholen in de Oberpinzgau, in een dal tussen de Gerlospas en de plaats Mittersill. Dankzij een rondweg heeft het dorp geen last van het doorgaande verkeer. De oorspronkelijke dorpsbebouwing is nagenoeg intact gebleven. De gemeente telt 2.600 inwoners en heeft een oppervlakte van 166 km². Neukirchen heeft 's-winters aanzienlijke sneeuwval. In 2009 lag er zelfs 2 meter sneeuw op sommige plekken. Het skigebied bestaat uit 50 kilometer piste en ligt op ongeveer 1900 meter hoogte.

 

• Freiwillige Feuerwehr Neukirchen

 

Het brandweerkorps van Neukirchen is opgericht in 1877 en telt tegenwoordig ruim 60 vrijwillige korpsleden. De kazerne aan de Sportplatzstraße is sinds 1984 in gebruik. Het wagenpark bestaat uit twee blusvoertuigen, een hulpverleningsvoertuig op Unimog-chassis, een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en meerdere aanhangwagens.

 

 

Gemeinde Niedernsill

 

De gemeente Niedernsill ligt in het dal van de rivier de Salzach, ongeveer 14 kilometer ten westen van Zell am See. De gemeente bestaat uit de dorpen Jesdorf, Lengdorf en Niedernsill. Dit gebied heeft een oppervlakte van 57 km² en ongeveer 2500 inwoners.

 

• Freiwillige Feuerwehr Niedernsill

 

Het brandweerkorps van Niedernsill is opgericht in 1896. Tegenwoordig bestaat het korps uit ruim 70 vrijwillige korpsleden. De kazerne aan de Salzachstraße werd in 1975 betrokken door het korps. In 1992 werd het gebouw gerenoveerd en in 2010 vergroot met een extra stallingsplaats voor een voertuig, een ademluchtwerkplaats en een magazijn. De vrijwilligers hebben de beschikking over twee blusvoertuigen, een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een dienstbus.

 

 

Gemeinde Stuhlfelden

 

De gemeente Stuhlfelden ligt aan de voet van de berg ‘Gaißsteins’. Deze 2.363 meter hoge berg is de hoogste grasberg van Europa. De gemeente telt 1585 inwoners en heeft een oppervlakte van 30 km². Naast Stuhlfelden horen ook de dorpen Bam, Dürnberg, Pirtendorf en Wilhelmsdorf tot de gemeente.

 

• Freiwillige Feuerwehr Stuhlfelden

 

Het korps Stuhlfelden is opgericht in 1898. Het wagenpark bestaat uit twee blusvoertuigen en een dienstbus.

 

 

Gemeinde Uttendorf

 

De gemeente Uttendorf ligt tussen Kitzbühel en Kaprun, aan de rand van het Nationalpark Hohe Tauern. Het ligt op 800 meter hoogte en telt 2900 huishoudens. Uttendorf is met 168 km² oppervlakte de op drie na grootste gemeente van de Pinzgau, waarvan ca. 43 km² in het Nationaal park Hohe Tauern ligt.

 

• Freiwillige Feuerwehr Uttendorf

 

Het korps Uttendorf is opgericht in 1874 en bestaat tegenwoordig uit 77 korpsleden. De kazerne aan de Alte Bundesstraße is in gebruik sinds 1966. De vrijwilligers hebben de beschikking over twee blusvoertuigen, een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit, een terreinwagen en een dienstbus.

 

 

Gemeinde Wald im Pinzgau

 

Wald im Pinzgau ligt helemaal aan het oostelijke uiteinde van het skigebied ‘de Zillertal Arena’ aan de Gerlospass op de grens van het Salzburgerland en Tirol. Op een hoogte van ca 900 meter. Wald im Pinzgau is een gemoedelijk klein dorp dat samen met Königsleiten één gemeente vormt.

 

• Freiwillige Feuerwehr Wald

 

Het vrijwillige brandweerkorps van Wald wordt gevormd door 28 vrijwillige korpsleden. Ze hebben de beschikking over twee blusvoertuigen en een dienstbus. Het korps wordt op jaarbasis minder dan 10 keer gealarmeerd.

 

 

District Unterpinzgau

 

Gemeinde Dienten am Hochkönig

 

De gemeente Dienten vormt samen met de dorpen Maria Alm en Mühlbach de vakantieregio Hochkönig. Dienten zelf is een idyllisch dorp, gelegen aan de voet van de berg Hochkönig (2.943 meter). De gemeente telt 750 inwoners en heeft een oppervlakte van 50 km². Naast Dienten horen ook de woonkernen Dientenbach, Bodenberg, Bründl, Lippenanger, Schattberg, Sonnberg en Schwarzenbach tot de gemeente.

 

• Freiwillige Feuerwehr Dienten

 

De vrijwillige brandweer van Dienten is opgericht in 1914. De huidige kazerne aan de Schattberg is in gebruik sinds 2003. In hetzelfde gebouw zijn ook de Bergrettung en drie dienstwoningen ondergebracht. Het korps telt 57 vrijwillige korpsleden die de beschikking hebben over een blusvoertuig, een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit, een logistiekvoertuig en een dienstbus.

 

 

Gemeinde Lend

 

De gemeente Lend heeft een oppervlakte van 29 km² en telt 1.400 inwoners. Naast Lend horen ook de woonkernen Berg, Embach, Heuberg, Teufenbach en Winkl tot deze meest oostelijk-gelegen gemeente van de Pinzgau.

 

• Freiwillige Feuerwehr Lend

 

De kazerne Lend is officieel in gebruik genomen in mei 1989 nadat het korps er een jaar eerder haar intrek al in had genomen. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een dienstbus. Op jaarbasis wordt zo’n 20-30 keer uitgerukt door de vrijwilligers.Het korps is uitgerust als tunnelbrandweer en als steunpunt voor inzetten met gevaarlijke stoffen en grootschalige ademluchtinzetten in het hele district Unterpinzgau.

 

 

• Löschzug Embach

 

De blusgroep in Embach heeft de beschikking over een blusvoertuig, een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een dienstbus.

 

 

Gemeinde Rauris

 

Rauris is een klein, langgerekt skidorp met 3.100 inwoners. De belangrijkste straat loopt midden door het dorp. Deze is ongeveer een kilometer lang en hier liggen de meeste hotels aan. Het dal waarin het de gemeente ligt wordt ook wel het “gouden dal” genoemd, door de vele goudzoekers die hier op zoek gingen naar hun geluk. Het heeft een klein skigebied van 18 km met een hoogste punt van 2811m. De gemeente bestaat uit het eigenlijke plaatsje Rauris-Markt en het ten zuiden hiervan gelegen buurtschap Rauris-Wörth.

 

• Freiwillige Feuerwehr Rauris

 

Het vrijwillige brandweerkorps van Rauris telt ruim 50 vrijwillige korpsleden. Het korps heeft de beschikking over een ruime kazerne aan de Wiesenweg. Het wagenpark bestaat uit twee blusvoertuigen, een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een dienstbus.

 

 

 

• Löschzug Wörth

 

De woonkern Wörth heeft sinds 1904 een eigen brandweerpost. De vrijwilligers hebben sinds 2012 de beschikking over een moderne kazerne die wordt gedeeld met de plaatselijke bergrettungsdienst. Het wagenpark bestaat uit twee blusvoertuigen en een terreinwagen.

 

 

• Kazerne Wörth (gesloten)

 

De oude kazerne van de blusgroep Wörth aan de Dorfstraße is in gebruik geweest van 1963 tot 2012. Vanwege de slechte onderhoudstoestand van het gebouw en ruimtegebrek werd besloten tot de bouw van een nieuwe kazerne aan de rand van het dorp.

 

 

Gemeinde Taxenbach

 

De gemeente Taxenbach ligt langs de verbindingsweg van Zell am See naar Salzburg in het zuidoosten van de Pinzgau in het Salzachtal. Taxenbach heeft een oppervlakte van 88 km² en telt 2.700 inwoners. Tot de gemeente horen onder andere ook de woonkernen Eschenau en Högmoos.

 

• Freiwillige Feuerwehr Taxenbach

 

Het korps Taxenbach kan beschikken over ruim 40 vrijwillige korpsleden. De kazerne bestaat uit een ruime voertuigenhal met 4 stallingsplaatsen en een aparte werkplaats/wasbox. De rest van de begane grond wordt in beslag genomen door een commandoruimte, werkplaats met magazijn, een scholingsruimte met kleine keuken en de sanitaire ruimtes. In de kelder is een grote opslagruimte aanwezig. Het wagenpark bestaat uit twee blusvoertuigen, een dienstbus en een Landrover commandowagen.

 

 

• Löschzug Eschenau

 

De blusgroep in de woonkern Eschenau telt 27 vrijwillige korpsleden en beschikt over een eenvoudige stallingsruimte onder een pension. De vrijwilligers hebben de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit.

 

 

• Löschzug Högmoos

 

Aan de blusgroep Högmoos zijn 24 korpsleden verbonden. De vrijwilligers hebben de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een dienstbus.