Stad Salzburg (Laatste update: 01-06-2013)

 

Salzburg is een stad in Oostenrijk en is de hoofdstad van de gelijknamige deelstaat. De gemeente telt bijna 150.000 inwoners en is daarmee de vierde van het land. De stad ligt aan de Salzach in de streek Flachgau nabij de grens met Duitsland. Salzburg is beroemd als de geboortestad van Mozart. De veelbezochte binnenstad staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Zoutwinning was in het verleden de belangrijkste bron van inkomsten in die streek vandaar de naam Salzburg.

 

Feuerwehr Salzburg

 

De brandweer in Salzburg bestaat uit een beroepskorps dat wordt ondersteund door een vrijwilligerskorps. Het beroepskorps is werkzaam vanuit twee kazernes, bestaat uit 120 medewerkers, waarvan er zo’n 100 een functie vervullen binnen de uitrukdienst. Ze rukken op jaarbasis gemiddeld 1.250 keer uit voor brandmeldingen en 2.200 keer voor hulpverleningen. Het vrijwilligerskorps bestaat uit zo’n 180 korpsleden die zijn verdeeld over de vier korpsen die de stad rijk is. Op jaarbasis wordt door de vrijwillige korpsen zo’n 60 keer per jaar uitgerukt voor brandmeldingen en 20 keer voor hulpverleningen.

 

• Hauptfeuerwache Maxglan

 

De hoofdkazerne van Salzburg aan de Jägermüllerstrasse in het stadsdeel Maxglan is na een bouwperiode van 2 jaar in 1993 in gebruik genomen. Naast de stalling van de voertuigen en de verblijfsruimten voor het personeel van de uitrukdienst beschikt het gebouw over kantoren, magazijnen en werkplaatsen en is hier de meldkamer ondergebracht. Per dienst zijn op de kazerne 18 personen uitrukdienst, 1 officier voor de inzetleiding en twee medewerkers voor de meldkamer aanwezig. Het wagenpark bestaat uit drie blusvoertuigen, een watertankwagen (12.000 liter), een klein blusvoertuig, een autoladder, een hoogwerker, een zwaar hulpverleningsvoertuig met kraan, een schuimblusvoertuig, een kraanwagen, een adembeschermingsvoertuig, een bus met boot op aanhanger voor het duikteam, een voertuig voor inzetten met gevaarlijke stoffen, een slangenwagen en een klein hulpverleningsvoertuig. Tevens staat er een klein blusvoertuig speciaal voor inzetten in de bergen (o.a. kasteel Hohensalzburg) en in (ondergrondse) parkeergarages paraat.

 

 

• Feuerwache Schallmoos

 

Ten noordoosten van het historische stadscentrum ligt in het stadsdeel Schallmoos sinds 1999 de tweede beroepskazerne van Salzburg. Per dienst zijn negen beroepsmedewerkers aanwezig op de kazerne. Het wagenpark bestaat uit diverse blusvoertuigen, een autoladder, een klein hulpverleningsvoertuig en een personeel-/materiaalwagen.

 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Bruderhof

 

Dit vrijwilligerskorps heeft haar onderkomen op het terrein van de beroepskazerne Schallmoos. Het korps wordt gevormd door 57 korpsleden. Ze hebben de beschikking over drie blusvoertuigen, een watertankwagen, een dienstbus en een boot op trailer.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Gnigl

 

De kazerne van dit vrijwilligerskorps in het noordoosten van de stad is in gebruik sinds 2006. Het korps telt 52 vrijwillige korpsleden en heeft de beschikking over twee blusvoertuigen, een zwaar hulpverleningsvoertuig met kraan, een personeel-/materiaalwagen, een dienstauto en een boot op trailer.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Itzling

 

De kazerne van het korps Itzling in het noorden van de stad is al in gebruik sinds 1913 en voldoet niet meer aan de eisen die aan een moderne kazerne worden gesteld. Momenteel worden er plannen ontwikkeld voor de bouw van een nieuwe kazerne in de omgeving van de Schillerstraße. Met de bouw zal in 2014 worden gestart. Het wagenpark bestaat uit twee blusvoertuigen, een dienstbus en een klein blusvoertuig. Het korps wordt gevormd door 30 vrijwillige korpsleden.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Liefering

 

Dit vrijwilligerskorps is pas opgericht in 1994. Het korps in het noordwesten van de stad wordt gevormd door 27 vrijwillige korpsleden. De huidige kazerne werd nieuw opgeleverd in 1996 en biedt onderdak aan een blusvoertuig, een dienstbus en een klein blusvoertuig.

 

 

• Landes Feuerwehrschule