Stad Salzburg (Laatste update: 18-06-2024)

 

Feuerwehr Salzburg

 

De brandweer in Salzburg bestaat uit een beroepskorps dat wordt ondersteund door een vrijwilligerskorps. Het beroepskorps is werkzaam vanuit twee kazernes, bestaat uit 120 medewerkers, waarvan er zo’n 100 een functie vervullen binnen de uitrukdienst. Daarnaast zijn er nog 200 vrijwilligers actief. De beroepsbrandweer rukt op jaarbasis gemiddeld 1.330 keer uit voor brandmeldingen en 2.350 keer voor hulpverleningen.

 

• Hauptfeuerwache Maxglan

 

De hoofdkazerne van Salzburg aan de Jägermüllerstrasse in het stadsdeel Maxglan is na een bouwperiode van 2 jaar in 1993 in gebruik genomen. Naast de stalling van de voertuigen en de verblijfsruimten voor het personeel van de uitrukdienst beschikt het gebouw over kantoren, magazijnen en werkplaatsen en is hier de meldkamer ondergebracht. Per dienst zijn op de kazerne 18 personen uitrukdienst, 1 officier voor de inzetleiding en twee medewerkers voor de meldkamer aanwezig. Per jaar wordt er vanuit deze post ongeveer 3600 keer uitgerukt. Het wagenpark bestaat uit drie terreinvaardige blusvoertuigen, een watertankwagen, een klein blusvoertuig, een autoladder, een hoogwerker, een zwaar hulpverleningsvoertuig met kraan, een schuimblusvoertuig, een kraanwagen, een adembeschermingsvoertuig, een bus met boot op aanhanger voor het duikteam, een voertuig voor inzetten met gevaarlijke stoffen, een slangenwagen en een klein hulpverleningsvoertuig. Tevens staat er een klein blusvoertuig speciaal voor inzetten in de bergen (o.a. kasteel Hohensalzburg) en in (ondergrondse) parkeergarages paraat.

 

Salzburgerland Salzburg stad brandweerkazerne brandweer Feuerwehr Maxglan

 

• Feuerwache Schallmoos

 

Ten noordoosten van het historische stadscentrum ligt in het stadsdeel Schallmoos sinds 1999 de tweede beroepskazerne van Salzburg. Per dienst zijn negen beroepsmedewerkers aanwezig op de kazerne. Het wagenpark bestaat uit diverse blusvoertuigen, een autoladder, een klein hulpverleningsvoertuig en een personeel-/materiaalwagen.

 

Salzburgerland Salzburg stad brandweerkazerne brandweer Feuerwehr Schallmoos

 

• Freiwillige Feuerwehr Bruderhof

 

Dit vrijwilligerskorps heeft haar onderkomen op het terrein van de beroepskazerne Schallmoos. Het korps wordt gevormd door 60 korpsleden welke jaarlijks ongeveer 50 keer uitrukken. Ze hebben de beschikking over drie blusvoertuigen, een watertankwagen, een dienstbus en een boot op trailer.

 

Salzburgerland Salzburg stad brandweerkazerne brandweer Feuerwehr Schallmoos Bruderhof

 

• Freiwillige Feuerwehr Gnigl

 

De kazerne van dit vrijwilligerskorps in het noordoosten van de stad is in gebruik sinds 2006. Het korps telt 52 vrijwillige korpsleden en heeft de beschikking over drie terreinvaardige blusvoertuigen, een zwaar hulpverleningsvoertuig met kraan, een personeel-/materiaalwagen, een dienstauto en een boot op trailer.

 

Salzburgerland Salzburg stad brandweerkazerne brandweer Feuerwehr Gnigl

 

• Freiwillige Feuerwehr Itzling

 

De kazerne van het korps Itzling in het noorden van de stad is al in gebruik sinds 1913 en voldoet niet meer aan de eisen die aan een moderne kazerne worden gesteld. Momenteel worden er plannen ontwikkeld voor de bouw van een nieuwe kazerne in de omgeving van de Schillerstraße. Met de bouw zal in 2014 worden gestart. Het wagenpark bestaat uit twee blusvoertuigen, een dienstbus en een klein blusvoertuig. Het korps wordt gevormd door 30 vrijwillige korpsleden.

 

Salzburgerland Salzburg stad brandweerkazerne brandweer Feuerwehr Itzling

 

• Freiwillige Feuerwehr Itzling (gesloten)

 

Deze voormalige kazerne was de eerste brandweerkazerne van het Korps Itzling. Het gebouw is in gebruik geweest van 1914 tot en met 2014.

 

Salzburgerland Salzburg stad brandweerkazerne brandweer Feuerwehr Itzling

 

• Freiwillige Feuerwehr Liefering

 

Dit vrijwilligerskorps is pas opgericht in 1994 en wordt gevormd door 26 vrijwillige korpsleden. De huidige kazerne is in gebruik sinds 1996. Dit gebouw biedt onderdak aan een blusvoertuig, een klein blusvoertuig en een dienstbus.

 

Salzburgerland Salzburg stad brandweerkazerne brandweer Feuerwehr Itzling