Regio 5 Twente (Laatste update: 13-08-2023)

 

De brandweer in de regio Twente, onderdeel van de Veiligheidsregio Twente, bestaat uit 29 brandweerposten. Het werkgebied bestaat uit een gedeelte van de provincie Overijssel onderverdeeld in 14 gemeente met gezamenlijk ongeveer 630.000 inwoners en een oppervlakte van 1.504 vierkante kilometer. De brandweer bestaat uit ongeveer 1.000 medewerkers waarvan ongeveer 700 vrijwilligers.

 

Alle posten zijn standaard voorzien van een tankautospuit en een dienstbus. Aanvullende voertuigen zoals redvoertuigen, hulpverleningsvoertuigen e.d. zijn strategisch verdeeld over de regio. De alarmering wordt verzorgd vanuit de Meldkamer Oost-Nederland in Apeldoorn. De meldkamer is ontstaan in 2023 door de samenvoeging van de meldkamers in Apeldoorn, Arnhem, Hengelo en Nijmegen.

 

District Midden

 

• Kazerne Borne

 

De brandweer in Borne is sinds 1985 gehuisvest in een kazerne aan De Bieffel. De vrijwilligers van deze post beschikken over een tankautospuit, een schuimblusvoertuig en een dienstbus.

 

regio Twente brandweerkazerne brandweer Borne

 

District Noord

 

• Kazerne Almelo

 

Deze kazerne is in gebruik sinds november 2022 en is gebouwd op de locatie van de oude kazerne. De oude kazerne was gebouwd in de jaren 70 en voldeed niet meer aan de gestelde eisen. Daarnaast was het pand te klein geworden. De slangentoren met glijpaal zijn blijven staan en onderdeel geworden van het nieuwe pand.

 

Sinds 2014 bestaat de bezetting van deze kazerne uit 80 personen verdeeld over 10 ploegen. Het gaat hierbij om beroeps en vrijwilligers. Het beroepspersoneel is aanwezig op kantoortijden op de doordeweekse dagen. In de avonden, nachten en weekenden zijn er vrijwilligers gekazerneerd. Hiermee is er ten alle tijden een ploeg aanwezig op de kazerne. Naast de basis brandweerzorg verzorgt het personeel van deze kazerne het duikteam voor de gehele regio.

 

Het wagenpark op deze bestaat uit een tankautospuit, een reserve tankautospuit, een waterongevallenvoertuig, een redvoertuig, een hulpverleningsvoertuig, en twee haarkarmvoertuigen met diverse containers. Daarnaast een personeel/materiaalwagen, een gereedschapswagen en diverse dienstauto’s.

 

regio Twente brandweerkazerne brandweer nieuwbouw Almelo

 

• Kazerne Almelo (gesloten)

 

Tijdens de bouw van de nieuwe brandweerkazerne, werd de kazerneploeg ondergebracht in een kantoorpand met tijdelijke voertuigenloods. Het pand bevond zich naast de locatie van de nieuwe brandweerkazerne.

 

regio Twente brandweerkazerne brandweer Almelo

 

• Kazerne Almelo-Zuid (gesloten)

 

Deze kazerne is in gebruik geweest van 1997 tot 2014. Door veranderingen in de organisatie en het installeren van een 24 uur bezetting op de kazerne aan de Brugstraat, is destijds besloten deze kazerne te sluiten. Op de kazerne stond een tankautospuit gestationeerd.

 

regio Twente brandweerkazerne brandweer Almelo zuid gesloten

 

• Kazerne Den Ham

 

In 1991 is dit gebouw in gebruik genomen als brandweerkazerne. Hiervoor was het pand in gebruik als bedrijfspand van een bandenfirma. Naast de basis brandweerzorg heeft de post nog twee specialisme. De post maakt samen met Dedemsvaart, Nijverdal en Raalte onderdeel uit van de Handcrew Overijssel. Dit team is gespecialiseerd in het blussen van natuurbranden. Daarnaast beschikt de post over een veetakel voor het redden van groot vee. De 23 vrijwilligers beschikken over een tankautospuit, een personeel/materiaalwagen, een dienstbus, een motorspuitaanhanger en een aanhanger met veetakelinstallatie.

 

regio Twente brandweerkazerne brandweer Den Ham

 

• Kazerne Vriezenveen

 

De brandweerkazerne op het industrieterrein aan de rand van het dorp is in gebruik sinds 1974. De 29 vrijwilligers rukken per jaar ongeveer 150 keer uit. Naast de basis brandweerzorg levert het korps èèn van de verkenningseenheden in de regio. De leden van de verkenningseenheid kunnen ook ingezet worden als drone-team. Daarnaast bemannen zij het klein en groot watertransport. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit, een personeel/materiaalwagen met slangenvoorraad, een haakarmvoertuig met dompelpompcontainer, twee dienstbussen en een motorspuitaanhanger.

 

regio Twente brandweerkazerne brandweer Vriezenveen

 

• Kazerne Vroomshoop

 

Deze brandweerkazerne is in gebruik sinds januari 1993. In 2015 heeft er een grote renovatie plaatsgevonden waarbij het pand vergroot en gemoderniseerd is. Aan deze post zijn 17 vrijwilligers verbonden. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit, een tankwagen en een dienstbus.

 

regio Twente brandweerkazerne brandweer Vroomshoop

 

District Noordoost

 

• Kazerne Tubbergen

 

De brandweerkazerne van Tubbergen is in gebruik sinds 2008. Per jaar rukken de 25 vrijwilligers ongeveer 150 keer uit. Naast de basis brandweerzorg rukken de vrijwilligers ook uit met de veetakel installatie voor het redden van groot vee. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit, een natuurbrandbestrijdingsvoertuig, een tankwagen, een dienstbus en een aanhanger met veetakelinstallatie.

 

regio Twente brandweerkazerne brandweer Tubbergen

 

District Oost

 

• Kazerne Haaksbergen

 

De brandweer van Haaksbergen is opgericht in 1722. De kazerne is geopend in 2016 en is gelegen naast de museum spoorbaan Haaksbergen-Boekelo. Naast de basis brandweerzorg levert het korps èèn van de verkenningseenheden in de regio. De 23 vrijwilligers beschikken over een terreinvaardige tankautospuit, een schuimblusvoertuig, een dienstbus, en een voertuig voor de verkenningseenheid.

 

regio Twente brandweerkazerne brandweer Haaksbergen

 

District West

 

• Kazerne Enter

 

De brandweer in Enter is opgericht in 1922. Sinds januari 1992 maken de 21 vrijwilligers gebruik van de huidige kazerne op het industrieterrein. In deze kazerne staan een tankautospuit, personeel/materiaalwagen met slangenvoorraad, een dienstbus en een motorspuitaanhanger gestationeerd.

 

regio Twente brandweerkazerne brandweer Enter

 

• Kazerne Hellendoorn (gesloten)

 

De brandweerkazerne aan de Ninaberlaan, gelegen pal naast de molen ‘De Hoop’, heeft dienst gedaan van 1980 tot april 2023. Omdat het pand was verouderd is er besloten een nieuwe kazerne te bouwen aan de rand van het dorp.

 

regio Twente brandweerkazerne brandweer Hellendoorn gesloten

 

regio Twente brandweerkazerne brandweer Hellendoorn gesloten

 

• Kazerne Holten

 

De kazerne aan de rand van Holten is in gebruik sinds 1993. De 22 vrijwilligers beschikken over een terreinvaardige tankautospuit, een terreinvaardige tankwagen, een personeel/materiaalwagen met slangenvoorraad, een dienstbus en een motorspuitaanhanger.

 

regio Twente brandweerkazerne brandweer Holten

 

• Kazerne Nijverdal

 

De brandweerkazerne is sinds 1975 gehuisvest in hetzelfde pand waar ook de gemeentewerken is ondergebracht. Naast de basis brandweerzorg maakt de post samen met Dedemsvaart, Den Ham en Raalte onderdeel uit van de Handcrew Overijssel. Dit team is gespecialiseerd in het blussen van natuurbranden. Op deze kazerne staat voor dit team ook een speciale container gestationeerd. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit, een natuurbrandbestrijdingsvoertuig, een schuimblusvoertuig, een terreinvaardig haakarmvoertuig met natuurbrandbestrijdingscontainer, een personeel/materiaalwagen en een dienstbus.

 

regio Twente brandweerkazerne brandweer Nijverdal

 

• Kazerne Rijssen

 

De kazerne in het centrum van Rijssen is in gebruik sinds 1975. De 28 vrijwilligers van deze post rukken jaarlijks ongeveer 220 keer uit. Naast de basis brandweerzorg levert het korps èèn van de verkenningseenheden in de regio. De leden van de verkenningseenheid kunnen ook ingezet worden als drone-team. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit, een natuurbrandbestrijdingsvoertuig, een redvoertuig, een haarkarmvoertuig een watertransportsysteem, twee vrachtwagens voor logistieke taken, een dienstbus voor de verkenningseenheid, een dienstbus en een dienstauto.

 

regio Twente brandweerkazerne brandweer Rijssen

 

• Kazerne Wierden

 

De brandweer in Wierden is sinds 1983 in een kazerne welke onderdeel is van een bedrijfsverzamelgebouw. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit, een natuurbrandbestrijdingsvoertuig en een dienstbus.

 

regio Twente brandweerkazerne brandweer Wierden

 

Nog niet alle kazernes staan online. Deze worden later toegevoegd.