Regio 6 Noord- en Oost-Gelderland (Laatste update: XX-09-2021)
De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) bestaat uit 22 gemeenten die samenwerken in zes clusters. In het gebied wonen op een oppervlakte van 3.000 km² ruim 870.000 mensen. Het westen van de regio kenmerkt zich door de Veluwe met als hoogste punt de Torenberg ten westen van Apeldoorn (107 meter). Gedeelten van de Veluwe, waaronder de Woldberg, zijn in gebruik als militair oefenterrein. De regio wordt doorsneden door de rivier de IJssel.
Het bestuur van de VNOG, het Algemeen Bestuur, bestaat uit de 22 burgemeesters van de gemeenten. In de regio zijn 56 brandweerposten actief. Er werken zo'n 1500 brandweervrijwilligers en 300 beroepskrachten in de regio. Natuurbrand is één van de meest waarschijnlijke risico’s in de regio, met potentieel zeer ernstige gevolgen voor mens en dier, natuur en economie. Bij natuurbranden wordt tegenwoordig steeds vaker gebruik gemaakt van heli-blussing, waarbij een helikopter met een grote waterzak pendelt tussen een brandhaard en een waterwinplaats. Dit wordt ook wel Fire Bucket Operations (FBO) genoemd.
De Koninklijke Luchtmacht, de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) en het IFV coördineren de heli-blussingen in het hele land. De VNOG coördineert de voorbereidingen en de beleidsmatige aspecten voor het FBO-bijstandsteam. De Koninklijke Luchtmacht en VNOG voeren de blusoperaties in de praktijk uit. Naast de helikopterbemanning komt er een ondersteuningsgroep. De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland verzorgt met behulp van een ondersteuningsgroep de verbinding met en de inzet van de helikopter. Het FBO-bijstandsteam helpt veiligheidsregio's in situaties waar zij met normale blusmiddelen niet snel effectief kunnen optreden.
District Achterhoek-noord
• Kazerne Didam
Tekst korps
District Apeldoorn
• Kazerne Apeldoorn-Beemte (gesloten)
Tekst korps
• Kazerne Apeldoorn-centrum
Tekst korps
• Kazerne Apeldoorn-De Maten
Tekst korps
• Kazerne Apeldoorn-Eendracht (gesloten)
Tekst korps
• Kazerne Apeldoorn-zuid
Tekst korps
• Kazerne Beekbergen
Tekst korps
• Kazerne Brummen
Tekst korps
• Kazerne Eerbeek
Tekst korps
• Kazerne Hoenderloo
Tekst korps
• Kazerne Hoog Soeren
Tekst korps
• Kazerne Klarenbeek
Tekst korps
• Kazerne Loenen
Tekst korps
• Kazerne Terwolde
Tekst korps
• Kazerne Twello
Tekst korps
• Kazerne Uddel
Tekst korps
• Kazerne Ugchelen
Tekst korps
• Kazerne Voorst
Tekst korps
District Veluwe
• Kazerne Elburg
Elburg is een Hanzestad met 11.880 inwoners aan het Veluwemeer en het Drontermeer. De stad is vooral bekend vanwege haar middeleeuwse vesting met een nagenoeg volledig recht stratenplan. Ooit was Elburg een vissers- en handelsplaatsje dat rechtstreeks op de Zuiderzee uitkeek. Door de afsluiting van de Zuiderzee en later de inpoldering is Elburg de visserij in de tweede helft van de vorige eeuw kwijt geraakt. In 1997 is er opdracht geven door het gemeentebestuur van Elburg om een nieuwe brandweer kazerne te bouwen op de hoek Oostelijke rondweg / Oostendorperstaatweg. De kazerne is in 2000 geopend en heeft 2 verdiepingen. Op de begane grond zitten de volgende ruimtes: remise, kleedruimte, ademluchtwerkplaats, douches/toiletten en een magazijn. Op de 1e verdieping liggen de kantine, een lesruimte en de kantoren van het cluster Veluwe Noord. Het wagenpark bestaat uit twee blusvoertuigen, een hoogwerker, een hulpverleningsvoertuig, een slangenwagen, een haakarmvoertuig, een dienstbus en twee dienstauto’s. In 2011 is het brandweerduikteam opgeheven.
• Kazerne Elspeet
Elspeet is een dorp in de gemeente Nunspeet. Het dorp heeft, inclusief het buitengebied, 4.400 inwoners. Een deel van het Kroondomein Het Loo ligt direct bij Elspeet. Het toeristische dorp ligt zo'n tien kilometer ten zuiden van Nunspeet in een landbouwenclave, omringd door bos en heidevelden. Het dorp staat bekend als zeer kerkelijk. Sinds juni 2014 maakt het korps Elspeet gebruik van de huidige kazerne aan de Vierhouterweg. Sinds 2006 is er in Elspeet een FRB-team (First Responder Brandweer). Dit team bestaat uit vrijwilligers van de brandweer. Na een melding van hartfalen in Elspeet en Vierhouten rukken ze direct uit en zijn met een AED meestal eerder ter plaatse dan de gewaarschuwde ambulance. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een personeel-/materiaalwagen, een voertuig voor de first responders en een logistiekvoertuig. Op jaarbasis krijgt het korps gemiddeld 80 meldingen te verwerken.
• Kazerne Elspeet (gesloten)
Het brandweerkorps Elspeet was sinds de jaren ’50 gehuisvest in een omgebouwd schoolgebouw uit 1894 achter de kerk. Deze is in gebruik geweest tot 2014 toen het korps verhuisde naar een nieuw onderkomen aan de Vierhouterweg.
• Kazerne Epe
Epe is een plaats in het noordoostelijke deel van de Veluwe. Het is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. Het gemeentehuis is er dan ook gevestigd. Het dorp heeft 15.500 inwoners. De hele gemeente telt 32.332 inwoners. De ligging in natuurgebied de Veluwe heeft Epe tot een toeristische trekpleister gemaakt. Toeristen komen voor de omliggende bossen en heide zoals de Renderklippen. Het wild in de bossen rondom Epe, is een bron van inkomsten. De toeristische aantrekkingskracht van de wilde dieren is groot. Epe heeft zelf echter elk jaar te kampen met overlast van wilde zwijnen. De brandweerkazerne is in september 2015 in gebruik genomen en ligt aan de Kweekweg waar voorheen de gemeentewerf was gesitueerd. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit, een bosbrandvoertuig, een hulpverleningsvoertuig en een dienstauto.
• Kazerne Epe (gesloten)
Onder het gemeentehuis in Epe was van 1971 tot september 2015 de brandweerkazerne gesitueerd. Het pand was te klein geworden en uitbreiding op dezelfde locatie bleek niet mogelijk. In 2014 is gestart met de bouw van een nieuwe kazerne op de Kweekweg. Deze kon in september 2015 officieel in gebruik worden genomen.
• Kazerne Ermelo
Ermelo heeft circa 25.000 inwoners. Het grondgebied van de gemeente Ermelo grenst aan het Nuldernauw en bestaat naast Ermelo uit de kernen De Beek, Drie, Horst, Houtdorp, Leuvenum, Speuld, Staverden, Telgt en Tonsel. Ten zuidoosten van Ermelo ligt de Ermelosche Heide, een 343 ha groot terrein, dat grotendeels in gebruik is als natuurterrein en beschikbaar is voor dagrecreatie. De kazerne ligt aan de Oude Telgterweg op een kleinschalig bedrijvenpark nabij het centrum van Ermelo. Op dit moment bestaat het korps uit 36 vrijwilligers en 3,5 fte beroepsondersteuning. Het verzorgingsgebied beslaat Ermelo en alle buitenkernen van deze gemeente. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit, een bosbrandbestrijdingsvoertuig, een hulpverleningsvoertuig, een slangenwagen, een logistiekvoertuig, een personeel-/materiaalwagen en twee dienstauto’s.
• Kazerne Harderwijk
Harderwijk is een Hanze- en vestingstad aan het Wolderwijd, ongeveer halverwege Zwolle en Amersfoort. Harderwijk kent ongeveer 42.500 inwoners. De schilderachtige binnenstad van Harderwijk is in 1969 tot beschermd stadsgezicht verklaard en telt een kleine honderd rijksmonumenten. Verder is Harderwijk bekend vanwege het Dolfinarium. Het is het enige dolfinarium in Nederland en trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers. De brandweer van Harderwijk beschikt voor de repressie over een vijftigtal vrijwilligers. Ze zijn in vier ploegen, ieder met een eigen bevelvoerder ingedeeld. Het oude gebouw van de brandweer Harderwijk was na veertig jaar helemaal op en ook het terrein eromheen bood weinig ruimte. De officiële opening van de nieuwe brandweerkazerne vond plaats in november 2013. Het 3.000 m2 grote gebouw bevat de voertuigenstallingen, kleedruimten, werkplaatsen, trainingsruimten en kantoren van zowel de brandweer als het Rode Kruis. Het gebouw heeft een uitstraling die past bij het karakter van de brandweer: glimmende metalen horizontale banden in een dynamisch patroon. Sinds 1973 beschikt het korps over een brandweerduikteam. Het korps van Harderwijk is voorzien van modern en goed onderhouden materieel. Het betreft een drietal blusvoertuigen, een hoogwerker, een hulpverleningsvoertuig, een haakarmvoertuig, een voertuig voor de duikploeg, een verbindings-/commandovoertuig en een flink aantal dienstauto’s en diensbussen. De jeugdbrandweer heeft ook een eigen blusvoertuig maar deze staat niet meer actief op de uitruk.
• Kazerne Hattem
Hattem is een historische Hanzestad aan de IJssel. De stad telt ruim 11.900 inwoners en heeft een oppervlakte van 24 km² (waarvan 0,93 km² water). De brandweerkazerne is gelegen aan de Verlengde Parklaan in Hattem. In 2009 is de brandweerkazerne volledig vernieuwd. De kazerne voldeed niet langer aan de eisen van de huidige tijd qua functionalteit en uitstraling. Daarom moest het gebouw van een grondige upgrade worden voorzien. Brandweer Hattem bestaat uit een team van 24 vrijwilligers. Het korps beschikt over twee tankautospuiten, een tankwagen en een dienstauto. Hattem maakt sinds 1 januari 2012 deel uit van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland.
• Kazerne Hattemerbroek (gesloten)
Met de verhuizing van de kazernelocatie van de kern Hattemerbroek naar de kern Wezep is ook de naam van het korps veranderd in brandweer Wezep. De kazerne aan de Middeldijk in Hattemerbroek is in gebruik geweest van 1981 tot 2016. De verhuizing naar Wezep was nodig om in zowel Wezep als Hattemerbroek de wettelijke aanrijtijden van de brandweer te kunnen halen.
• Kazerne Heerde
Heerde is de hoofdplaats van de gelijknamige plattelandsgemeente en telt 12.400 inwoners. De brandweerkazerne is in gebruik sinds 2008 en ligt midden in het dorp. Het gebouw bestaat deels uit twee verdiepingen. Op de verdiepingen zijn onder andere de was- en kleedruimten en de vergader- en instructieruimten gesitueerd. Binnen het korps is ook een brandweerduikteam actief. Het korps wordt gemiddeld 80-90 keer per jaar opgeroepen. Het wagenpark bestaat uit twee voertuigen. Het eerste voertuig is een tankautospuit in 4x4 uitvoering. Dit omdat Heerde in een zeer bosrijk gebied ligt waar iedere gemeente minimaal over een bosbrandvoertuig beschikt. Het andere voertuig is een multifunctioneel voertuig. Het zit vol met materialen welke gebruikt worden voor allerlei soorten hulpverleningen. Het voertuig functioneert tevens als manschappenwagen en als trekker van de motorspuitaanhanger. Voor de chauffeur, bevelvoerder en de manschappen zijn er ademluchttoestellen aanwezig. De derde functie van deze wagen is het fungeren als duikwagen. Bij een duikalarm gaan de duikers en helpers met deze wagen ter plaatse.
• Kazerne Hierden
Hierden is een dorp in de gemeente Harderwijk met circa 2.700 inwoners. Het is een agrarisch dorp dat voornamelijk bestaat uit vrijstaande historische boerderijen, hofsteden en vele woonhuizen uit de jaren vijftig, zestig en zeventig. Hierden is onder andere bekend door één van de bekendste sauna en wellnessoorden in Nederland; de Zwaluwhoeve en kasteel De Essenburgh. De kazerne in Hierden wordt bemand door een blusploeg van twaalf vrijwilligers. In 2009 werd de verbouwde brandweerkazerne aan de Ooster Mheenweg in Hierden heropend. De kazerne is toen uitgebreid met een instructieruimte en sanitaire voorzieningen. Het oude gedeelte is gerenoveerd en heeft een vloeistofdichte vloer gekregen en een afvoer voor de uitlaatgassen.
• Kazerne Nunspeet
Nunspeet is een dorp op de Veluwe en de hoofdplaats van de gemeente Nunspeet. De plaats telt ruim 19.500 inwoners. Het dorp ligt op de grens van uitgestrekte bossen van de Veluwe en weidelandschap langs de Randmeren. Het is al ruim een eeuw een schildersdorp. Bekende schilders kwamen aan het eind van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw naar de arme zandgronden van Nunspeet om het boerenleven te schilderen. Door de aanwezigheid van bos, water, zandgronden zoals Hulshorsterzand en heidevelden zijn er elk jaar 1,2 miljoen overnachtingen in Nunspeet. Het overgrote deel van deze toeristen overnacht op één van de vele campings. Ten zuiden van Nunspeet liggen de Kroondomeinen die doorlopen tot aan Paleis Het Loo in Apeldoorn. De brandweerkazerne ligt aan de Elburgerweg. Het brandweerkorps bestaat uit 32 korpsleden. Het verzorgingsgebied omvat de kernen Nunspeet, Hulshorst en Vierhouten. De vrijwilligers hebben de beschikking over twee blusvoertuigen in 4x4 uitvoering, een hulpverleningsvoertuig, een materiaalwagen, een dienstbus en een haakarmvoertuig met watertankcontainer.
• Kazerne Oene
Oene is een kerkdorp in de gemeente Epe op de oostelijke Veluwe. Oene telt ongeveer 1600 inwoners en ligt ter hoogte van Epe, waarvan het wordt gescheiden door de A50 en het Apeldoorns kanaal. Er staan opvallend veel populieren in de omgeving van het dorp. Het hout hiervan levert niet veel op als de bomen gekapt worden, maar werd vroeger veel gebruikt door klompenmakers. Vandaar dat Oene ook wel bekend staat als 'klompendorp'. Het dorp heeft meer dan 20 klompenmakers gekend. Verder bestaat het meeste omliggende land uit grasland. Het brandweerkorps bestaat uit 19 vrijwillige brandweermannen. Het korps heeft de beschikking over een tankautospuit en een veetakelaanhanger. De kazerne ligt midden in het centrum van het dorp aan de Donselaarsweg.
• Kazerne Oldebroek
Oldebroek is een dorp in de gelijknamige gemeente in de kop van de Veluwe. Het ligt mooi gelegen in een afwisselende omgeving te midden tussen bos, hei, weidegebied en prachtige landgoederen met een rijke historie. Het dorp telt ongeveer 6.800 inwoners. De kazerne ligt aan de Spronksweg en biedt onderdak aan een tankautospuit met vierwielaandrijving, een watertankwagen (20.000 liter), een dienstbus, een dienstauto en de oefenaanhanger. De brandweerpost Oldebroek heeft als uitrukgebied de kernen ’t Loo, Noordeinde, Oldebroek en Oosterwolde.
• Kazerne Artillerie Schietkamp Oldebroek
Artillerie Schietkamp bij 't Harde dateert uit de 19de eeuw. Het is een oefenterrein voor artilleriewapens van de Nederlandse krijgsmacht, gelegen op de noordelijke Veluwe. In het begin sliepen de soldaten in tenten, later kwamen er houten barakken. Vervolgens kwamen er stenen gebouwen en langzamerhand groeide het uit tot de Legerplaats bij Oldebroek. Sinds 1974 ligt een groot gedeelte van het ASK terrein in de gemeente Elburg. Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak kwam er een einde aan de uitbreiding van de legerplaats. Er werden veel Belgische vluchtelingen ondergebracht en na de oorlog werd het een doorgangskamp voor voormalige krijgsgevangenen, die op weg naar huis waren. In 1922 kreeg het schietkamp de naam Artillerie Schietkamp (ASK).
De ASK werd in 1939 ontruimd wegens de oorlogsdreiging. De Duitsers namen het kamp in beslag en noemden het kamp 'Oldebroeksche Heide’. In augustus 1940 werd het kamp voor het eerst door de geallieerden gebombardeerd. In maart 1945 slaagden de geallieerden erin de Duitsers met een laatste bombardement uit het kamp te verdrijven. Daarna werden er militairen opgeleid die vervolgens naar Nederlands-Indië werden gestuurd. In december 1945 werd het kamp weer door de artillerie gebruikt. Tegenwoordig oefenen ook de mortiereenheden van de infanterie op het ASK. Op 18 juni 1970 brak er brand uit op de schietbaan. Op de schietbaan was wel vaker brand, hoewel er niet veel brandbaars is, maar deze brand was op een andere plek. Er stond een stevige oostenwind en het vuur sloeg over de spoorlijn en de snelweg. 't Harde werd bedreigd. Centurion-tanks legden brandgangen aan, duizend brandweermannen werden geholpen door militairen en plaatselijke jeugd. Op het kritieke moment draaide de wind. Het dorp werd gered, zes huizen brandden af maar erger werd voorkomen. Driehonderd hectare bos ging verloren.
De defensiebrandweer is opgericht in 1992 en bestaat uit een commandant en 39 beroepsmedewerkers. De hoofdtaken van het brandweerkorps zijn het bestrijden van natuurbranden, helikopter- en vloeistofbranden en het leveren van basisbrandweerzorg voor zowel de legerplaats bij Oldebroek als de Luitenant-kolonel Tonnet Kazerne. De totale grootte van het verzorgingsgebied van 55 km2 kenmerkt zich door grote heidevelden, bos, helikopterlandingsplaatsen, twee legerkazernes en een munitiecomplex. Op de kazerne is altijd een ploeg van minimaal 11 medewerkers aanwezig. De kazerne is sinds 2005 in gebruik en bestaat uit een voertuigenhal met plaats voor 8 voertuigen, een ademluchtwerkplaats, een kleedruimte waar de uitrukkleding hangt en een verbindingsruimte. Op de bovenverdieping zijn de kantoren van de commandant, de plaatsvervangend commandant en de bevelvoerder van dienst te vinden. Ook is daar een scholingslokaal gesitueerd. Omdat de defensiebrandweer alleen op de kazerne aanwezig is tijdens diensturen zijn er geen slaapvertrekken of verblijfsruimten voor de medewerkers. Buiten de diensturen wordt de basisbrandweerzorg uitgevoerd door de brandweer van Elburg. De defensiebrandweer is gespecialiseerd in het bestrijden van natuurbranden. Met gemiddeld 180 uitrukken voor natuurbranden per jaar is er veel expertise aanwezig. Ook het wagenpark is hierop aangepast. Het wagenpark bestaat uit vier blusvoertuigen die zijn ingericht voor bos -, heide- en vliegtuigbrandbestrijding blusvoertuigen met grote watertank, een watertankwagen met 11.500 liter water en 500 liter schuimvormend middel aan boord, een commandowagen, een normaal blusvoertuig voor de basisbrandweerzorg, een haakarmvoertuig en een personeel-/materiaalwagen.
• Kazerne Putten
De gemeente Putten telt 24.400 inwoners en heeft een oppervlakte van 87 km² (waarvan 2,5 km² water). In het oosten van de gemeente ligt de Veluwe. Een ander groot deel van de gemeente bestaat uit akkerland, dat onderdeel vormt van de noordoostelijke hoek van de Gelderse Vallei. In het uiterste westen grenst de gemeente aan één van de randmeren rond Flevoland: het Nuldernauw. Hier heeft Putten een jachthaven en recreatiestranden. Het brandweerkorps van Putten bestaat uit 29 vrijwilligers en werd opgericht in 1908. Het verzorgingsgebied bestaat uit de dorpskern Putten met het daaromheen liggende buitengebied. De kazerne ligt aan de Kelnarijstraat en werd in 1976 in gebruik genomen. In 1991 werd de kazerne uitgebreidt met een 5e box, en in 2014 vond een grondige renovatie van het gebouw plaats. Het wagenpark wordt gevormd door een tankautospuit, een bosbrandvoertuig, een slangenwagen, een hulpverleningsvoertuig en een dienstbus.
• Kazerne Vaassen
Vaassen is één van de grotere kernen van de gemeente Epe. Vaassen ligt tussen Apeldoorn en Zwolle aan de oostrand van de Veluwe en heeft 12.500 inwoners. Op 16 september 1856 is het Vaassense Brandweerkorps opgericht. 1999 is een zwart jaar in de geschiedenis van brandweer Vaassen. Na een langdurige onenigheid tussen de brandweerlieden en het gemeentebestuur, heeft het gemeentebestuur een ontslagaanvraag van de Vaassense brandweermensen geaccepteerd. De twee bevelvoerders die geen ontslag hadden gevraagd, zijn benoemd tot bevelvoerders van een nieuw te vormen korps. De vrijwilligers van het Apeldoornse korps "de Beemte" boden aan om tijdelijk te helpen in deze noodsituatie. Door deze samenwerking kon de nieuwe brandweer Vaassen binnen drie weken na het ontslag weer op tijd op een eventueel brandadres zijn. Inmiddels bestaat het korps weer uit 20 vrijwillige korpsleden. De huidige kazerne ligt aan de Laan van Fasna in het noordoosten van het dorp. De kazerne bestaat uit een remise met 5 uitrijpoorten, kleedruimten, een kantine, een instructieruimte, een kantoor, een werkplaats en een buitenterras. Het korps heeft de beschikking over een tankautospuit, een bosbrandbestrijdingsvoertuig, een haakarmvoertuig met dompelpompcontainer en een dienstbus. Het korps krijgt op jaarbasis gemiddeld 130 meldingen te verwerken.
• Kazerne Wapenveld
Wapenveld is het meest noordelijk gelegen dorp in de gemeente Heerde. Het ligt tien kilometer ten zuiden van Zwolle tussen de rivier de IJssel in het oosten en de bossen en heidevelden aan de westzijde van het dorp. Rond 1900 telde Wapenveld nog maar zo'n 800 inwoners. De grote groei begon na de Tweede Wereldoorlog. Vanaf 1950 werden nieuwbouwwijken gebouwd en nam het aantal inwoners snel toe, tot de huidige 6.000. Het korps wordt gemiddeld 60 keer per jaar opgeroepen. De vrijwilligers hebben de beschikking over twee tankautospuiten. Hiervan is er één uitgerust als bosbrandvoertuig inclusief vierwielaandrijving en een mogelijkheid tot dakblussing. Het wagenpark wordt gecompleteerd door een slangenaanhanger. Deze aanhanger is uitgerust met 2x 500 meter aan slangen. Deze kunnen automatisch uitgerold worden. Ze worden bij watertransport gebruikt in bijvoorbeeld buitengebieden, waarbij in de directe omgeving geen brandkranen of bluswatervoorzieningen zijn.
• Kazerne Wezep
Wezep is een dorp aan de rand van de Veluwe, gelegen tussen Hattemerbroek en 't Loo. Wezep is als dorp grotendeels na de Tweede Wereldoorlog ontstaan. Het dorp telt 13.680 inwoners en behoort tot de gemeente Oldebroek, hoewel het gelijknamige dorp Oldebroek met 6.800 inwoners beduidend kleiner is. In de omgeving van Wezep liggen enkele militaire kazernes. De Prinses Margrietkazerne ligt in het zuidelijke deel van Wezep grenzend aan de Oldebroekse Heide. Het korps was tot 2016 ondergebracht op de brandweerkazerne in Hattemerbroek. De verhuizing naar Wezep was nodig om in zowel Wezep als Hattemerbroek de wettelijke aanrijtijden van de brandweer te kunnen halen. Vanaf de kazerne in Hattemerbroek was dit niet langer mogelijk. April 2015 werd het officiële startsein gegeven voor de nieuwbouw van de brandweerkazerne. Deze werd ingepast op het gemeentewerfcomplex van de gemeente Oldebroek aan de Rondweg in Wezep. Hierdoor ontstond een multifunctioneel complex, waar de brandweer en de buitendienst van de gemeente Oldebroek samen gebruik maken van een werkplaats, wasplaats en instructieruimte. Er is slim gebruik gemaakt van het frame van het oude gebouw, en ook een aantal elementen zijn opnieuw gebruikt, zoals trappen en schuifwanden. De kazerne in Wezep is in april 2016 officieel in gebruik genomen. Vanaf de kazerne wordt de brandweerzorg verleend in de kernen Hattemerbroek en Wezep. De vrijwilligers zijn uitgerust met een tankautospuit, een slangenwagen, een dienstbus en een dienstauto.