Regio 04 IJsselland (Laatste update: 30-09-2023)

 

De brandweer in de regio IJsselland, onderdeel van de Veiligheidsregio IJsselland, bestaat uit 35 brandweerposten. In deze organisatie werken ongeveer 950 medewerkers. Het werkgebied bestaat uit een gedeelte van de provincie Overijssel, onderverdeeld in 11 gemeente met gezamenlijk ongeveer 500.000 inwoners.

 

Alle posten zijn standaard voorzien van een tankautospuit. Aanvullende voertuigen zoals redvoertuigen, hulpverleningsvoertuigen e.d. zijn strategisch verdeeld over de regio. De alarmering wordt verzorgd vanuit de Meldkamer Oost-Nederland in Apeldoorn. De meldkamer is ontstaan in 2023 door de samenvoeging van de meldkamers in Apeldoorn, Arnhem, Hengelo en Nijmegen.

 

District Midden

 

• Kazerne Dalfsen

 

De vrijwilligers van de brandweer in Dalfsen beschikken over een kazerne uit 1994. Per jaar rukken zij ongeveer 60 keer uit. Ook bemannen de vrijwilligers de mobiele commando unit welke wordt ingezet in de gehele regio. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit, een terreinvaardige tankautospuit, een mobiele commando unit en een dienstbus.

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Dalfsen

 

• Kazerne Lemelerveld

 

Deze kazerne is in gebruik sinds 1994 en biedt tevens onderdak aan de gemeentewerken. De post wordt bemand door 24 vrijwilligers. Naast de basis brandweerzorg rukken de vrijwilligers ook uit met de veetakel installatie voor het redden van groot vee. Ook bemannen de vrijwilligers de Deco-unit, welke wordt ingezet bij het ontsmetten van personen. De container staat gestationeerd in Heino. In de kazerne staan een tankautospuit, een voertuig voor kleinschalige watervoorziening, een motorspuitaanhanger en een aanhanger met veetakel installatie.

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Lemelerveld

 

• Kazerne Nieuwleusen

 

De kazerne net buiten Nieuwleusen is geopend in 2007 en biedt tevens onderdak aan de gemeentewerf. De 20 vrijwilligers van deze post beschikken over een tankautospuit, een tankautospuit voor de jeugdbrandweer, een hulpverleningsvoertuig, een voertuig voor kleinschalige watervoorziening, een dienstbus en een motorspuitaanhanger.

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Nieuwleusen

 

• Kazerne Zwolle-noord

 

De brandweerkazerne in het noorden van Zwolle is geopend in 2013. Deze post wordt bemand door beroepspersoneel aangevuld met vrijwilligers. Naast de bemanning van de tankautospuit, verzorgen zij ook èèn van de duikteams in de regio. De vrijwilligers en het vrije beroepspersoneel zorgen van het herbezetten van de kazerne bij een langdurige uitruk en kunnen daarnaast uitrukken met de tweede tankautospuit. Op de kazerne staan twee tankautospuiten, een waterongevallenvoertuig en een dienstauto gestationeerd.

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Zwolle noord

 

• Kazerne Zwolle-zuid

 

Post zuid, de hoofdkazerne van Zwolle, is in gebruik sinds. De post kwam ter vervanging van de hoofdpost welke gelegen was aan de rand van het centrum. De brandweer in Zwolle is opgericht op 23 oktober 1894. Sinds 1969 beschikt de stad over beroepspersoneel in 24 uurs dienst. De post wordt bemand door beroepspersoneel aanvullend met vrijwilligers en kantoorpersoneel. Naast de basis brandweerzorg is de kazerne Zwolle-zuid de standplaats van het STH-team Oost (Specialisme Technische Hulpverlening (STH). Deze specialistische teams worden ingezet bij incidenten waarbij instorting dreigt of de slachtoffers met de standaard basisinzet niet te bereiken zijn. Daarnaast zijn er taken zoals logistiek op deze post ondergebracht. Ook levert het personeel van de post èèn van de verkenningseenheden in de regio. Aan voertuigen staan op deze kazerne: twee tankautospuiten, een redvoertuig, een hulpverleningsvoertuig gestald. Daarnaast nog vier haarkarmvoertuigen, diverse containers voor het STH-team, een reddingsboot op trailer, een vrachtwagen, vijf personeel/materiaalwagens, diverse haakarmbakken en dienstvoertuigen.

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Zwolle zuid

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Zwolle zuid

 

District Noordwest

 

• Kazerne Genemuiden

 

De huidige kazerne stamt uit 1977 en is in 2011 gerenoveerd en vergroot. De kazerne is ondergebracht in het pand waar ook een sportcentrum in is gevestigd. De 19 vrijwilligers van deze pot beschikken over een tankautospuit, een haakarmvoertuig met dompelpompcontainer en een personeel/materiaalwagen.

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Genemuiden

 

• Kazerne Giethoorn

 

De 19 vrijwilligers van de brandweer in Giethoorn beschikken over een kazerne uit 1986. In deze kazerne staan een tankautospuit, een personeel/materiaalwagen, een dienstbus en een quad met aanhanger gestald. Naast deze voertuigen beschikt de post nog over een reddingsboot voor incidenten op het water.

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Giethoorn style=

 

• Kazerne Hasselt

 

Deze kazerne is in gebruik sinds 2000. De 17 vrijwilligers van de post Hasselt rukken jaarlijks ongeveer 70 keer uit. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit, een tankwagen en een personeel/materiaalwagen.

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Hasselt

 

• Kazerne Kampen

 

De 43 vrijwilligers van de brandweerpost Kampen beschikken sinds 2005 over de huidige kazerne. Daarvoor was de brandweer 23 jaar gehuisvest in een bedrijfspand op een afgelegen industrieterrein. Het omvangrijke wagenpark bestaat uit twee tankautospuiten, een redvoertuig, een tankwagen en een hulpverleningsvoertuig met kraan. Daarnaast nog een tankautospuit voor de jeugdbrandweer, een personeel/materiaalwagen, twee dienstbussen, een dienstauto en een reddingsboot op trailer.

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Kampen

 

• Kazerne Kuinre

 

De brandweerkazerne van Kuinre is in gebruik sinds 1984 en wordt bemand door 14 vrijwilligers. Ook bemannen deze vrijwilligers samen met de vrijwilligers uit Oldemarkt de brandweerboot die ligt in de haven van Ossenzijl. Op de kazerne staan een tankautospuit en een personeel/materiaalwagen gestald.

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Kuinre

 

• Kazerne Oldemarkt

 

De brandweerkazerne van Oldemarkt maakt onderdeel uit van een groot bedrijfspand. Het gebouw is in gebruik sinds 1990. De vrijwilligers van deze post bemannen samen met de vrijwilligers van Kuinre de brandweerboot welke ligt in de haven van Ossenzijl. Op de kazerne staan een tankautospuit, een tankwagen, een personeel/materiaalwagen en een quad met motorspuitaanhanger gestationeerd.

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Oldemarkt

 

• Kazerne Staphorst

 

De brandweer Staphorst is samen met de gemeentewerken gevestigd in een pand uit 1974 gelegen aan de Gemeenteweg. De 23 vrijwilligers van deze post beschikken over een tankautospuit, een terreinvaardige tankautospuit en een personeel/materiaalwagen.

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Staphorst

 

• Kazerne Steenwijk

 

De brandweer van Steenwijk is opgericht in 1908. De huidige kazerne werd geopend op 27 november 1992. Voordat de brandweer zijn intrek nam, was het pand in gebruik als zwembad. De vrijwilligers van de post rukken jaarlijks ongeveer 200 keer uit. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit, een redvoertuig, een hulpverleningsvoertuig, een voertuig voor kleinschalige watervoorziening en twee personeel/materiaalwagens.

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Steenwijk

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Steenwijk

 

• Kazerne Vollenhove

 

De brandweer van Vollenhove is ondergebracht in een kazerne uit 2005. De post wordt bemand door 18 vrijwilligers. Naast de basis brandweerzorg voorzien deze vrijwilligers bij grote incidenten in de regio de manschappen van nieuwe ademlucht. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit, een tankwagen en een vrachtwagen voor de ademluchtploeg.

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Vollenhove

 

• Kazerne IJsselmuiden

 

De brandweerkazerne van IJsselmuiden werd geopend op 20 september 1991. In eerste instantie was er in het pand ook een politiebureau aanwezig. Tegenwoordig maakt alleen de brandweer gebruik van het pand. De vrijwilligers van deze post rukken jaarlijks ongeveer 100 keer uit. Hiervoor beschikken zij over een tankautospuit, een autospuit en een dienstbus.

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer IJsselmuiden

 

• Kazerne Zwartsluis

 

De brandweerkazerne in Zwartsluis is in gebruik sinds 2008. In het gebouw is een ook stallingsplaats voor een ambulance gesitueerd. De 17 vrijwilligers van de post rukken jaarlijks ongeveer 40 keer uit. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit, een voertuig voor kleinschalige watervoorziening, een dienstbus en een reddingsboot op trailer.

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Zwartsluis

 

District Oost

 

• Kazerne Balkbrug

 

De brandweer in Balkburg is opgericht in 1858. Sinds 2006 maken de 15 vrijwilligers gebruik van de huidige kazerne. Het pand was daarvoor in gebruik als politiebureau en daarvoor als bankgebouw en stamt uit 1930. Voordat de brandweer zijn intrek nam in het gebouw, was het ondergebracht in een klein pand naast de huidige kazerne. In de kazerne staat een tankautospuit gestationeerd.

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Balkbrug

 

• Kazerne Bergentheim

 

Brandweer Bergentheim is opgericht in 1938 en maakt sinds september 2000 gebruik van de huidige kazerne. De 12 vrijwilligers van deze post beschikken over een terreinvaardige tankautospuit en een dienstbus.

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Bergentheim

 

• Kazerne Dedemsvaart

 

De brandweerkazerne van Dedemsvaart werd geopend op 8 november 2013. Het pand is gebouwd in 1985 en was voordat de brandweer zijn intrek nam de garage van de streekbusmaatschappij. De post wordt bemand door 21 vrijwilligers. Naast de basis brandweerzorg levert het korps èèn van de verkenningseenheden in de regio. Daarnaast maakt de post samen met Den Ham, Nijverdal en Raalte onderdeel uit van de Handcrew Overijssel. Dit team is gespecialiseerd in het blussen van natuurbranden. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit, een reserve tankautospuit en een dienstbus.

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Dedemsvaart

 

• Kazerne De Krim

 

De huidige brandweerkazerne in De Krim is in gebruik sinds 1970. De 11 vrijwilligers van deze post beschikken over een tankautospuit.

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer De Krim

 

• Kazerne Gramsbergen

 

De 15 vrijwilligers van de brandweerpost Gramsbergen beschikken over een kazerne uit 1984. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit en een dienstbus.

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Gramsbergen

 

• Kazerne Hardenberg

 

De kazerne van Hardenberg is in gebruik sinds 1976 en is in 2011 grondig gerenoveerd. De 39 vrijwilligers van deze post rukken jaarlijks ongeveer 200 keer uit. Naast de basis brandweerzorg rukken de vrijwilligers ook uit met de veetakel installatie voor het redden van groot vee. Daarnaast voorzien de vrijwilligers bij grote incidenten in de regio de manschappen van nieuwe ademlucht. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit, een terreinvaardige tankautospuit, een redvoertuig, een tankwagen, een aanhanger met veetakel installatie, twee personeel/materiaalwagens, een reddingsboot op trailer, een dienstbus en twee dienstauto’s.

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Hardenberg

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Hardenberg

 

• Kazerne Ommen

 

Het pand met daarin de brandweerkazerne van Ommen werd officieel geopend op 5 oktober 2012. In het pand zijn ook de gemeentewerken en de politie ondergebracht. De post wordt bemand door 35 vrijwilligers. Naast de basis brandweerzorg rukken de vrijwilligers ook uit met de veetakel installatie voor het redden van groot vee. Het wagenpark bestaat uit een terreinvaardige tankautospuit, een bosbrandvoertuig, een schuimblusvoertuig, een redvoertuig, een haakarmvoertuig met diverse containers, een dienstbus, een dienstauto en een aanhanger met veetakel installatie.

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Ommen

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Ommen

 

• Kazerne Slagharen

 

Deze kazerne is in gebruik sinds 2000. De 17 vrijwilligers van de post beschikken over een tankautospuit.

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Slagharen

 

District Zuid

 

• Kazerne Bathmen

 

De kazerne van de brandweer in Bathmen is in gebruik sinds 1962. De 24 vrijwilligers van deze post beschikken over een tankautospuit, een voertuig voor kleinschalige watervoorziening, een dienstbus en een motorspuitaanhanger.

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Bathmen

 

• Kazerne Deventer

 

De opening van deze kazerne vond plaats op 26 september 1990. De kazerne wordt bemand door beroepspersoneel. Tijdens de oefeningen van deze ploeg neemt de dagdienst de bezetting van tankautospuit waar. De beroepsploeg verzorgd naast de basis brandweerzorg ook èèn van de duikteams in de regio. Het wagenpark op deze post bestaat uit twee tankautospuiten, een redvoertuig, een waterongevallenvoertuig en een tankwagen. Daarnaast zijn er aanwezig twee haakarmvoertuigen met diverse containers, drie personeel/materiaalwagens, een vrachtwagen, een reddingsboot op trailer en diverse dienstauto’s en dienstbussen.

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Deventer

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Deventer

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Deventer

 

• Kazerne Diepenveen

 

Deze kazerne is geopend op 11 november 2023. Het gebouw is gebouwd op de locatie van de vorige kazerne. De post wordt bemand door 18 vrijwilligers welke jaarlijks ongeveer 50 keer uitrukken. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit en een dienstbus.

 

Nog geen foto beschikbaar.

 

• Kazerne Diepenveen (gesloten)

 

Deze kazerne heeft dienstgedaan van 1975 tot 2023. Het pand was verouderd en voldeed niet meer aan de hedendaagse eisen. Het pand is in 2023 gesloopt om plaats te maken voor de nieuwe kazerne.

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Diepenheim gesloten

 

• Kazerne Heeten

 

De brandweerkazerne op het industrieterreinvan Heeten is geopend op 14 mei 2011. De post wordt bemand door 18 vrijwilligers. Naast de basis brandweerzorg levert het korps èèn van de verkenningseenheden in de regio. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit en een personeel/materiaalwagen.

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Heeten

 

• Kazerne Heino

 

De brandweerkazerne in het dorp Heino is in gebruik sinds 1979. De post wordt bemand door 24 vrijwilligers waarvan er 12 vrijwilligers lid zijn van de verzorgingsgroep. De verzorgingsgroep biedt ondersteuning bij incidenten met bijvoorbeeld brandstof of eten en drinken. Naast de basis brandweerzorg en de verzorgingsgroep rukken de vrijwilligers ook uit met de veetakel installatie voor het redden van groot vee. Ook staat op de post de ontsmettingscontainer gestald. Deze wordt door de vrijwilligers naar de locatie gebracht en daar bemand door de collega’s uit Lemelerveld. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit, een haakarmvoertuig met onder andere een ontsmettingscontainer en een verzorgingscontainer en daarnaast nog een dienstbus, een aanhanger met veetakel installatie, een vrachtwagen en een brandstofaanhanger.

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Heino

 

• Kazerne Luttenberg

 

Deze brandweerkazerne aan de rand van het dorp is in gebruik sinds 2001. De 17 vrijwilligers van deze post beschikken over een tankautospuit en een dienstbus.

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Luttenberg

 

• Kazerne Olst

 

Sinds 1980 is de brandweer van Olst ondergebracht in de huidige kazerne. De 16 vrijwilligers rukken jaarlijks ongerveer 50 keer uit. Hiervoor hebben zij de beschikking over een tankautospuit, een dienstbus, een reddingsboot op trailer en een motorspuitaanhanger.

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Olst

 

• Kazerne Raalte

 

De brandweerkazerne van Raalte werd geopend op 16 oktober 1998. Het pand was destijds al 32 oud en daarvoor in gebruik geweest als bedrijfspand. Naast de basis brandweerzorg levert het korps èèn van de verkenningseenheden in de regio. Ook rukken de vrijwilligers uit met de veetakel installatie voor het redden van groot vee. Daarnaast maakt de post samen met Dedemsvaart, Den Ham en Nijverdal onderdeel uit van de Handcrew Overijssel. Dit team is gespecialiseerd in het blussen van natuurbranden. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit, een hulpverleningsvoertuig, een voertuig voor kleinschalige watervoorziening, een aanhanger met veetakel installatie, een motorspuitaanhanger, een dienstbus en een dienstauto.

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Raalte

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Raalte

 

• Kazerne Welsum

 

Deze kazerne is operationeel sinds 2014. Het gebouw is vast gebouwd aan het dorpshuis. De 16 vrijwilligers van de post beschikken over een tankautospuit, een dienstbus en een motorspuitaanhanger.

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Welsum

 

• Kazerne Welsum (gesloten)

 

Deze kazerne is in gebruik geweest van 1954 tot 2014. Het pand was te klein en verouderd. Hierdoor is besloten om een nieuwe kazerne te bouwen van een nieuwe kazerne op een andere locatie.

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Welsum gesloten

 

• Kazerne Wesepe

 

Deze brandweerpost is geopend in 2010. Naast de basis brandweerzorg rukken de vrijwilligers ook uit met de veetakel installatie voor het redden van groot vee. Ook staat op de post de blus- en verkenningsrobot Fikthor gestationeerd. Deze robot wordt standaard mee gealarmeerd bij classificatie “grote brand” en op aanvraag. De vrijwilligers van deze post zijn opgeleid om de robot te bemannen. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit, een dienstbus voor het vervoer van de robot, een motorspuitaanhanger en een aanhanger met veetakel installatie.

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Wesepe

 

• Kazerne Wesepe (gesloten)

 

Deze kazerne is in gebruik geweest van 1978 tot 2010. Het pand was te klein en verouderd. Hierdoor is besloten om een nieuwe kazerne te bouwen van een nieuwe kazerne op een andere locatie.

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Wesepe gesloten

 

• Kazerne Wijhe

 

Deze brandweerkazerne is in gebruik sinds 1976. De post wordt bemand door 20 vrijwilligers waarvan er vijf lid zijn van het STH-team. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit, een tankwagen en een dienstbus.

 

regio IJsselland brandweerkazerne brandweer Wijhe