Regio 16 Hollands-Midden (Laatste update: 07-10-2012)

 

District Alphen aan den Rijn-Rijnwoude

 

• Kazerne Aarlanderveen

 

Tekst en foto volgen…

 

• Kazerne Aarlanderveen (gesloten)

 

Tekst volgt…

 

 

• Kazerne Alphen aan den Rijn

 

Alphen aan den Rijn is gelegen aan de Oude Rijn tussen Leiden, Gouda, Bodegraven en Ter Aar. Buiten de stad Alphen aan den Rijn zelf telt de gemeente ook nog de dorpen Aarlanderveen en Zwammerdam. In totaal heeft de gemeente een inwonertal van 72.300 inwoners op een oppervlakte van 57,68 km². Aan de Rijnhaven ligt een uitgebreid industrieterrein. Hier staat ook de 135 meter hoge KPN toren, die aan alle kanten van Alphen aan den Rijn te zien is. Binnen de gemeente zijn daarnaast enkele bekende attracties gehuisvest, zoals het Vogelpark Avifauna en Archeon.

Brandweer Alphen aan den Rijn is een zogenaamd gemengd korps. Dat wil zeggen een combinatie van beroeps en vrijwilligers. De eerste uitruk in het verzorgingsgebied wordt verzorgd door de beroepskern, die 24-uurs diensten draaien op de kazerne Centrum. De vrijwilligers verzorgen de tweede en derde uitruk of verzorgen de eerste uitruk wanneer de dienstdoende beroepsploeg al ingezet is. De dorpen Aarlanderveen en Zwammerdam hebben allebei ook de beschikking over een eigen brandweerkorps.

Het wagenpark van de kazerne Centrum bestaat uit 3 tankautospuiten, een autoladder, een hulpverleningsvoertuig, een voertuig voor het duikteam, een haakarmvoertuig, een verbindings-/commandowagen en diverse ondersteunende voertuigen. De beide kazernes in de buitendorpen zijn uitgerust met een hagelnieuwe tankautospuit.

 

 

• Kazerne Benthuizen

 

Het dorp Benthuizen ligt ten noordoosten van Zoetermeer en telt ongeveer 3.500 inwoners. Tot 1991 was Benthuizen een zelfstandige gemeente. Sinds 2005 ligt bij het dorp het begin van de tunnel van de HSL-Zuid onder het Groene Hart. Het korps van Benthuizen bestaat uit 2 blusploegen met in totaal 18 leden. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit en een dienstbus voor (onder andere) de meetploeg. Deze voertuigen staan gestald in een nieuwe kazerne die pas sinds deze zomer in gebruik is. De officiële ingebruikname heeft vrijdag 11 september jongstleden plaatsgevonden. Jaarlijks rukt het korps tussen de 60 en 80 keer uit.

 

 

• Kazerne Hazerswoude

 

Hazerswoude is centraal gelegen in de gemeente Rijnwoude. Het heeft 5.767 inwoners, en is daarmee de grootste kern binnen Rijnwoude. Het dorp is gelegen in het Groene Hart en ligt midden tussen de plaatsen Leiden, Alphen aan den Rijn, Boskoop en Zoetermeer. Het wagenpark van de brandweer Hazerswoude bestaat uit een tankautospuit en een personeel-/materiaalwagen. De kazerne is gehuisvest in een pand dat wordt gedeeld met Gemeentewerken.

 

• Kazerne Hazerswoude (gesloten)

 

Tekst volgt…

 

 

• Kazerne Koudekerk aan den Rijn

 

Koudekerk aan den Rijn is eveneens een dorpskern van Rijnwoude. Het heeft 4.257 inwoners op een oppervlakte van 1028 ha. Koudekerk is gelegen aan de noordzijde van de Oude Rijn. Ook dit korps heeft de beschikking over een geheel nieuwe kazerne die plaats biedt aan een tankautospuit en een
personeel-/materiaalwagen. De kazerne is 26 september jongstleden officieel in gebruik genomen.

 

 

• Kazerne Zwammerdam

 

Tekst volgt…

 

 

District Bodegraven-Reeuwijk

 

• Kazerne Bodegraven

 

Het brandweerkorps van Bodegraven heeft gemiddeld op jaarbasis 220 uitrukken. In Bodegraven staat de hoofdpost. Hier staan twee tankautospuiten, twee personeel-/materiaalwagens en een hulpverleningsvoertuig.

 

 

• Kazerne Boskoop

 

Het brandweerkorps telt momenteel 19 leden en is sinds april 2006 samen met gemeentewerken gehuisvest in een moderne kazerne. De brandweer Boskoop wordt 100 tot 130 maal per jaar ingezet. Het wagenpark bestaat uit twee tankautospuiten en twee personeel-/materiaalwagens.

 

 

• Kazerne Driebruggen

 

De post in Driebruggen is gehuisvest in een kazerne met 2 stallingsplaatsen en een ruime kantine. Het wagenpark van het korps bestaat uit een tankautospuit en een personeel-/materiaalwagen. Op jaarbasis heeft het korps tussen de 30 en 40 keer uitrukken.

 

 

• Kazerne Nieuwerbrug

 

Op deze kazerne is een tankautospuit gestald.

 

 

• Kazerne Reeuwijk

 

De post in Reeuwijk heeft momenteel 22 brandweerleden. In de kazerne staan een tankautospuit, een personeel-/materiaalwagen, een dienstbus en het voormalige voertuig van het duikteam. Tot begin 2009 werd namelijk ook de specialistische brandweertaak, waterongevallenbestrijding, uitgevoerd. De duikploeg is echter opgeheven omdat de paraatheid niet meer kon worden gewaarborgd. In 2008 heeft het korps 137 uitrukken gehad.

 

 

• Kazerne Waddinxveen

 

De brandweer van Waddinxveen bestaat uit 37 vrijwilligers die ondersteund worden door 4 beroepskrachten. Het aantal uitrukken ligt rond de 300 per jaar. De brandweer heeft hiervoor de beschikking over twee tankautospuiten en een hulpverleningsvoertuig.

 

 

District Goude-Zuidplas

 

• Kazerne Gouda

 

Het brandweerkorps van Gouda is een gemengd korps. Voor de 1e uitruk is een 24-uursdienst aanwezig. De overige voertuigen worden door vrijwilligers bezet. De brandweer is sinds 2001 gevestigd op het industrieterrein Gouwespoor. Het wagenpark bestaat uit onder andere 3 tankautospuiten, een autoladder, een hulpverleningsvoertuig, een haakarmvoertuig en een voertuig voor het duikteam. In de ruime voertuigenhal zijn ook diverse ondersteunende voertuigen gestald, waaronder de voertuigen van de geneeskundige combinatie.

 

 

• Kazerne Moordrecht

 

Het Brandweerkorps van Moordrecht bestaat uit 22 vrijwilligers en is opgericht in 1943. Het aantal uitrukken op jaarbasis schommelt tussen de 80 en 110 uitrukken. Sinds 2005 bevindt de kazerne zich op industriegebied ‘t Ambacht. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit en een personeel- /materiaalwagen met motorspuitaanhanger.

 

 

• Kazerne Nieuwerkerk aan den Ijssel

 

De kazerne van Nieuwerkerk is gesitueerd onder een flatgebouw aan de Prins Alexanderlaan en bestaat uit 6 stallingsplaatsen en een ruim kantoor, eveneens op de benedenverdieping. Het wagenpark bestaat uit twee tankautospuiten, een hulpverleningsvoertuig en een voertuig voor het duikteam. Het aantal uitrukken per jaar is ongeveer 175.

 

 

• Kazerne Zevenhuizen-Moerkapelle

 

Tot 2006 had de gemeente een eigen brandweerkorps. In 2005 is besloten om de totale uitvoering van de brandweerzorg uit te besteden aan brandweer Nieuwerkerk aan den IJssel. Vanaf 1 februari 2006 heeft brandweer Nieuwerkerk aan den IJssel de totale uitvoering van de brandweerzorg overgenomen. Alle vrijwillige brandweermedewerkers zijn in dienst gekomen bij brandweer Nieuwerkerk aan den IJssel.

Sinds 2008 beschikt de post over een nieuwe kazerne in Zevenhuizen. Vanuit deze nieuwe locatie kan de kern Moerkapelle sneller worden bereikt. Sinds 2006 is de brandweer post in Moerkapelle gesloten en tot de komst van de nieuwe kazerne moest de brandweer vanuit het centrum van Zevenhuizen komen. De nieuwe brandweerkazerne biedt onderdak aan een tankautospuit en een personeel-/materiaalvoertuig.

 

 

District Hillegom-Lisse-Teylingen

 

• Kazerne Hillegom

 

Hillegom is een plaats in de Bollenstreek. De gemeente telt 20.425 inwoners en heeft een oppervlakte van 13,48 km². Buiten de dorpskern zijn nog veel bollenvelden te vinden en het jaarlijkse Bloemencorso van de Bollenstreek rijdt eind april door het dorp.

Het brandweerkorps van Hillegom bestaat uit ongeveer 40 leden en wordt gemiddeld ongeveer 175 keer per jaar gealarmeerd. Het is gehuisvest in een moderne kazerne die in gebruik is sinds 1994. Het wagenpark bestaat uit twee tankautospuiten, een voertuig voor het duikteam en een personeel-
/materiaalwagen.

 

 

• Kazerne Lisse

 

De gemeente Lisse bestaat uit Lisse en het buurtschap De Engel en is centraal gelegen in de Randstad. Lisse heeft vooral bekendheid gekregen door bloemententoonstelling Keukenhof. De gemeente telt 22.297 inwoners en heeft een oppervlakte van 16,11 km².
 
Het brandweerkorps van Lisse telt 32 leden en beschikt over twee tankautospuiten, een ladderwagen en een personeel-/materiaalwagen. Op jaarbasis heeft het korps ruim 200 uitrukken.

 

 

• Kazerne Sassenheim

 

Het dorp Sassenheim is gelegen in de Bollenstreek tussen Leiden en Lisse en in de nabijheid van de Kagerplassen. De bloembollenteelt is bijna volledig uit de plaats verdwenen: er resteren slechts enkele bollenvelden. Sassenheim is ook een belangrijke industrieplaats: Akzo Nobel heeft er een fabriek, voortgekomen uit de verf- en lakfabriek Sikkens, die zich er in 1939 had gevestigd. Het korps van Sassenheim telt 32 vrijwilligers en heeft jaarlijks rond de 150 uitrukken. De kazerne aan de Parklaan huisvest twee identieke tankautospuiten en een hulpverleningsvoertuig.

 

 

• Kazerne Voorhout

 

Het dorp Voorhout telt ongeveer 15.000 inwoners en heeft een oppervlakte van 12,62 km². Het brandweerkorps van Voorhout telt 16 vrijwilligers. In de kazerne staan 2 tankautospuiten waarvan er maar één wordt gebruikt voor uitrukken. De andere is in gebruik als reservewagen en wordt gebruikt bij oefeningen. Het gemiddeld aantal uitrukken per jaar is 115.

 

 

• Kazerne Warmond

 

Het dorp Warmond ligt aan de Kagerplassen, die ook voor het grootste deel in het voormalig-Warmondse deel van de gemeente Teylingen liggen. Het inwonertal van het dorp is ongeveer 5.000. De agrarische sector was in Warmond de belangrijkste bron van inkomsten. De voornaamste bedrijvigheid was de veeteelt. Daarnaast was er visserij en in veel mindere mate akkerbouw. Het brandweerkorps bestaat uit 25 korpsleden die per jaar ongeveer 100 uitrukken hebben. Naast een tankautospuit is in de kazerne ook een brandweerboot gestationeerd. Samen met brandweer Oegstgeest wordt een meetploeg geleverd voor inzetten bij grote incidenten.

 

 

District Krimpenerwaard-K5

 

• Kazerne Bergambacht

 

Het brandweerkorps is met enkele andere korpsen in de omgeving gefuseerd tot ‘Brandweer K5 Gemeenten’. De uitrukpost Bergambacht is sinds 2008 gehuisvest in een moderne en ruime brandweerkazerne die is gelegen aan de rand van het dorp. Het korps beschikt over een tankautospuit, een autoladder, een personeel-/materiaalwagen en een dienstbus (voor o.a. de jeugdbrandweer).

 

 

• Kazerne Gouderak

 

Gouderak is een dorpje met circa 2500 inwoners, gelegen aan de Hollandse IJssel. Tussen Gouderak en Moordrecht wordt een veerverbinding onderhouden over de Hollandse IJssel. Een bijzonderheid is dat je de veerpont aan dezelfde kant verlaat als je hem opgereden bent. Het brandweerkorps beschikt over een kazerne in het centrum van het dorp. Jaarlijks rukt het korps gemiddeld 30 keer uit. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit en een personeel-/materiaalwagen.

 

 

• Kazerne Haastrecht

 

Haastrecht is een stadje met ongeveer 4.500 inwoners. Brandweer Haastrecht bestaat uit 20 vrijwilligers. Momenteel wordt hard gewerkt aan de bouw van een nieuwe kazerne aan de Provincialeweg. De huidige brandweergarage aan de Bredeweg voldoet niet meer aan de eisen die tegenwoordig aan een kazerne worden gesteld. Begin 2010 is de nieuwe kazerne in gebruik genomen. Het korps heeft de beschikking over een tankautospuit en een personeel-/materiaalwagen, beiden op Mercedes-Benz Atego chassis.

 

 

• Kazerne Haastrecht (gesloten)

 

Tekst volgt…

 

 

• Kazerne Krimpen aan de Lek

 

Krimpen aan de Lek is een rustig, maar heel sfeervol dorpje gelegen aan de rivier De Lek. Het telt ongeveer 6.500 inwoners. Het brandweerkorps van dit dorp heeft de beschikking over een tankautospuit en een personeel-/materiaalwagen.

 

 

• Kazerne Krimpen aan de Lek (gesloten)

 

Tekst volgt…

 

 

• Kazerne Lekkerkerk

 

Het dorp Lekkerkerk heeft een grote oppervlakte met grotendeels landbouwgronden en is daarnaast als langgerekt dijkdorp sterk op de rivier De Lek georiënteerd. Ook op de kazerne in dit dorp zijn een tankautospuit en een personeel-/materiaalwagen te vinden.

 

Foto volgt…

 

• Kazerne Lekkerkerk (gesloten)

 

Tekst volgt…

 

 

• Kazerne Ouderkerk aan den Ijssel

 

Ouderkerk aan den IJssel is het grootste dorp van de gemeente. Van de in totaal 8.160 inwoners wonen er 5.700 in dit dorp. Het dorp dankt zijn naam aan een middeleeuwse kerk in het centrum van het dorp, de oudste kerk van Zuid-Holland. Het brandweerkorps is gehuisvest in een ruime kazerne die plaats biedt aan de tankautospuit van deze post en aan een 2e tankautospuit, die als reserve voor de hele gemeente dient.

 

 

• Kazerne Ouderkerk-Lageweg

 

Lageweg is een buurtschap met ongeveer 60 woningen en 150 inwoners. Het behoort tot de gemeente Ouderkerk en is gelegen aan de oostoever van de Hollandse IJssel. De brandweerpost in Lageweg is ondersteunend voor zowel Ouderkerk aan den IJssel als Gouderak. Zodra één van de twee posten een melding krijgt gaat het voertuig van Lageweg mee als ondersteunend voertuig. De post beschikt over een klein blusvoertuig met een watertank van 900 liter. Dit voertuig is gestald in een zeer kleine stallingsplaats aan de Breeweg.

 

 

• Kazerne Schoonhoven

 

Het brandweerkorps van Schoonhoven valt onder de ‘ Brandweer K5-gemeenten’ , een samenwerkingsverband op brandweergebied tussen de gemeenten Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk aan den IJssel, Schoonhoven en Vlist. De ruime kazerne heeft uitrukpoorten aan zowel de voor- als de achterzijde. Het herbergt dan ook een flink wagenpark voor zo’n kleine gemeente: twee tankautospuiten, een dienstbus en een voertuig voor het duikteam.

 

 

• Kazerne Stolwijk

 

Stolwijk is een dorp met 5.032 inwoners. In Stolwijk bevindt zich het gemeentekantoor en de gemeentewerf van de gemeente Vlist. Het brandweerkorps van Stolwijk heeft 20 vrijwilligers. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit, een personeel-/materiaalwagen en een hulpverleningsvoertuig.

 

 

District Leiden e.o.

 

• Kazerne Katwijk

 

Het vissersdorp Katwijk aan Zee en het meer agrarische Katwijk aan den Rijn waren vroeger verschillende plaatsen. In de loop der tijd zijn beide dorpen aan elkaar gegroeid. Het inwonertal bedraagt momenteel ruim 25.000. De kazerne Katwijk is tijdens werkdagen van 08.00 tot 16.30 uur bemand met beroepspersoneel. Buiten deze tijden is het een vrijwilligerspost. Het totale korps bestaat uit 50 leden. Het bescheiden wagenpark bestaat uit twee tankautospuiten, een personeel-/materiaalwagen en een regionaal haakarmvoertuig.

 

 

 

• Kazerne Leiden-Noord

 

Aan de Gooimeerlaan in Leiden is Post Noord gevestigd. Het specialisme van deze kazerne is het duikteam. Qua voertuigen kan het personeel op deze kazerne beschikken over twee tankautospuiten, een autoladder, een hulpverleningsvoertuig, een voertuig voor het duikteam en een haakarmvoertuig.

 

 

• Kazerne Leiden-Zuid

 

De post Zuid is gevestigd aan de Rooseveltstraat, Het specialisme van deze kazerne is het bestrijden van ongevallen met gevaarlijke stoffen. Het wagenpark omvat onder meer twee tankautospuiten, een eenheid voor ongevallen met gevaarlijke stoffen, een autoladder en een haakarmvoertuig. Omdat op deze post ook de adembeschermingswerkplaats is gehuisvest, staat hier ook het adembeschermingsvoertuig, wat uitrukt bij grote branden in Leiden en omgeving.

 

 

 

• Kazerne Leiderdorp

 

Het korps Leiderdorp bestaat uit 32 personen en wordt ongeveer 250 keer per jaar gealarmeerd. De huidige kazerne is in gebruik sinds september 1995 en biedt plaats aan de 2 tankautospuiten en de personeel-/materiaalwagen van het korps. Daarnaast is in de kazerne een uitrukpost van de ambulancedienst gevestigd.

 

 

• Kazerne Oestgeest

 

Brandweer Oegstgeest heeft 26 vrijwilligers en wordt ongeveer 175 keer per jaar opgeroepen. Het korps heeft de beschikking over een tankautospuit en een personeel-/materiaalwagen. Beide voertuigen staan gestationeerd in de brandweerkazerne aan de Dorpsstraat. Het specialisme van dit korps is de meetploeg. Deze taak wordt samen met korps Warmond uitgevoerd.

 

 

• Kazerne Rijnsburg

 

Rijnsburg is ook een woonkern in de gemeente Katwijk met ongeveer 14.000 inwoners. Het korps van Rijnsburg bestaat volledig uit vrijwilligers en heeft 23 korpsleden. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit, een haakarmvoertuig en een personeel-/materiaalwagen.

 

 

• Kazerne Valkenburg

 

De voormalige gemeente Valkenburg had een oppervlakte van 15,74 km² en een inwonertal van 3.900, voordat het in 2006 werd ingelijfd bij de gemeente Katwijk. Valkenburg is bekend van het voormalige marine-vliegveld vliegbasis Valkenburg, dat in juli 2006 gesloten is. Het brandweerkorps bestaat uit 20 leden en heeft de beschikking over een moderne kazerne. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit en een personeel-/materiaalwagen.

 

 

• Kazerne Voorschoten

 

Het brandweerkorps van Voorschoten bestaat uit 30 vrijwilligers en drie beroepsmedewerkers. De kazerne is gelegen in het centrum van het dorp en is in gebruik sinds 1977. De ruime voertuigenhal biedt plaats aan 2 identieke tankautospuiten en een personeel-/materiaalwagen. Jaarlijks wordt het korps rond de 200 keer gealarmeerd.

 

 

District Nieuwkoop-Kaag en Braasem

 

• Kazerne Kaag

 

Kaag is gelegen op een eiland in de Kagerplassen. De enige manier om er te komen is met een pontje over de ringvaart van de Haarlemmermeer. Het eiland heeft ongeveer 328 inwoners. Prominent aanwezig op het eiland is scheepswerf Royal van Lent. De scheepswerf is al sinds 1849 op het eiland
gevestigd. De loods is een gezichtsbepalende constructie op het eiland. In deze loods bevindt zich tevens de brandweerkazerne van zowel de gemeentelijke brandweer als de bedrijfsbrandweer van de scheepswerf. Het wagenpark van dit korps bestaat uit een tankautospuit en een motorspuitaanhanger. Natuurlijk ontbreekt hier ook niet een brandweerboot op trailer.

 

Foto volgt…

 

• Kazerne Leimuiden

 

Leimuiden ligt aan de provinciale weg N207 ten noorden van de stad Alphen aan den Rijn. Het dorp heeft 4.350 inwoners. De kazerne heeft een voertuigstalling voor twee voertuigen. Hier staan een tankautospuit en een personeel-/materieelwagen. Daarnaast heeft deze post de beschikking over een redding-/blusboot.

 

 

• Kazerne Nieuwkoop

 

Het oudste deel van Nieuwkoop bestaat uit lintbebouwing langs de Nieuwkoopse plassen, een gebied waar vroeger de veengronden zijn afgegraven. De Nieuwkoopse plassen zijn grotendeels een natuurmonument. De nieuwere wijken van Nieuwkoop liggen in het noordwesten van de Polder Nieuwkoop. Het korps van Nieuwkoop heeft de beschikking over een tankautospuit, een materiaalwagen met schuimblusinstallatie en een brandweerboot.

 

 

• Kazerne Nieuwveen

 

Het dorp Nieuwveen heeft ongeveer 4.000 inwoners en kent veel tuin- en akkerbouw, maar ook veeteelt. In Nieuwveen is ook ‘De Bruggen’ te vinden, een grote instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Het wagenpark van Nieuwveen bestaat uit een tankautospuit, een hulpverleningsvoertuig en een personeel-/materiaalwagen.

 

 

• Kazerne Rijpwetering

 

Rijpwetering was van oorsprong een veeteeltdorp en telt ongeveer 1.605 inwoners. In de kleine brandweerkazerne staat een tankautospuit gestald.

 

 

• Kazerne Rijpwetering (gesloten)

 

Tekst volgt...

 

 

• Kazerne Roelofarendsveen

 

Het dorp Roelofarendsveen heeft 6.989 inwoners en staat bekend om de enorme tulpenproductie. 25% van de totale Nederlandse tulpenproductie is uit dit dorp afkomstig. De brandweerkazerne biedt plaats aan drie voertuigen: een tankautospuit, een hulpverleningsvoertuig en een personeel-/materiaalvoertuig met motorspuitaanhanger. De kazerne beschikt over een ademluchtwerkplaats en een magazijn. Op de eerste verdieping is een ruime kantine/instructieruimte met bar en een kantoor. De brandweerkazerne staat in verbinding met het politiebureau.

 

 

• Kazerne Ter Aar

 

Het dorp Ter Aar ligt vlakbij Alphen aan den Rijn en telt ongeveer 9.000 inwoners. Ter Aar is gelegen aan het Aarkanaal en heeft een oppervlakte van 21,71 km². Het brandweerkorps kan beschikken over een tankautospuit, een personeel-/materiaalwagen en een voertuig voor het duikteam. Daarnaast is er ook een brandweerboot op trailer in de kazerne aanwezig.

 

 

• Kazerne Woubrugge

 

Woubrugge ligt ten noord-westen van Alphen aan den Rijn en telt 4.950 inwoners. Het dorp is vooral bekend bij watersporters vanwege de aanwezigheid van diverse jachthavens. Gezien de centrale ligging vervult dit dorp een centrumfunctie voor de omliggende dorpen en buurtschappen. Dit is onder andere te zien aan het winkelcentrum, een centrale huisartenpost en vele (sport-) verenigingen. De ruime kazerne biedt onderdak aan de tankautospuit van deze post en een motorspuitaanhanger. Voor hulpverleningen op het water van het ‘Paddegat’ tussen Woubrugge en Roelofarendsveen kan de brandweer gebruik maken van de veerpont voor de evacuatie van grotere aantallen personen of brandbestrijding d.m.v. het plaatsen van een pomp op het dek.

 

 

District Noordwijk-Noordwijkerhout

 

• Kazerne Noordwijk

 

Het dorp Noordwijk telt 25.421 inwoners en heeft een oppervlakte van 51,53 km² (waarvan 16,12 km² water). Het bestaat uit twee kernen, die van elkaar gescheiden zijn door een groenstrook. De kern Noordwijk aan Zee, vanouds een vissersdorp, is tegenwoordig een badplaats met een lange kuststrook. De andere kern is Noordwijk-Binnen en staat vooral bekend om de bloembollenteelt.

Brandweer Noordwijk is een organisatie die bestaat uit een 40-tal vrijwilligers. In de ruime kazerne staan twee tankautospuiten, een autoladder en een hulpverleningsvoertuig gestationeerd.

 

 

• Kazerne Noordwijkerhout

 

Noordwijkerhout heeft 15.469 inwoners en een oppervlakte van 23,40 km². Toeristen komen graag naar Noordwijkerhout voor de vele bloemenvelden, in het voorjaar. Noordwijkerhout noemt zichzelf ook wel het Hart van de Bollenstreek. Het 2.300 inwoners tellende buurtschap De Zilk behoort eveneens tot deze gemeente.

Het brandweerkorps is gehuisvest in een moderne kazerne aan de Herenweg. Het wagenpark bestaat uit twee tankautospuiten en een hulpverleningsvoertuig. In 2008 heeft het korps ruim 250 uitrukken gehad.