Regio 07 Gelderland-Midden (Laatste update: 25-09-2024)
De brandweer in de regio Gelderland-Midden, onderdeel van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden, bestaat uit 41 brandweerposten. Het werkgebied bestaat uit een gedeelte van de provincie Gelderland onderverdeeld in 15 gemeente met gezamenlijk ongeveer 690.000 inwoners.
Naast de basis brandweerzorg rukken alle posten uit als first responder eenheid bij reanimaties. Daarnaast hebben de meeste kazernes nog een aanvullend specialisme. Alle posten zijn standaard voorzien van een tankautospuit en een dienstbus. Aanvullende voertuigen zoals redvoertuigen, hulpverleningsvoertuigen e.d. zijn strategisch verdeeld over de regio. De alarmering wordt verzorgd vanuit de Meldkamer Oost-Nederland in Apeldoorn. De meldkamer is ontstaan in 2023 door de samenvoeging van de meldkamers in Apeldoorn, Arnhem, Hengelo en Nijmegen.
Alle voertuigen van de verschillende posten kunt u op deze website bekijken.
District Midden
• Kazerne Arnhem-noord
De beroepskazerne Arnhem-noord werd geopend in 2015. Het verving hiermee de 60 jaar oude kazerne welke op dezelfde plek stond. Het gebouw biedt onderdak aan een beroepsploeg van minimaal 8 personen ondersteund met vrijwilligers. Daarnaast zijn er ook diverse kantoren, werkplaatsen en magazijnen in het pand ondergebracht. De eerste lijn voertuigen staan opgesteld in het gedeelte aan de Rietgrachtstraat, maar rukken in verband met de verkeerslichtbeïnvloeding installatie uit via de Vlijtstraat.
De post wordt standaard bemand door een beroepsploeg van 8 personen. Deze personen bemannen de tankautospuit en als springbemanning het hulpverleningsvoertuig, de hoogwerker en het first responder voertuig. De vrije beroeps en vrijwilligers zorgen voor de herbezetting. Daarnaast rukken de vrijwilligers in de avonden, nachten en weekenden uit voor de taak arbeidshygiëne.
Het wagenpark op deze post bestaat uit een tankautospuit, een terreinvaardige tankautospuit, een hoogwerker en een hulpverleningsvoertuig met kraan. Daarnaast nog een terreinvaardig personeel/materiaalwagen, een voertuig voor de taak arbeidshygiëne, een haakarmvoertuig met een schuimbluscontainer en een ontsmettingscontainer, een dienstbus en diverse dienstauto’s.
• Kazerne Arnhem-noord (gesloten)
De voormalige brandweerkazerne Arnhem-noord is in gebruik geweest van 1948 tot 2015. Het grootste gedeelte van deze kazerne is gebouwd in de jaren 50. Later is er een gedeelte aan de zijde van Vlijtstraat aangebouwd. Vele jaren was ook het bergingsbedrijf “van Amerongen” in het gebouw gehuisvest. Dit bedrijf leverde ook de duikers voor de brandweer. Na 60 jaar was het gebouw aan vervanging toe. In 2014 is men begonnen met het slopen van diverse delen van het gebouw om op dezelfde locatie de nieuwe kazerne te bouwen.
• Kazerne Arnhem-zuid
Deze beroepskazerne in de wijk Vredenburg werd geopend op 17 januari 1980. Tot 2006 werd de post alleen bemand door vrijwilligers. Sinds 2006 is er 24 uur per dag een permanente beroepsbezetting aanwezig. Een bezetting per dienst bestaat uit 8 personen. Deze personen bemannen doormiddel van springbemanning alle voertuigen welke op deze post gestationeerd staan. Daarmee rukken ze ook uit als het enige duikteam in de regio. Bij een uitruk van de duikers wordt de tankautospuit niet meer bemand door zes maar door vier personen. Per jaar wordt er vanaf deze post ongeveer 250 keer uitgerukt. Het wagenpark op deze post bestaat uit een tankautospuit, een redvoertuig, een waterongevallenvoertuig en een terreinvaardig personeel/materiaalwagen.
• Kazerne Arnhem-Elderveld (gesloten)
Deze kazerne in de wijk Elderveld is in gebruik geweest van 2001 tot 2006. De post werd bemand door vrijwilligers welke beschikte over een tankautospuit. In 2006 werd post zuid omgevormd tot een beroepspost, waardoor deze uitruklocatie overbodig werd.
• Kazerne Ede-centrum
De brandweerpost Ede-centrum is in gebruik sinds 1987. Sinds 30 december 2020 wordt de post 24 uur per dag bezet door een beroepsbezetting van 8 personen. De personen verzorgen de bezetting voor de tankautospuit en als springbemanning voor de overige voertuigen zoals het redvoertuig, hulpverleningsvoertuig, tankwagen en gaspakkeneenheid. De rest van de voertuigen wordt bemand door vrijwilligers. Daarnaast verzorgen de vrijwilligers de arbeidshygiëne voor het district west. Dit houdt in dat zij bij incidenten ter plaatse komen om het personeel te voorzien van onder andere schone werkkleding en ademlucht. Ook is de verzorgingsploeg op deze kazerne gestationeerd.
Het omvangrijke wagenpark bestaat uit een tankautospuit, vier tankautospuit als reserve en voor opleidingen, een redvoertuig, een hulpverleningsvoertuig met kraan, een tankwagen en een gevaarlijke stoffen voertuig. Daarnaast nog twee terreinvaardige haakarmvoertuigen met diverse containers, een personeel/materiaalwagen, een personeel/materiaalwagen voor de eenheid logistiek, een voertuig voor de arbeidshygiëne taak, een voertuig voor de eenheid verzorging, een dienstbus, vier dienstauto’s en een schuimblusaanhanger.
District Noord
• Kazerne Barneveld
Brandweer Barneveld werd opgericht op 10 februari 1910. De brandweerkazerne is samen de politie, de ambulancedienst en het Rode kruis sinds 2004 ondergebracht in het hulpverleningscentrum pal naast de A30. Deze brandweerpost wordt samen met de nevenpost in de Beekstraat bemand door 34 vrijwilligers. Deze vrijwilligers rukken jaarlijks ongeveer 300 keer uit. Naast de basis brandweerzorg verzorgen de vrijwilligers de arbeidshygiëne voor het district noord en hebben zij het specialisme chemiepak drager. Het wagenpark bestaat uit een reserve terreinvaardige tankautospuit, een hoogwerker, een hulpverleningsvoertuig met kraan, een haakarmvoertuig met dompelpompcontainer, een voertuig voor de taak arbeidshygiëne, een poederblusaanhanger, drie dienstauto’s en twee tankautospuiten voor de afdeling opleidingen.
• Kazerne Barneveld-Nevenpost
Om de aanrijtijden in delen van Barneveld te verbeteren werd er in september 2018 in het centrum een extra brandweerpost geopend. Het pand was eerst in gebruik als garagebedrijf waarna het werd gehuurd door de brandweer. Omdat de huurovereenkomst in 2027 afloopt is men bezig een nieuwe locatie te zoeken voor deze post. In totaal zijn er gezamenlijk in Barneveld 34 vrijwilligers actief die per jaar ongeveer 300 keer uitrukken. Op deze kazerne staan een terreinvaardige tankautospuit en een dienstbus gestationeerd.
• Kazerne Garderen
De brandweer in het dorp Garderen werd opgericht op 6 mei 1943. De huidige kazerne is in gebruik sinds 1953 en werd in 2000 vergroot met onder andere een extra stallingsplaats. Aan de post zijn 18 vrijwilligers verbonden die jaarlijks ongeveer 60 keer uitrukken. Hiervoor beschikken zij over een terreinvaardige tankautospuit en een terreinvaardig personeel/materiaalwagen.
• Kazerne Hoevelaken
Brandweer Hoevelaken werd opgericht op 29 juni 1954. Tot 2003 maakte het korps, samen met het korps Nijkerk, onderdeel uit van de toenmalige regionale brandweer Eemland. Sinds 2003 is het onderdeel van de veiligheidsregio Gelderland-Midden. De kazerne op het industrieterrein werd geopend in 2003. De post wordt bemand door 24 vrijwilligers welke jaarlijks ongeveer 60 keer uitrukken. Naast de basis brandweerzorg rukken de vrijwilligers ook uit als èèn van de verkenningseenheden in de regio. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit, een dienstbus en een dienstauto.
• Kazerne Kootwijkerbroek
De brandweerkazerne net buiten het dorp Kootwijkerbroek werd in 2004 in gebruik genomen. Aan de post zijn 19 vrijwilligers verbonden die jaarlijks ongeveer 100 keer uitrukken. Naast de basis brandweerzorg heeft dit korps het blussen van branden in rietendaken als specialisme. Dit gebeurt in samenwerking met de collega’s uit Elst. Het wagenpark bestaat uit een terreinvaardige tankautospuit, een tankwagen en een personeel/materiaalwagen.
• Kazerne Nijkerk
De huidige brandweerkazerne aan de Havenstraat in Nijkerk werd geopend in september 2002. Tot 2003 maakte het korps, samen met het korps Hoevelaken, onderdeel uit van de toenmalige regionale brandweer Eemland. Sinds 2003 is het onderdeel van de veiligheidsregio Gelderland-Midden. De post wordt bemand door 40 vrijwilligers die jaarlijks ongeveer 280 keer uitrukken. Naast de basis brandweerzorg hebben zij het specialisme oppervlakte redding en chemiepak drager. Aan voertuigen beschikt men op deze post over een tankautospuit, een reserve terreinvaardige tankautospuit, een hulpverleningsvoertuig met kraan, een hoogwerker, een voertuig voor het oppervlaktereddingsteam, twee dienstauto’s, een reddingsboot op trailer en een motorspuitaanhanger.
• Kazerne Scherpenzeel
Brandweer Scherpenzeel is samen met de gemeentewerken gehuisvest op het industrieterrein in een pand uit 1990. De 21 vrijwilligers van deze post rukken jaarlijks ongeveer 40 keer uit. Hiervoor beschikken zij over een terreinvaardige tankautospuit, een terreinvaardig personeel/materiaalwagen, een dienstbus en een motorspuitaanhanger.
• Kazerne Voorthuizen
De oorspronkelijke brandweerkazerne Voorthuizen stamt uit 1954 en is gebruikt als basis voor de huidige kazerne uit 2009. Toen is het pand vergroot en gemoderniseerd. Vanuit deze post rukken de 18 vrijwilligers jaarlijks ongeveer 130 uit. Naast de basis brandweerzorg rukken de vrijwilligers ook uit als èèn van de verkenningseenheden in de regio. Het wagenpark bestaat uit een terreinvaardige tankautospuit en een dienstbus.
• Kazerne Voorthuizen (gesloten)
Deze kazerne is in gebruik geweest van 1954 tot 2009. In 2009 is het pand omgebouwd tot de huidige kazerne.
• Kazerne Zwartebroek
Brandweer Zwartebroek is sinds 2005 ondergebracht in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Eendrachtstraat. Aan deze post zijn 18 vrijwilligers verbonden die jaarlijks ongeveer 45 keer uitrukken. Naast de basis brandweerzorg rukken de vrijwilligers ook uit met de veetakel installatie voor het redden van groot vee. Het wagenpark van deze post bestaat uit een terreinvaardige tankautospuit en een personeel/materiaalwagen met daarin de veetakel installatie en toebehoren.
District Oost
• Kazerne Dieren
De brandweer van Dieren is opgericht in 1909. De huidige kazerne is geopend op 26 mei 2011. Het gebouw maakt onderdeel uit van een grote gebouw, waarin ook een school is gevestigd. Naast de basis brandweerzorg leveren de vrijwilligers van deze post èèn van de oppervlaktereddingsteams van de regio. Het wagenpark bestaat uit een terreinvaardige tankautospuit, een reserve tankautospuit, een redvoertuig en een terreinvaardige personeel/materiaalwagen.
• Kazerne Dieren (gesloten)
Deze kazerne heeft dienst gedaan van 1961 tot mei 2011. Het pand was verouderd en te klein geworden. Daarnaast voldeed het niet meer aan de huidige eisen. Het gebouw is in 2014 omgebouwd tot winkelpand.
• Kazerne Doesburg
Brandweer Doesburg is opgericht in 1930. De kazerne is in gebruik sinds 1994 en biedt tevens onderdak aan de politie. Het pand is vernoemd naar de Maurits kazerne. Dit was in de tweede wereldoorlog een legerkazerne welke door de Duitsers in brand is gestoken. Deze kazerne stond op de plek van de huidige brandweerkazerne. De post wordt bemand door 22 vrijwilligers welke jaarlijks ongeveer 100 keer uitrukken. Naast de brandweerzorg hebben de vrijwilligers het specialisme oppervlakteredding. Daarnaast rukken zij ook uit bij incidenten in gebieden waar de communicatienetwerken beperkt zijn. Doormiddel van een speciaal voertuig kunnen er verbindingen opgezet worden tijdens incidenten. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit, een reserve tankautospuit, een personeel/materiaalwagen, een verbindingsvoertuig en een reddingsboot op trailer.
• Kazerne Duiven
De brandweer in het dorp Duiven werd opgericht on 1923. De kazerne op het terrein van de gemeentewerf is in gebruik sinds 1974 en gerenoveerd in 2005. De post wordt bemand door 16 vrijwilligers welke jaarlijks ongeveer 140 keer uitrukken. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit, een haakarmvoertuig met watercontainer en een verlichtingscontainer, een personeel/materiaalwagen en een motorspuitaanhanger.
• Kazerne Giesbeek
De brandweerkazerne in Giesbeek werd in 1989 in gebruik genomen. Naast de basis brandweerzorg leveren de vrijwilligers van deze post èèn van de oppervlaktereddingsteams van de regio. Op deze kazerne staan een tankautospuit, een personeel/materiaalwagen voor het oppervlaktereddingsteam en een reddingsboot op trailer gestationeerd.
• Kazerne Lobith
De brandweerkazerne op het industrieterrein van Lobith werd in 1985 in gebruik genomen. In 2008 werd het pand gerenoveerd. Naast de basis brandweerzorg leveren de vrijwilligers van deze post èèn van de oppervlaktereddingsteams van de regio. Per jaar wordt er in totaal ongeveer 60 keer uitgerukt. Het wagenpark op deze post bestaat uit een tankautospuit, een personeel/materiaalwagen voor het oppervlaktereddingsteam, een reddingsboot op trailer en een motorspuitaanhanger.
• Kazerne Pannerden
De brandweerkazerne aan de rand van het dorp Pannerden is in gebruik sinds 2013. De post wordt bemand door 13 vrijwilligers welke jaarlijks ongeveer 20 keer uitrukken. Hiervoor beschikken zij over een tankautospuit en een personeel/materiaalwagen.
• Kazerne Pannerden (gesloten)
Deze voormalige kazerne aan de Nieuwstraat heeft dienst gedaan van 1978 tot 2013. Het pand was verouderd en te klein geworden voor de brandweer. Tegenwoordig is het pand in gebruik als bedrijfspand.
• Kazerne Rheden
De brandweerkazerne van Rheden is in gebruik sinds 1978. Begin jaren 2000 is het pand volledig gerenoveerd. De vrijwilligers van deze post rukken jaarlijks ongeveer 100 keer uit. Het wagenpark bestaat uit een terreinvaardige tankautospuit, een tankwagen, een hulpverleningsvoertuig en een personeel/materiaalwagen.
• Kazerne Velp
Deze brandweerkazerne is in gebruik sinds 2003. Naast de basis brandweerzorg verzorgen de vrijwilligers de arbeidshygiëne voor het district oost. Dit houdt in dat zij bij incidenten ter plaatse komen om het personeel te voorzien van onder andere schone werkkleding en ademlucht. Ook rukken de vrijwilligers uit als èèn van de verkenningseenheden in de regio. Het wagenpark bestaat uit een terreinvaardige tankautospuit, een tankwagen, een voertuig voor de arbeidshygiëne taak, een terreinvaardig personeel/materiaalwagen, een dienstbus en een motorspuitaanhanger.
• Kazerne Zevenaar
De brandweer in Zevenaar maakt gebruik van een brandweerkazerne uit 1976. Naast de basis brandweerzorg rukken de 27 vrijwilligers van deze post uit als èèn van de verkenningseenheden in de regio. Doordat de Betuwelijn door de gemeente loopt hebben deze vrijwilligers ook als specialisme het omgaan met extreme hoogspanningen (25KV-team). Hierbij zijn zij getraind in het aarden en testen van de bovenleiding met daarop een spanning 25.000 volt. Per jaar wordt er in totaal ongeveer 200 keer uitgerukt. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit, twee reserve tankautospuiten, een hoogwerker, een dienstbus voor de verkenningseenheid, een dienstbus, een motorspuitaanhanger, een dompelpompaanhanger en een schuimaanhanger.
District West
• Kazerne Bennekom
De brandweer van Bennekom is sinds eind 2020 gehuisvest in de huidige kazerne. Om kosten te sparen is er destijds voor gekozen om een oude sporthal om te bouwen tot brandweerkazerne. Het gebouw is gelegen naast de vorige kazerne. De post wordt bemand door 17 vrijwilligers die jaarlijks ongeveer 100 keer uitrukken. Hiervoor beschikken zij over een terreinvaardige tankautospuit en een personeel/materiaalwagen.
• Kazerne Bennekom (gesloten)
Deze voormalige kazerne heeft dienst gedaan tot eind 2020. Het pand was verouderd en voldeed niet meer aan de huidige eisen. Daarnaast was het veel te klein geworden voor de moderne voertuigen.
• Kazerne De Valk
De brandweer van het buurtschap De Valk werd opgericht in 1946 en bestaat tegenwoordig uit 16 vrijwilligers. Per jaar wordt er vanuit deze post ongeveer 60 keer uitrukt. Naast de basis brandweerzorg rukken de vrijwilligers ook uit met de veetakel installatie voor het redden van groot vee. De kazerne is gelegen aan de provincialeweg en is in gebruik sinds 2000. In 2018 is de kazerne vergroot met een extra opstelplaats. Het wagenpark van deze post bestaat uit een terreinvaardige tankautospuit en een personeel/materiaalwagen met daarin de veetakel installatie en toebehoren.
• Kazerne Ede-Stadspoort
De brandweerpost Ede-Stadspoort is sinds 1995 gehuisvest in de huidige kazerne. In 2018 is het gebouw vergroot met een extra stallingsplaats. Per jaar rukken de vrijwilligers van deze post ongeveer 100 keer uit. Omdat men overweegt de brandweerzorg in Ede anders in te richten, zijn er plannen om de post in 2027 te sluiten. Op deze kazerne staan een tankautospuit en een personeel/materiaalwagen gestald.
• Kazerne Ederveen
Brandweer Ederveen is sinds 2001 ondergebracht in de huidige kazerne. In 2018 is het gebouwd vergroot met een extra stallingsplaats. De brandweerpost wordt bemand door 19 vrijwilligers die jaarlijks ongeveer 60 keer uitrukken. Hiervoor beschikken zij over een terreinvaardige tankautospuit en een personeel/materiaalwagen.
• Kazerne Harskamp
Nadat de oude kazerne gesloopt was en op dezelfde locatie een nieuwe was gebouwd, werd op 2010 de brandweerkazerne Harskamp geopend. In 2018 is het gebouw verbouwd en is de uitrijpoort vergroot zodat er in het pand plaats is voor een tweede voertuig. De post wordt bemand door 17 vrijwilligers welke jaarlijks ongeveer 60 keer uitrukken. Aan voertuigen beschikken zij over een 6-wiel aangedreven tankautospuit en een terreinvaardig personeel/materiaalwagen.
• Kazerne Harskamp (gesloten)
Deze voormalige kazerne is in gebruik geweest tot 2010. Het gebouw was verouderd en voldeed niet meer aan de moderne eisen. Nadat het pand was gesloopt, is op dezelfde locatie de huidige kazerne gebouwd.
• Kazerne Lunteren
Brandweer Lunteren werd opgericht in 1820. De 18 vrijwilligers zijn wereldwijd bekend door het Youtube kanaal van de brandweer Lunteren. Per jaar rukken zij ongeveer 100 keer uit. De kazerne werd in 1972 in gebruik genomen en in 2019 werd het gebouw flink vergroot en gerenoveerd. Het gebouw biedt onderdak aan een terreinvaardige tankautospuit en een terreinvaardig personeel/materiaalwagen.
• Kazerne Otterlo
De brandweerkazerne in Otterlo is in gebruik sinds 1986. De brandweerpost wordt bemand door 17 vrijwilligers welke jaarlijks ongeveer 60 keer uitrukken. Aan voertuigen beschikken zij over 6-wiel aangedreven tankautospuit en een terreinvaardig personeel/materiaalwagen.
• Kazerne Wageningen
Het brandweerkorps van de stad Wageningen werd opgericht in 1895. De huidige kazerne aan de Marijkeweg werd geopend op 1 februari 1986. In de beginjaren was ook de gemeentewerken in het pand ondergebracht. Het pand werd in 2016 grondig gerenoveerd. De post wordt bemand door 45 vrijwilligers verdeeld in drie groepen. Jaarlijks rukken zij ongeveer 200 keer uit. Naast de basis brandweerzorg rukken de vrijwilligers van deze post uit als èèn van de oppervlaktereddingsteams van de regio. Het wagenpark van deze post bestaat uit een terreinvaardige tankautospuit, een reserve terreinvaardige tankautospuit, een hoogwerker, een terreinvaardig voertuig voor het oppervlaktereddingsteam, een haakamvoertuig met dompelpompcontainer en watercontainer, een reddingsboot op trailer en een bronpompaanhanger.
District Zuid
• Kazerne Bemmel
Op 8 oktober 2011 werd op het bedrijventerrein Houtakker II de brandweerkazerne Bemmel geopend. De post wordt bemand door 19 vrijwilligers die naast de basis brandweerzorg verzorgen zij de arbeidshygiëne voor het district zuid en hebben zij het specialisme oppervlakteredding. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit, een reserve tankautospuit, een terreinvaardig voertuig voor het oppervlaktereddingsteam, een voertuig voor de arbeidshygiëne taak, een dompelpompaanhanger en een motorspuitaanhanger.
• Kazerne Doornenburg
Kazerne Doornenburg werd geopend in 1993. Aan de post zijn 16 vrijwilligers verbonden die jaarlijks ongeveer 25 keer uitrukken. Als specialisme hebben zij inzetten met chemiepakken bij ongevallen met gevaarlijke stoffen. Aan voertuigen staan er op de kazerne een tankautospuit, een dienstbus en een dompelpompaanhanger gestationeerd.
• Kazerne Doorwerth
Brandweerkazerne Doorwerth werd in 1978 in gebruik genomen. In 2007 werd een groot gedeelte van het gebouw gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. De 18 vrijwilligers van deze post rukken jaarlijks ongeveer 150 keer uit. Naast de basis brandweerzorg rukken de vrijwilligers van deze post uit als èèn van de oppervlaktereddingsteams van de regio. Op deze kazerne staan een terreinvaardige tankautospuit, een reserve tankautospuit, een hoogwerker, een voertuig voor het oppervlaktereddingsteam, een dienstbus, een dienstauto, een schuimblusaanhanger en een reddingsboot op trailer gestald.
• Kazerne Elst
De brandweerkazerne aan de rand van het dorp Elst werd geopend in 1987. In het pand is ook de gemeentewerf ondergebracht. In 2022 is het gebouw gerenoveerd. De post wordt bemand door 20 vrijwilligers welke jaarlijks ongeveer 100 keer uitrukken. Naast de basis brandweerzorg heeft dit korps het blussen van branden in rietendaken als specialisme. Dit gebeurt in samenwerking met de collega’s uit Kootwijkerbroek. Het wagenpark bestaat uit tankautospuit, een personeel/materiaalwagen en een dompelpompaanhanger.
• Kazerne Gendt
Brandweerkazerne Gendt stamt uit het jaar 1972. De 18 vrijwilligers van deze post rukken jaarlijks ongeveer 35 keer uit. Het wagenpark op deze post bestaat uit een tankautospuit, een dienstbus en een schuimblusaanhanger.
• Kazerne Heteren
De vrijwilligers van de brandweer in Heteren maken gebruik van een brandweerkazerne uit 1986. Deze vrijwilligers rukken jaarlijks ongeveer 100 keer uit en beschikken hiervoor over een tankautospuit, een tankwagen, een dienstbus en een schuimblusaanhanger.
• Kazerne Huissen
In augustus 1975 werd de brandweerkazerne Huissen geopend. Aan deze post zijn 20 vrijwilligers verbonden die jaarlijks ongeveer 200 keer uitrukken. Naast de basis brandweerzorg hebben zij ook het specialisme groot watertransport. Aan voertuigen beschikken zij over een tankautospuit, een terreinvaardig personeel/materiaalwagen, een haakarmvoertuig met dompelpompcontainer, een bronpompaanhanger en een motorspuitaanhanger.
• Kazerne Oosterbeek
De 17 vrijwilligers van de brandweerpost Oosterbeek beschikken over een kazerne uit 1969. In 2018 is het pand volledig gerenoveerd. Per jaar rukken deze vrijwilligers ongeveer 90 keer uit. Op deze kazerne staan een terreinvaardige tankautospuit en een dienstbus gestationeerd.
• Kazerne Oosterhout
In Oosterhout, onder de rook van Nijmegen, beschikt men over een brandweerkazerne uit 1977. De post wordt bemand door 17 vrijwilligers. Naast de basis brandweerzorg rukken de vrijwilligers ook uit als èèn van de verkenningseenheden in de regio. Aan voertuigen beschikt men over een tankautospuit en een terreinvaardig personeel/materiaalwagen.
• Kazerne Renkum/Heelsum
In 2007 werd de brandweerkazerne Renkum in gebruik genomen. Het pand is gelegen naast een voormalig klooster en is ook deels in gebruik als ambulancestandplaats. Aan de post zijn 18 vrijwilligers verbonden die jaarlijks ongeveer 150 keer uitrukken. Hiervoor beschikken zij over een terreinvaardige tankautospuit en een dienstbus.
• Kazerne Renkum/Heelsum (gesloten)
De voormalige brandweerkazerne aan de Zij-Kerkstraat is in gebruik geweest tot 2007. Het gebouw was verouderd en te klein geworden. Nadat de brandweer was vertrokken is het pand gesloopt. Tegenwoordig is de grond in gebruik als tuin.
• Kazerne Valburg
De brandweer in Valburg maakt gebruik van een brandweerkazerne uit 2012. Naast de basis brandweerzorg rukken de 17 vrijwilligers van deze post ook uit als èèn van de oppervlaktereddingsteams in de regio. Doordat de Betuwelijn door de gemeente loopt hebben deze vrijwilligers ook als specialisme het omgaan met extreme hoogspanningen (25KV-team). Hierbij zijn zij getraind in het aarden en testen van de bovenleiding met daarop een spanning 25.000 volt. Per jaar wordt er in totaal ongeveer 30 keer uitgerukt. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit en een terreinvaardig personeel/materiaalwagen.
• Kazerne Valburg (gesloten)
Deze voormalige kazerne in de Kerkstraat was door de brandweer in gebruik van 1953 tot 2012. Het pand was te klein geworden voor de moderne voertuigen en tevens verouderd. Na het vertrek van de brandweer is het pand omgebouwd tot winkel.
• Kazerne Wolfheze
Sinds maart 2023 is deze kazerne aan de rand van Wolfheze in gebruik. Het pand werd op 13 mei 2023 officieel geopend. Brandweer Wolfheze werd opgericht in 1928 en beschikt tegenwoordig over 12 vrijwilligers. Deze vrijwilligers rukken jaarlijks ongeveer 90 keer uit en hiervoor beschikken zij over een tankautospuit en een terreinvaardig personeel/materiaalwagen.
• Kazerne Wolfheze (gesloten)
Deze voormalige kazerne naast het station is in gebruik geweest van 1955 tot maart 2023. Het pand was te klein geworden en daarnaast was de locatie niet praktisch tijdens het uitrukken.
• Kazerne Zetten
De brandweerkazerne in het dorp Zetten is in gebruik sinds 1990. De vrijwilligers van deze post rukken jaarlijks ongeveer 80 keer uit. Naast de basis brandweerzorg rukken de vrijwilligers ook uit met de veetakel installatie voor het redden van groot vee. In de kazerne staan een tankautospuit en een personeel/materiaalwagen gestald.