Regio 03 Drenthe (Laatste update: 09-05-2023)

 

De brandweer in de regio Drenthe, onderdeel van de Veiligheidsregio Drenthe, bestaat uit 36 brandweerposten. Het verzorgingsgebied beslaat de gehele provincie Drenthe en heeft een oppervlakte van 2.680 vierkante kilometer. Alle posten in de regio worden bemand door vrijwilligers, behalve de kazerne in Emmen waar een permanente beroepsploeg aanwezig is. In totaal zijn er ongeveer 700 vrijwilligers actief.

 

Bijna alle kazernes zijn voorzien van een tankautospuit en een dienstbus of personeel/materiaalvoertuig. De alarmering wordt verzorgd vanuit de Meldkamer Noord-Nederland in Drachten. Deze meldkamer is ontstaan in 2011, door het samenvoegen van de meldkamers van Assen, Groningen en Leeuwarden.

 

District Noord en Midden

 

• Kazerne Annen

 

De brandweerkazerne in Annen is in gebruik sinds 1950 en in 2005 verbouwd en vergroot. Aan het pand zit een ambulancepost vast gebouwd. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit, een tankwagen en een dienstbus.

 

regio Drenthe brandweerkazerne brandweer Annen

 

• Kazerne Beilen

 

Het brandweerkorps van Beilen heeft 23 vrijwilligers en is gehuisvest in een kazerne uit 1992. Tijdens de opening van de kazerne bestond de voertuigen remise nog uit twee stallingsplaatsen. Later is hier een derde stallingsplaats aan vast gebouwd. Per jaar rukken de vrijwilligers ongeveer 110 keer uit. Naast de basis brandweerzorg levert het korps èèn van de verkenningseenheden in de regio. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit, een tankwagen en een personeel/materiaalvoertuig.

 

regio Drenthe brandweerkazerne brandweer Beilen

 

• Kazerne Eelde

 

De huidige brandweerkazerne is in gebruik sinds mei 2023. Onder het verzorgingsgebied van deze post valt onder andere het vliegveld Groningen Airport Eelde. Naast de basis brandweerzorg levert het korps èèn van de verkenningseenheden in de regio. Op 9 mei 2008 verloor het korps bij een grote brand in een botenloods in De Punt drie van zijn leden. Hiervoor is ter nagedachtenis een klein monument naast de kazerne opgericht. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit, een tankwagen en een personeel/materiaalwagen.

 

regio Drenthe brandweerkazerne brandweer Eelde

 

• Kazerne Eelde (gesloten)

 

De voormalige brandweerkazerne was in gebruik van 1970 tot mei 2023. Het pand was verouderd en voldeed niet meer aan de huidige normen. Daarop werd besloten een nieuwe kazerne te bouwen naast deze voormalige post.

 

regio Drenthe brandweerkazerne brandweer Eelde gesloten

 

• Kazerne Gasselternijveen

 

De kazerne is in gebruik sinds 1998 en is gelegen op een klein industrieterrein aan de rand van het dorp. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit en een dienstbus.

 

regio Drenthe brandweerkazerne brandweer Gasselternijveen

 

• Kazerne Gieten

 

Het korps Gieten bestaat uit 20 vrijwilligers. Sinds 2005 maakt het korps gebruik van de huidige kazerne, welke is gelegen naast de openbare werken van de gemeente. Jaarlijks wordt de post ongeveer 100 keer gealarmeerd. Naast de basis brandweerzorg levert het korps èèn van de verkenningseenheden in de regio. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit, een tankwagen, een personeel/materiaalvoertuig en een aanhanger met oefenmaterialen.

 

regio Drenthe brandweerkazerne brandweer Gieten

 

• Kazerne Rolde

 

De brandweerkazerne met rieten dak in Rolde is in gebruik sinds 1980. Aan de post zijn 18 vrijwilligers verbonden. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit en een personeel/materiaalvoertuig.

 

regio Drenthe brandweerkazerne brandweer Rolde

 

• Kazerne Smilde

 

Het korps Smilde is opgericht in 1827. De huidige kazerne is in gebruik sinds 1965 en bevindt zich langs de Drentse Hoofdvaart. De 18 vrijwilligers beschikken over een tankautospuit, een tankwagen, een dienstbus en een motorspuitaanhanger.

 

regio Drenthe brandweerkazerne brandweer Smilde

 

• Kazerne Westerbork

 

De 17 vrijwilligers maken gebruik van een kazerne uit 1996. De vrijwilligers van deze post zijn gespecialiseerd in het redden van groot vee. Hiervoor beschikt het korps over een veetakel installatie. Daarnaast staan er op de kazerne een tankautospuit, een tankwagen en een personeel/materiaalvoertuig gestationeerd.

 

regio Drenthe brandweerkazerne brandweer Westerbork

 

• Kazerne Zuidlaren

 

De huidige brandweerkazerne in Zuidlaren is in gebruik sinds 1979. Omdat het pand verouderd is, zal er over niet al te lange tijd een nieuwe kazerne gebouwd worden. Dit gebouw is vergelijkbaar met de nieuwe kazerne in Eelde. De vrijwilligers van deze post rukken per jaar ongeveer 80 keer uit. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit, een tankwagen en een personeel/materiaalwagen.

 

regio Drenthe brandweerkazerne brandweer Zuidlaren

 

District Zuidoost

 

• Kazerne Borger

 

De brandweerkazerne van Borger is in gebruik sinds 2006. Het gebouw bestaat uit twee etages. Het bijzondere aan deze kazerne is, dat de voertuigen zijn gestald in een glazen remise op de bovenste etage. Op de beneden verdieping bevinden zich de kantine, kantoren en omkleed ruimte. Naast de basis brandweerzorg levert het korps èèn van de verkenningseenheden in de regio. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit, een tankwagen en een personeel/materiaalvoertuig.

 

regio Drenthe brandweerkazerne brandweer Borger

 

regio Drenthe brandweerkazerne brandweer Borger

 

• Kazerne Coevorden

 

De kazerne van Coevorden is gelegen naast de N382 aan de rand van de stad. De kazerne is in gebruik sinds 2005. In het pand is ook een ambulancepost gevestigd. Per jaar rukken de 33 vrijwilligers ongeveer 140 keer uit. Naast de basis brandweerzorg levert het korps èèn van de verkenningseenheden in de regio. Het wagenpark bestaat uit twee tankautospuiten, een tankautospuit voor de jeugdbrandweer, een redvoertuig, een tankwagen, een haakarmvoertuig met dompelpomp, een personeel/materiaalvoertuig en een dienstauto.

 

regio Drenthe brandweerkazerne brandweer Coevorden

 

• Kazerne Emmen

 

De kazerne in Emmen is de enige post in de regio Drenthe die bemand wordt door beroepspersoneel. Naast de basis brandweerzorg is er op deze kazerne ook èèn van de twee duikteams in Drenthe gestationeerd. Daarnaast levert deze post, samen met de collega’s uit Emmer-Compascuum, de gevaarlijke stoffen eenheid van de regio. De kazerne is sinds 2012 in gebruikt en is gebouwd in een T-vorm. Het voorste deel heeft twee verdiepingen met daarin op de begane grond de voertuigen remise en op de eerste etage kantoren, wachtruimte, slaapkamers e.d. Het andere deel bestaat uit èèn bouwlaag met daarin de werkplaatsen en magazijnen.

 

Het wagenpark bestaat uit drie tankautospuiten, een redvoertuig, een schuimblusvoertuig, een hulpverleningsvoertuig met kraan, een waterongevallenvoertuig, twee haakarmvoertuigen met diverse containers, drie personeel/materiaalvoertuigen, een gereedschapwagen, een vrachtwagen, een reddingsboot op trailer en diverse dienstauto’s.

 

regio Drenthe brandweerkazerne brandweer Emmen

 

• Kazerne Emmer-Compascuum

 

Het korps Emmer-Compascuum is opgericht in 1996. De eerste twee jaar is besteed aan het opleiden van het personeel, waarna in 1998 een kazerne is gebouwd en een tankautospuit is aangekocht. Sinds 1999 is de post definitief operationeel. Het korps bestaat tegenwoordig uit 18 vrijwilligers. Naast de basis brandweerzorg verzorgt de post het onderdeel “ontsmetting” van de gevaarlijke stoffen eenheid. Dit in samenwerking met de post in Emmen. Het korps beschikt over een tankautospuit, een tankwagen en een dienstbus.

 

regio Drenthe brandweerkazerne brandweer Emmer-Compascuum

 

• Kazerne Klazienaveen

 

Het korps van Klazienaveen bestaat uit 23 vrijwilligers. De kazerne midden in het dorp is in gebruik sinds 1976. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit, een tankwagen en een dienstbus.

 

regio Drenthe brandweerkazerne brandweer Klazienaveen

 

• Kazerne Schoonebeek

 

De 18 vrijwilligers beschikken over een kazerne uit 1976. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit, een tankwagen en een dienstbus.

 

regio Drenthe brandweerkazerne brandweer Schoonebeek

 

• Kazerne Schoonoord

 

Het korps Schoonoord beschikt over 19 vrijwilligers. Per jaar rukt het korps ongeveer 35 keer uit. De kazerne is in gebruik sinds 2006. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit, een tankwagen en een dienstbus.

 

regio Drenthe brandweerkazerne brandweer Schoonoord

 

• Kazerne Sleen

 

De 17 vrijwilligers in Sleen beschikking over een kazerne uit 2004. Het wagenpark bestaat uit een terreinvaardige tankautospuit en een dienstbus.

 

regio Drenthe brandweerkazerne brandweer Sleen

 

• Kazerne Tweede Exloërmond

 

De huidige kazerne is in gebruik sinds 2004 en bevindt zich op een klein industrieterrein aan de rand van het dorp. De 21 vrijwilligers hebben de beschikking over een terreinvaardige tankautospuit, een tankwagen en een personeel/materiaalvoertuig.

 

regio Drenthe brandweerkazerne brandweer Tweede Exloermond

 

• Kazerne Zweeloo

 

De 19 vrijwilligers hebben de beschikking over een kazerne uit 1977. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit en een dienstbus.

 

regio Drenthe brandweerkazerne brandweer Zweeloo

 

• Kazerne Zwinderen

 

Het korps Zwinderen beschikt over een kazerne uit 1991. In 2020 is de kazerne gerenoveerd en uitgebreid met een extra stallingsplaats. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit, een tankwagen en een dienstbus.

 

regio Drenthe brandweerkazerne brandweer Zwinderen

 

District Zuidwest

 

• Kazerne Dwingeloo

 

De huidige kazerne is in gebruik sinds 2011. Het wagenpark bestaat uit een terreinvaardige tankautospuit, een tankwagen en een terreinvaardig personeel/materiaalvoertuig.

 

regio Drenthe brandweerkazerne brandweer Dwingeloo

 

• Kazerne Hoogeveen

 

De brandweer in Hoogeveen beschikt over een ruime kazerne welke in gebruik is sinds 1972. Naast de basis brandzorg levert de post Hoogeveen samen met de post Havelte de logistieke eenheid van de regio. Tijdens grotere incidenten komen zij ter plaatse met een verzorgingscontainer om te faciliteren in eten en drinken, ademlucht enz. Ook levert deze post èèn van de verkenningseenheden in de regio Drenthe.

 

Het wagenpark bestaat uit twee tankautospuiten, een tankautospuit voor de jeugdbrandweer, een schuimblusvoertuig, een redvoertuig, een hulpverleningsvoertuig met kraan, een haakarmvoertuig met diverse containers, twee personeel/materiaalvoertuigen en diverse dienstauto’s.

 

regio Drenthe brandweerkazerne brandweer Hoogeveen

 

regio Drenthe brandweerkazerne brandweer Hoogeveen

 

• Kazerne Zuidwolde

 

De 18 vrijwilligers beschikken over een kazerne uit 2005. Jaarlijks rukt het korps ongeveer 95 keer uit. Naast de basis brandweerzorg levert het korps èèn van de verkenningseenheden in de regio. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit, een tankwagen, een dienstbus, een dompelpomp aanhanger en een motorspuitaanhanger.

 

regio Drenthe brandweerkazerne brandweer Zuidwolde

 

Nog niet alle kazernes staan online. Deze worden later toegevoegd.