Stad Luxemburg (Laatste update: 18-11-2011)

 

Luxemburg is de hoofdstad van het Groothertogdom Luxemburg en telt ruim 92.000 inwoners. De stad heeft een oppervlakte van 51,46 km². Het centrum van de stad komt voort uit een oude vesting. Rondom deze vesting hebben de riviertjes Alzette en Pétrusse een diepe kloof uitgesleten. In deze kloof, aan de oever van het riviertje Alzette, ligt de onderstad Grund met middeleeuwse huizen en een groot park met daaromheen diverse 19e en 20e eeuwse stadsuitbreidingen. De oude stad wordt gescheiden van de nieuwe stad door de kloof, maar ze worden verbonden door een brug genaamd ‘Pont Adolphe’. Deze 85 meter lange brug is vervaardigd tussen 1900 en 1903.

 

Brandweer Luxemburg

 

Het brandweerkorps van de stad Luxemburg bestaat uit een beroepskorps dat werkzaam is vanaf de hoofdkazerne in het centrum van de stad. Alle meldingen in de stad worden door het beroepskorps afgewikkeld. Ter ondersteuning zijn er in diverse stadsdelen kleine vrijwillige korpsen opgericht. Deze komen alleen in actie in uiterste noodzaak (onder andere bij grote branden, overstromingen, stormschades etc). De vrijwillige korpsen hebben alleen de beschikking over een stallingsruimte en/of een ruimte in een school of een ander openbaar gebouw.

 

• Beroepskazerne

 

Het brandweerkorps Luxemburg is opgericht in 1921. Het beroepsbrandweerkorps beschikt over in totaal 120 medewerkers, die zijn verdeeld in 4 dienstgroepen. De medewerkers verrichten hun werkzaamheden in een 12-uurs rooster. Tijdens de dienst overdag zijn er op de kazerne minimaal 21 medewerkers aanwezig en tijdens de dienst ’s nachts minimaal 19. Het wagenpark van de beroeps bestaat uit twee blusvoertuigen, twee watertankwagens, een schuim-/poederbluswagen, twee autoladders en een hoogwerkers. Verder nog een grote commandowagen, een viertal haakarmvoertuigen, een hulpverleningsvoertuig, een kraan en een voertuig voor het hoogtereddingsteam. Een bosbrandwagen op Unimog chassis, twee dienstbussen, een logisiekvoertuig en een aantal dienstauto’s maken het wagenpark compleet. Ten behoeve van het ambulancevervoer staan er op de kazerne 8 ambulances, twee materiaalwagens en 4 voertuigen voor de Notarzt. Ter ondersteuning van de beroepsmedewerkers is op deze kazerne ook een groep vrijwilligers ondergebracht.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Bonnevoie

 

Bonnevoie is een stadsdeel van Luxemburg in het zuidoosten van de stad. Er wonen ruim n er 15.000 mensen in het stadsdeel en daarmee is Bonnevoie het meest bevolkte stadsdeel van Luxemburg-stad. Het wordt beschouwd als de Portugese wijk van de stad. Het wagenpark van het vrijwilligerskorps bestaat uit een dienstbus en een gereedschapswagen. De kazerne is onderdeel van het cultureel centrum van Bonnevoie.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Cessange

 

Cessange is een stadsdeel in het zuidwesten van de stad. Het vrijwilligerskorps heeft de beschikking over een dienstbus.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Hamm

 

Hamm is een stadsdeel van Luxemburg in het oosten van de stad. Het korps bestaat uit vrijwilligers en heeft de beschikking over een dienstbus die staat gestald in een eenvoudig onderkomen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Plateau de Kirchberg

 

Kirchberg is een stadsdeel van Luxemburg in het noordoosten van de stad. Kirchberg bevindt zich op een plateau. In Kirchberg zijn enkele instellingen van de Europese Unie gevestigd, zoals het Europese Hof van Justitie, delen van de Europese Commissie, het secretariaat van het Europees Parlement en de Europese Investeringsbank. De groep vrijwilligers van dit korps heeft de beschikking over een dienstbus. Deze staat gestald in een eenvoudige garage zonder voorzieningen. In een pand tegenover de garage heeft het korps een bijeenkomstlokaal ingericht.

 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Pfaffenthal

 

Pfaffenthal is een stadsdeel van de stad Luxemburg. Het ligt in het dal van de ‘Alzette‘ tussen het historische centrum en het Kirchberg-Plateau. Het vrijwilligerskorps heeft de beschikking over een dienstbus en een eenvoudige kazerne.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Rollingergrund

 

Rollingergrund is een stadsdeel van Luxemburg in het noordwesten van de stad. Dit vrijwilligerskorps heeft naast een dienstbus de beschikking over een vierwielaangedreven verlichtingswagen. Dit voertuig is in 2005 in eigen beheer door het beroepskorps omgebouwd uit het voormalige hulpverleningsvoertuig. Het voertuig beschikt onder andere over een lichtmast met 2x 1.500 Watt en een aggregaat om zelfstandig stroom op te kunnen wekken. De huidige brandweerkazerne is in gebruik sinds 1993.