Regio 1 kanton Clervaux (Laatste update: 09-11-2011)

 

Gemeente Hosingen

 

Hosingen is een gemeente in het Groothertogdom Luxemburg. De gemeente telt 1.740 inwoners en bestaat naast het dorp Hosingen uit Bockholz, Dasburg-Pont, Dorscheid, Neidhausen, Obereisenbach, Rodershausen, Untereisenbach Wahlhausen. De gemeente ligt in het kanton Clervaux en grenst aan de Duitse deelstaat Rijnland-Palts.Hosingen is al van veraf herkenbaar aan de ruim 300 meter hoge zendmast van RTL, het hoogste bouwwerk in Luxemburg.

 

• Brandweer Hosingen

 

De kazerne van Hosingen biedt onderdak aan een drietal diensten. Dit zijn naast de vrijwillige brandweer ook de ambulancedienst en de sauvetagedienst (= reddingsdienst) van Hosingen. De ambulancedienst is hier net als de brandweer een vrijwillige organisatie. Ook de sauvetagedienst is een vrijwillige organisatie. De leden hiervan worden ingezet bij de bevrijding en redding van gewonden en beschikken hiervoor over eigen voertuigen met speciaal hulpverleningsgereedschap. Ook de bescherming van de ongevalslocatie behoort tot hun taak. Ook treden ze op bij schade aan het milieu, stormen en overstromingen. Deze hulpverleningsorganisatie wordt dan ook voornamelijk ingezet bij verkeersongevallen en stormen, maar ook bij milieuvervuiling. In geval van grote branden zullen de leden worden opgeroepen om hun collega’s van de vrijwillige brandweer te ondersteunen.

 

Het wagenpark van de brandweer bestaat uit een klein blusvoertuig dat als 1e ter plaatse gaat, een blusvoertuig, een watertankwagen, een personeel-/materiaalwagen met motorspuit en een dienstbus. De ambulancedienst beschikt over een drietal ambulances en de reddingsdienst (sauvetage) heeft de beschikking over een klein hulpverleningsvoertuig, een gereedschapswagen, een dienstbus, een vorkheftruck en een aanhanger.