Vorstendom Liechtenstein (Laatste update: 14-06-2014)

 

Het Vorstendom Liechtenstein is een dwergstaat in het midden van Europa. Het wordt begrensd door Zwitserland in het westen en zuiden en Oostenrijk in het oosten. Het bergachtige land is een wintersportoord en tevens een belastingparadijs. Liechtenstein ligt in het Rijndal in de Alpen. Van noord naar zuid is het land hoogstens 24 kilometer lang. Met een oppervlakte van 160,4 km² is Liechtenstein het op vijf na kleinste land op aarde. De grenzen met Oostenrijk en Zwitserland zijn samen 77,9 kilometer lang. In het westen vormt de Rijn grotendeels de grens met Zwitserland. Het oostelijke gedeelte van het land ligt het hoogst. De Grauspitz (2.599 meter) is het hoogste punt van het land. Hoewel het land in de Alpen ligt, is het klimaat vrij mild als gevolg van de zuidenwind. De berghellingen bieden 's winters gelegenheid tot het beoefenen van diverse wintersporten. Ongeveer een derde van de inwoners van Liechtenstein bestaat uit buitenlanders, voornamelijk Duitsers, Oostenrijkers en Zwitsers.

 

De brandweerorganisatie

 

De brandweer in Liechtenstein is een gemeentelijke verantwoording. In totaal zijn er 11 gemeentelijke brandweerkorpsen met een totale sterkte van 480 vrijwillige korpsleden. Binnen Liechtenstein zijn geen beroepskorpsen te vinden. De 11 korpsen krijgen op jaarbasis gemiddeld 440 meldingen te verwerken. De vrijwilligers worden opgeroepen door centralisten van de Landesnotruf und Einsatzzentrale (LNEZ). Deze meldkamer is gehuisvest in het gebouw van de Landespolizei. 

 

• Freiwillige Feuerwehr Balzers 

 

Balzers is de zuidelijkste gemeente in Liechtenstein en telt zo’n 4.420 inwoners. Het heeft een oppervlakte van 19,6 km² en ligt op 472 meter.

 

Het brandweerkorps van Balzers werd opgericht in 1922 en telt tegenwoordig zo’n 55 vrijwillige korpsleden. De kazerne werd in juni 2011 in gebruik genomen en biedt onderdak aan een blusvoertuig, een hulpverleningsvoertuig, een personeel-/materiaalwagen, een dienstbus en diverse aanhangwagens.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Eschen

 

De gemeente Eschen heeft een oppervlakte van 10,33 km² en telt ongeveer 4.000 inwoners. Eschen heeft een relatief grote industrie en ligt op 453 meter hoogte.

 

Het korps van Eschen is in 1867 opgericht en wordt tegenwoordig gevormd door zo’n 50 vrijwillige korpsleden. Deze vrijwilligers hebben de beschikking over een blusvoertuig, een hulpverleningsvoertuig, een autoladder, een adembeschermingsvoertuig en een personeel-/materiaalwagen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Gamprin

 

Gamprin vormt samen met de plaats Bendern een dubbelgemeente in het Liechtensteiner Unterland (Onderland). De gemeente ligt in het heuvellandschap ten westen van de Eschnerberg. De gemeente heeft ongeveer 1.350 inwoners, omvat 6,1 km² en ligt op 472 meter hoogte.

 

Het korps Gamprin is opgericht in 1886. Sinds 2001 maakt het korps gebruik van de huidige kazerne. Het wagenpark bestaat naast een blusvoertuig uit een een hulpverleningsvoertuig, een adembeschermingsvoertuig en een dienstbus.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Mauren

 

De gemeente Mauren ligt in het noorden van Liechtenstein. Tot de gemeente hoort ook de plaats Schaanwald. De gemeente heeft 3.460 inwoners, heeft een oppervlakte van 7,5 km² en ligt op 453 meter hoogte.

 

Het korps Mauren is opgericht in 1871. De kazerne is in gebruik sinds 2006. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een hulpverleningsvoertuig, een adembeschermingsvoertuig, een dienstbus en een personeel-/materiaalwagen. 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Planken

 

De gemeente Planken is, qua inwoners de kleinste gemeente van Liechtenstein en grenst aan Oostenrijk. Het dorp heeft ongeveer 360 inwoners en heeft een oppervlakte van 5,2 km². Planken ligt op 786 meter hoogte.

 

Het korps van Planken is opgericht in 1962. Het is het kleinste korps van het gehele Vorstendom Liechtenstein. De 20 vrijwilligers hebben de beschikking over een blusvoertuig, een personeel-/materiaalwagen en een dienstbus. 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Ruggell

 

Ruggell is een gemeente in het noordwesten van Liechtenstein. De gemeente heeft 1.750 inwoners, een oppervlakte van 7,4 km² en ligt op 433 meter hoogte.

 

Het korps Ruggell is opgericht in 1881 en telt 34 vrijwillige leden. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een hulpverleningsvoertuig, een personeel-/materiaalwagen en een dienstbus. De kazerne is in gebruik sinds 1972 en is onderdeel van een sportcentrum. In 1987 werd het onderkomen flink vergroot en gelijktijdig gerenoveerd.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Schaan 

 

Schaan is in Liechtenstein de gemeente met de meeste inwoners (5.500). De plaats ligt in het noordelijke deel van het land in het Rijndal op 450 meter hoogte en heeft een oppervlakte van 26,8 km². 

 

Het korps van Schaan is opgericht in 1879 en wordt tegenwoordig gevormd door 50 vrijwilligers. Het wagenpark wordt gevormd door een blusvoertuig, een hulpverleningsvoertuig, een adembeschermingsvoertuig, twee dienstbussen en een personeel-/materiaalwagen. De kazerne is in gebruik sinds 1972 en deelt het onderkomen met de dienst gemeentewerken en het waterleidingbedrijf. 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Schellenberg

 

Schellenberg is de, qua oppervlakte, kleinste gemeente in Liechtenstein. De plaats ligt in het noorden van het land in het Rijn-dal. De gemeente heeft 978 inwoners, omvat 3.5 km² en ligt op 626 meter hoogte.

 

Het korps Schellenberg bestaat momenteel uit 35 vrijwilligers en werd opgericht in 1885. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een personeel-/materiaalwagen en een terreinwagen. 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Triesen 

 

De gemeente Triesen ligt in het zuidwesten van het land en heeft een oppervlakte van 26,4 km². Triesen heeft ruim 4.500 inwoners. 

 

Het vrijwilligerskorps van de gemeente Triesen is opgericht in 1901. De huidige kazerne is in gebruik sinds 2007. Het is een modern gebouw dat is gesitueerd aan de Werkhofstrasse. Vanaf deze locatie zijn naast de woongebieden maar ook het industrieterrein snel bereikbaar. Een groot deel van de vrijwilligers woont dicht bij de kazerne zodat in geval van een oproep snel kan worden uitgerukt. Het wagenpark bestaat uit twee blusvoertuigen, een autoladder, een hulpverleningsvoertuig met kraan, een adembeschermingsvoertuig, een dienstbus, een personeel-/materiaalwagen en een gereedschapswagen. De 60 vrijwilligers zijn verdeeld in twee groepen. Bij grotere inzetten wordt het hele korps opgeroepen. Het verzorgingsgebied strekt zich uit van het laagste punt van de gemeente op 457 meter tot het hoogste punt van de gemeente op 2.599 meter. 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Triesenberg

 

Triesenberg is de, qua oppervlakte, grootste en ook hoogstgelegen (884 meter) gemeente in Liechtenstein. Tot de gemeente behoren ook de plaatsen Masescha, Silum, Gaflei, Steg bei Triesenberg en Malbun. De gemeente heeft een oppervlakte van 29,8 km² en heeft 2596 inwoners. 

 

Het korps Triesenberg telt 43 vrijwillige korpsleden en is opgericht in 1921. De kazerne is in gebruik sinds 1973 en biedt onderdak aan een blusvoertuig en een dienstbus. 

 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Vaduz 

 

Vaduz is de hoofdstad van het Vorstendom Liechtenstein. De gemeente heeft een oppervlakte van 17,3 km² en ligt op 455 meter boven NAP, in het dal van de Rijn. Vaduz heeft iets meer dan 5000 inwoners. In Vaduz bevindt zich het bekende Kasteel Vaduz, een kasteel boven op een berg, waar de Liechtensteinse vorst Hans Adam II woont.

 

De vrijwillige brandweer van de hoofdstad Vaduz is opgericht in 1896 en wordt gevormd door 60 vrijwilligers. Het korps is verantwoordelijk voor de brandweerzorg binnen de eigen gemeentegrenzen. Daarnaast is het korps ook uitgerust als steunpuntkazerne voor het gehele vorstendom Liechtenstein. Het wagenpark is daar ook op aangepast en bestaat uit een blusvoertuig, een hoogwerker, een snel hulpverleningsvoertuig, een zwaar hulpverleningsvoertuig, een vrachtwagen voor het transport van rolcontainers, een voertuig voor inzetten met gevaarlijke en chemische stoffen, een voertuig voor de inzetleiding, een dienstbus, een personeel-/materiaalwagen, een voertuig met een groot model overdrukventilator en een terreinwagen. Ondanks de zwaardere taak bestaat het korps puur uit vrijwilligers.