SDIS 72 Sarthe district Stedelijk (laatste update: 25-10-2013)

 

De brandweer is zoals overal in Frankrijk niet op gemeentelijk niveau maar op departementaal niveau georganiseerd. Dit korps ‘le SDIS de la Sarthe’ wordt aangeduid met het getal 72 en wordt gevormd door zo’n 290 beroepsmedewerkers en ruim 1.800 vrijwilligers. Deze zijn allen verbonden aan één van de 44 kazernes in het departement. In de stad Le Mans zijn twee kazernes operationeel. 

 

Le Mans

 

Le Mans is een stad in noordwest-Frankrijk. Het is de hoofdstad van het departement Sarthe. De stad heeft een oppervlakte van 53 km² en heeft zo’n 145.000 inwoners. De kathedraal van Le Mans behoort tot de voornaamste gotische bouwwerken in Frankrijk.

 

De stad is bekend van de 24 uur van Le Mans, de race die sinds 1923 op het 13,65 km lange 'Circuit de la Sarthe' wordt gehouden. De naam van het circuit komt van de rivier de Sarthe, waar Le Mans aan ligt. Tijdens de race is het de bedoeling om in 24 uur tijd zo veel mogelijk ronden te rijden. De race vindt elk jaar in het tweede weekend van juni plaats.

 

• Hoofdkazerne Le Mans

 

Deze beroepskazerne doet dienst als hoofdkazerne en is in gebruik sinds 1984. Per dienst zijn er 27 beroepsmedewerkers in het complex aanwezig. Deze vormen de bemanning van de vele verschillende voertuigen die op de kazerne staan gestationeerd, waaronder drie ambulances. De rest van het wagenpark bestaat onder meer uit drie blusvoertuigen, een hulpverleningsvoertuig, een autoladder, een hoogwerker, een personeel-/materiaalwagen, een voertuig voor het duikteam met boot op trailer, een bosbrandbestrijdingsvoertuig en een groot aantal ondersteunende voertuigen voor verschillende doeleinden. Ook beschikt men op deze kazerne over een klein compact blusvoertuig dat primair is bedoeld voor inzetten tijdens races op het bekende racecircuit in de stad. Op het buitenterrein staan diverse reservevoertuigen voor het hele departement geparkeerd. Vanaf de kazerne wordt op jaarbasis zo’n 7.500 keer uitgerukt (incl. ambulanceritten).

 

 

 

 

 

• Kazerne Pontlieue

 

Op deze beroepskazerne in de wijk Pontlieue zijn in totaal 56 beroepsmedewerkers gestationeerd. Hiervan zijn er per 24-uurs dienst 13 aanwezig. Het wagenpark op de kazerne bestaat uit een blusvoertuig, een autoladder, een personeel-/materiaalwagen, een bosbrandbestrijdingsvoertuig en een ambulance. Vanaf de kazerne wordt op jaarbasis zo’n 4.500 keer uitgerukt (incl. ambulanceritten). Vanwege de decentrale ligging van de kazerne in het verzorgingsgebied en de staat van onderhoud van het complex zal medio 2015 een nieuwe kazerne langs de Boulevard du Docteur Jean-Mac in het zuiden van Le Mans worden betrokken ter vervanging van de huidige in Pontlieue.