SDIS 35 Ille-et-Vilaine district Noord (Laatste update: 25-10-2015)

 

Ille-et-Vilaine is één van de vier departementen van Bretagne. Het is het meest oostelijk gelegen departement. Ille-et-Vilaine is het economisch sterkste departement van Bretagne. Voor Ille-et-Vilaine is het toerisme één van de motoren van de economie. Het departement is rijk aan historische en religieuze monumenten, opmerkelijke middeleeuwse steden, musea en natuurlijk erfgoed. 

 

De brandweerzorg is, zoals overal in Frankrijk, op departementaal niveau georganiseerd. Het brandweerkorps bestaat uit in totaal 3.750 brandweerlieden. Dit aantal is op te splitsen in 2.950 vrijwilligers en 800 beroepsmedewerkers in de uitrukdienst. In het hele departement zijn 88 kazernes operationeel. De meldkamer is in de hoofdstad Rennes gevestigd.

 

• Centre de Secours Principal Saint-Malo

 

Op de kazerne aan de Avenue Louis Martin in het centrum van Saint-Malo zijn in totaal 87 beroepsmedewerkers werkzaam die hun werk in 24-uurs diensten verrichten. Daarnaast zijn er nog eens 45 vrijwilligers aan de kazerne verbonden. Het verzorgingsgebied bestaat uit 9 gemeenten. Dit komt neer op een bevolking van 63.000 inwoners in de winter en in de zomer zelfs 200.000. De kazerne Saint-Malo is van het type ‘Centre de Secours Principal’. Dit houdt in dat vanaf de kazerne meerdere incidenten gelijktijdig kunnen worden bestreden. Hierop is uiteraard ook het wagenpark en de personele bezetting aangepast. Het wagenpark bestaat onder meer uit twee blusvoertuigen, twee hoogwerkers, een autoladder (30 meter), een schuimblusvoertuig, een terreinvaardige bosbrandwagen, een slangenwagen, een hulpverleningsvoertuig, twee gereedschapswagens voor kleine inzetten en drie ambulances. Op jaarbasis wordt ongeveer 5.000 keer uitgerukt vanaf deze locatie. Dat zijn zo’n 14 meldingen per dag. Hiervan gaat het in 75% van de gevallen om een uitruk met de ambulances. Vanwege de ligging aan de kust is op deze kazerne ook één van de twee duikteams van het departement operationeel. 

 

 

• Centre de secours Cancale

 

Aan de kazerne in het vissersdorp Cancale is een korps verbonden dat bestaat uit 36 vrijwilige korpsleden. De kazerne ligt aan de rue d'Arnstein en is in gebruik sinds 1993. Het verzorgingsgebied omvat naast Cancale ook de buurdorpen Saint-Benoit-des-Ondes, het oostelijk deel van Saint-Coulomb en het oostelijk deel van Saint-Méloir-des-Ondes. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een terreinvaardige bosbrandwagen, een autoladder (18 meter), een terreinwagen, een gereedschapswagen voor kleine inzetten, een personeel-/materiaalwagen en een ambulance. De vrijwilligers krijgen ruim 650 meldingen per jaar te verwerken. In ongeveer 75% van de meldingen betreft het een inzet voor de ambulance. 

 

 

• Centre de Secours Combourg

 

De kazerne in Combourg is in gebruik sinds 2009. Het verzorgingsgebied van de kazerne beslaat de gemeenten Bonnemain, Combourg, La Chapelle-aux-Filtzméens, Cuguen, Dingé, Lanhélin, Lanrigan, Lourmais, Meillac, Saint-Leger des-Pres, Saint-Pierre-de-Plesguen en Trémeheuc. Vanaf de kazerne wordt gemiddeld 750 keer uitgerukt op jaarbasis. In 70% van de gevallen betreft dit een oproep voor de ambulance. Naast deze ambulance bestaat het wagenpark uit een blusvoertuig, een bosbrandwagen, een autoladder (30 meter), een hulpverleningsvoertuig, een gereedschapswagen voor kleine inzetten, twee personeel-/materiaalwagens, een commandowagen en een terreinwagen. Het korps wordt gevormd door 56 vrijwillige korpsleden.

 

 

• Centre de secours Dinard

 

De moderne kazerne aan de Rue des Frères Boussac in Dinard is operationeel sinds januari 2011. Het verzorgingsgebied wordt gevormd door de gemeenten Dinard, La Richardais en Saint-Lunaire. Aan de kazerne zijn 17 beroepsbrandweerlieden en 56 vrijwillige korpsleden verbonden. Per jaar worden ruim 1.300 meldingen verwerkt. In 75% van de gevallen betreft dit een oproep voor de ambulances. De kazerne draagt de naam ‘Ludovic Martin’. Dit was een vrijwillig korpslid van Dinard die tevens beroepsbrandweerman in Parijs was. In 2007 is hij tijdens zijn werk in Parijs op 21-jarige leeftijd overleden bij de bestrijding van een brand in een garage. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een terreinvaardige bosbrandwagen, een autoladder (25 meter), een hulpverleningsvoertuig, een gereedschapswagen voor kleine inzetten, een terreinwagen, twee personeel-/materiaalwagens, een commandowagen en een tweetal ambulances.

 

 

• Centre de secours Dol-de-Bretagne

 

De kazerne Dol-de-Bretagne is operationeel sinds 2010 en ligt net buiten de stadsgrenzen van de stad Dol-de-Bretagne in het iets oostelijker gelegen plaatsje Baguer-Pican. Aan de kazerne zijn 61 vrijwilligers verbonden. Tevens zijn er op de kazerne 8 beroepsmedewerkers werkzaam. Deze zijn allemaal verdeeld in 4 blusgroepen, waarvan altijd 1 groep piket heeft. Bij grotere incidenten wordt uiteraard meer personeel opgeroepen. Op werkdagen tussen 07:00 en 19:00 uur is de kazerne bemand met 3 tot 5 korpsleden (zowel beroeps als vrijwillig) die zorgdragen voor een snelle uitruk van bijvoorbeeld de ambulance. Het verzorgingsgebied van de kazerne bestaat uit de steden Dol-de-Bretagne, Baguer-Pican, Baguer-Morvan, La Fresnais, Hirel, Mont-Dol, Epiniac, Roz-Landrieux de Vivier-sur-Mer. Het gebied werd in 2013 uitgebreid met de steden Saint-Broladre en Cherrueix vanwege de sluiting van de kazerne in Saint-Broladre. Het is nu een gebied met in totaal 19.000 inwoners. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een bosbrandwagen, een autoladder (24 meter), een hulpverleningsvoertuig, een gereedschapswagen voor kleine inzetten, 2 personeel-/materiaalwagens, een logistiekvoertuig, een terreinwagen, een rubberboot op trailer en twee ambulances. 

 

 

• Centre de secours Hédé-Bazouges

 

Het verzorgingsgebied dat aan de kazerne Hédé-Bazouges is toegewezen omvat de gemeenten Chapelle-Chaussée, een deel van Dingé, Hédé, Saint-Gondran en Saint-Symphorien. Het bijbehorende brandweerkorps bestaat uit 29 vrijwilligers. Deze worden gemiddeld 230 keer per jaar opgeroepen. In zo’n 60% van de meldingen betreft het een oproep voor de ambulance. Naast deze ambulance hebben de vrijwilligers nog de beschikking over een blusvoertuig, een watertankwagen met waterkanon, een gereedschapswagen voor kleine hulpverleningen, een personeel-/materiaalwagen en een signalisatievoertuig. De grootste risico’s binnen het verzorgingsgebied zijn branden in de bosgebieden en aanrijdingen op de vele tweebaanswegen binnen het verzorgingsgebied.

 

In november 2013 haalde de kazerne het nieuws vanwege een ongeval met 2 brandweerwagens van het eigen korps. De beide voertuigen waren uitgerukt naar een brand in Langouet, ten noorden van Rennes. Vlak voor aankomst bij de brand reed het achterste voertuig hard tegen het voorste voertuig. De watertankwagen raakte hierdoor op de zijkant in de sloot. Bij het ongeval raakten 7 brandweerlieden gewond. 

 

 

• Centre de secours Pleine Fougeres

 

De kazerne in Pleine Fougeres ligt aan de rand van het dorp en is in gebruik sinds 2002. Het verzorgingsgebied dat aan de kazerne is toegewezen omvat de gemeenten Boussac, Broualan, Pleine Fougères, Sains, Saint-Georges-de-Gréhaigne, Sougeat, Trans-la-Forêt en Vieux-Viel. De grootste risico’s binnen het verzorgingsgebied zijn branden in de bosgebieden en aanrijdingen op de vele tweebaanswegen binnen het verzorgingsgebied.  Hetbrandweerkorps kan beschikken over 22 vrijwillige korpsleden. Per jaar wordt vanaf de kazerne ongeveer 475 keer uitgerukt. Gemiddeld betreft dit in 70% van de gevallen een oproep voor de ambulance. Aan voertuigen heeft het korps de beschikking over een blusvoertuig, een terreinvaardig bosbrandvoertuig, een watertankwagen, een gereedschapswagen voor kleine inzetten, een personeel-/materiaalwagen en een ambulance.

 

 

• Centre de secours Plerguer

 

De kazerne in Plerguer is in gebruik sinds 2010. Het verzorgingsgebied bestaat uit de gemeenten Lilemer, Miniac-Morvan, Plerguer, Saint-Guinoux, Tresse en le Tronchet. Het korps dat vanaf de kazerne opereert wordt gevormd door 45 vrijwilligers. Vanaf de kazerne wordt jaarlijks rond de 420 keer uitgerukt. Bij iets meer dan de helft van deze oproepen gaat het om een inzet van de ambulance. De vrijwilligers hebben de beschikking over een blusvoertuig, een gereedschapswagen voor kleine inzetten, een personeel-/materaalwagen, een signalisatievoertuig en een ambulance. 

 

 

• Centre de secours Pleurtuit

 

De kazerne in Pleurtuit aan de Rue du Clos de l'Ouche is in gebruik sinds 2007. Het verzorgingsgebied bestaat uit de gemeenten Minihic-sur-Rance en Pleurtuit. In dit gebied ligt ook ‘Dinard/Pleurtuit/St-Malo Airport’. Dit vliegveld heeft een 3-tal landingsbanen, waarvan de langste 2.200 meter lang is. Het brandweerkorps bestaat uit 42 vrijwillige korpsleden en wordt zo’n 450 keer per jaar opgeroepen. In 50% van de gevallen betreft het een oproep voor de ambulance. Het wagenpark bestaat uit een terreinvaardig blusvoertuig, een watertankwagen,  een personeel-/materiaalwagen, een gereedschapswagen voor kleine inzetten en een ambulance.

 

 

• Centre de secours Saint-Briac-sur-Mer

 

De kazerne van de kustplaats Saint-Briac-sur-Mer heeft alleen het grondgebied van de eigen gemeente als verzorgingsgebied. Dit betreft een gebied met hooguit 2.100 inwoners. Ondanks dit lage aantal (in vergelijking met de andere kazernes in het departement) krijgt het korps met 30 vrijwillige korpsleden zo’n 280 meldingen per jaar te verwerken. In 70% van de gevallen betreft dit een oproep voor de ambulance. Naast deze ambulance beschikt men op de kazerne nog over een blusvoertuig, een gereedschapswagen voor kleine inzetten, een terreinwagen en een personeel-/materiaalwagen.

 

 

• Centre de secours Tinténiac

 

Het brandweerkorps dat behoort aan de kazerne in Tinténiac bestaat uit 38 vrijwillige brandweerlieden. Ondanks diverse wervingscampagnes lukt het vooralsnog niet om de gewenste sterkte van 52 vrijwilligers te bereiken. Om toch tijdens kantooruren over voldoende manschappen te kunnen beschikken (minimaal 9) heeft de brandweer Ille-et-Vilaine (35) besloten om per oktober 2014 vier beroepsmedewerkers in dagdienst op de kazerne  te plaatsen. Het korps rukt op jaarbasis gemiddeld 700 keer uit. Hiervan betreft het in 70% van de meldingen een inzet van de ambulance. 

 

Het verzorgingsgebied dat vanaf deze kazerne wordt afgedekt bestaat uit de gemeenten Dingé, les Iffs, Tinténiac, la Baussaine, Quebriac, Saint-Domineuc, Pleugueneuc, Plesder, Saint-Brieuc-des-Iffs, Tréverien en Trimer. Een gebied met in totaal ongeveer 12.000 inwoners. Het grootste risico wordt gevormd door de tweebaansweg tussen Rennes en Saint-Malo die grotendeels door het verzorgingsgebied loopt. Het wagenpark wordt gevormd door een blusvoertuig, een hulpverleningsvoertuig, een personeel-/materiaalwagen, een gereedschapswagen voor kleine inzetten, een terreinwagen, een boot op trailer en een ambulance.