SDIS 22 – Côtes-d'Armor district Oost (Laatste update: 29-11-2014)

 

Côtes-d’Armor is een departement in Bretagne. Het heeft een bekende kuststrook met een zeer sterk afwisselende natuur. Rustig, kleur- en vogelrijk, uniek en indrukwekkende roze granietkust en oude steden markeren Côtes-d’Armor. Saint-Brieuc is de hoofdstad van de Côres d'Armor.

 

De brandweerzorg is, zoals overal in Frankrijk, op departementaal niveau georganiseerd. Deze brandweerorganisatie draagt de naam ‘Service Départemental d’Incendie et de Secours des Côtes d’Armor’. Binnen het departement zijn 60 brandweerkazernes operationeel. In totaal werken er 280 beroepsmedewerkers in de uitrukdienst. Daarnaast kan de organisatie ook beschikken over ruim 2.260 vrijwilligers. De meldkamer is ondergebracht op de brandweerkazerne in Saint Brieuc.

 

• Centre de secours Matignon ‘Côte d'Emeraude’

 

De kazerne die de mooie naam ‘Côte d'Emeraude’ draagt ligt in de plaats Matignon. De moderne kazerne is in gebruik sinds 2008. Het heeft een oppervlakte van 1.080 m² op de begane grond en nog een 185 m² op de eerste verdieping. Het complex is gebouwd op een perceel van ongeveer 6.000 m². De voertuigenhal heeft een oppervlakte van 655 m². De voertuigen staan in de hal in een zogenaamde ‘Le Mans-opstelling’. De hal is voorzien van één enkele rijpoort om de hal in te kunnen rijden en eentje om de hal te kunnen uitrijden. Dit in tegenstelling tot de meeste kazernes die voor bijna elk voertuig een eigen deur hebben. Op de eerste etage zijn vier slaapkamers te vinden. Verder beschikt men op de etage over een opleidingslokaal en een woonkamer met keuken. Het verzorgingsgebied waarop deze kazerne uitrukt bestaat uit de plaatsen Saint-Cast-le-Guildo, Matignon, Fréhel, Plévenon, Saint-Potan, Pléboulle en Ruca. Aan de kazerne is een korps verbonden dat bestaat uit 46 vrijwillige korpsleden. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een watertankwagen, een bosbrandvoertuig, een gereedschapswagen voor kleine inzetten, een tereinwagen, twee personeel-/materiaalwagens en twee ambulances. Het specialisme van deze kazerne is het hoogtereddingsteam. Dit team komt in actie bij reddingsacties die vanwege de hoogte of diepte niet uit te voeren zijn door de reguliere brandweerzorg. Te denken valt hierbij aan een val van een klif, een kraanmachinist onwel bovenin een bouwkraan of een gewond slachtoffer op een moeilijk begaanbare plek. Het team heeft de beschikking over een eigen voertuig waarop het specialistische materiaal wordt meegevoerd. 

 

 

• Centre de secours Principal Dinan

 

De kazerne aan de rue Robidou in de stad Dinan is in gebruik sinds 1982. Op de kazerne zijn in totaal 34 beroepsmedewerkers in de uitrukdienst werkzaam. Daarnaast is er nog een groep van 73 vrijwilligers aan de kazerne verbonden. Op jaarbasis wordt meer dan 3.000 keer uitgerukt. De kazerne Dinan is van het type ‘Centre de Secours Principal’. Dit houdt in dat vanaf de kazerne meerdere incidenten gelijktijdig kunnen worden bestreden. Hierop is uiteraard ook het wagenpark en de personele bezetting aangepast. Het wagenpark bestaat uit onder meer twee blusvoertuigen, een terreinvaardig bosbrandvoertuig, een autoladder (30 meter), een autoladder klein model, een hulpverleningsvoertuig en een slangenwagen. Op de kazerne is ook een duikteam operationeel.

 

 

 

• Centre de secours Erquy

 

Aan de kazerne van de badplaats Erquy is een korps met 38 vrijwillige korpsleden verbonden. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een bosbrandwagen, een gereedschapswagen voor kleine inzetten, een terreinwagen, een personeel-/materiaalwagen en een ambulance. Het korps wordt op jaarbasis gemiddeld 650 keer opgeroepen. 

 

 

• Centre de secours Hénanbihen

 

Sinds december 2013 is deze kazerne aan de rand van het dorp Hénanbihen in gebruik. Het korps bestaat uit 26 vrijwilligers en wordt gemiddeld 235 keer per jaar gealarmeerd. In de helft van de gevallen betreft dit een oproep voor de ambulance. Naast deze ambulance heeft het korps de beschikking over een een bosbrandwagen, een personeel-/materiaalwagen, een gereedschapswagen voor kleine inzetten en een watertankwagen. Het verzorgingsgebied wordt gevormd door de gemeenten Hénanbihen en Saint-Denoual. 

 

 

• Centre de secours Hénanbihen (oud, 1988-2013)

 

De kazerne aan de Rue le Flanchec in het centrum van Hénanbihen is in gebruik geweest van 1988 tot 2013. Omdat het wagenpark in de loop der tijd in omvang was toegenomen en er op deze locatie geen uitbreidingsmogelijkheden waren, werd besloten tot de bouw van een nieuwe kazerne net buiten het dorp. In 2013 werd deze kazerne buiten gebruik gesteld.

 

 

• Centre de secours Hénanbihen (oud, -1988)

 

Tot 1988 bevond de kazerne Hénanbihen zich in een aanbouw van het gemeentehuis. Omdat de kazerne veel te klein was geworden, verhuisde het korps in 1988 naar een nieuwe kazerne aan de overkant van de straat. In 2013 is ook die locatie verlaten door het korps en verhuisden de vrijwilligers naar een ruime en moderne kazerne aan de rand van het dorp.

 

 

• Centre de secours Plancoët

 

De kazerne in het dorp Plancoët ligt net buiten het centrum. Het dorp is geclassificeerd als één van de "mooiste dorpen van Frankrijk". Het wagenpark wordt gevormd door een blusvoertuig, en terreinvaardige bosbrandwagen, een autoladder, een gereedschapswagen voor kleine inzetten, een personeel-/materiaalwagen en een ambulance.

 

 

• Centre de secours Pléneuf-Val-André

 

De brandweerkazerne in de badplaats Pléneuf-Val-André is in gebruik sinds juni 2001. Het korps dat aan de kazerne is verbonden bestaat uit 30 vrijwilligers. Ze hebben de beschikking over een een blusvoertuig, een bosbrandwagen, een autoladder, een gereedschapswagen voor kleine inzetten, een personeel-/materiaalwagen, een terreinwagen, een boot op trailer en twee ambulances. Het korps wordt op jaarbasis gemiddeld 600 keer opgeroepen. In 80% van de meldingen betreft het een oproep voor een ambulance.

 

 

• Centre de secours Pleudihen-sur-Rance

 

Het brandweerkorps van Pleudihen-sur-Rance telt 22 vrijwilligers. De brandweerkazerne aan de rue de Dinan is in gebruik sinds 1972 en ligt naast het gemeentehuis van Pleudihen. In 1992 is het gebouw vergroot vanwege de toenmalige uitbreiding van het wagenpark. In 2005 volgde vervolgens nog een uitvoerige renovatie van het pand. Aan voertuigen hebben de vrijwilligers tegenwoordig de beschikking over een blusvoertuig met vierwielaandrijving, een personeel-/materiaalwagen en een ambulance.

 

 

• Centre de secours Plouasne

 

In het uiterste zuidwesten van het departement, op de grens met het departement Ille-et-Vilaine ligt de kazerne van Plouasne. Het verzorgingsgebied van de kazerne aan de Rue de la Fontaine St-Jacques bestaat uit de gemeenten Evran, Les Champs-Géraux, Le Quiou, Plouasne, Saint-André-des-Eaux, Saint-Judoce, Saint-Juvat en Tréfumel. Stuk voor stuk kleine gemeenschappen met maximaal 1.600 inwoners. In het totale gebied wonen 6.000 personen. De gemeenten werken nauw samen in het samenwerkingsverband ‘Communauté de Communes d'Evran’. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een gereedschapswagen voor kleine inzetten, een personeel-/materiaalwagen en een ambulance.

 

 

• Centre de secours Plouasne (Oude kazerne)

 

De voormalige kazerne van het korps Plouasne ligt tegenover de huidige kazerne. Ondanks dat de kazerne nog sterk doet denken aan een brandweerkazerne wordt het gebouw niet meer door de brandweer gebruikt. Het gebouw heeft nu een functie gekregen als dorpshuis. Er kunnen feesten in worden gegeven maar het wordt ook gebruikt als stemlokaal bij verkiezingen. 

 

 

• Centre de secours Plumaugat

 

De kazerne in het dorp Plumaugat ligt midden in het dorpscentrum. Het wagenpark bestaat uit een vierwielaangedreven blusvoertuig, een gereedschapswagen voor kleine inzetten en een ambulance. De 19 vrijwilligers worden gemiddeld 170 keer per jaar opgeroepen. In zo’n 80% van de gevallen betreft het een oproep voor de ambulance.

 

 

• Centre de secours Saint-Jacut-de-la-Mer

 

Het brandweerkorps dat is verbonden aan de kleine kazerne op het schiereiland Saint-Jacut-de-la-Mer bestaat uit 10 vrijwilligers. Ondanks het geringe aantal korpsleden verwerkt het korps gemiddeld 200 meldingen per jaar.

 

 

• Centre de secours Yvignac-la-Tour

 

Aan de kazerne in Yvignac-la-Tour is een korps verbonden dat bestaat uit 39 vrijwilligers. Ze worden op jaarbasis gemiddeld 420 keer opgeroepen. In 80% van de gevallen betreft het een oproep voo de ambulance. Naast deze ambulance hebben de vrijwilligers de beschikking over een blusvoertuig, een bosbrandwagen, een personeel-/materiaalwagen en een gereedschapswagen voor kleine inzetten.