StädteRegion Aachen (Laatste update: 05-07-2017)

 

De StädteRegion Aachen is een ‘Kommunalverband besondere Art’ in de deelstaat Nordrhein-Westfalen. Deze stedenregio heeft een oppervlakte van 707,16 km² en een inwoneraantal van ruim 566.000. In 2009 zijn de stad en de Kreis Aachen gefuseerd tot de huidige stedenregio. Binnen het verband heeft de stad Aachen nog steeds de positie van een Kreisfreie Stadt. De regio bestaat naast Aachen uit Alsdorf, Baesweiler, Eschweiler, Herzogenrath, Monschau, Roetgen, Simmerath, Stolberg en Würselen. In het westen grenst de regio direct aan zowel Nederland als België.

 

De regio wordt tot op de dag van vandaag gekenmerkt door de mijnen die sinds de twaalfde eeuw tot aan de jaren negentig van de vorige eeuw werden geëxploiteerd. Een duidelijk spoor dat de lange mijnbouwtraditie heeft achtergelaten zijn de vele nog zichtbare stortbergen.

 

Een grote bijzonderheid is de grote verscheidenheid aan natuurgebieden. In het noorden van de regio vindt men weidse, open landschappen (Bördelandschaften) en het Wormdal. In het zuiden begint de Eifel, met zijn beboste heuvels en door beken doortrokken dalen die tot wandelen en verkennen uitnodigen. Ook de stuwmeren van de Eifel, zoals bijv. de Rursee, zijn voor watersporters en toeristen erg aantrekkelijk. In het zuidoosten, aan de grens met België ligt de Hohen Venn, een voormalig hoogveengebied.

 

Stadt Alsdorf

 

Door de met de mijnbouw gepaarde industrialisatie in het midden van de 19e eeuw groeide Alsdorf van een dorp met minder dan 2000 inwoners tot een klein industrieplaatsje rond de eeuwwisseling van de 19e naar de 20e eeuw. In 1950 werd het zelfs formeel Stadt Alsdorf genoemd. Door de gemeentelijke herinrichting in 1972 werd Alsdorf samengevoegd met Hoengen, Bettendorf en delen van Aldenhoven, Baesweiler, Bardenberg, Broichweiden, Kinzweiler, Merkstein en Oidtweiler. Tegenwoordig telt Alsdorf circa 48.000 inwoners, op een oppervlak van 31,2 km2. Alsdorf is vooral bekend als mijnstadje en de vele steenbergen en de schacht in het centrum herinneren hier nog aan.

 

• Feuer- und Rettungswache Alsdorf-Mitte

 

De huidige brandweerkazerne is al in gebruik sinds 1953. In 1999 is het gebouw compleet gerenoveerd en verbouwd. De kazerne is permanent bemand door een ploeg van 9 beroepsmedewerkers (1 ploegleider en 8 manschappen). In totaal zijn er 45 personen werkzaam bij het beroepskorps Alsdorf. Ze verrichten hun werkzaamheden in 24-uurs diensten. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een watertankwagen, een autoladder, een hulpverleningsvoertuig, een voertuig voor ongevallen met gevaarlijke stoffen en een dienstbus. Deze voertuigen kunnen niet allemaal door de beroepsmedewerkers worden bemand. Indien meerdere voertuigen gelijktijdig ter plaatse benodigd zijn, rukken opgeroepen vrijwilligers met de resterende voertuigen uit. De beroepsmedewerkers hebben ook een taak in het spoedeisende ambulancevervoer. Ze zorgen ervoor dat 24 uur per dag een ambulance paraat staat om uit te rukken. Daarnaast is er elke dag tussen 08:00 en 20:00 uur een tweede ambulance inzetbaar vanaf de kazerne. Op jaarbasis verwerken de beide ambulances gemiddeld 4.800 meldingen.

 

Naast het beroepskorps zijn er ook twee vrijwillige korpsen op deze kazerne te vinden. Het betreft hier de korpsen Alsdorf Mitte en Alsdorf-Bettendorf. Het korps Alsdorf Mitte werd opgericht in 1898 en het korps Alsdorf-Bettendorf werd opgericht in 1935. Ondanks dat het korps Bettendorf is gehuisvest op de hoofdkazerne in Alsdorf, staat er in Bettendorf zelf nog een compact blusvoertuig paraat om in geval van nood een eerste klap te kunnen uitdelen in afwachting van versterking vanaf de hoofdkazerne. Dit voertuig staat gestald in een eenvoudige stalling aan de Baesweilerstraße. De overige voertuigen staan op de hoofdkazerne. Het betreft een drietal blusvoertuigen en een logistiek voertuig.

 

 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Bettendorf

 

Bettendorf is een dorp in het noordoosten van de gemeente. Het vrijwilligerskorps van Bettendorf is eigenlijk ondergebracht op de hoofdkazerne in Alsdorf. In Bettendorf zelf staat alleen een compact blusvoertuig die staat gestald in een eenvoudige stalling aan de Baesweilerstraße.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Hoengen

 

Hoengen is een stadsdeel met 7.600 inwoners in het oosten van de gemeente Alsdorf. Het korps heeft 45 vrijwillige korpsleden. Ze hebben de beschikking over een wagenpark dat bestaat uit een drietal blusvoertuigen, een hulpverleningsvoertuig, een dienstbus en een commandowagen.

 

 

 

Stadt Baesweiler

 

Baesweiler telt 26.600 inwoners en ligt in het noorden van de stedenregio op de grens met de landkreis Heinsberg. Het natuurpark CarlAlexanderPark bevindt zich sinds 2008 op het terrein van de voormalige koolmijn Carl-Alexander. Attractief is het uitzichtplatform dat een spectaculair beeld biedt op het landschap en waar een 25 meter lange hangbrug te vinden is. Aan de voet van de berg, die met een trapconstructie gemakkelijk begaanbaar gemaakt is, ligt een 7 hectare groot park.

 

• Freiwillige Feuerwehr Baesweiler

 

Baesweiler is de centrumplaats van de gelijknamige gemeente. De stad heeft 13.835 inwoners. Het brandweerkorps telt 80 vrijwillige korpsleden. Het wagenpark bestaat uit twee blusvoertuigen, een autoladder, een hulpverleningsvoertuig, een voertuig voor ongevallen met gevaarlijke stoffen, een dienstbus en een commandowagen. In de kazerne aan de Grabenstraße is ook de ambulancestandplaats van het Rode Kruis Baesweiler gehuisvest.

 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Beggendorf

 

Beggendorf ligt in het noordwesten van de gemeente, zo’n 16 kilometer ten noorden van Aachen, op de grens met Geilenkirchen (Kreis Heinsberg). Beggendorf telt 1.700 inwoners. Het brandweerkorps is opgericht in 1911. De vrijwilligers kunnen beschikken over twee blusvoertuigen en een dienstbus.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Loverich/Floverich

 

Loverich en Floverich zijn twee noordelijke stadsdelen van Baesweiler. Loverich heeft 1.225 inwoners en Floverich, dat 500 meter verderop ligt, is een stuk kleiner en heeft 390 inwoners. Omdat Floverich zo klein is en zo dicht bij Loverich ligt, hebben beide dorpen een gezamenlijk brandweerkorps met kazerne in Loverich. Tot 1993 waren het echter 2 aparte korpsen met allebei een eigen kazerne. In 1995 werd de huidige kazerne aan de Josefstrasse in gebruik genomen. Het brandweerkorps telt 28 vrijwilligers en is uitgerust met twee blusvoertuigen en een dienstbus.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Oidtweiler

 

Oidtweiler is een stadsdeel in het zuiden van de gemeente. Het is door woningbouw in de loop der jaren geheel tegen het stadsdeel Alt-Baesweiler aan komen te liggen en heeft 2.725 inwoners. Het brandweerkorps is opgericht in 1911 en telt 25 vrijwillige korpsleden. De kazerne ligt aan de Schwarzer Weg en biedt onderdak aan beide blusvoertuigen van het korps.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Puffendorf

 

Puffendorf heeft 425 inwoners. Het ligt in het noorden van de gemeente op de grens met de gemeente Linnich (Kreis Düren). Het brandweerkorps heeft 19 vrijwilligers. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig en een hulpverleningsvoertuig. De kazerne ligt aan de Hofstraße. In mei 2016 brak er brand uit in deze brandweerkazerne terwijl er 2 vrijwilligers op de bovenverdieping aanwezig waren. In de ondergelegen voertuigenhal was brand uitgebroken in de cabines van allebei de brandweerwagens. Door de rook raakten de twee vrijwilligers ingesloten op de bovenverdieping en moesten door de eigen collega’s met behulp van vluchtmaskers worden gered. In september kon aan de hand van DNA-sporen een 30-jarige man worden aangehouden door de politie die wordt verdacht van de brandstichting.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Setterich

 

Setterich is een stadsdeel ten noordoosten van Baesweiler en heeft 7.800 inwoners. Het is na Baesweiler zelf, veruit het grootste stadsdeel van de gemeente. Een grote toename van de bevolking ontstond na de Tweede Wereldoorlog als gevolg van de mijnbouw. Veel mijnwerkers van de steenkolenmijn in het naburige Siersdorf vestigden zich in Setterich. Het brandweerkorps is uitgerust met een tweetal blusvoertuigen.

 

 

Stadt Eschweiler

 

Eschweiler, stad aan de Inde, lokt bezoekers met een breed cultureel en vrijetijdsaanbod. Vanaf het midden 19de eeuw tot in de jaren ’70 van de 20ste eeuw was Eschweiler een van de belangrijkste industriële centra binnen de regio. Duizenden mensen leefden van koolmijnen en de zware industrie. In Eschweiler ontstonden bedrijven zoals de ”Eschweiler Bergwerks-Verein” (EBV) en Thyssen. In de loop van de laatste decennia ontpopte deze industriële plek zich met succes tot een modern stadscentrum met een breed aanbod aan dienstverleningen en een rijk cultureel en vrijetijdsaanbod, dat weerklank vindt in de hele Euregio. Vele van de voormalige industriële plaatsen kregen geleidelijk aan een nieuwe bestemming voor vrijetijdsactiviteiten.

 

• Freiwillige Feuerwehr Bohl

 

Het stadsdeel Bohl ligt in het zuidoosten van de gemeente. Het korps bestaat uit 31 vrijwilligers. Het primaire verzorgingsgebied bestaat uit de stadsdelen Nothberg, Hastenrath, Bohl en Scherpenseel. Het korps rukt gemiddeld 30 keer per jaar uit. De vrijwilligers zijn uitgerust met een tweetal blusvoertuigen en een dienstbus. De kazerne is in gebruik sinds 1981.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Dürwiss

 

Het stadsdeel Dürwiss ligt aan de zuidelijke oevers van de Blausteinsee. Dit is een meer dat is ontstaan op de plek van een oude bruinkoolafgraving. Het meer is 100 hectare groot en op sommige plekken wel 46 meter diep. Het brandweerkorps telt 31 vrijwilligers en is in 1902 opgericht. De kazerne aan de Nagelschmiedstraße is sinds 1988 in gebruik. Gemiddeld wordt het korps 25 keer op jaarbasis opgeroepen. Het wagenpark bestaat uit een drietal blusvoertuigen en een dienstbus. Een aantal vrijwilligers zijn opgeleid tot reddingszwemmers die kunnen worden ingezet voor het redden van personen in de nabijgelegen Blausteinsee.

 

 

• Feuer- und Rettungswache Eschweiler + FF Innenstadt

 

De kazerne aan de Florianweg is de thuisbasis van de beroepsploeg van brandweer Eschweiler. Deze ploeg bestaat uit 60 medewerkers, waar er per dienst minimaal 10 van in dienst zijn. Hiervan zijn er altijd 4 ingedeeld op de beide ambulances. De kazerne aan de Florianweg is in gebruik sinds 1990. De beroepsploeg heeft de beschikking over een ruim wagenpark dat bestaat uit een blusvoertuig, een autoladder, een watertankwagen, een voertuig voor de inzetleiding, een tweetal materiaalwagens, drie haakarmvoertuigen met diverse containers, een dienstbus en een reddingsboot op trailer. Daarnaast staan er permanent twee ambulances klaar om uit te rukken.

 

Op de kazerne is ook een afdeling vrijwillige brandweer ondergebracht. In 1967 werd de vrijwillige brandweer Eschweiler zo groot van omvang dat het korps werd opgedeeld in twee aparte korpsen met de namen ‘Löschzug Mitte 1 & 2’. De vrijwilligers op deze kazerne zijn nog altijd verdeeld over twee groepen. De scheiding bestaat alleen op papier. In de praktijk worden beide korpsen gezamenlijk opgeroepen, maken gebruik van dezelfde uitrukvoertuigen en delen ook dezelfde ruimte in de kazerne. Het oude korps Mitte 1 staat tegenwoordig bekend als Löschzug 11 en telt 27 leden. Het oude korps Mitte 2 heet tegenwoordig Löschzug 12 en telt 39 leden. Ze worden gemiddeld 160 keer per jaar opgeroepen. De vrijwilligers hebben de beschikking over drie blusvoertuigen.

 

 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Kinzweiler

 

Kinzweiler is een stadsdeel in het noordwesten van Eschweiler op de grens met de gemeente Alsdorf. Golfers kunnen sinds 1992 onder ideale omstandigheden hun favoriete sport beoefenen op het naast het Haus Kambach idyllisch gelegen golfterrein. Haus Kambach is een typisch middeleeuws Rijns Waterkasteel. Zijn huidige vorm kreeg het na verbouwingswerken in de 18de eeuw. Het brandweerkorps is opgericht in 1924 en bestaat tegenwoordig uit 22 vrijwilligers. Het korps is al sinds 1961 gehuisvest in de huidige kazerne aan de Kambachstraße. In 1994 werd het gebouw van een aanbouw voorzien, bestaande uit twee verdiepingen, met daarin een opleidingslokaal, kantoren en sanitaire ruimtes. De voertuigenhal biedt onderdak aan de beide blusvoertuigen waar de vrijwilligers over beschikken. Het primaire verzorgingsgebied bestaat uit de stadsdelen Hehlrath, Kinzweiler en St. Jöris.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Lohn

 

Het noordelijkste stadsdeel van Eschweiler, de vroegere gemeente Lohn, is door een gemeentelijke herindeling in 1972 bij de gemeente Eschweiler gekomen. Het korps is gelijktijdig met de herindeling ontstaan in 1972 toen de voormalige korpsen uit de vroegere gemeente Lohn (Lohn, Erberich, Fronhoven en Langendorf) werden samengevoegd tot één korps: de huidige blusgroep Lohn. De vrijwilligers hebben de beschikking over een blusvoertuig en een dienstbus. Het primaire verzorgingsgebied bestaat uit Fronhoven & Neu-Lohn.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Röhe

 

Röhe is een westelijke stadsdeel van Eschweiler met 2.900 inwoners. De snelweg A4 verdeelt het stadsdeel in Röhe-Noord en Röhe-Zuid. In het Propsteier Woud bij Röhe werd in 1948 door de toenmalige Belgische bezettende macht de legerkazerne Camp Astrid gebouwd. Er was een logistieke eenheid gelegerd en er waren dan ook diverse materiaal- en munitiedepots te vinden. De officiële naam was Quartier Reine Astrid in het Frans of in het Nederlands Koningin Astrid Kwartier. Het hek rondom de kazerne had een lengte van 10 km en omsloot het kazerneterrein met een oppervlakte van 350 hectare. Het brandweerkorps heeft 18 vrijwillige korpsleden en werd opgericht in 1893. De vrijwilligers worden gemiddeld 20 keer per jaar opgeroepen en hebben de beschikking over een blusvoertuig. De brandweerkazerne aan de Erfstraße is in gebruik sinds 1956. In 1995 werd de kazerne vergroot door de aanbouw van een opleidingslokaal. Het primaire verzorgingsgebied bestaat uit het stadsdeel Röhe, de buurtschappen in de omgeving en het Propsteier Woud (gebied van de voormalige militaire kamp Camp Astrid).

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Weisweiler

 

Weisweiler is een oostelijk stadsdeel van Eschweiler. Het ligt in het gebied waar bruinkool gewonnen wordt. De plaats telt 6.400 inwoners en wordt gedomineerd door de energiecentrale Kraftwerk Weisweiler. Het brandweerkorps is opgericht in 1900. Het wagenpark bestaat uit een tweetal blusvoertuigen, een autoladder en een hulpverleningsvoertuig. De moderne kazerne aan de Dürener Straße kon in 2011 door het korps in gebruik worden genomen.

 

 

Stadt Herzogenrath

 

Herzogenrath is een gemeente met 46.398 inwoners op de grens met Nederland. Samen met het in het westen aangrenzende Kerkrade vormt Herzogenrath de Europastad Eurode. Van groot belang voor Herzogenrath en omgeving is verder de steenkoolmijnbouw geweest (eind 19e eeuw - eind 20e eeuw) waardoor de gehele omgeving van Herzogenrath sterk verstedelijkte. In Herzogenrath kwam bovendien ook andere industrie. De aanwezigheid van kwartszand leidde tot diverse glasfabrieken. Uit de voormalige industrie en mijnbouw is Herzogenrath relatief snel uitgegroeid tot een moderne high tech vestigingsplaats. De twee grote stadsdelen Kohlscheid en Merkstein completeren de stadskern met diverse structuren. Zo grenst Kohlscheid direkt aan de centrumgemeente Aken. Vanwege de daar gevestigde ‘Technische Hochschule’ (RWTH) werd Kohlscheid dan ook de enig juiste vestigingslocatie voor het Technologie Park Herzogenrath. Het stadsdeel Merkstein daarentegen ontwikkelt zich na de sluiting van de mijnen als een aantrekkelijk vrijetijdsgebied. Zo is de voormalige steenberg van de mijn ‘Adolf’ omgetoverd tot een recreatiegebied voor jong en oud.

 

• Feuer- und Rettungswache Herzogenrath + FF Herzogenrath-Mitte

 

Het stadsdeel Herzogenrath-Mitte telt 14.750 inwoners. Het beroepskorps van Herzogenrath heeft haar onderkomen sinds 1990 in de centrale brandweerkazerne aan de Erkensmühle. Op deze kazerne is ook het vrijwilligerskorps Herzogenrath-Mitte gehuisvest. Het beroepskorps bestaat uit 46 personen. De beroeps verzorgen de eerste uitruk vanaf de kazerne met een blusvoertuig, een autoladder en een voertuig voor de inzetleiding.

 

De vrijwillige brandweer Herzogenrath-Mitte telt 53 vrijwilligers. Het primaire verzorgingsgebied bestaat uit het gehele stadscentrum en de stadsdelen Bierstraß, Niederbardenberg und Straß. Vanwege de centrale ligging van de kazerne rukt het korps ook in voorkomende gevallen uit ter assistentie van de korpsen in de stadsdelen Kohlscheid en Merkstein. De vrijwilligers hebben de beschikking over twee blusvoertuigen en een dienstbus.

 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Kohlscheid

 

Kohlscheid is een plaats in het zuidwesten van de gemeente op de grens met de Nederlandse plaatsen Simpelveld en Bocholtz. Het centrum van Kohlscheid ligt op het hoogste punt van het gebied. Sinds 1612 was er sprake van de steenkoolmijn Grube Laurweg, welke uiteindelijk op industriële schaal werd bedreven en in 1951 verbonden werd met de nabijgelegen Grube Gouley. In 1955 werd de Grube Laurweg gesloten, maar de Grube Gouley bleef nog in productie tot 1969. Het noorden, oosten en zuiden van Kohlscheid zijn sterk verstedelijkt. Het westen is echter landelijk.

 

Het brandweerkorps is opgericht in 1903 en heeft tegenwoordig een omvang van niet minder dan 66 vrijwilligers. De huidige brandweerkazerne aan de Ebertstrasse is al in gebruik sinds 1928. In 1993 werd de bestaande voertuigenhal gesloopt en werd op dezelfde plek een nieuwe voertuigenhal gebouwd. Het kantoordeel bleef bestaan, maar werd compleet gerenoveerd en aangepast aan de eisen van deze tijd. Daar zijn nu het opleidingslokaal, een kantine en meerdere kantoren te vinden. Ook bevindt zich hier een dienstwoning voor één van de korpsleden. Het wagenpark bestaat uit een tweetal blusvoertuigen, een autoladder, een hulpverleningsvoertuig en een dienstbus. Omdat het korps ook een regionale taak heeft op het gebied van ongevallen met gevaarlijke stoffen, is er door de StädteRegion een materiaalwagen met een belading die is toegespitst op deze taak aan het korps ter beschikking gesteld.

 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Merkstein

 

Merkstein is een plaats in het noorden van de gemeente met 13.000 inwoners. Het ligt in een verstedelijkt gebied, op een hoogte van 154 meter. In het noorden ligt Übach-Palenberg en in het zuiden Herzogenrath, terwijl in het oosten Alsdorf ligt. Dit zijn alle verstedelijkte plaatsen. Vanaf 1846 ontwikkelde zich de steenkoolmijnbouw. In 1876 werd de mijn Nordstern geopend nabij Bierstrasse. In 1913 werd ook de mijn Adolf geopend. In 1950 werden deze mijnen onderdeel van de Eschweiler Bergwerkverein. De belangrijkste mijn, de Adolf, werd gesloten in 1972. Op het terrein ligt nu het Grube-Adolf-Park. Dit park van 100 ha omvat een terril met een hoogte tot 245 meter boven de zeespiegel, en verder gebouwen (met een bezoekerscentrum) en machinerieën van de voormalige mijn.

 

Het brandweerkorps werd opgericht in 1908 en telt 53 vrijwillige korpsleden. In de kazerne aan de Martinusstraße staan drie blusvoertuigen, een voertuig voor het ontsmetten van personen, een voertuig voor de meetploeg en een dienstbus paraat.

 

 

Stadt Monschau

 

Monschau is gelegen op een hoogte van ongeveer 420 meter met 11.841 inwoners. De gemeente ligt aan de rand van de Eifel aan de bovenloop van de Roer. De ligging in een diep dal langs een riviertje, de historische architectuur en het vele groen maken Monschau populair bij toeristen. Het stadje kent een grote hoeveelheid vakwerkhuizen. Monschau wordt omringd door een ringweg, die door de heuvels ver boven het stadscentrum loopt. Monschau was tot 1972 de hoofdplaats van het gelijknamige district. Dat jaar werd het district opgeheven en werden de omliggende dorpen bij de gemeente Monschau gevoegd. Zij vormen nu stadsdelen, hoewel ze op enkele kilometers afstand van Monschau liggen en veel hoger in de heuvels. De stadsdelen zijn: Höfen, Imgenbroich, Kalterherberg, Konzen, Mützenich en Rohren.

 

• Freiwillige Feuerwehr Höfen

 

Het dorp Höfen ligt op een hoogvlakte op een hoogte van 550 meter. Het ligt zo'n 6 kilometer ten zuidoosten van Monschau, tientallen meters hoger in de heuvels, en telt 2.050 inwoners. Het is te bereiken over een lange licht stijgende weg en biedt een mooi uitzicht op de omgeving. Kenmerkend voor Höfen en de streek zijn de hoge rode-beukenheggen. Deze tot 10 meter hoge heggen bieden bescherming tegen de wind en houden de huizen in de winter relatief warm. Het brandweerkorps is opgericht in 1912 en telt 38 vrijwillige korpsleden. Ze hebben de beschikking over een tweetal blusvoertuigen, een hulpverleningsvoertuig en een voertuig voor de gemeentelijke inzetleiding. Het korps wordt gemiddeld 35 keer per jaar opgeroepen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Kalterherberg

 

Kalterherberg is een dorp van bijna 2500 inwoners in het zuidwesten van de gemeente. Het dorp ligt direct aan de Belgische grens bij de Hoge Venen en doet zijn naam eer aan, omdat het dorp als eerste het slechte en koude weer vanuit België ontvangt. Tegen deze barre weersomstandigheden heeft de bevolking zich steeds lang gewapend met huizenhoge beukenhagen die kenmerkend zijn voor het Monschause hagenland. In het grensgebied met België is na de Eerste en Tweede Wereldoorlog soms heftig heen en weer geschoven met dorpen en boerderijen die de ene keer bij Duitsland hoorden en de andere keer bij België. Boven het dorp prijken twee immense kerktorens aan de horizon. Zij behoren aan de rooms-katholieke parochiekerk welke ook niet geheel onterecht, de Eifeldom wordt genoemd. De brandweerkazerne aan de Messeweg is sinds 1968 in gebruik en biedt onderdak aan de beide blusvoertuigen van het korps.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Konzen-Imgenbroich

 

Konzen

 

Het dorp Konzen ligt in het noordwesten van de gemeente en telt 2.400 inwoners. Het brandweerkorps is opgericht in 1907 en telt 38 vrijwilligers. Tot 1999 was het korps gehuisvest in de Konrad-Adenauer-Stra ße waar de kazerne bestond uit een voertuigstalling voor een blusvoertuig en een kleine kantine. Het pand moest worden gedeeld met het plaatselijke bankkantoor.

 

Imgenbroich

 

Imgenbroich is een dorp met 2.000 inwoners in het noorden van de gemeente Monschau. Het ligt op een hoogte van 545 meter, dicht tegen de grens met België. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd het dorp bijna geheel door granaten verwoest. Tegenwoordig is Imgenbroich het industrie- en inkoopcentrum van Monschau. Het brandweerkorps is opgericht in 1901 en telt 13 vrijwilligers.

 

Sinds 1999 zijn de korpsen van de noordelijke stadsdelen Konzen en Imgenbroich gezamenlijk ondergebracht op een centrale kazerne. Deze kazerne ligt op een industrieterrein tussen beide dorpen in. Ondanks dat de beide korpsen vrijwel altijd samen worden gealarmeerd en op dezelfde kazerne zijn gehuisvest, bleven de korpsen er grote waarde aan hechten om de beide korpsen naast elkaar te laten bestaan en niet te kiezen voor een fusie. De beide korpsen kunnen beschikken over een wagenpark dat wordt gevormd uit twee blusvoertuigen, een voertuig voor de meetploeg en een voertuig voor het ontsmetten van personen.

 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Monschau–Altstadt

 

Monschau ligt in de smalle en diepe vallei van de Roer, op amper vier kilometer van de Belgische grens. Het stadsbeeld is in 300 jaar haast niet veranderd. Met zijn vele vakwerkhuizen en typische gevels is Monschau een stad met een historierijk verleden en een levend heden. Het korps bestaat uit 32 vrijwilligers. Ze zijn uitgerust met twee blusvoertuigen en een autoladder. Het korps wordt gemiddeld 75 keer per jaar opgeroepen. De kazerne ligt midden in het historische centrum met haar 400 monumentale vakwerkhuizen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Mützenich

 

Mützenich is een plaats met 2.240 inwoners in het westen van de gemeente, op de grens met België. De internationale situatie van Mützenich is enigszins wonderlijk. Het kan namelijk slechts over Belgisch grondgebied worden bereikt. Men moet vanuit Monschau namelijk de Vennbahn kruisen om in Mützenich te komen, en deze is sinds 1919 Belgisch grondgebied, hoewel ze niet meer als spoorweg wordt gebruikt. Formeel gesproken is Mützenich dus een exclave. De berg ‘Stehling’ bij Mützenich prijkt met zijn hoogte van 666 meter uit het middelgebergtelandschap als hoogste berg in de omgeving. Het korps heeft de beschikking over een blusvoertuig en een personeel-/materiaalwagen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Rohren

 

Rohren is een dorp in het oosten van de gemeente Monschau. Het ligt op een hoogte van 550 meter en telt 750 inwoners. Bij Rohren ligt een klein skigebied dat bij voldoende natuursneeuw de beschikking heeft over twee korte oefenpistes bij een touwlift en twee langere afdalingen, waarvan één slingerend door het bos. Hiervoor is er een sleeplift die in de zomer wordt gebruikt voor de rodelbaan. Het korps heeft 27 vrijwilligers en wordt gemiddeld 20 keer per jaar opgeroepen.

 

 

Stadt Stolberg

 

De gemeente Stolberg heeft ruim 56.000 inwoners en bestaat uit 17 stadsdelen: Atsch, Breinig, Breinigerberg, Büsbach, Donnerberg, Dorff, Gressenich, Mausbach, Münsterbusch, Oberstolberg, Schevenhütte, Unterstolberg, Venwegen, Vicht, Vicht-Breinigerberg, Werth en Zweifall. Koper, messing en zink zijn bepalend geweest voor de economische ontwikkeling van Stolberg vanaf de late middeleeuwen. Omstreeks 1700 waren er zo’n 40 koperwerkplaatsen, waar jaarlijks ongeveer 1.000.000 kilo koper verwerkt werd. Door zinkhoudend erts aan koper toe te voegen, ontstond messing. Hier komt de naam ‘Koperstad Stolberg’ vandaan. Terwijl met name in het noorden van de stad de bebouwing zeer dicht is en de straten druk zijn, liggen in het zuiden vooral rijk beboste en afwisselende recreatiezones met talloze beschermde natuurgebieden. Het historische centrum van Stolberg is indrukwekkend met zijn doolhof van straatjes en stegen, zijn pleinen en monumentale gebouwen links en rechts van de Vicht. Veel huizen uit het pre-industriële tijdperk zijn hier nog voorhanden en werden voorbeeldig gerestaureerd. Boven alles prijkt de prachtige burcht waar een fraai uitzicht over het oude centrum lokt. Het brandweerkorps van Stolberg bestaat uit een beroepskorps van 55 personen dat werkzaam is vanaf de hoofdkazerne en 14 vrijwillige korpsen die zijn verspreid over de gemeente. In totaal zijn er 290 vrijwilligers actief binnen de verschillende korpsen. Dertien korpsen hebben een eigen brandweerkazerne. Het veertiende korps, de vrijwillige brandweer Münsterbusch is gehuisvest op de hoofdkazerne gezamenlijk met het beroepskorps.

 

• Freiwillige Feuerwehr Atsch

 

Atsch telt ongeveer 4.000 inwoners en ligt op een plateau tussen de Propsteier Wald, het Brander Wald en de Würselener Wald ten noordwesten van Stolberg. Zuidelijk ervan stroomt de rivier de Inde. De grootschalige mijnbouw kwam in 1845 op gang, toen de mijn van Atsch werd geopend. Deze mijn werd in 1870 weer gesloten, omdat deze niet meer economisch rendabel was. Aan het eind van de negentiende eeuw kwam de industrialisering op gang en ook vandaag de dag zijn er (kleinere) industriële bedrijven gevestigd. Het brandweerkorps is opgericht in 1913 en bestaat uit 21 vrijwillige korpsleden. Ze zijn uitgerust met een blusvoertuig en een dienstbus.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Breinig

 

Het gedeelte Alt-Breinig heeft een prachtig, monumentaal dorpsgezicht. Het merendeel van de panden stamt van na 1600. Alt-Breinig is waarschijnlijk gesticht als arbeidersnederzetting voor de landbouw, ertsmijnen, steengroeves en kalkovens van het klooster. Pas vanaf de 17e eeuw, en vooral na de opheffing van de abdij na de Franse tijd, kwamen er grotere landbouwbedrijven waarin de landbouw de hoofdinkomstenbron was. Het brandweerkorps telt 23 vrijwilligers, is opgericht in 1900 en is uitgerust met een blusvoertuig. Het korps wordt gemiddeld 25-30 keer per jaar opgeroepen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Büsbach

 

Büsbach is sinds 1935 een stadsdeel in het westen van Stolberg op de grens met de stad Aachen (stadsdeel Brand). Büsbach is het grootste stadsdeel van Stolberg en heeft ongeveer 7.200 inwoners. Het brandweerkorps is opgericht in 1902. De vrijwilligers worden gemiddeld 30 keer per jaar opgeroepen en zijn uitgerust met een blusvoertuig.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Donnerberg

 

Het stadsdeel Donnerberg telt 5.600 inwoners, ligt in het noordoosten van Stolberg en is vernoemd naar de berg waarop het ligt. Op die berg, die een hoogte heeft van 287 meter staat sinds 1993 een 230 meter hoge zendmast van de WDR. Op de berg ligt ook een militaire kazerne, de Donnerberg-kazerne. De kazerne werd in 1946 gebouwd voor het Belgische leger als ‘Kamp Zeebrugge’. In 1958 werd de kazerne overgedragen aan het Duitse leger en wijzigde de naam. Het brandweerkorps van Donnerberg is het korps met de meeste vrijwilligers van de gehele gemeente Stolberg, namelijk 34. Het korps werd opgericht in 1904 en rukt gemiddeld 50 keer per jaar uit. De brandweerkazerne aan de Heidestraße is in 1972 gebouwd en in 2011 verbouwd en gerenoveerd.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Dorff

 

Dorff is het kleinste stadsdeel van Stolberg en ligt in het zuidwesten van de gemeente. Het ligt op een hoogte van 260 meter en telt 600 inwoners. Het brandweerkorps is opgericht in 1934 en bestaat uit 13 vrijwilligers. Ze worden op jaarbasis gemiddeld 20 keer opgeroepen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Gressenich

 

Het stadsdeel Gressenich telt 2.600 inwoners en ligt in het oosten van de gemeente Stolberg. In de geschiedenis van de plaats heeft de winning van metaalerts een belangrijke rol gespeeld, waarvan de oorsprong teruggaat tot de Romeinse tijd. Vanwege de fusie van de korpsen Gressenich en Schevenhütte in 2016 werd de kazerne aan de Brühlstraße verbouwd. De naastgelegen woning werd bij de kazerne betrokken. Daar ontstonden een opleidingslokaal, kantoren en een keuken. Het huidige opleidingslokaal werd omgebouwd tot kleedruimte zodat in de voertuigenhal ruimte vrij kwam voor de komst van het blusvoertuig van Schevenhütte. Het wagenpark bestaat na de fusie uit twee blusvoertuigen en een dienstbus.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Mausbach

 

Mausbach is een typisch Eifeldorp met 4.700 inwoners. Bij Mausbach lag de mijn ‘Diepenlinchen’. Het was een zeer rijke en grote mijn. Naast de echte mijn bestond ze uit diverse nevenschachten, zoals de schacht Ravelsberg en Henriette. Tussen 1878 en 1915 werd in deze mijn jaarlijks tussen 9.000 en 10.000 ton erts gedolven. Het brandweerkorps bestaat uit 17 vrijwilligers en is uitgerust met een tweetal blusvoertuigen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Schevenhütte (gesloten in 2016)

 

Schevenhütte is sinds 1972 het oostelijkste stadsdeel van Stolberg. Het ligt in een bosrijke omgeving in het dal van de Wehebach en heeft 780 inwoners. Tot 2016 beschikte het over een eigen brandweerkorps. Dit korps was opgericht in 1910, telde op het laatst 9 vrijwilligers en was uitgerust met een blusvoertuig. Vanwege het zeer lage aantal korpsleden is het korps in 2016 samengevoegd met het buurkorps Gressenich. Het blusvoertuig staat sindsdien in de kazerne in Gressenich.

 

 

• Feuer- und Rettungswache Stolberg + FF Münsterbusch

 

De hoofdkazerne van Stolberg ligt aan de Kesselschmiede in stadsdeel Münsterbusch. Deze kazerne is permanent bemand met een ploeg van 11 beroepsmedewerkers. Tijdens kantooruren zijn er nog 5 dagdienstmedewerkers op de kazerne aanwezig ter aanvulling van de uitrukploeg. In totaal heeft Stolberg een beroepskorps van 55 personen. De beroepsploeg kan gebruik maken van een blusvoertuig, een autoladder, een hulpverleningsvoertuig, een haakarmvoertuig, een voertuig voor inzetten met gevaarlijke stoffen, een dienstbus, een vrachtwagen, een voertuig voor kleine hulpverleningen, twee voertuigen voor de inzetleiding en een aantal dienstbussen en dienstauto’s.

 

Op de kazerne is ook de vrijwillige brandweer Münsterbusch gehuisvest. Het korps is opgericht in 1934 en telt 14 vrijwillige korpsleden. Deze hebben de beschikking over een blusvoertuig.

 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Stolberg-Mitte

 

Het huidige korps Stolberg-Mitte heette voorheen ‘korps Unterstolberg’ en was tot 1997 gehuisvest op het terrein van de voormalige hoofdbrandweerkazerne aan de straat ‘auf der Mühle’. Toen het terrein in 1997 werd verkocht kreeg het korps een tijdelijke stalling op het terrein van het Bethlehem ziekenhuis. Vijf jaar later, in 2002 kreeg het korps de beschikking over het huidige onderkomen aan de Bergstraße. Dit pand was al in eigendom van de gemeente en werd in eigen beheer omgebouwd tot brandweerkazerne. Naast de voertuigstalling ontstonden toen ook een opleidingslokaal, een keuken en sanitaire ruimtes. Het korps telt 17 vrijwillige korpsleden en is uitgerust met een blusvoertuig.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Venwegen

 

Het stadsdeel Venwegen ligt in het westen van Stolberg op de grens met Aachen (stadsdeel Hahn) en heeft 1.500 inwoners. Het brandweerkorps telt 13 vrijwillige korpsleden en is uitgerust met een blusvoertuig.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Vicht

 

Het stadsdeel Vicht telt 1900 inwoners en ligt in het zuidoosten van de gemeente. Tegenover de kerk in Vicht ligt een kleine oorlogsbegraafplaats met 32 graven, 13 Duitse soldaten en 19 burgers. Ze zijn gedood bij gevechten in Vicht in september 1944 bij de Slag om het Hürtgenwald. Het brandweerkorps heeft een sterkte van 15 vrijwilligers en werd opgericht in 1909. De vrijwilligers hebben de beschikking over een blusvoertuig.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Werth

 

Het stadsdeel Werth ligt in het noorden van Stolberg en heeft 1.000 inwoners. Het brandweerkorps werd opgericht in 1910 en telt 17 vrijwillige korpsleden. Ze zijn uitgerust met een blusvoertuig en worden gemiddeld 20 keer per jaar opgeroepen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Zweifall

 

Zweifall is sinds 1972 het zuidelijkste stadsdeel van Stolberg. Het ligt in het dal van de Vicht op de plek waar de Vicht en de Hasselbach samenvloeien. In de buurt, met name tussen de dorpjes Zweifall en Vicht, liggen enkele zagerijen en houthandels en vroegere ijzersmelterijen zoals Junkershammer, Plattenhammer en Neuenhammer. In het dorp staat het Karmelitessenklooster Maria Königin dat tussen 1954 en 1955 gebouwd werd. De hosties die in de bakkerij worden gebakken zijn bedoeld voor het gehele bisdom Aken. Het brandweerkorps werd opgericht in 1907 en bestaat uit 20 vrijwillige korpsleden. De brandweerkazerne van het korps ligt onder de rook van de St.-Rochus-Kerk aan de Hellebendstraße en is in gebruik sinds 1958. Het gebouw toont gebreken en voldoet niet meer aan de hedendaagse eisen die aan een brandweerkazerne worden gesteld. Het opleidingslokaal is te klein, er zijn niet genoeg parkeerplaatsen, douches ontbreken en de deuren van de voertuigenhal zijn te laag voor de hedendaagse brandweervoertuigen. Het korps is uitgerust met een blusvoertuig en wordt gemiddeld 20-25 keer per jaar opgeroepen.

 

 

• Nieuwbouw kazerne Zweifall

 

De nieuwe brandweerkazerne voor het korps Zweifall zal in 2017 in gebruik worden genomen. Er is een geschikte locatie gevonden bij de ingang van het dorp aan de straat Münsterau (L 238) op een braakliggend terrein naast de houtzagerij. Het nieuwe gebouw zal plaats bieden aan twee blusvoertuigen.

 

 

Stadt Würselen

 

De gemeente Würselen heeft ruim 38.000 inwoners en ligt aan het knooppunt Aken, vlak bij het Drielandenpunt België/Duitsland/Nederland. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt de plaats zwaar gebombardeerd door de Amerikaanse luchtmacht. In dat jaar is Würselen ook zes weken frontstad, omdat de plaats slechts gedeeltelijk kan worden bevrijd. De Amerikanen kunnen op 18 november 1944 de rest van Würselen innemen.

 

• Freiwillige Feuerwehr Bardenberg

 

Bardenberg is een stadsdeel met ruim 6.000 inwoners ten noordwesten van Würselen. De steenkoolmijnbouw was belangrijk voor Bardenberg. In 1856 werd het Knappschaftskrankenhaus opgericht om de vele slachtoffers van ongevallen in de mijnen te helpen. De belangrijkste mijnen in Bardenberg waren Grube Alte Furth en Grube Neue Furth. Het brandweerkorps, dat in 1902 werd opgericht en uit 26 vrijwilligers bestaat, is sinds september 2012 in de huidige kazerne aan de Niederbardenberger Strasse ondergebracht. Na een bouwtijd van een jaar beschikt het korps sindsdien over een moderne kazerne die bestaat uit een voertuigenhal voor drie voertuigen, een werkplaats, een magazijn, een opleidingslokaal en een kantoor. De rest van het gebouw wordt gebruikt door de ambulancedienst van de Städteregion als ambulancestandplaats. Het brandweerkorps heeft de beschikking over een blusvoertuig, een watertankwagen en een dienstbus.

 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Broichweiden

 

Broichweiden ligt ten oosten van Würselen op de grens met Eschweiler. Het heeft 9.100 inwoners en ligt op een hoogte van 190 meter boven zeeniveau. Het vliegveld Aachen-Merzbrück bevindt zich nabij Broichweiden. Het brandweerkorps werd opgericht in 1901 en telt 54 vrijwillige korpsleden. De huidige brandweerkazerne aan de Eschweiler Strasse is sinds 2005 in gebruik. Het wagenpark bestaat uit twee blusvoertuigen en een dienstbus. Het primaire verzorgingsgebied omvat de stadsdelen Broichweiden, Euchen en Linden-Neusen. Het korps wordt gemiddeld 70 keer per jaar opgeroepen. Op de begraafplaats van Linden-Neusen staat een monument ter nagedachtenis aan de leden van de Vrijwillige Brandweer Broichweiden die zijn omgekomen in de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.

 

 

• Feuer- und Rettungswache + FF Mitte

 

Würselen is de centrumplaats van de gelijknamige gemeente. Op de kazerne aan de Industriestraße zijn zowel de beroepsploeg als de vrijwillige brandweer Würselen-Mitte gehuisvest. Het beroepskorps bestaat uit 30 medewerkers. De beroepsploeg heeft de beschikking over een blusvoertuig, een autoladder, een voertuig voor kleine inzetten, een adembeschermingsvoertuig en een voertuig voor de inzetleiding. Het korps heeft geen taak binnen het spoedeisende ambulancevervoer. Deze taak is toebedeeld aan het Rode Kruis. Naast de beroepsploeg is op de kazerne aan de Industriestraße ook het vrijwilligerskorps Würselen-Mitte ondergebracht. Dit korps bestaat uit 42 vrijwilligers. Ze hebben de beschikking over 3 blusvoertuigen, een slangenwagen en een dienstbus.

 

 

Gemeinde Roetgen

 

Roetgen is een gemeente van ruim 8000 inwoners aan de grens met België. Roetgen ligt aan het stuwmeer in de Dreilägerbach, dat de drinkwatervoorziening voor een groot deel van de regio verzorgt, waaronder Kerkrade. Het meer heeft een 32 meter hoge en 240 meter lange stuwdam en heeft een inhoud van 4,3 miljoen kubieke meter. Tot de gemeente behoren de dorpen Roetgen, Rott en Mulartshütte dat de oudste kern van de gemeente is. De meest westelijke en zuidelijke delen van Roetgen worden van de rest afgesneden door de spoorlijn ‘Vennbahn’ die officieel onder België valt. Na de oorlog werden in kader van het Verdrag van Versailles de Pruisische kantons Eupen en Malmedy bij België gevoegd. Dit had tot gevolg dat de spoorlijn de nieuwe grens verschillende keren doorkruiste en er dus iedere keer grenscontroles nodig waren. Om dit probleem te verhelpen, werd besloten om de bedding van de spoorlijn, de stations en de technische installaties in hun geheel aan België toe te wijzen. Door deze overdracht werden vier stukken Duits gebied opeens afgesneden van het moederland, het zijn tot op heden exclaves.

 

• Freiwillige Feuerwehr Roetgen

 

Roetgen ligt op de noordhelling van de Hoge Venen op 420 tot 500 meter hoogte en wordt omringd door één van de grootste samenhangende bosgebieden van de deelstaat. Het heeft zo’n 6.000 inwoners. Het brandweerkorps telt 49 vrijwillige korpsleden. Het wagenpark wordt gevormd door een tweetal blusvoertuigen, een autoladder (18 m.), een hulpverleningsvoertuig, een voertuig voor de inzetleiding en een dienstbus. Het korps wordt zo’n 80 tot 100 keer per jaar opgeroepen. Het buurdorp Petergensfeld (gemeente Raeren) ligt in België en valt onder het verzorgingsgebied van de brandweer Eupen. Vanwege de lange aanrijtijd vanaf de kazerne in Eupen, rukt het korps Roetgen bij spoedmeldingen in Petersgenfeld ook altijd mee uit.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Rott

 

Rott ligt in het noorden van de gemeente aan de rand van het natuurgebied Struffelt. Dit heidelandschap maakt deel uit van natuurpark Hohes Venn-Eifel. Rott heeft 1.600 inwoners. Het brandweerkorps is opgericht in 1902 en bestaat uit 25 vrijwilligers. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een groot model logistiekvoertuig en een dienstbus. De kazerne is in gebruik sinds 1964. Het korps wordt gemiddeld 15 keer per jaar gealarmeerd.

 

 

Gemeinde Simmerath

 

Simmerath is een gemeente in het noordelijk deel van de Eifel. De gemeente is in 1972 ontstaan uit de samenvoeging van negentien dorpen, waarvan het dorp Simmerath het centrum vormt. De gemeente heeft in totaal ruim 15.000 inwoners. Het oostelijke deel van het gemeentegebied wordt gedomineerd door de Rursee, een stuwmeer in de rivier de Roer die bij Roermond in de Maas stroomt. Het is één van de grootste stuwmeren van Duitsland. Het meer ligt in het noorden van de Eifel en wordt omgeven door beboste heuvels. De Rursee is in het begin van de 20e eeuw ontstaan. Vroeger waren op deze plek, in het Rurtal, bossen, weilanden en landbouwgrond maar ook dorpjes. Doordat er vaak overstromingen optraden is er begin 1900 besloten een stuwmeer aan te leggen om deze overstromingen tegen te gaan. Hier is de Rursee ontstaan.

 

• Freiwillige Feuerwehr Eicherscheid

 

Eicherscheid ligt aan de rand van het Nationaal Park Eifel op een hoogte van 550 meter, heeft 1.290 inwoners en ligt in het zuidwesten van de gemeente Simmerath. In 1902 werd het brandweerkorps, dat tegenwoordig uit 39 vrijwilligers bestaat, opgericht. De korpsleden hebben de beschikking over een blusvoertuig en een watertankwagen. De kazerne is sinds 1967 in gebruik en maakt onderdeel uit van een groter complex waarin ook de lokale bank, het kinderdagverblijf en enkele woningen zijn ondergebracht. In 2012 is de kazerne gemoderniseerd en voorzien van een nieuw dak.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Einruhr

 

Einruhr is een toeristische plaats met 595 inwoners. Het is één van de mooist gelegen dorpen van de gemeente. Het ligt in een dal van het riviertje de Roer. In de jaren vijftig van de 20ste eeuw werd het stuwmeer dat ontstaan is door de aanleg van de Roerdaldam, uitgebreid waardoor Einruhr land moest prijsgeven aan het meer. Het gehucht Pleushütte werd ontruimd, de bewoners moesten naar elders verhuizen en de huizen kwamen onder het wateroppervlak te staan. Het brandweerkorps bestaat uit 20 vrijwilligers. Ze hebben de beschikking over een blusvoertuig. De brandweerkazerne is ondergebracht in een ruimte onder een restaurant aan de oever van de Obersee. Het restaurant was voorheen in gebruik als dorpsschool. De brandweer was toen al in hetzelfde gebouw gehuisvest. Toen het schoolgebouw werd omgevormd tot restaurant is het onderkomen van de brandweer in gebruik gebleven. In 2017 is het onderkomen van de brandweer vergroot door een nieuwe aanbouw. Het korps wordt gemiddeld 15-25 keer per jaar opgeroepen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Erkensruhr

 

Het vakantiedorp Erkensruhr heeft 210 inwoners, wordt omsloten door het Nationalpark Eifel en ligt op een hoogte van 280 meter in het zuidoosten van de gemeente Simmerath. Het brandweerkorps is opgericht in 1947. De vrijwilligers zijn uitgerust met een blusvoertuig.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Hammer-Dedenborn

 

In 2013 zijn de brandweerkorpsen van Hammer en Dedenborn samengevoegd tot het korps Hammer-Dedenborn met behoud van de eigen kazernes en eigen voertuigen. In totaal telt het korps 19 vrijwillige korpsleden.

 

• Löschgruppe Dedenborn

 

Het kleine kerkdorp Dedenborn ligt zeer schilderachtig op een heuvelrug die geleidelijk tot aan de Rur naar beneden loopt. Het dorp ligt op een hoogte van 370 meter en telt 400 inwoners. De Rur maakt ter hoogte van het dorp een grote bocht naar het noorden en stroomt in een soort hoefijzervorm om het dorp heen. Rondom stijgen hoge bergwanden op. Dedenborn heeft tot op de dag van vandaag grotendeels het agrarische karakter weten te behouden. Het is omgeven door weilanden en uitgestrekte bossen. Het brandweerkorps werd in 1910 opgericht. In 2010 werd de bestaande brandweerkazerne voorzien van een bovenverdieping waar sindsdien een opleidingslokaal en de sanitaire voorzieningen te vinden zijn.

 

 

• Löschgruppe Hammer

 

Hammer is een langgerekt dorp met amper 150 inwoners, dat zich uitstrekt langs de oever van de Rur. Hammer ligt op een hoogte van 330 meter. In het dorp zijn nog enkele fraaie vakwerkboerderijen te vinden. Ook liggen er enkele campings. In 1934 werd het brandweerkorps opgericht. De kazerne is in 1966 in gebruik genomen. In 1978 werd het gebouw voorzien van een bovenverdieping.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Kesternich

 

Kesternich is een plaats in de Duitse gemeente Simmerath en telt 1.500 inwoners. Het ligt in de Nordeifel langs de L166 en de rijksweg 266, ten oosten van Simmerath, aan de doorgangsweg richting de Rurtalsperre. Het brandweerkorps werd opgericht in 1907 en telt 34 vrijwilligers. Op jaarbasis wordt het korps gemiddeld 35 keer opgeroepen. De vrijwilligers hebben de beschikking over een blusvoertuig en een dienstbus.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Lammersdorf

 

Lammersdorf telt ruim 2.500 inwoners. Het westelijke deel van Lammersdorf wordt van de rest afgesneden door de Vennbahn, die officieel onder België valt. In 1913 werd het brandweerkorps opgericht en telt tegenwoordig 28 vrijwillige korpsleden. De kazerne aan de Hoscheiter Straße is in gebruik sinds 1972. Gemiddeld wordt het korps 25 keer per jaar opgeroepen. Het wagenpark wordt gevormd door een blusvoertuig, een slangenwagen, een dienstbus en een voertuig voor inzetten met gevaarlijke stoffen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Rollesbroich

 

Rollesbroich is een noordelijk stadsdeel van Simmerath op de grens met Hürtgenwald (Kreis Düren). Rollesbroich heeft ongeveer 1.100 inwoners en onderscheidt zich door zijn rustige, landelijke ligging. Het brandweerkorps telt 20 vrijwilligers en werd opgericht in 1926. In de kazerne aan de Otto-Voss-Straße staat het blusvoertuig van het korps gestald. Op jaarbasis rukt het korps gemiddeld 25 keer uit.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Rurberg

 

Het dorp Rurberg telt 930 inwoners en ligt als een schiereiland in de Rursee. Het brandweerkorps bestaat uit 30 vrijwilligers en wordt gemiddeld 20-25 keer per jaar opgeroepen. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een dienstbus en een reddingsboot op trailer.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Simmerath

 

Het korps telt 30 vrijwilligers en wordt gemiddeld 55 keer per jaar gealarmeerd. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een autoladder, een dienstbus en een voertuig voor de inzetleiding.

 

 

• Katastrophenschutzzentrum Simmerath

 

Aan de Kranzbruchstraße in Simmerath is het Katastrophenschutzzentrum te vinden. Een deel van het complex is tegenwoordig in gebruik als ambulancestandplaats van het Rode Kruis. Een ander deel is in gebruik als trainingscentrum van de brandweer en ook zijn er diverse kantoren van de Kreisfeuerwehr gehuisvest. Ook was hier tot 2012 de meldkamer van de voormalige kreis ondergebracht. Vanwege de overgang naar de Stadsregio Aachen werd de meldkamer in Simmerath gesloten en werd deze taak overgenomen door de meldkamer op de hoofdkazerne in Aachen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Steckenborn

 

De plaats Steckenborn heeft 1.400 inwoners en ligt op een hoogte van 525 meter. Het brandweerkorps werd opgericht in 1907 en heeft 38 vrijwillige korpsleden. De huidige brandweerkazerne is in gebruik sinds 2012 en bestaat uit een voertuigenstalling, een kleedruimte, sanitaire ruimtes, een werkplaats en een opleidingslokaal. De oude kazerne ligt tegenover de nieuwe kazerne en zal worden omgebouwd tot dorpsmuseum. Het wagenpark van het korps wordt gevormd door een blusvoertuig, een voertuig voor de meetploeg en een dienstbus. Het korps wordt gemiddeld 15 keer per jaar opgeroepen.

 

 

• Oude kazerne Steckenborn

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Strauch

 

Strauch is een plaats met 1175 inwoners in het noorden van de gemeente. Het brandweerkorps werd opgericht in 1907 en telt 21 vrijwillige korpsleden. De vrijwilligers hebben de beschikking over een blusvoertuig en een compact blusvoertuig met draagbare motorspuit en watertank. De kazerne aan de Monschauer Straße is in gebruik sinds 1961 en werd oorspronkelijk gebouwd als een kazerne voor één voertuig. In 1990 werd de kazerne gerenoveerd en gelijktijdig voorzien van een tweede opstelplaats voor de stalling van een tweede voertuig. In 2010 werd de kazerne nogmaals vergroot door de aanbouw van een opleidingslokaal en een kleedruimte. Voor die tijd hing de uitrukkleding nog zijdeling langs de brandweerwagens in de voertuigenhal. Dit leverde gevaarlijke situaties op bij het in- en uitrijden van de voertuigen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Woffelsbach

 

Woffelsbach is een dorp van zo’n 530 inwoners. Het ligt aan de Rursee, het tweede grootste stuwmeer in Duitsland, en is de belangrijkste watersportplaats aan dit meer. Een belangrijk deel van de meer dan 1000 zeilboten op de Rursee heeft zijn ligplaats in of nabij Woffelsbach. Bijna de helft van alle woonruimte in Woffelsbach heeft dan ook een weekend/vakantie-functie. Daardoor bestaat de bebouwing uit een mix van authentieke Eifel vakwerkhuisjes en modernere woningen voor weekend bewoning. Het brandweerkorps is opgericht in 1930, heeft 26 vrijwillige korpsleden en is uitgerust met een blusvoertuig. Het korps maakt sinds 2017 gebruik van een nieuwe kazerne. Achter het dorpshuis ‘Rurseeklänge‘ aan de Wendelinusstraße werd een nieuwe hal met kleedruimte en opleidingslokaal gebouwd.