Stadt Berlin (Laatste update: 14-05-2015)

 

District Noord

District West

District Zuid

 

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en vormt een eigen zelfstandige deelstaat. Met zijn 3.442.675 inwoners is het tevens de grootste stad van het land en de op één na grootste stad in de Europese Unie. De stad ligt in het noordoosten van Duitsland, aan de rivier de Spree en wordt omsloten door de deelstaat Brandenburg, waarvan ze sinds 1920 geen deel meer uitmaakt. Met een oppervlakte van 891,82 km², waarvan 19 procent bos en 6,7 procent water, is Berlijn een van de groenste en uitgestrektste steden ter wereld. De stad wordt omringd door tientallen voorsteden die een landelijk karakter hebben.

 

Berlijn werd na afloop van de Tweede Wereldoorlog bezet door de geallieerde troepen van Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. Tijdens de Conferentie van Potsdam in 1945 werd Berlijn, net als de rest van Duitsland, in vier sectoren verdeeld: een Russische, een Amerikaanse, een Britse en een Franse. Berlijn werd het brandpunt van de Koude Oorlog, aangezien de stad midden in de Russische sector lag. Al snel gingen de drie geallieerde sectoren (de Franse, Britse en Amerikaanse sector) meer samenwerken; de Russen zetten een afwijkende politieke lijn uit. In 1949 werd tevens de Bondsrepubliek Duitsland opgericht, bestaande uit de Franse, Engelse en Amerikaanse sector. De Sovjet-Russische sector werd omgevormd tot de Duitse Democratische Republiek (DDR). Oost-Duitsland (DDR) kreeg een communistische regering en Oost-Berlijn werd hoofdstad van de DDR. De drie geallieerde sectoren kregen een Westerse regering en vormden West-Berlijn.

 

Steeds meer DDR-burgers vluchtten naar West-Berlijn. Om deze vluchtelingenstroom tegen te houden besloten de Oost-Berlijnse autoriteiten in 1961 West-Berlijn te isoleren. In de nacht van 13 augustus 1961 werd een grens opgetrokken rondom West-Berlijn. Al snel werden deze prikkeldraadversperringen vervangen door een muur. Iedereen die probeerde vanuit Oost-Berlijn naar West-Berlijn te vluchten, werd neergeschoten. Er waren slechts een paar doorgangen, die het onder andere voor westerse toeristen mogelijk maakten Oost-Berlijn voor een dag te bezoeken. Hiervan is Checkpoint Charlie een bekend voorbeeld.

 

• Berliner Feuerwehr

 

De 'Berliner Feuerwehr' werd in 1851 opgericht. Het korps is verdeeld in de sectoren: Staf, sector Noord, sector West en sector Zuid. Deze worden ondersteund door diverse kantoorafdelingen. In totaal heeft het korps de beschikking over 35 kazernes met een beroepsbezetting, 58 vrijwilligerskorpsen, 6 bedrijfsbrandweerkorpsen en 22 steunpunten voor de Rettungsdienst. In totaal zijn er meer dan 4.000 personen werkzaam bij brandweer Berlijn. Per 24-uurs dienst zijn er hiervan bijna 600 op de verschillende kazernes en steunpunten van de Rettungsdienst aanwezig. Het wagenpark van zo’n groot korps is natuurlijk ook enorm te noemen. Het korps heeft de beschikking over 194 blusvoertuigen, 41 redvoertuigen (waarvan 39 30-meter ladderwagens, 1 ladderwagen van 37 meter en een hoogwerker met een werkhoogte van 50 meter). Daarnaast zijn er nog meer dan 200 bijzondere en/of ondersteunende voertuigen aanwezig. Denk hierbij aan hulpverleningsvoertuigen, kraanwagens, dienstbussen etc.

 

• Rettungsdienst

 

Deze dienst is onderdeel van brandweer Berlijn en verzorgd de medische noodhulpdienst in deze stad. Op bijna elke beroepskazerne zijn ambulances gestationeerd, voorzien van een bemanning van 2 reddingsassistenten van de brandweer. Deze ambulances worden rettungswagens genoemd en hiervan zijn er in totaal 150. Er zijn ook 25 notarzt-voertuigen over de stad gepositioneerd. Deze worden bemand door een rettungsassistent van de brandweer en een noodarts. De noodartsen worden geleverd door de vele ziekenhuizen die de stad telt.

 

Het korps heeft in totaal op jaarbasis ruim 325.000 meldingen te verwerken. Hierin zijn de 250.000 uitrukken van de Rettungsdienst ook opgenomen. In 7.500 gevallen is er sprake van een uitruk op het gebied van brandbestrijding en ruim 17.000 keer voor een (technische) hulpverlening. Al deze meldingen worden gecoördineerd vanaf de meldkamer van de brandweer en rettungsdienst Berlijn. Deze meldkamer heeft de beschikking over 45 multifunctionele meldtafels en is sinds 2000 in gebruik in het voormalige kantoorpand van de stafafdeling. In Berlijn wordt gebruik gemaakt van digitale alarmontvangers voor het oproepen van personeel in geval van alarm.