Stadt Osnabrück (Laatste update: 27-11-2012)

 

Osnabrück is een stad in de Duitse deelstaat Nedersaksen. De stad ligt aan de rivier de Hase, tussen het Teutoburger Woud in het zuiden en het Wiehengebergte in het noorden. De stad telt ruim 163.500 inwoners en is daarmee de op twee na grootste stad van Nedersaksen. Osnabrück is sinds 1974 universiteitsstad. Osnabrück ligt aan een kruispunt van spoorlijnen, wat weerspiegeld wordt in het stationsgebouw: de west-oostverbinding van Amsterdam naar Berlijn kruist er die van Hamburg naar Keulen op twee niveaus. Osnabrück deelt een internationale luchthaven met Münster. Deze Luchthaven Münster-Osnabrück ligt bij Greven, ongeveer 40 km ten zuidwesten van de stad.

 

Feuerwehr Osnabrück

 

Het brandweerkorps van Osnabrück bestaat uit één kazerne met beroepsbezetting en een zevental vrijwillige korpsen. Het beroepskorps telt 130 medewerkers en de vrijwillige korpsen bestaan in totaal uit 270 korpsleden.

 

• Feuerwache Osnabrück

 

De hoofdkazerne van Osnabrück is in gebruik sinds september 2000. De kazerne ligt op een terrein van 12.000 m². Het kazernegebouw zelf heeft een grondoppervlakte van 4019 m² en beschikt over 7 stallingsplaatsen voor uitrukvoertuigen, 5 stallingsplaatsen voor de ambulancedienst en daarnaast nog over 10 stallingsplaatsen voor haakarmcontainers. Daarnaast beschikt het gebouw over een wasruimte voor de voertuigen, diverse werkplaatsen en natuurlijk verblijfsruimtes, slaapkamers en een keuken voor het beroepspersoneel. Door bombardementen werd de toenmalige beroepskazerne aan de Markt tijdens de Tweede Wereldoorlog compleet verwoest. In 1946 kon reeds een nieuwe kazerne worden betrokken aan de Nobbenburger Straße. Op diezelfde plek is de huidige kazerne uit 2000 opgericht. Per 24-uursdienst zijn op deze kazerne 15 medewerkers aanwezig. Ze hebben de beschikking over twee blusvoertuigen, een autoladder, een watertankwagen, een voertuig voor de officier van dienst, een grote kraan, haakarmvoertuigen met diverse containers, een kraanwagen, een logistiekvoertuig  en een boot op trailer. Diverse ondersteunende voertuigen zoals dienstauto’s maken het wagenpark compleet. Op jaarbasis wordt deze kazerne zo’n 3.000 keer gealarmeerd.

 

 

 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Eversburg

 

Dit vrijwilligerskorps is opgericht en 1903 en bestaat uit 30 vrijwillige korpsleden. Het korps is gespecialiseerd in het optreden bij technische hulpverleningen en heeft de beschikking over 5 voertuigen. Dit zijn een blusvoertuig, een hulpverleningsvoertuig, een logistiekbus, een voertuig voor een snelle geneeskundige groep en een personeel-/materiaalwagen. Op jaarbasis worden ze ongeveer 40 keer gealarmeerd.

 

 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Haste

 

Dit vrijwilligerskorps bestaat uit 44 korpsleden en is opgericht in 1904. Naast de basisbrandweerzorg is dit korps ook verantwoordelijk voor een aantal ondersteunende taken. Samen met de collega’s van de post Voxtrup wordt in voorkomende gevallen de bemanning verzorgd van het verbindings-/commandovoertuig dat op de hoofdkazerne staat gestationeerd. Daarnaast heeft dit korps als taak het verzorgen van de ontsmetting na inzetten met gevaarlijke stoffen. De ontsmettingscontainer wordt door beroepscollega’s vanaf de hoofdpost ter plaatse gebracht. De derde specialistische taak van dit korps is het optreden bij bosbranden en het verzorgen van watertransport. Bij elke bosbrand in heel Osnabrück wordt dit korps, samen met de collega’s van korps Voxtrup standaard meegealarmeerd. Het korps heeft de beschikking over een blusvoertuig met vierwielaandrijving en een grote watertank. Het tweede voertuig is een normaal blusvoertuig. Het wagenpark bestaat verder uit een tweetal personeel-/materiaalwagens. De kazerne is in gebruik sinds 1972.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Neustadt

 

Dit korps bestaat uit 45 vrijwilligers. Ze hebben de beschikking over een tweetal blusvoertuigen, een autoladder en een personeel-/materiaalwagen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Schinkel

 

Dit vrijwilligerskorps in het Noordoosten van de stad Osnabrück is opgericht in 1905 en telt momenteel 32 korpsleden. Op jaarbasis wordt dit korps zo’n 30 keer opgeroepen. Het korps beschikt over een tweetal blusvoertuigen en een personeel-/materiaalwagen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Stadtmitte

 

Dit korps heeft de beschikking over een blusvoertuig, een watertankwagen, een voertuig voor vervoer van de meetploeg en een personeel-/materiaalwagen.

 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Sutthausen

 

Dit vrijwilligerskorps is opgericht in 1942 en telt momenteel 34 korpsleden. Specialisatie van dit korps is het verzorgen van watertransport over lange afstand. Hiertoe beschikt het korps naast een blusvoertuig en een personeel-/materiaalwagen over een slangenwagen. Ook hebben ze de beschikking over een haakarmcontainer met pomp en extra slangen. Deze container wordt door beroepscollega’s van de hoofdkazerne ter plaatse gebracht. De kazerne van dit korps is in gebruik sinds 1963 en heeft sinds een uitbreiding in 2010 de beschikking over een voertuigenhal met 4 opstelplaatsen, een kleine werkplaats, een garderobe voor de uitrukkleding, een kantine-/instructielokaal en een keuken.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Voxtrup

 

Dit vrijwilligerskorps werd opgericht in 1939, bestaat uit 38 korpsleden en is gespecialiseerd in het optreden bij technische hulpverleningen. Daarnaast wordt samen met de collega’s van de post Haste in voorkomende gevallen de bemanning verzorgd van het verbindings-/commandovoertuig dat op de hoofdkazerne staat gestationeerd. Het wagenpark bestaat uit vijf voertuigen. Dit zijn twee blusvoertuigen, een hulpverleningsvoertuig op Unimog-chassis en een tweetal personeel-/materiaalwagens. De kazerne van dit korps wordt momenteel uitgebreid en gerenoveerd. Per jaar wordt dit korps tussen de 25 en 35 keer opgeroepen. De kazerne is in gebruik sinds 1950. In 1987 werd bij de kazerne een nieuwe voertuigenhal gebouwd, die in 2011 verder werd vergroot met ruimte voor nog eens 2 voertuigen.