Stadt Oberhausen (Laatste update: 10-12-2015)

 

Oberhausen is een kreisfreie stad in de deelstaat Nordrhein-Westfalen. De stad ligt in het noordwesten van het Ruhrgebied,  telt ruim 212.000 inwoners en heeft een oppervlakte van 77 km². Oberhausen dankt zijn bekendheid aan zijn ligging bij het kruispunt van de Duitse A3 (vanuit Arnhem) met de A2 en aan het zeer omvangrijke winkelcentrum CentrO. Dit winkelcentrum ontstond op het vroegere industrieterrein van de Gutehoffnungshütte, waarvan het gas in de kenmerkende Gasometer werd opgeslagen. Op meer dan 90.000 m2 en in de meer dan 200 winkels heerst internationale shopping-flair. Het centrum trekt dagelijks meer dan 65.000 bezoekers. In de directe omgeving ligt de König-Pilsener-Arena. Tot 12.500 toeschouwers kunnen hier concerten en sportevenementen meemaken.

 

Feuerwehr Oberhausen

 

Het brandweerkorps van de stad Oberhausen bestaat uit een beroepsbrandweerkorps met 290 medewerkers dat wordt ondersteunt door 4 vrijwillige korpsen met in totaal zo’n 120 vrijwilligers. Op elk van de beide beroepskazernes is minimaal één groep vrijwilligers ondergebracht. Daarnaast is er in het noordelijke stadsdeel Königshardt een korps met een eigen kazerne.

 

 • Feuer- und Rettungswache 1 Stadtmitte

 

De hoofdkazerne van brandweer Oberhausen is gelegen in de Brücktorstraße nabij het stadscentrum. Het complex is in verschillende delen gebouwd tussen 1978 en 1982. Hier zijn ook de ademluchtwerkplaats, een werkplaats voor onderhoud aan de voertuigen, een slangenwerkplaats inclusief slangentoren en de meldkamer voor het hele stadsgebied ondergebracht. Het wagenpark bestaat uit twee blusvoertuigen, een watertankwagen, een autoladder, een voertuig voor de inzetleiding, twee haakarmvoertuigen met diverse containers en een verbindings-/commandowagen. Ook de voertuigen van het hier gevestigde hoogtereddingsteam en het duikteam staan hier gestald. Een viertal ambulances en een voertuig voor de Noodarts staan hier paraat voor de spoedeisende medische hulpverlening.

 

• Freiwillige Feuerwehr Mitte (06)

 

De 25 vrijwilligers van de blusgroep Mitte hebben de beschikking over een blusvoertuig, een voertuig voor de meetploeg, een haakarmcontainer voor het ontsmetten van gewonden en twee materiaalwagens voor het ontsmetten van personen. Ze zijn ondergebracht in een deel van de hoofdkazerne aan de Brücktorstraße. Het korps ontstond in 1997 door een samenvoeging van twee groepen vrijwilligers van de toenmalige rampenbestrijdingsorganisatie. Het betrof hier de 1e Löschzug Wasser en de 1e Löschzug Rettung. Tegenwoordig is de rampenbestrijding een taak van de gemeentelijke brandweerorganisatie. Het primaire uitrukgebied omvat het zuidelijke deel van het stadsgebied, het zogenaamde Alt-Oberhausen. Het korps Mitte vervult ook een belangrijke taak buiten de stadsgrenzen in het kader van de rampenbestrijding. Gezamenlijk met korpsen uit Mülheim en Essen wordt het peloton ‘MEO’ gevormd. Dit peloton wordt bij buitengemeentelijke grote rampsituaties opgeroepen om in grootschalig verband bijstand te verlenen. In het verleden is het peloton onder meer ingezet bij een grote brand in Krefeld (2012), bij het hoogwater in Magdeburg (2010) en bij de Love Parade in Duisburg in 2010.

 

• Freiwillige Feuerwehr Süd (05)

 

De vrijwillige brandweer Oberhausen-Süd ontstond in 1997 door een samenvoeging van twee groepen vrijwilligers van de toenmalige rampenbestrijdingsorganisatie. Het betrof hier de 2e Löschzug Wasser en de 2e Löschzug Rettung. Tegenwoordig is de rampenbestrijding een taak van de gemeentelijke brandweerorganisatie. Het korps telt tegenwoordig 33 korpsleden en is ondergebracht in een deel van de hoofdkazerne aan de Brücktorstraße. Het primaire uitrukgebied omvat het zuidelijke deel van het stadsgebied, het zogenaamde Alt-Oberhausen. Het wagenpark bestaat uit twee blusvoertuigen en een slangenwagen.

 

 

 • Feuer- und Rettungswache 2 Sterkrade

 

In november 1996 werd de huidige beroepskazerne aan de Dorstener Straße in stadsdeel Sterkrade in gebruik genomen. De oude kazerne aan de Eichelkampstraße uit 1955 voldeed namelijk niet meer als beroepskazerne en werd door de nieuwe kazerne vervangen. Het uitrukgebied bestaat uit de stadsdelen Sterkrade en Osterfeld. Het personeel heeft de beschikking over twee blusvoertuigen, een autoladder, een voertuig voor de inzetleiding, een 40-tons kraanwagen, een hulpverleningsvoertuig, een haakarmvoertuig, een dienstbus en een aantal dienstauto’s. Daarnaast staan er nog vier ambulances en een voertuig voor de Noodarts paraat voor de spoedeisende medische hulpverlening.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Sterkrade (04)

 

Het vrijwilligerskorps Sterkrade bestaat uit 30 korpsleden en is sinds 1996 ondergebracht in een eigen gebouw op het terrein van Feuerwache 2. Voor 1996 was het korps gehuisvest op de oude beroepskazerne 2 aan de Eichelkampstraße. Het huidige onderkomen bestaat uit een ruime voertuigenhal voor de 4 voertuigen van het korps, een omkleedruimte, een magazijn, een kleine werkplaats, een opleidingslokaal met volledig uitgeruste keuken en een kantoor. De vrijwilligers hebben de beschikking over twee blusvoertuigen, een slangenwagen en een hulpverleningsvoertuig. Het uitrukgebied bestaat uit de stadsdelen Sterkrade en Osterfeld. Het korps is opgericht in 1887. 

 

 

 • Freiwillige feuerwehr Königshardt (03)

 

Het stadsdeel Königshardt ligt in het noorden van Oberhausen. Het was tot 1929 een zelfstandige gemeente.  Het vrijwilligerskorps is opgericht in 1924 en telt 30 vrijwilligers. Het is het enige vrijwilligerskorps in de gemeente met een eigen kazerne. De drie andere blusgroepen zijn ondergebracht op (het terrein van) een beroepskazerne. Deze kazerne is in gebruik sinds 1966 en ligt in de Falkestraße. In 1990 is de kazerne uitgebreid en sindsdien is er plaats in de kazerne voor drie voertuigen. Deze worden opgevuld door een tweetal blusvoertuigen en een watertankwagen. Het uitrukgebied bestaat uit de stadsdelen Königshardt en Schmachtendorf.