Stadt Mannheim (Laatste update: 20-04-2012)

 

Mannheim is een stad in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, gelegen aan de samenvloeiing van de Rijn en de Neckar. De stad heeft een oppervlakte van 144,96 km²  en telt ruim 313.000 inwoners. De stad vormt het centrum van de Rhein-Neckar-Dreieck, een stedelijk gebied van zo'n 2,4 miljoen inwoners.

 

De stad wordt ook wel Quadratestadt genoemd. Deze bijnaam is te danken aan de aanleg van de binnenstad volgens een schaakbordpatroon, waarbij de huizenblokken, de zogenaamde Quadrate, genummerd zijn volgens een bepaald systeem. Straatnamen komen in de binnenstad bijna niet voor. Een andere bijnaam voor Mannheim is Schiller-stad, naar de toneelschrijver Friedrich Schiller, die in Mannheim doorbrak.

 

Het station van Mannheim is het belangrijkste spoorwegknooppunt van Zuid-Duitsland en het tweede ICE-knooppunt van Duitsland. In de plaats liggen de spoorwegstations Mannheim-Kurpfalzbrücke en Mannheim OEG.

 

Feuerwehr Mannheim

 

Het brandweerkorps van Mannheim bestaat uit een beroepskorps met drie beroepskazernes en een vrijwillig korps bestaande uit acht eenheden. Het beroepskorps bestaat in totaal uit 275 medewerkers. Het vrijwilligerskorps bestaat in totaal uit 300 korpsleden. In tegenstelling tot de meeste Duitse beroepskorpsen wordt het spoedeisende ziekenvervoer niet door de brandweer verzorgd, maar door particuliere aanbieders.

 

Wachbereich Mitte

 

• Feuer- und Rettungswache Mitte

 

De beroepskazerne Mitte doet dienst als hoofdkazerne van Mannheim. Naast de uitrukdienst zijn hier alle ondersteunende afdelingen van het korps (zoals de korpsleiding) gehuisvest. Ook de meldkamer en de ademluchtwerkplaats zijn hier te vinden. De kazerne is in gebruik sinds 1975. Het personeel van kazerne Mitte verzorgd ook de bemanning van de blusboot en ook het duikteam is hier ondergebracht. De kazerne zal voor 2015 moeten worden verlaten door het korps. Op de huidige locatie zijn plannen ontwikkeld voor het stadsontwikkelingsproject Glückstein-Quartier. Het wagenpark bestaat uit een commandowagen, twee blusvoertuigen, een autoladder, een voertuig voor het duikteam, een verbindings-/commandowagen, een personeel-/materiaalwagen, een haakarmvoertuig en diverse ondersteunende voertuigen.

 

 

 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Innenstadt

 

Het korps Innenstadt is het oorspronkelijke (en tegelijk het oudste) korps van Mannheim. Het korps werd opgericht in 1851 en bestaat momenteel uit 40 vrijwilligers. Het korps is ondergebracht op het terrein van beroepskazerne Mitte. Het wagenpark bestaat uit twee blusvoertuigen en een autoladder. Gemiddeld rukt het korps tussen de 10 en 30 keer uit op jaarbasis.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Neckarau

 

De korpsleden van dit in 1897 opgerichte vrijwilligerskorps zijn naast de eigenlijke brandweertaken verantwoordelijk voor de meetploegen en de ontsmettingsprocedure in Mannheim. Hiervoor beschikt het korps over een viertal specialistische voertuigen. Dit zijn twee meetwagens, een voertuig voor het onstmetten van personen en een voertuig voor de Analytische Task Force (ATF). Daarnaast hebben ze de beschikking over twee blusvoertuigen.

 

 

• Feuerlöschbootstation

 

De huidige blusboot is in gebruik sinds 1966 en zal dit jaar nog worden vervangen door een nieuw modern exemplaar. De huidige blusboot ligt in de Mühlauhafen en wordt bemand door personeel van beroepskazerne Mitte.

 

De nieuwe blusboot zal worden bemand door gemengde teams, bestaand uit personeel van de korpsen Mannheim, Ludwigshafen en van de bedrijfsbrandweer BASF. De nieuwe blusboot zal de naam ‘Metropolregion 1’ gaan dragen en wordt gefinancierd door de stad Mannheim, de beide deelstaten Baden-Württemberg en Rheinland-Pfalz, de chemiegigant BASF en het verband van chemiebedrijven in Rheinland-Pfalz.

 

 

Wachbereich Nord

 

• Feuer- und Rettungswache Nord

 

Deze beroepskazerne beschikt naast de uitrukdienst over een grote werkplaats waar de technische dienst is ondergebracht. Op deze kazerne is ook het hoogtereddingsteam van Mannheim ondergebracht. Het korps Heidelberg maakt ook gebruik van de diensten van het hoogtereddingsteam. De brandweerkraan die op deze kazerne staat wordt ook gebruikt door de collega’s van het korps Ludwigshafen omdat dat korps niet over een eigen kraan beschikt. Het wagenpark bestaat verder uit twee blusvoertuigen, een autoladder, een poederbluswagen, een dienstbus, een logistiekvoertuig, een hulpverleningsvoertuig, twee haakarmvoertuigen en een personeel-/materiaalwagen.

 

 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Freudenheim

 

Dit vrijwilligerskorps is opgericht in 1874 en bestaat uit 30 vrijwilligers. Ze hebben de beschikking over een tweetal blusvoertuigen en een watertankwagen. Specialisme van dit korps is bemannen van de boot-haakarmbak. Op deze haakarmbak zijn acht reddingsboten geladen. Het korps rukt op jaarbasis ongeveer 15 keer uit.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Nord

 

Dit vrijwilligerskorps is sinds 2003 ondergebracht op het terrein van beroepskazerne Nord in Käfertal. De kazerne beschikt over een voertuigenhal met 10 plaatsen en een ruime werkplaats. Op de bovenverdieping zijn een leslokaal, een kantine, een kantoor, sanitaire ruimtes en een wachtruimte te vinden. Met de bouw werd begonnen in 1999. Het korps is opgericht in 1974 en telt  momenteel 68 korpsleden. Het is hiermee het grootste vrijwilligerskorps van de stad. Het wagenpark bestaat uit vier blusvoertuigen, een autoladder, een watertankwagen, een hulpverleningsvoertuig op Unimog chassis, een dienstbus en een haakarmvoertuig.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Wallstedt

 

Dit vrijwilligerskorps is opgericht in 1896 en bestaat momenteel uit 42 korpsleden. Op jaarbasis wordt zo’n 10 keer uitgerukt. Het wagenpark bestaat uit drie blusvoertuigen en een slangenwagen.

 

 

Wachbereich Süd

 

• Feuer- und Rettungswache Süd

 

Op deze beroepskazerne ligt naast de uitrukdienst het zwaartepunt op het opleiden van brandweerpersoneel. Naast diverse opleidingsruimten zijn op de kazerne een ademlucht-oefenbaan,  een kledingmagazijn en een slangenwerkplaats (inclusief slangentoren) gehuisvest. Het wagenpark bestaat uit twee blusvoertuigen, een autoladder, een voertuig voor de meetploeg, een haakarmvoertuig, twee dienstbussen en een voertuig voor kleine inzetten.

 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Friedrichsfeld

 

Dit korps werd opgericht in 1905 en maakt na een gemeentelijke herindeling sinds 1930 deel uit van het brandweerkorps Mannheim. Het korps telt 26 korpsleden en is sinds 2011 samen met de Technisches Hilfswerk ondergebracht in het gemeenschappelijke reddingscentrum op het industrieterrein aan de Saarburger Ring 57 in Friedrichsfeld. Het wagenpark van dit korps bestaat uit twee blusvoertuigen en een transportvoertuig.

 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Friedrichsfeld (gesloten)

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Rheinau

 

Het onderkomen van dit vrijwilligerskorps bevindt zich op het terrein van beroepskazerne Süd. Het korps werd opgericht in 1901 en bestaat momenteel uit 15 korpsleden. Het wagenpark bestaat uit twee blusvoertuigen en een haakarmvoertuig.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Seckenheim

 

Dit korps werd opgericht in 1906 en telt tegenwoordig 19 vrijwilligers. Ze hebben de beschikking over twee blusvoertuigen en een transportvoertuig.

 

 

• Alte Feuerwache

 

De Alte Feuerwache in Mannheim is een cultureel centrum in een historische (voormalige) brandweerkazerne. Het complex bevindt zicht in de Brückenstraße in de nabijheid van de Neckar en diende van 1912 tot 1970 als hoofdbrandweerkazerne van Mannheim.