Landeshauptstadt Mainz (Laatste update: 14-05-2015)

 

Mainz is de hoofdstad van de deelstaat Rijnland-Palts. De stad ligt op de linkeroever van de Rijn tegenover de plaats, waar de Main in de Rijn uitkomt. De stad telt ruim 200.000 inwoners en heeft een oppervlakte van 97,76 km². Mainz heeft een bezienswaardige binnenstad, met als belangrijkste monument de dom van Mainz.

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd in 1942 een groot gedeelte van de stad vernietigd door Engelse bombardementen. Na de oorlog moest Mainz bij de bestuurlijke herindeling van Duitsland de wijken aan de overzijde van de Rijn afstaan aan Wiesbaden, dat sindsdien groter is. De treinstations in die wijken dragen echter nog steeds de naam van Mainz. Na de oorlog werd de binnenstad gerestaureerd, waarbij het middeleeuwse stratenpatroon behouden bleef. Bijzonder is het straatnamensysteem uit 1853: alle straten parallel aan de Rijn hebben blauwe straatnaamborden, de straten loodrecht op de Rijn zijn met rode straatnaamborden aangegeven.

 

Mainz heeft een veelzijdige economie, met onder andere een universiteit. Het staat bekend als mediastad door de zetels van 3Sat, SWR en de ZDF. Het studioterrein van de ZDF heeft een oppervlakte van één km2 en ligt in stadsdeel Lerchenberg. Hier wordt sinds 1986 ook de populaire televisieshow ‘ZDF-Fernsehgarten’ opgenomen. Ook het hoofdkantoor van DB Schenker Rail is in Mainz gevestigd. Na de oorlog werden bij de bestuurlijke herindeling van Duitsland zes stadsdelen aan de overzijde van de Rijn ingedeeld in de nieuwe bondsstaat Hessen, waarvan er drie naar Wiesbaden gingen, dat sindsdien groter is.

 

Een van de vele bezienswaardigheden van Mainz is de Theodor-Heuss brug. Dit is een boogbrug over de Rijn, die tussen Wiesbaden aan de ene oever, en Mainz aan de andere oever ligt. De grens van de deelstaten Hessen en Rijnland-Palts bevindt zich in het midden van de rivier. In 1945 bliezen de zich terugtrekkende Duitsers de brug op, om de doorgang voor de Amerikaanse troepen te beletten. De Amerikanen legden er een pontonbrug als tijdelijke oplossing voor in de plaats. Tussen 1948 en 1950 werd de huidige brug gebouwd die ook zijn huidige naam kreeg.

 

Feuerwehr Mainz

 

Het brandweerkorps van Mainz bestaat uit een beroepsbrandweer met een tweetal kazernes en een vrijwillige brandweer bestaand uit 11 korpsen. Bij het beroepskorps zijn 198 personen werkzaam. Alle vrijwillige korpsen beschikken in totaal over 345 korpsleden. Per dienst zijn minimaal 32 beroepsmedewerkers aanwezig. Dit zijn drie medewerkers voor de operationele leiding, 2 medewerkers op de meldkamer en de overige 27 zijn verdeeld over beide beroepskazernes en vormen de uitrukdienst. In totaal krijgt het korps op jaarbasis meer dan 3.000 meldingen te verwerken.

 

• Feuerwache 1 - Mainz-Bretzenheim

 

Deze beroepskazerne ligt in het stadsdeel Bretzenheim en is in gebruik sinds 1991. Naast de uitrukdienst zijn op deze kazerne ook de korpsleiding, de regionale meldkamer, een adembeschermingswerkplaats en diverse ondersteunende afdelingen ondergebracht. Per dienst zijn 14 medewerkers op de kazerne aanwezig. Hiervan zijn er 10 ingedeeld op de standaard uitrukeenheid bestaande uit een blusvoertuig, een autoladder en een voertuig voor de inzetleiding. De overige 4 medewerkers vormen de bemanning van een voertuig voor kleine hulpverleningen en de bijzondere voertuigen die op de kazerne staan gestationeerd. Dit betreft onder andere een watertankwagen, een grote kraanwagen, twee haakarmvoertuigen, een adembeschermingsvoertuig, een voertuig voor het ontsmetten van personen, een voertuig voor ongevallen met gevaarlijke stoffen.

 

De meldkamer verwerkt meldingen voor de ambulancedienst en de brandweer in de stad Mainz en de omliggende Landkreisen Mainz-Bingen en Alzey-Worms. Dit totale gebied heeft een oppervlakte van 1.400 km2 en telt ruim 610.000 inwoners. Voor de veiligheid van de inwoners zijn er 180 brandweerposten, 13 ambulancestandplaatsen, 1 mobiele intensive-care ambulance en 1 traumahelikopter ‘Christoph 77 Mainz’ door de meldkamer op te roepen en in te zetten. Gemiddeld verwerken de centralisten ongeveer 180.000 meldingen per jaar.

 

 

 

• Feuerwache 2 – Rheinallee + Freiwillige Feuerwehr Mainz-Stadt

 

De huidige beroepskazerne 2 ligt aan de Rheinallee in het noorden van de stad en is in april 2014 na een bouwperiode van 3 jaar in gebruik genomen. Deze nieuwe locatie ligt in de directe omgeving van het haven- en industriegebied van Mainz. Het bouwproject had rekening te houden met de historische en monumentale omgeving waarin de kazerne is gebouwd. Het ligt namelijk in het gebied dat bekend staat als ’Dimesser Ort’. Er wordt aangenomen dat de eerste Christenen in deze omgeving verbleven. Het hedendaagse Mainz heette vroeger namelijk ‘Mogontiacum’ en was een Romeinse stad in de provincie Opper-Germanië. De stad vormde een grensfort aan de Rijn langs de noordoostgrens van het Romeinse Rijk.

 

De oostvleugel van de kazerne heeft drie verdiepingen. De slaap- en verblijfruimtes van de uitrukdienst zijn direct boven de voertuigenhal gesitueerd om een snelle uitruktijd te waarborgen. Op de bovenste etage zijn de kantoren en een sportruimte ingericht. De vrijwillige brandweer Mainz-Stadt is ondergebracht in de zuidelijke vleugel. De noordvleugel is voorzien van 2 etages met op de begane ruimte plaats voor diverse werkplaatsen en opslagruimtes. De Westvleugel doet dienst als voertuigenhal voor de speciale voertuigen. Er is ook een oefentoren geplaatst met een hoogte van 7 verdiepingen. De nieuwe locatie levert het korps grote voordelen op: nieuwe moderne huisvesting voor zowel beroeps als vrijwilligers, prima bereikbaarheid van het verzorgingsgebied en een betere uitvalsbasis voor het duikteam (dichtbij de Rijn).

 

Het wagenpark op de kazerne bestaat uit een bluseenheid (deze bestaat in Mainz uit een blusvoertuig met hulpverleningsgereedschap met een bezetting van 6 personen, een autoladder met 2 personen en een voertuig voor de inzetleider met chauffeur. In totaal 10 personen). Bij hulpverleningen stapt de bezetting van de autoladder over op het hulpverleningsvoertuig. Bij sommige meldingen wordt de bluseenheid aangevuld met een tweede blusvoertuig. Deze komt dan van de andere beroepskazerne. Per dienst zijn op de kazerne 14 medewerkers aanwezig. De overige 4 medewerkers vervullen de duiktaak en bemannen het waterongevallenvoertuig en/of de blusboot. Naast deze voertuigen staan op de kazerne nog een flink aantal dienstauto’s, twee (reserve)-blusvoertuigen, een reserve-autoladder, een vrachtwagen en een voertuig voor de meetploeg.

 

 

 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Mainz-Stadt

 

Dit korps is opgericht in 1845 en is sinds 2014 ondergebracht in de zuidelijke vleugel van beroepskazerne 2. Het korps heeft de beschikking over twee blusvoertuigen, een slangenwagen en een dienstbus. Het korps bestaat uit 20 korpsleden.

 

 

• Feuerwache 2 – Innenstadt (oud)

 

Deze beroepskazerne is in gebruik geweest van 1962 tot 2014. Vanwege de slechte staat waarin het gebouw zich bevond werd een nieuwe kazerne op de hoek Rheinallee/Kaiser-Karl-Ring gebouwd en in gebruik genomen.

 

 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Mainz-Bretzenheim

 

Het vrijwilligerskorps van Bretzenheim bestaat uit 32 leden en in opgericht in 1864. De kazerne is in gebruik sinds 1967 en is in 2010 gerenoveerd en voorzien van een uitbouw. In deze aanbouw is op de 1e etage een kantine/leslokaal gemaakt. Op de begane grond is ruimte gemaakt voor het jeugdbrandweerkorps. Het korps heeft de beschikking over twee blusvoertuigen, een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een dienstbus. De chauffeurs van dit korps hebben de taak om de grote commandowagen (ELW2) van kazerne 1 te bemannen in geval van een inzet. Met de dienstbus gaan ze dan naar de beroepskazerne en halen het voertuig daar op. Op jaarbasis wordt dit korps gemiddeld 55 keer opgeroepen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Mainz-Drais

 

Het brandweerkorps van Drais is opgericht in 1883. Drais is met ongeveer 3.100 inwoners en een oppervlakte van 3 km² het kleinste stadsdeel van de stad. Drais is gelegen op een heuvel met uitzicht Mainz en is vooral bekend van de fruit- en groenteteelt (kersen, asperges, aardbeien). Het brandweer- korps telt 42 vrijwillige korpsleden. Ze hebben de beschikking over twee blusvoertuigen en een dienstbus. De kazerne is in gebruik sinds 1983 en is 1993 uitgebreid met een extra stallingsplaats tegenover de kazerne.

 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Mainz-Ebersheim

 

Het vrijwilligerskorps Ebersheim is opgericht in 1887. Het stadsdeel is het hoogstgelegen en tevens jongste stadsdeel van Mainz. Ebersheim is een agrarische gemeenschap (akkerbouw, fruitteelt en wijnbouw). In 1969 kwam een einde aan de zelfstandigheid van de toenmalige gemeente Ebersheim. Bij een gemeentelijke herindeling in dat jaar werd Ebersheim bij de stad Mainz ingelijfd. De huidige kazerne is in gebruik sinds de zomer van 1999 en werd mede mogelijk gemaakt door financiële middelen uit een nalatenschap van een overleden dorpsbewoner. Het wagenpark bestaat uit twee blus- voertuigen, een autoladder, een hulpverleningsvoertuig op Unimog chassis en een dienstbus. Het korps is zo goed uitgerust omdat de beroepscollega’s vanwege de afgelegen ligging van Ebersheim niet op tijd (binnen 8 minuten) ter plaatse kunnen zijn. Hierdoor vervult dit korps een bijzondere rol binnen het korps Mainz. Op jaarbasis rukt dit korps ongeveer 20-25 keer uit.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Mainz-Finthen

 

In 1871 werd het vrijwilligerskorps van Finthen opgericht. Finthen is het meest westelijke stadsdeel van Mainz. Het telt 14.000 inwoners en heeft een oppervlakte van 11 km². In de plaatselijke landbouw overheerst de teelt van speciale gewassen. Hieronder vallen wijnbouw, fruitteelt en het verbouwen van fijne groenten, kruiden, geneeskrachtige planten en bloemgewassen. Met name door de "Finther asperges" is Finthen ook bekend buiten haar grenzen. Het brandweerkorps bestaat uit 40 vrijwilligers. Het wagenpark wordt gevormd door twee blusvoertuigen, een watertankwagen, een slangen- wagen en een dienstbus. De kazerne is in gebruik sinds 1971.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Mainz-Finthen (oud)

 

De voormalige brandweerkazerne van Finthen aan de Bierothstrasse 3 is tegenwoordig in gebruik als kledingwinkel/schoonheidssalon. Het monumentale pand heeft een oppervlakte van 200 m2.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Mainz-Gonsenheim

 

Het korps Gonsenheim is opgericht in 1888. De kazerne is in gebruik sinds 1960 en werd in 1998 door professionals voorzien van een grote graffiti- tekening op de buitengevel. Het korps heeft de beschikking over een tweetal blusvoertuigen en twee dienstbussen. Op jaarbasis rukken de 25 vrijwilligers gemiddeld 40-50 keer uit.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Mainz-Hechtsheim

 

Het korps Hechtsheim bestaat uit 45 vrijwilligers die gemiddeld 60-80 keer per jaar worden opgeroepen. Ze hebben de beschikking over drie blusvoertuigen, een hulpverleningsvoertuig op Unimog chassis en een dienstbus.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Mainz-Laubenheim

 

Laubenheim hoort samen met Hechtsheim en Ebersheim bij de zuidelijke stadsdelen van Mainz. Laubenheim is ook één van de drie stadsdelen van de stad waar nog volop wijnbouw wordt uitgevoerd. Het vrijwilligerskorps van Laubenheim is opgericht in 1874 en telt momenteel 31 korpsleden. Het korps hoort bij de drie vrijwillige korpsen die permanent in dienst zijn. Het korps heeft sinds 2007 de beschikking over een nieuwe kazerne. Deze huisvest beide blusvoertuigen, een hulpverleningsvoertuig en een dienstbus. Het korps heeft ook een reddingsboot op een trailer in eigendom. De vrijwilligers worden gemiddeld 30 keer per jaar gealarmeerd.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Mainz-Marienborn

 

In het zuidwesten van Mainz ligt het stadsdeel Marienborn. In 1893 werd dit vrijwilligerskorps opgericht. Het korps telt tegenwoordig 13 korpsleden. De kazerne is in gebruik sinds 1969 en het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig en een dienstbus.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Mainz-Mombach

 

Mombach is het meest noordelijk gelegen stadsdeel van Mainz. De oevers van de Rijn staan ter hoogte van Mombach voornamelijk in het teken van de watersportrecreatie door de aanwezigheid van een groot aantal jachthavens en watersportbedrijven. Het korps van Mombach heeft de beschikking over een tweetal blusvoertuigen, een dienstbus en een reddingsboot op trailer. Gemiddeld worden de vrijwilligers 35 keer per jaar opgeroepen. Het korps telt 28 vrijwilligers en is opgericht in 1872.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Mainz-Stadt (oud)

 

Het vrijwilligerskorps Mainz-Stadt was tot 2014 ondergebracht in de voormalige beroepskazerne in de Neubrunnenstraße. Deze kazerne werd uiteindelijk te klein en verkeerde in slechte staat. In 2014 verhuisde het korps naar een eigen onderkomen in de nieuwe beroepskazerne 2.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Mainz-Weisenau

 

Het korps van Weisenau telt 21 vrijwilligers. Weisenau ligt in het oosten van Mainz en was vroeger door de ligging direct aan de Rijn een vissersdorp. De oude dorpskern herinnert hier nog steeds aan. Het wagenpark van het korps bestaat uit een blusvoertuig, een klein blusvoertuig, een dienstbus, een reddingsboot op trailer en een aanhanger met veldkeuken. Het korps wordt gemiddeld 40-50 keer per jaar opgeroepen. Kerntaak van het korps is het bemannen van de reddingsboot bij vermiste personen/drenkelingen op de Rijn.

 

 

• Feuerlöschboot