Stadt Magdeburg (Laatste update: 22-05-2011)

 

Magdeburg is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt en bestaat uit 40 stadsdelen. De stad ligt aan de Elbe en telt ruim 230.000 inwoners. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad vrijwel geheel verwoest. Brandweer Magdeburg

 

• Feuerwehr Magdeburg

 

Het brandweerkorps van Magdeburg bestaat uit twee beroepskorpsen en een tiental vrijwillige brandweerkorpsen. Er zijn in totaal 280 personen werkzaam bij de beroepsbrandweer. De 10 vrijwillige korpsen hebben de beschikking over 231 korpsleden. Binnen de gemeente is één bedrijfsbrandweerkorps aanwezig, namelijk die van de firma Enercon. Dit is een groot bedrijf waar windmolens worden gemaakt. Door de spreiding van de kazernes is het mogelijk om elk deel van de stad binnen 12 minuten te bereiken. Op jaarbasis rukt dit korps ongeveer 5.800 keer uit.

 

• Feuerwache Nord

 

Deze moderne beroepskazerne is in gebruik sinds 2009 en vervangt een tweetal oudere kazernes (Neustadt en Mitte). Met de bouw van de kazerne is begonnen in april 2007. De totale bouwsom bedroeg zo’n 10 miljoen euro. Per 24-uurs dienst zijn er op deze kazerne 30 personen aanwezig ten behoeve van de uitrukdienst.Het wagenpark bestaat uit 2 blusvoertuigen, een watertankwagen, een tweetal autoladders, een hulpverleningsvoertuig, een voertuig voor het duikteam, een logistiekvoertuig, 2 haakarmvoertuigen met diverse containers en een aantal ondersteunende voertuigen.

 

 

• Feuerwache Süd

 

Deze beroepskazerne ligt aan de zuidelijke stadsgrens van Magdeburg en is in gebruik sinds 2001. De kazerne ligt op steenworp afstand van de luchthaven van Magdeburg. De kazerne is uitgevoerd als een L-vormig gebouw van drie verdiepingen. De voertuigenhal beschikt over 10 opstelplaatsen. Per 24-uurs dienst zijn er op deze kazerne 23 personen aanwezig te behoeve van de uitrukdienst. Boven de voertuigenhal bevinden zich de kantoren en scholingsruimten. Op de 2e verdieping zijn de keuken, fitnessruimte, een grote woonkamer, de slaapkamers en een dakterras te vinden. Het wagenpark bestaat uit een tweetal blusvoertuigen, een watertankwagen, een autoladder, een voertuig voor het ontsmetten van grote groepen personen, een haakarmvoertuig met diverse containers en een aantal ondersteunende voertuigen.

 

 

• Feuerwache Neustadt (gesloten)

 

Deze kazerne is niet meer in gebruik bij de brandweer sinds 2009. Het personeel en de voertuigen zijn toen overgegaan naar de nieuwe beroepskazerne Nord. De kazerne Neustadt was in gebruik sinds 1910 en voldeed niet meer aan de huidige eisen die aan een beroepskazerne worden gesteld.

 

 

• Feuerwache Mitte (gesloten)

 

Deze kazerne is niet meer in gebruik bij de brandweer sinds 2009. Het personeel en de voertuigen zijn toen overgegaan naar de nieuwe beroepskazerne Nord. De alarmcentrale van de brandweer en ambulancedienst zijn nog wel in dit gebouw gehuisvest. Het gebouw wordt ook nog gebruikt als uitrukpunt van de ambulancedienst. Toen de kazerne nog wél in gebruik was als brandweerkazerne stonden hier een tweetal commandowagens, twee blusvoertuigen, een autoladder en een hulpverleningsvoertuig gestationeerd. Ook het hoogtereddingsteam was op deze kazerne ondergebracht. Per 24-uurs dienst waren hiervoor 20 medewerkers op de kazerne aanwezig.