Stadt Leverkusen (Laatste update: 08-09-2013)

 

Leverkusen ligt ten noorden van Keulen aan de rechter rijnoever in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. De stad heeft een oppervlakte van 79 km², telt ruim 161.000 inwoners en is gesticht als arbeiderswijk rond de fabriek Bayer (uitvinder van bijvoorbeeld Aspirine).

 

De huidige stad ontstond in 1975 door samenvoeging van de toenmalige steden Leverkusen, Opladen, Bergisch Neukirchen en Hitdorf. De steden Leverkusen en Keulen grenzen aan elkaar (Leverkusen ligt in feite binnen de Autobahnring van Keulen). Bij de stad ligt ook het bekende knooppunt ‘Kreuz Leverkusen’. Hier kruist de autobahn A1 de A3. Het is daarom één van de belangrijkste knooppunten in het Rhein-Ruhrgebied.

 

Feuerwehr Leverkusen

 

Het brandweerkorps van Leverkusen bestaat sinds 1976 uit zowel een beroeps- als een vrijwillig korps. Het beroepskorps werd opgericht omdat door de gemeentelijke herindeling van 1975 het inwoneraantal van 100.000 werd bereikt. Elke gemeente in Duitsland met meer dan 100.000 inwoners dient verplicht over een beroepsbrandweer te beschikken. Het beroepskorps bestaat uit zo’n 150 medewerkers en opereert vanaf twee kazernes (Noord en Zuid).

 

• Feuerwache 1 – Süd

 

In het zuidelijke deel van het stadsgebied staat sinds 1972 aan de Stixchesstraße de hoofdkazerne van Leverkusen. De imposante slangentoren met een hoogte van 26 meter is vanaf de autobahn A3 duidelijk te zien. Hier zijn per dienst 22 beroepsmedewerkers op de kazerne aanwezig. In het pand is ook de meldkamer gehuisvest.

 

Het wagenpark bestaat uit twee blusvoertuigen, een watertankwagen, een autoladder, drie haakarmvoertuigen, een adembeschermingsvoertuig, een zwaar hulpverleningsvoertuig, een voertuig voor inzetten bij gevaarlijke stoffen, een logistiekvoertuig, een voertuig voor de meetploeg, een voertuig voor het duikteam en twee ambulances.

 

 

Overige kazernes volgen mogelijk later.