Landkreis Trier-Saarburg (Laatste update: 13-03-2016)

 

De Landkreis Trier-Saarburg ligt in het Westen van de deelstaat Rheinland-Pfalz op de grens met het Groothertogdom Luxemburg. Het grondgebied ligt volledig rondom de stad Trier, maar deze stad maakt zelf geen deel uit van de landkreis. De kreis strekt zich uit van het Bitburger Land tot in het westelijk deel van de Hunsrück. In het Westen vormen de rivier de Sauer en de Obermosel de grens met Luxemburg. Andere grote rivieren binnen de landkreis zijn naast de bekende Mosel (Moezel) de Saar en de Ruwer. De hoogste berg in de landkreis is de Sandkopf (757 m) in het Schwarzwälder Hochwald.

 

Binnen de landkreis zijn de vier steden en 100 gemeenten georganiseerd in 7 verbandsgemeinden: Hermeskeil, Kell am See, Konz, Ruwer, Saarburg, Schweich an der Römischen Weinstraße en Trier-Land. Een Verbandsgemeinde is een bestuurlijke corporatie, die uit meerdere zelfstandige steden en gemeenten bestaat. De verbandsgemeinde neemt van de ortsgemeinden een aantal bestuurlijke taken over, de plaatselijke gemeentes hebben als het ware een gemeenschappelijk bestuur gecreëerd zonder daarbij de politieke zelfstandigheid op te geven. De met 1.101 km² op twee na grootste Landkreis van Rheinland-Pfalz telt ongeveer 143.000 inwoners. Binnen de landkreis zijn 155 brandweerkorpsen met ruim 3.800 brandweerlieden operationeel.

 

Verbandsgemeinde Kell am See

 

De Verbandsgemeente Kell am See ligt in het natuurpark Saar-Hunsrück in de landendriehoek Duitsland-Frankrijk-Luxemburg. De Verbandsgemeinde Kell am See bestaat uit 13 ortsgemeinden (Baldringen, Greimerath, Heddert, Hentern, Kell am See, Lampaden, Mandern, Paschel, Schillingen, Schömerich, Vierherrenborn, Waldweiler en Zerf), heeft een oppervlakte van 160 km² en telt circa 10.000 inwoners. De Verbandsgemeente is ontstaan in 1970 toen in het kader van een herindeling de deelnemende toenmalige verbandsgemeente Kell en de in het hochwald liggende gemeenten van de Verbandsgemeente Saarburg-Oost werden samengevoegd. De naamsverandering van ‘Kell‘ in ‘Kell am See‘ werd in 1992 doorgevoerd.

 

• Freiwillige Feuerwehr Baldringen

 

De gemeente Baldringen heeft een prachtige ligging temidden van bossen en weilanden en telt 270 inwoners. De landbouw speelt in het dorp nog steeds een belangrijke rol. Omdat er geen grote bedrijven of grote toeristische trekpleisers in het dorp te vinden zijn, is het een geliefde woongemeente voor forensen. De brandweerkazerne biedt onderdak aan een motorspuitaanhanger. In 2014 zijn er plannen gelanceerd voor een modernisering en gelijktijdige uitbreiding van het gebouw zodat er in de toekomst een groter voertuig kan worden ondergebracht.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Greimerath

 

De plaats Greimerath telt 1.030 inwoners en ligt in het zuidwestelijke deel van de Verbandsgemeinde. Langs Greimerath loopt de grens tussen de deelstaten Rheinland-Pfalz en Saarland. Het brandweerkorps telt 23 vrijwilligers. De kazerne biedt onderdak aan een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Heddert

 

Het dorp Heddert bestaat uit 250 inwoners en beschikt sinds 1935 over een eigen brandweerkorps dat uit niet minder dan 45 vrijwilligers bestaat. De vrijwilligers hebben de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit. De kazerne ligt centraal in het dorp en maakt onderdeel uit van het Bürgerhaus.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Hentern

 

De gemeente Hentern heeft 400 inwoners. Het brandweerkorps telt 22 vrijwilligers en werd opgericht in 1926. De kazerne is in gebruik sinds 1962 maar werd in 2008 uitvoerig gerenoveerd en aangepast aan de komst van het eerste gemotoriseerde voertuig in de geschiedenis van het korps. Het voertuig is een materiaalwagen met draagbare motorspuit. Het is een kleine bestelwagen voor een bezetting van 2 personen met in de laadruimte een motorspuit en een minimale bepakking. Voorheen beschikte het korps alleen over een motorspuitaanhanger die in geval van alarm door een traktor moest worden opgehaald. De materiaalwagen is dan ook (ondanks de beperkte bepakking) een enorme verbetering van de slagkracht van het korps.

 

 

• Freiwillige Schwerpunktfeuerwehr Kell am See

 

De gemeente Kell am See heeft 1.900 inwoners. Bij het dorp ligt een groot Stuwmeer dat veel bezoekers trekt. Populaire activiteiten zijn kanovaren, waterfietsen, vissen of wandelen over de weg die rond het meer loopt. In de herfst worden tijdens de bekende „Hochwälder Kartoffeltage“ vele aardappelspecialiteiten geserveerd. Het brandweerkorps van Kell is opgericht in 1928 en wordt gevormd door 36 vrijwilligers. Deze hebben de beschikking over een blusvoertuig, een slangenwagen, een dienstbus, een ladderaanhanger en een reddingsboot op trailer. De moderne brandweerkazerne is in gebruik sinds 2012 en bestaat naast een voertuigenhal uit een slangenwerkplaats, een scholingsruimte met keuken, sanitaire ruimtes en de gemeentelijke inzetcentrale.

 

 

• Kazerne Kell am See (1954-2012)

 

De voormalige brandweerkazerne van Kell am See ligt aan de Ruwerstraße. Het gebouw was sterk verouderd en bood te weinig ruimte. De kazerne is van 1954 tot 2012 in gebruik geweest.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Lampaden

 

De gemeente Lampaden is bekend omdat hier tijdens de Tweede Wereldoorlog de enige twee V3-superkanonnen stonden die daadwerkelijk zijn ingezet om doelen te bombarderen. Vanaf de installatie in Lampaden werd in december 1944 en januari 1945 de stad Luxemburg beschoten. Lampaden telt 555 inwoners. Het brandweerkorps bestaat uit 21 vrijwilligers en heeft de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit. De kazerne maakt onderdeel uit van het gemeentehuis aan de Czecholinskistraße.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Mandern

 

De gemeente Mandern wordt omgeven door bossen en telt 895 inwoners. In Mandern ligt één van de twee Duitse fabrieken van de bekende fabrikant ThyssenKrupp Bilstein. Het bedrijf is bekend vanwege de produktie van schokbrekers voor personenauto’s en voor de motorsport (onder meer de Formule 1, DTM en 24-uurs-races). Het brandweerkorps bestaat uit 24 vrijwilligers. Ze hebben de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Paschel

 

De agrarische gemeente Paschel ligt in het noordwesten van de Verbandsgemeente en heeft 240 inwoners. Het brandweerkorps beschikt alleen over een motorspuitaanhanger en bestaat uit 15 vrijwillige korpsleden.

 

 

• Freiwillige Schwerpunktfeuerwehr Schillingen

 

De gemeente Schillingen heeft 1.185 inwoners. Het korps bestaat uit 26 vrijwilligers waarvan de helft inzetbaar is als ademluchtdrager. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een personeel-/materiaalwagen, een materiaalwagen voor de ondersteuningsgroep van de inzetleiding en een dienstbus. Het korps vervult ook een belangrijke taak binnen de landkreis Trier-Saarburg met de ondersteuningsgroep van de inzetleiding.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Schömerich

 

Het dorp Schömerich heeft 130 inwoners en ligt in het noordwesten van de Verbandsgemeinde. Het brandweerkorps bestaat uit 15 leden en werd opgericht in 1922. De brandweer is gehuisvest in een deel van het dorpshuis dat in 2009 werd gerenoveerd en voorzien van een scholingslokaal. De vrijwilligers hebben alleen de beschikking over een motorspuitaanhanger. In voorkomende gevallen moet deze worden opgehaald met een tractor van één van de lokale agrariërs.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Vierherrenborn

 

De gemeente Vierherrenborn telt 195 inwoners en is één van de jongste gemeentes in Rheinland-
Pfalz. De gemeente is ontstaan in 1954. De brandweerkazerne is in gebruik sinds 1959 en wordt tevens gebruikt om het materieel en gereedschappen van de dienst gemeentewerken onder te brengen. Het korps is uitgerust met een klein blusvoertuig met watertank en draagbare motorspuit.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Waldweiler

 

De gemeente Waldweiler bestaat uit 818 inwoners en ligt in het zuidoosten van de Verbandsgemeinde. Ten zuiden van de gemeente loopt de grens tussen de deelstaten Rheinland-Pfalz en Saarland. Het brandweerkorps werd opgericht in 1935. In de kazerne staat een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit paraat. Gemiddeld worden de vrijwilligers 5 keer per jaar opgeroepen.

 

 

• Freiwillige Schwerpunktfeuerwehr Zerf

 

De gemeente Zerf heeft 1.530 inwoners en bestaat uit de dorpen Niederzerf, Oberzerf en Frommersbach. Ook de woonwijken Bahnhof Zerf, Campingplatz Rübezahl, Dürrwiese, Forsthaus Zerf, Hirschfelderhof, Kalfertshaus en Konzbachhof horen bij de gemeente. Het brandweerkorps Zerf is opgericht in 1902 en bestaat uit 29 vrijwillige korpsleden. Ze worden op jaarbasis gemiddeld 10-15 keer opgeroepen. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een dienstbus en een adembeschermingsvoertuig. In 2015 is op de kazerne in Zerf de adembeschermingswerkplaats voor de gehele verbandsgemeinde in gebruik genomen. Bij alle korpsen samen zijn ruim 110 ademluchtdragers beschikbaar. Hiervan vormen er acht het team van onderhoudmedewerkers dat het onderhoud en het vullen van de ademluchtapparatuur verzorgd. De werkplaats is gesitueerd in een nieuwe aanbouw met een grondoppervlak van 150 m2. De helft hiervan is in gebruik als ademluchtwerkplaats. Het andere deel doet dienst als uitbreiding van het opleidingslokaal.

 

 

Verbandsgemeinde Hermeskeil

 

De Verbandsgemeinde Hermeskeil ligt in het zuidoosten van de Landkreis Trier-Saarburg. Het is een ambtelijk samenwerkingsverband van de gemeenten Bescheid, Beuren, Damflos, Geisfeld, Grimburg, Gusenburg, Stadt Hermeskeil, Hinzert-Pölert, Naurath, Neuhütten, Rascheid, Reinsfeld en Züsch.

 

• Freiwillige Feuerwehr Bescheid im Hunsrück

 

De gemeente Bescheid ligt in het noorden van de Verbandsgemeinde op de grens met de Verbandsgemeinde Ruwer. Tot de gemeente behoren ook de woonkernen Bescheidermühlen, Jagdhaus Hubertus en Rockenburgerhof. In totaal heeft Bescheid 395 inwoners. Het brandweerkorps is opgericht in 1927. De kazerne aan de Kirchstrasse werd in 1991 in gebruik genomen. De vrijwilligers hebben de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en watertank.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Beuren (Hochwald)

 

De gemeente Beuren bestaat uit de dorpen Beuren en Prosterath. In zowel Beuren als Prosterath is een brandweerkorps actief. Het brandweerkorps in Beuren werd in 1938 officieel opgericht. Het bestaat tegenwoordig uit ruim 30 vrijwilligers. De brandweerkazerne aan de straat ‘Zum Haerengarten’ werd in 1984 in gebruik genomen. In 2015 werd deze grondig gerenoveerd en werd ook het wagenpark compleet vernieuwd. De vrijwilligers hebben nu de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en watertank van 800 liter. Het andere voertuig is een dienstbus die tweedehands werd aangekocht en omgebouwd voor de nieuwe taak. Oorspronkelijk was het idee om de beide oude voertuigen te vervangen door één groter exemplaar. Omdat in dat geval een verbouwing van de kazerne nodig was, bleek het instandhouden van het concept van twee compacte voertuigen voordeliger.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Prosterath

 

Prosterath is een dorp binnen de gemeente Beuren en telt 100 inwoners. Het korps heeft haar onderkomen in de Antoniusstraße. Daar staat een 50-jaar oude motorspuithanger paraat die in geval van een inzet met een particuliere tractor moet worden opgehaald. Op termijn zal deze aanhanger worden vervangen door een materiaalwagen voor een bezetting van twee personen, een draagbare motorspuit en een bescheiden brandweertechnische belading.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Damflos

 

De gemeente Damflos lig ten noordoosten van de centrumplaats Hermeskeil en telt 615 inwoners. Het brandweerkorps is opgericht in 1958. In 1982 werd de huidige kazerne aan de Kapellenstraße in gebruik genomen. De vrijwilligers hebben de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Geisfeld im Hochwald

 

De gemeente Geisfeld telt 500 inwoners en ligt in het noordelijke deel van de Verbandsgemeinde. Tot de gemeente horen ook de woonkernen Birkenhof, Forsthaus Königsfeld, Simonsmühle en Bauscheiderhof. De kazerne ligt aan de Kirchstraße en biedt onderdak aan een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Grimburg im Schwarzwälder Hochwald

 

De plaats Grimburg ligt midden in het natuurpark ‘Saar-Hunsrück’ en telt 465 inwoners. Tot de plaats horen ook de woonkernen Grimburgerhof, Mühle en Tannenhof. Het brandweerkorps is opgericht in 1926 en telt tegenwoordig 18 vrijwillige korpsleden. De kazerne aan de Hauptstraße werd in 2012 gebouwd en in gebruik genomen. De vrijwilligers hebben de beschikking over een klein model watertankwagen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Gusenburg

 

De gemeente Gusenburg telt 1.180 inwoners. Het brandweerkorps is opgericht in 1930 en bestaat uit 29 vrijwillige korpsleden. De kazerne aan de Hauptstraße is in gebruik genomen in 1987 en bevindt zich in hetzelfde complex als het gemeentehuis. Tussen 2012 en 2014 werd de kazerne voorzien van een nieuwe aanbouw. Hierin is een scholingslokaal ingericht en ook voor de kleedruimte met de uitrukkleding is nu een aparte ruimte beschikbaar. De vrijwilligers hebben de beschikking over een klein blusvoertuig met watertank en draagbare motorspuit en een dienstbus.

 

 

• Freiwillige Stützpunktfeuerwehr Hermeskeil

 

De stad Hermeskeil is de centrumgemeente van de Verbandsgemeinde en heeft 5.800 inwoners. Het brandweerkorps telt 44 vrijwilligers. De kazerne aan de Raiffeisenstraße is in 1978 in gebruik genomen en werd tussen 2006 en 2008 volledig gerenoveerd en aangepast aan de eisen van deze tijd. Het wagenpark bestaat uit twee blusvoertuigen, een autoladder, een klein model hulpverleningsvoertuig, een groot model hulpverleningsvoertuig, een dienstbus, een personeel-/materiaalwagen, een voertuig voor de inzetleiding en een haakarmvoertuig met diverse containers.  Op jaarbasis wordt het korps gemiddeld 150 keer opgeroepen.

 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Hinzert

 

De gemeente Hinzert-Pölert telt 305 inwoners en bestaat uit de dorpen Hinzert en Pölert. Bij Hinzert lag gedurende de Tweede Wereldoorlog het SS-Sonderlager Hinzert. Dit was een werk- en opvoedkamp. In de periode 1939-1945 hebben hier ongeveer 13.600 gevangenen vastgezeten (velen slechts voor een verblijf van enkele maanden). Vanaf november 1944 werd kamp Hinzert een buitenkamp van Buchenwald en werden de gevangenen sneller op transport gezet. Bij een luchtaanval in februari 1945 werd het kamp deels verwoest, maar tot aan de bevrijding in maart 1945 bleef het kamp operationeel. In zowel Hinzert als Pölert is een klein brandweerkorps te vinden.Het brandweerkorps van Hinzert beschikt over een klein onderkomen aan de Johannisplatz dat onderdak biedt aan een motorspuitaanhanger. Het korps werd opgericht in 1959 en telt 10 vrijwillige korpsleden.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Pölert

 

Het korps Pölert bestaat uit 11 vrijwilligers en maakt gebruik van een kazerne naast het Bürgerhaus. De vrijwilligers hebben de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit.

 

 

• Kazerne Pölert (gesloten)

 

De oude kazerne in Pölert ligt naast de dorpskerk. Het pand is in 2014 nog gerenoveerd en voorzien van een nieuwe verflaag.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Naurath (Wald)

 

De gemeente Naurath (Wald) is de kleinste gemeente van de Verbandsgemeinde Hermeskeil. Het heeft 225 inwoners en bestaat uit de dorpen Naurath en Unternaurath. Beide dorpen liggen in een bosrijke omgeving op een hoogte van tussen de 200 en 400 meter en bieden in de bosrijke omgeving een geweldig uitzicht over het Moezeldal. De kazerne ligt pal naast het dorpshuis in de Hauptstraße en biedt onderdak aan een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een watertank van 750 liter.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Neuhütten

 

De gemeente Neuhütten ligt in het Schwarzwälder Hochwald en bestaat uit de dorpen Neuhütten, Muhl, Schmelz en Zinsershütten en telt in totaal 770 inwoners. Ten zuiden van de gemeente loopt de grens tussen de deelstaten Rheinland-Pfalz en Saarland. In zowel Neuhütten als Muhl is een brandweerkorps actief. Het brandweerkorps Neuhütten heeft haar kazerne aan de Schulstraße. De kazerne huisvest een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Muhl

 

Het dorp Muhl hoort ook bij de gemeente Neuhütten. Bij dit 130-inwoners tellende dorp ligt de berg ‘de Sandkopf’. Met een hoogte van 757 meter is dit de hoogste berg in de hele landkreis Trier-Saarburg. Het onderkomen van de brandweer Muhl ligt achter het Bürgerhaus in de Kirchstraße.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Rascheid

 

De gemeente Rascheid ligt ten noorden van centrumplaats Hermeskeil en telt 460 inwoners. Het brandweerkorps bestaat ut 13 vrijwilligers die gemiddeld 2 tot 5 keer per jaar worden opgeroepen. Ze hebben de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Reinsfeld (Hochwald)

 

De gemeente Reinsfeld ligt in het westen van de Verbandsgemeinde aan de voet van de berg Rösterkopf (hoogte 700 m.). Tot de gemeente behoren eveneens de woonkernen Azur-Campingpark, Bahnhof Pölert, Birkenhof, Eichhof, Felsenmühle, Industriegebiet Völkersheide, Lindenhof en Meisbrück. Het brandweerkorps is opgericht in 1903. De kazerne ligt aan de straat ‘Zur Flachsheide’. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een watertankwagen en een personeel-/materiaalwagen.

 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Züsch im Hochwald

 

De gemeente Züsch ligt in het oosten van de Verbandsgemeinde en heeft 640 inwoners. De kazerne van het korps ligt aan de straat ‘Unterer Atzelgarten’ en biedt onderdak aan een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit.

 

 

Verbandsgemeinde Ruwer

 

De Verbandsgemeinde Ruwer bestaat uit 17 ortsgemeinden (Bonerath, Farschweiler, Gusterath, Gutweiler, Herl, Hinzenburg, Holzerath, Kasel, Korlingen, Lorscheid, Mertesdorf, Morscheid, Ollmuth, Osburg, Pluwig, Riveris, Schöndorf, Sommerau, Thomm en Waldrach), heeft een oppervlakte van 127 km² en telt circa 18.000 inwoners. De Verbandsgemeinde is niet zoals gebruikelijk vernoemd naar de grootste plaats binnen de gemeente maar is vernoemd naar de rivier ‘Ruwer’ die binnen de gemeente uitmondt in de Moezel.

 

• Freiwillige Feuerwehr Bonerath

 

Het dorp Bonerath telt 260 inwoners en iets meer dan 80 woningen. Het brandweerkorps bestaat uit 13 vrijwillige korpsleden. Ze hebben de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Farschweiler

 

Farschweiler telt 800 inwoners. Het brandweerkorps is opgericht in 1912 en bestaat tegenwoordig uit 25 vrijwilligers. De kazerne ligt aan de straat Kuhbach en is in gebruik sinds 1989. De kazerne biedt onderdak aan een blusvoertuig en een watertankwagen. Op jaarbasis wordt het korps gemiddeld 3 keer opgeroepen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Gusterath

 

De gemeente Gusterath telt 1.870 inwoners. Bij Gusterath ligt het industrieterrein ’Gusterath-Tal’. Het zijn de overblijfselen van de schoenenfabriek Romika, die decennialang verantwoordelijk was voor een groot deel van de arbeidsplaatsen in de omgeving van het Ruwertal. In de jaren ‘80 sloot de fabriek omdat de produktielijn werd verplaatst naar het buitenland. De kazerne dateert uit de jaren ’70. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig en een dienstbus. Het korps rukt gemiddeld 10 tot 15 keer uit op jaarbasis.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Gutweiler

 

De gemeente Gutweiler heeft 650 inwoners. In 1928 is de vrijwillige brandweer opgericht. Het korps bestaat tegenwoordig uit 15 vrijwillige korpsleden en wordt op jaarbasis gemiddeld tussen de 5 en 10 keer opgeroepen. De kazerne aan de Romikastraße is in 1965 gebouwd en in gebruik genomen. In 1979 werd de kelderverdieping verbouwd tot een groot scholingslokaal met theekeuken en toiletgroep. In het jaar 2000 is het oorspronkelijke platte dak in eigen beheer door de korpsleden vervangen door een puntdak. In de kazerne staan een klein blusvoertuig met watertank en draagbare motorspuit en een dienstbus paraat.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Herl

 

Het dorp Herl ligt 25 kilometer ten oosten van Trier en telt 275 inwoners. In 1926 werd de vrijwillige brandweer Herl opgericht. Tegenwoordig bestaat het korps uit 12 vrijwilligers. Ze hebben de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit die staat gestald in een stalling die deel uitmaakt van het Bürgerhaus.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Hinzenburg

 

De plaats Hinzenburg telt 145 inwoners en ligt in het zuiden van de Verbandsgemeinde. Het onderkomen van de brandweer maakt deel uit van het dorpshuis dat centraal in het dorp aan de Mühlenweg ligt. Het leggen van de eerste steen vond plaats in 2001 en eind 2003 kon het gebouw worden betrokken. De brandweer heeft de beschikking over een opleidingslokaal en een stallingsruimte voor het brandweervoertuig. Daarnaast kan natuurlijk gebruik worden gemaakt van de faciliteiten van het gemeentehuis zoals de toiletgroep en de keuken. Het brandweervoertuig van Hinzenburg is een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Holzerath

 

De gemeente Holzerath heeft 435 inwoners. Het brandweerkorps van Holzerath is in 1929 opgericht. De kazerne ligt aan de Schulstrasse aan de achterzijde van de kleuterschool. In de kazerne staat een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit paraat.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Kasel

 

Het wijndorp Kasel ligt tussen Mertesdorf en Waldrach in het dal van de Ruwer. Kasel telt 1.265 inwoners. In 1920 werd de vrijwillige brandweer opgericht. Het wagenpark bestaat uit een watertankwagen, een hulpverleningsvoertuig op Unimog-chassis, een voertuig voor de inzetleiding, een personeel-/materiaalwagen en een voertuig voor de bestrijding van ongevallen met gevaarlijke stoffen. Sinds 1977 is het korps Kasel verantwoordelijk voor de technische hulpverlening bij ongevallen op het gehele grondgebeid van de Verbandsgemeinde. De brandweerkazerne aan de Schulstraße is in gebruik sinds 1976. In de brandweerkazerne bevinden zich ook de werkplaatsen en magazijnen voor het onderhoud aan de ademluchtapparatuur, de gereedschappen en elektrische apparatuur voor alle 20 korpsen van de Verbandsgemeinde Ruwer en de gevaarlijke stoffeneenheid van de Landkreis Trier-Saarburg. Ook het centrale kledingmagazijn is hier ondergebracht.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Korlingen

 

De gemeente Korlingen telt 845 inwoners, ligt op een hoogte van 260 tot 350 meter en wordt omgeven door wijnbergen, akkers en weilanden. Het brandweerkorps bestaat uit 13 vrijwillige korpsleden. De kazerne van het korps is vastgebouwd aan het dorpshuis en is in gebruik sinds 1985. Het gebouw biedt onderdak aan een watertankwagen en een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit. Het korps wordt gemiddeld 5 keer per jaar opgeroepen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Lorscheid

 

De plaats Lorscheid telt 587 inwoners en ligt in het noordoosten van de Verbandsgemeinde. De kazerne van het brandweerkorps ligt pal naast het gemeentehuis aan de Hauptstrasse.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Mertesdorf

 

De gemeente Mertesdorf telt 1.670 inwoners. Het brandweerkorps is opgericht in 1922 en bestaat uit 34 vrijwilligers. Ze hebben de beschikking over een blusvoertuig, een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een dienstbus. Het korps werkt vanwege de geografische ligging nauw samen met de blusgroep Ruwer van de stad Trier. Deze samenwerking bestaat al sinds het begin van vorige eeuw en bleef bestaan toen de toenmalig zelfstandige gemeente Ruwer in 1969 werd ingelijft bij de stad Trier.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Morscheid

 

De gemeente Morscheid heeft 965 inwoners. Het brandweerkorps telt 23 vrijwilligers. De kazerne ligt aan de Kirchstraße en is gebruik sinds 2000. Het gebouw bestaat uit een voertuigenhal voor de beide voertuigen van het korps, een opleidingslokaal, een kantine, een magazijn voor de jeugdbrandweer, sanitaire ruimtes en een keuken. De vrijwilligers hebben de beschikking over een tweetal kleine blusvoertuigen met draagbare motorspuit waarvan één ook beschikt over een watertank van 750 liter aan boord. Het aantal uitrukken op jaarbasis schommelt tussen de 4 en 10 oproepen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Ollmuth

 

Het dorp Ollmuth telt 165 inwoners en heeft een oppervlakte van 3,9 km². Het brandweerkorps heeft de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Osburg

 

Het dorp Osburg heeft 2.400 inwoners. De naam Osburg komt van de Ostburg; de burcht die ten oosten van het dorp stond. Tegenwoordig is alleen nog de toren van de burcht bewaard gebleven die nu dienst doet als klokkentoren voor de kerk. De omgeving van Osburg wordt vermoedelijk al meer dan 2000 jaar bewoond, zoals oorspronkelijke Romeinse als Keltische bouwwerken suggereren. De huidige kazerne ligt aan de Klemensstrasse pal tussen het oude dorp en de nieuwbouwwijk van het dorp. In de kazerne staat een volwaardig blusvoertuig paraat.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Pluwig

 

De gemeente Pluwig bestaat uit de woonkernen Pluwig, Wilzenburg, Willmerich, Geizenburg en Pluwigerhammer en telt 1.530 inwoners. Het brandweerkorps bestaat uit 36 vrijwilige korpsleden. Ze hebben de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit, een watertankwagen en een logistiekvoertuig. Het korps wordt 15-20 keer per jaar opgeroepen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Riveris

 

De plaats Riveris is bekend om het stuwmeer dat bij de plaats ligt. Sinds 1958 wordt de stad Trier namelijk weer net als in de Romeinse tijd van water uit het Hochwald voorzien. Alleen gebeurt dat deze keer vanuit een drinkwaterstuwmeer dat bij Riveris is aangelegd. De plaats Riveris telt 400 inwoners. Het brandweerkorps bestaat uit 14 vrijwillige korpsleden en werd opgericht in 1935. Ze hebben de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een dienstbus.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Schöndorf

 

De gemeente Schöndorf ligt ten zuidoosten van de stad Trier, aan de rand van het Osburger Hochwald en telt 730 inwoners. Tot de gemeente horen ook de dorpen Lonzenburg en Pluwigerhammer. In 1928 werd de vrijwillige brandweer van Schöndorf opgericht. Tegenwoordig bestaat het korps uit 26 vrijwillige korpsleden. De kazerne aan de Ringstraße werd in 1972 oorspronkelijk gebouwd voor de stalling van één voertuig. In 1990 werd de kazerne uitgebreid met twee extra stallingsplaatsen, een opleidingslokaal en een kantine. De vrijwilligers hebben de beschikking over een blusvoertuig, een watertankwagen en een personeel-/materiaalwagen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Sommerau

 

Sommerau is het kleinste dorp van de hele Landkreis. In de 23 woningen wonen in totaal 78 inwoners.

 

Het brandweerkorps dat werd opgericht in 1957 bestaat uit 7 vrouwelijke en 6 mannelijke vrijwilligers. Ze hebben de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit. Deze staat paraat in een aanbouw aan het gemeentehuis van Sommerau. Op jaarbasis rukken de vrijwilligers 3 tot 6 keer per jaar uit. In de meeste gevallen betreft het dan het verlenen van bijstand in de omliggende dorpen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Thomm

 

Het dorp Thomm ligt in het Osburger Hochwald en staat bekend om de lokale appelwijn en om de mijnbouwtraditie (samen met het nabijgelegen dorp Fell). Het brandweerkorps van Thomm is opgericht in 1925. Tegenwoordig zijn er 23 vrijwilligers actief binnen het korps. De kazerne aan de Altenweg is in gebruik sinds 1978. De eerste zeventien jaar bestond het gebouw uit een stallingsplaats voor één voertuig, een scholingslokaal en een toiletruimte met douche. In 1995 werd de voertuigstalling onderkelderd en vergroot zodat ruimte ontstond om twee voertuigen achter elkaar in de kazerne te stallen. Tevens werd een keuken geplaatst. De laatste aanpassing aan het gebouw dateert uit 2005 toen de toiletgroep werd vernieuwd.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Waldrach

 

Het wijndorp Waldrach telt 1.990 inwoners en ligt in het Ruwertal. Het is de centrumplaats van de Verbandsgemeinde Ruwer. De kazerne aan de Hermeskeiler Straße is sinds 1998 in gebruik. In het gebouw is ook de feuerwehr einsatzzentrale van de Verbandgemeinde te vinden. Deze lokale meldkamer neemt de verbindingstaken van de meldkamer in Trier over vanaf ‘alarmstufe 2’. Dit betreft alle inzetten waarop met meer dan één blusvoertuig wordt uitgerukt. De lokale meldkamer kan het complete radioverkeer overnemen en alarmeert ook extra eenheden mocht de situatie daar om vragen. Aan voertuigen beschikt het korps over twee blusvoertuigen, een autoladder en een voertuig voor de inzetleiding.

 

 

Verbandsgemeinde Saarburg

 

Tekst gemeente

 

• Freiwillige Feuerwehr Irsch

 

Tekst korps

 

 

Verbandsgemeinde Schweich an der Römischen Weinstraße

 

Ten noordoosten van de stad Trier ligt de Verbandsgemeinde Schweich an der Römischen Weinstraße. De Römische Weinstrasse, of Romeinse Wijnroute is een wijnbouwgebied tussen Schweich en Trittenheim. Deze route volgt een deel van de oorspronkelijke oude Romeinse bevoorradingswegen die parallel liepen aan de rivier. De Verbandsgemeinde is een ambtelijk samenwerkingsverband van de gemeenten Bekond, Detzem, Ensch, Fell, Föhren, Kenn, Klüsserath, Köwerich, Leiwen, Longen, Longuich, Mehring, Naurath, Pölich, Riol, Schleich, Stadt Schweich, Thörnich en Trittenheim. Dit is een gebied met een oppervlakte van 164,5 km² en 27.000 inwoners. Niet voor niets heeft dit gebied tussen Schweich en Trittenheim daarom zijn opvallende naam Römische Weinstrasse gekregen. De pittoreske wijndorpen langs de Moezel tussen Schweich en Trittenheim bieden tal van bezienswaardigheden en geven een goede indruk over het leven van bijna 2000 jaar geleden. Binnen de Verbandsgemeinde bestaan 21 korpsen met in totaal ruim 500 korpsleden.

 

• Freiwillige Feuerwehr Bekond

 

Het wijndorp Bekond telt 850 inwoners en ligt erg verkeersgunstig direct aan de snelweg A1 tussen Trier en Wittlich. Het brandweerkorps is in 1909 opgericht. Het wagenpark bestaat uit een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en watertank en een voertuig voor inzetten met gevaarlijke stoffen die door de Landkreis Trier-Saarburg gestationeerd is op de brandweerkazerne Bekond.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Detzem an der Mosel

 

Het wijnstadje Detzem ligt aan de Moezel en telt 580 inwoners. Ter hoogte van Detzem ligt een sluis die een hoogteverschil van 9 meter overbrugt. De sluis is 170 meter lang en 12 meter breed. De vrijwilligers van het korps Detzem zijn uitgerust met een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en watertank.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Ensch an der Mosel

 

De plaats Ensch ligt aan de Moezel en telt 470 inwoners. Het brandweerkorps wordt gevormd door 23 vrijwillige korpsleden. In de kazerne staat een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit paraat.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Fell

 

De gemeente Fell staat naast de wijnbouw ook bekend om de de traditionele leisteenwinning. Door Fell stroomt de rivier ‘Feller Bach’, die bij Riol in de Moezel uitmondt. Op een hoogte van 100 meter loopt de snelweg A1 via de Fellerbachtalbrücke over de rivier heen. Naast Fell horen ook de dorpen Fastrau, Fellerhof, Im Scholenskopf, Noßertal en Fastrauermühle bij de gemeente. In zowel Fell als Fastrau is een brandweerkorps actief. Het korps in Fell is uitgerust met een blusvoertuig en een hulpverleningsvoertuig.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Fastrau

 

Het dorp Fastrau hoort bij de gemeente Fell en telt 360 inwoners. Het vrijwillige brandweerkorps werd in 1925 opgericht. De kazerne van het korps ligt aan de Floriansweg.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Föhren am Meulenwald

 

Bij Föhren ligt het vliegveld Trier-Föhren. Dit is een vliegveld voor vliegtuigen tot 15.000 kg. De betonnen start- en landingsbaan is 1.200 meter lang en 30 meter breed. Het brandweerkorps van Föhren telt 32 vrijwillige korpsleden en werd opgericht in 1924. De brandweerkazerne aan de straat ‘Im Brühl’ is in 1975 in gebruik genomen. In 2009 werd het gebouw gerenoveerd en in 2015 is begonnen met het uitbreiden van de stalling met een derde uitrijpoort vanwege de voorgenomen uitbreiding van het wagenpark in 2016. Het wagenpark bestaat vooralsnog uit een blusvoertuig en een dienstbus. Het korps wordt gemiddeld 25 keer per jaar opgeroepen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Kenn

 

De gemeente Kenn telt 2.550 inwoners en ligt in het westen van de Verbandsgemeinde op de grens met de stad Trier (stadsdeel Ehrang). De kazerne is onderdeel van de Bernhard-Becker-Freizeitanlage in de Reihstraße. Dit is een sportcentrum dat bestaat uit een grote sport- en speelhal, een voetbal- en basketbalveld, een skateboardbaan die bij winterse temperaturen wordt omgevormd tot schaatsbaan en diverse ruimtes die kunnen worden gebruikt door plaatselijke verenigingen. Het wagenpark bestaat uit een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een dienstbus.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Klüsserath

 

Het wijndorp Klüsserath telt ruim 1.050 inwoners. Het is een klassiek voorbeeld van een ‘Straßendorf’. Dit houdt in dat het dorp bestaat uit lange straten die parallel aan de Moezel lopen. Deze worden met elkaar verbonden door kleine stegen. Elk jaar in augustus trekt de omgeving van Klüsserath tienduizenden bezoekers en deelnemers van over de hele wereld naar de regio voor de ADAC Duitsland World Cup rally, waarvan het parcours door de wijngaarden rond Klüsserath voert. De brandweerkazerne ligt aan de Mittelstraße. De vrijwilligers hebben de beschikking over een blusvoertuig, een dienstbus en een reddingsboot op trailer.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Köwerich

 

De Moezelwijnplaats Köwerich ligt in het oosten van de Verbandsgemeinde en telt 330 inwoners. Het brandweerkorps is opgericht in 1951 en bestaat uit 16 vrijwillige korpsleden. De kazerne biedt onderdak aan een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Leiwen

 

De gemeente Leiwen hoort met meer dan 1.600 inwoners tot de grotere wijnbouwgemeenten langs de Moezel. De vrijwillige brandweer is opgericht in 1928 en telt tegenwoordig 34 vrijwilligers. De brandweerkazerne aan de Tränkgasse bestaat uit een voertuighal met drie uitrijpoorten, een werkplaats, een magazijn en een scholingslokaal. Daarnaast herbergt het gebouw een openbaar toilet en een koelruimte ten behoeve van de verschillende evenementen die op het dorpsplein voor de kazerne worden gehouden. Het gebouw is in gebruik sinds mei 1989 en biedt onderdak aan een blusvoertuig, een terreinvaardige watertankwagen en een personeel-/materiaalwagen. Op jaarbasis wordt het korps gemiddeld 20-30 keer opgeroepen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Longen

 

Het dorp Longen is de kleinste gemeente binnen de Verbandsgemeinde en telt amper 100 inwoners. Longen ligt aan de voet van de ‘Mehringer Berg‘. Dit is met een hoogte van 419 meter één van de hoogste wijnbergen in het Moezeldal. Binnen de gemeente is een klein brandweerkorps actief maar de primaire brandweerzorg wordt geleverd door het buurkorps van Longuich, uiteraard ondersteund door de vrijwilligers van het lokale korps.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Longuich an der Mosel

 

De gemeente Longuich bestaat uit het wijnstadje Longuich en de dorpen Kirsch en Sang-Neuhaus. Er wonen in totaal 1.285 personen binnen de gemeentegrenzen. In 1922 werd de vrijwillige brandweer opgericht en tegenwoordig bestaat het korps uit 45 vrijwilligers. De huidige kazerne aan de Weinstraße is in 1989 in gebruik genomen. Voor die tijd stond het materiaal gestald in zowel een kazerne in Longuich als in een stalling in het dorp Kirsch. Het korps heeft de beschikking over een blusvoertuig, een verbindings-/commandowagen (groot model, wordt in de hele Landkreis ingezet) en een dienstbus. Verder staan er nog een motorspuitaanhanger en een reddingsboot op trailer in de garage. Het korps is ook verantwoordelijk voor de brandweerzorg in het naastgelegen dorp Longen dat zelf ook over een eigen kleinschalig brandweerkorps beschikt.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Mehring an der Mosel

 

Mehring telt 2.250 inwoners. Het is met 237 hectare aan wijnstokken na Piesport, Zell, Leiwen, Konz en Neumagen-Dhron de op vijf na grootste wijnstad van het Moezelgebied. Het brandweerkorps is opgericht in 1904 en bestaat tegenwoordig uit 22 vrijwilligers. De kazerne in de Bachstraße is in 1985 in gebruik genomen. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig met watertank en draagbare motorspuit en een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit. Op jaarbasis wordt het korps zo’n 20 keer opgeroepen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Mehring-Lörsch

 

De woongemeenschap Lörsch telt zo’n 40 inwoners en maakt sinds 1974 deel uit van de gemeente Mehring. Ondanks het geringe inwoneraantal heeft Lörsch een eigen brandweerkorps. Van een echte kazerne is geen sprake. Het korps heeft ook geen blusvoertuig of motorspuitaanhanger maar maakt gebruik van een stationaire pomp die het water oppompt uit een waterbron. In de naastgelegen schuur zijn diverse slangen en armaturen opgeborgen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Naurath (Eifel)

 

Het dorp Naurath telt 400 inwoners en ligt midden in het Meulenwald, een bosgebied in het zuidelijke deel van de Eifel, zes kilometer ten noorden van de stad Schweich.Het brandweerkorps is opgericht in 1925. In de kazerne aan de Kirchstraße staat een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en watertank paraat.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Pölich

 

De gemeente Pölich telt 485 inwoners. De kazerne ligt aan de Hauptstraße en biedt onderdak aan een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Riol

 

De gemeente Riol ligt aan de Moezel en telt zo’n 1.240 inwoners. In 1922 werd de vrijwillige brandweer opgericht en deze bestaat tegenwoordig uit 38 vrijwilligers. De kazerne in de Martinstrasse is sinds 1977 in gebruik en biedt onderdak aan een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een voertuig voor de meetploeg. De meetploeg maakt deel uit van de Gefahrstoffzug van de landkreis.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Schleich an der Mosel

 

Het dorp Schleich telt 215 inwoners. Ter hoogte van het dorp ligt één van de grootste eilanden die de Moezel rijk is. Het eiland ontstond door de bouw van de sluis in zijn huidige vorm die bij het naastgelegen Detzem ligt. De kazerne van het korps aan de Moselweinstraße werd in 1962 gebouwd als koelhuis van de gemeente. Later werd het gebouw verbouwd tot gemeentehuis. Inmiddels wordt het gebouw alweer vele tientallen jaren gebruikt door de brandweer. In 2011 werd het gebouw compleet gerenoveerd en voorzien van een inpandig opleidingslokaal en toiletten. Het brandweerkorps telt 15 vrijwilligers en heeft de beschikking over een motorspuitaanhanger.

 

 

 

• Freiwilllige Stützpunktfeuerwehr Schweich

 

De plaats Schweich telt 7.300 inwoners. De historische veertoren is het symbool van het stadje. De veerpont over de Moezel was in de middeleeuwen één van de belangrijkste oversteekplaatsen op de route Trier-Koblenz. De omgeving van Schweich kenmerkt zich door boom- en wijngaarden. Ten oosten van het stadje ligt de Mehringer berg (418m) die een mooi uitzicht over het Moezeldal te beden heeft. Het brandweerkorps wordt gevormd door 48 vrijwillige korpsleden.

 

De brandweerkazerne aan de Stefan-Andres Strasse werd in 1983 in gebruik genomen. De voertuigstalling biedt voldoende plaats voor 8 voertuigen. Ook hangt hier de uitrukkleding van de vrijwilligers. De begane grond biedt verder onderdak aan de gemeentelijke Feuerwehr Einsatz Zentrale. Deze lokale meldkamer neemt de verbindingstaken van de meldkamer in Trier over vanaf ‘alarmstufe 2’. Dit betreft alle inzetten waarop met meer dan één blusvoertuig wordt uitgerukt. De lokale meldkamer kan het complete radioverkeer overnemen en alarmeert ook extra eenheden mocht de situatie daar om vragen. De rest van de benedenverdieping biedt plaats aan diverse werkplaatsen (waaronder de centrale ademluchtwerkplaats van de Verbandsgemeinde, een wachtruimte met theekeuken en een sanitaire groep. Op de eerste verdieping zijn een scholingslokaal, het kledingmagazijn en een keuken ingericht.

 

De vrijwilligers hebben de beschikking over een tweetal blusvoertuigen, een autoladder, een compacte materiaalwagen met hulpverleningsgereedschap, een zwaar hulpverleningsvoertuig, een logistiekvoertuig, een voertuig voor de inzetleiding en een reddingsboot op trailer.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Schweich-Issel

 

In 1969 werd de gemeente Issel bij een gemeentelijke herindeling samengevoegd met de stad Schweich. Sindsdien is het een stadsdeel van Schweich. Het heeft 1800 inwoners en ligt ten westen van Schweich direct aan de Moezel. Het korps Issel werd opgericht in 1924. Het korps bestaat tegenwoordig uit 27 vrijwilligers. Ze hebben de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit, een dienstbus en een reddingsboot op trailer.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Thörnich

 

Het dorp Thörnich heeft 170 inwoners en heeft haar grondgebied op beide oevers van de rivier de Moezel. Het dorp zelf ligt op de zuidwestelijke oever. Aan de overkant van het water bevinden zich de bekende wijnbergen. De vrijwillige brandweer bestaat uit 23 vrijwillige korpsleden. Sinds 2014 is het brandweerkorps gehuisvest in een nieuw kazerne in de Maternusstraße. Hier staat het kleine blusvoertuig met draagbare motorspuit waar het korps over beschikt in gestald.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Trittenheim

 

De gemeente Trittenheim maakte tot 2012 deel uit van de Landkreis Kreis Bernkastel-Wittlich. In 2012 sloot de gemeente zich aan bij de Landkreis Trier-Saarburg en maakt sindsdien ook deel uit van de Verbandsgemeinde Schweich an der Römischen Weinstraße. Het brandweerkorps is opgericht in 1927. De huidige kazerne is in gebruik sinds mei 2004 en biedt onderdak aan een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit.

 

 

Verbandsgemeinde Trier-Land

 

Ten noordwesten van Trier en grenzend aan Luxemburg ligt de Verbandsgemeinde Trier-Land. Het is een ambtelijk samenwerkingsverband van de gemeenten Aach, Franzenheim, Hockweiler, Igel, Kordel, Langsur, Newel, Ralingen, Trierweiler, Welschbillig en Zemmer. Dit is een gebied met 175 km² en 21.650 inwoners. Het bestuur van de Verbandsgemeinde zetelt in de stad Trier, die zelf overigens geen deel uitmaakt van de Verbandsgemeinde. Binnen de Verbandsgemeinde zijn 30 brandweerkorpsen actief.

 

• Freiwillige Stützpunktfeuerwehr Newel

 

De gemeente Newel telt 2.850 inwoners en heeft een oppervlakte van ruim 16 km². Naast het dorp Newel horen ook de kernen Butzweiler, Beßlich en Lorich tot de gemeente. Het brandweerkorps bestaat uit 40 vrijwillige korpsleden. Ze hebben de beschikkig over een watertankwagen, een hulpverleningsvoertuig en een dienstbus. Op de kazerne zijn de slangenwerkplaats en het kledingmagazijn voor alle korpsen binnen de Verbandsgemeinde Trier-Land gehuisvest.