Landkreis Rheingau-Taunus-Kreis (Laatste update: 16-05-2015)

 

De Rheingau-Taunus-Kreis ligt in het uiterste zuidwesten van de deelstaat Hessen tegen de grens met de deelstaat Rheinland-Pfalz aan . De kreis bestaat uit 17 gemeenten, telt 180.900 inwoners en heeft een oppervlakte van 811,5 km². Hiervan bestaat meer dan de helft uit bosgebied (zoals bijna overal in Hessen). De kreisstad is het centraal gelegen Bad Schwalbach. De kreis ontstond in 1977 uit een fusie van de Rheingaukreis en de Untertaunuskreis. Binnen de 17 gemeenten zijn 117 kazernes actief om te voldoen aan de wettelijke eis dat elke locatie binnen 10 minuten door een brandweereenheid te bereiken moet zijn.

 

Meldkamer Rheingau-Taunus-Kreis

 

De meldkamer van de kreis is gevestigd in het gebouw van de landkreis Rheingau-Taunus in Bad Schwalbach. Hier werken 12 fulltime centralisten en 4 parttime centralisten in volcontinudienst. De meldkamer is permanent bemand met minimaal 2 centralisten en verwerkt per jaar tussen de 18.500 en 21.000 meldingen voor de brandweer en de ambulancedienst.

 

Gemeinde Eltville am Rhein

 

Eltville am Rhein is een gemeente aan de oever van de Rijn met ongeveer 16.780 inwoners. De gemeente heeft een oppervlakte van 47 km² en ligt in het centrum van Duitsland, iets ten westen van het geografisch middelpunt. Na gemeentelijke herindelingen in 1972 en 1977 bestaat de gemeente uit de stadsdelen Eltville, Erbach, Hattenheim, Martinsthal en Rauenthal. De kernstad Eltville behoort tot het bisdom Mainz en is beroemd vanwege de uitstekende mousserende wijn die men hier maakt. In de stad staan verschillende mooie herenhuizen en de tweeschepige katholieke kerk bezit mooi bewaard gebleven muurschilderingen. Van de middeleeuwse Burcht van Eltville staat alleen nog de woontoren overeind. De rest van het gebouw is vervallen tot een schilderachtige bouwval.

 

• Feuerwehr Eltville am Rhein

 

Het brandweerkorps van de gemeente bestaat uit vijf korpsen in de stadsdelen Eltville, Erbach, Hattenheim, Martinsthal en Rauenthal.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Eltville (1)

 

Het korps van de kernstad van de gemeente bestaat uit 53 vrijwillige korpsleden. De kazerne is in gebruik sinds 1978. In december 2014 heeft er een flinke brand gewoed in de kazerne. Deze werd veroorzaakt door vonken van een slijpschijf die werd gebruikt bij het uitvoeren van herstelwerkzaamheden aan het dak. De brand werd 7 uur lang bestreden door de korpsen Eltville, Martinsthal, Rauenthal en een tweede autoladder uit Oestrich-Winkel.

 

Het wagenpark bestaat uit twee blusvoertuigen, een watertankwagen, een autoladder, twee dienstbussen, een terreinwagen, een adembeschermingsvoertuig, een voertuig voor de meetploeg, een voertuig voor inzetten met gevaarlijke stoffen, een logistiekvoertuig, een voertuig voor de inzetleiding, een reddingsboot op trailer en een aanhanger met veldkeuken. Het korps wordt gemiddeld 160 keer per jaar opgeroepen.

 

• Freiwillige Feuerwehr Erbach (2)

 

De vrijwillige brandweer Erbach is opgericht in 1878. De vrijwilligers hebben de beschikking over een tweetal blusvoertuigen, een dienstbus, een reddingsboot op trailer en een terreinwagen (trekker van de bootaanhanger). Aan Erbach is ook de materiaalwagen hoogwaterbestrijding van de kreis Rheingau-Taunus toegewezen. Dit voertuig is beladen met diverse rolcontainers vol met specifiek materiaal voor deze taak. Van dit type zijn door de deelstaat Hessen 26 identieke voertuigen ter beschikking gesteld en verdeelt over elke landkreis en elke kreisfreie stad. Het Erbacher brandweerkorps wordt ook direct meegealarmeerd bij grotere inzetten in Hattenheim en bij ongevallen met gevaarlijke stoffen in het gehele stadsgebied Eltville.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Hattenheim (3)

 

Het korps van Hattemheim wordt gevormd door 37 vrijwilligers. Ze hebben hun kazerne in de Waldbachstraße. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een dienstbus, een reddingsboot op trailer en een terreinwagen (trekker van de bootaanhanger). Risicovolle objecten voor het korps zijn een deel van de Bundesstrasse 42 (Rüdesheim-Eltville), meerdere hotels. een benzinestation, een school, kinderdagverblijf, wijngoed Kellerei Steinberg, het klooster Eberbach en natuurlijk een deel van de langsstromende Rijn.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Martinsthal (4)

 

Martinsthal ligt drie kilometer ten noorden van de kernstad Eltville op een hoogte van 154 meter. Martinsthal werd op 1 januari 1977 als stadsdeel in de Rheingauer Sekt- Wijn- en Rozenstad Eltville ingelijfd. Het is met ongeveer 1.300 inwoners het kleinste stadsdeel van de gemeente.Het ligt in één van de bekendste wijngebieden van de Rheingau. De kazerne is in gebruik sinds 1986. Het korps wordt gemiddeld 50 keer per jaar opgeroepen. De vrijwilligers hebben de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en watertank, een dienstbus en een logistiekvoertuig.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Rauenthal (5)

 

De kazerne is in gebruik sinds 2008. Het korps heeft een wagenpark dat bestaat uit twee blusvoertuigen, een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een dienstbus.

 

 

Gemeinde Kiedrich im Rheingau

 

Kiedrich is een wijndorp met een oppervlakte van 12 km2 en 3.900 inwoners. Het is een zelfstandige gemeente in de Rheingau-Taunus-Kreis. Kiedrich is voornamelijk bekend vanwege de Sint-Valentinuskerk. In 2010 verleende paus Benedictus deze parochiekerk de status van basilica minor. Dit is een eretitel voor een rooms-katholiek kerkgebouw met een uitzonderlijke betekenis. Kerken met deze eretitel worden basiliek genoemd.

 

• Freiwillige feuerwehr Kiedrich

 

Het vrijwillige korps van Kiedrich is opgericht in 1884 en bestaat uit 35 vrijwillige korpsleden. De vrijwilligers hebben de beschikking over twee blusvoertuigen, een logistiekvoertuig en een voertuig voor de inzetleiding. De kazerne in de Schulstrasse is in gebruik sinds 1993 en bestaat uit een voertuigenhal met plaats voor 4 voertuigen, een ruimte voor het wassen van de voertuigen, een adembeschermingswerkplaats, een magazijn, een kleedruimte, sanitaire ruimte, een kantoor, een opleidingslokaal, een keuken en een ruimte voor de jeugdbrandweer.

 

 

Gemeinde Niedernhausen

 

Niedernhausen is een gemeente met bijna 15.000 inwoners. Het is gelegen in het westelijke deel van het Rijn-Main-gebied ten noorden van Wiesbaden. Niedernhausen is omgeven door bos. De huidige gemeente is ontstaan in 1977 toen de voormalige gemeenten Niedernhausen, Engenhahn, Niederseelbach, Oberseelbach en Oberjosbach werden samengevoegd.

 

• Feuerwehr Niedernhausen

 

Het brandweerkorps van de gemeente bestaat uit zes korpsen in de stadsdelen Niedernhausen, Engenhahn, Königshofen, Niederseelbach, Oberjosbach en Oberseelbach. Gezamenlijk verwerken de korpsen gemiddeld 150 meldingen per jaar.

 

• Freiwillige Feuerwehr Niedernhausen

 

Het korps Niedernhausen is opgericht in 1903 en telt 45 vrijwilligers. Het wagenpark bestaat uit twee blusvoertuigen, een logistiekvoertuig, een voertuig voor de inzetleiding en een dienstbus. Sinds april 2015 is het wagenpark uitgebreid met een materiaalwagen voor het hoogtereddingsteam van de Rheingau-Taunus-Kreis. Dit team bestaat uit 15 speciaal opgeleide teamleden uit de gehele kreis. In geval van een oproep rukken deze vanaf de eigen kazerne uit. De materiaalwagen rukt altijd gelijktijdig mee uit vanuit de kazerne Niedernhausen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Engenhahn

 

Engenhahn ligt ongeveer 5 kilometer ten noordwesten van de kernstad Niedernhausen in het hart van het middelgebergte Taunus. Het brandweerkorps van Engenhahn is opgericht in 1932 en is uitgerust met een blusvoertuig en een dienstbus. De kazerne maakt deel uit van het dorpshuis van Engenhahn.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Königshofen

 

De woonkern Königshofen ligt ten westen van de kernstad Niedernhausen. De bebouwing loopt op sommige plekken naadloos in elkaar over. Het korps Königshofen is opgericht in 1936 en telt 35 vrijwillige korpsleden. Naast de standaardtaken op het gebied van brandbestrijding en hulpverleningen heeft het korps als specialisme het optreden bij ongevallen waarbij gevaarlijke stoffen betrokken zijn. Dit specialisme wordt binnen de hele gemeente uitgevoerd. Voor deze taak hebben de vrijwilligers de beschikking over een speciaal voertuig voor ongevallen met gevaarlijke stoffen. De rest van het wagenpark wordt gevormd door een blusvoertuig en een dienstbus. Het vierde voertuig van de post is een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit die ter beschikking staat van de verschillende jeugdbrandweerkorpsen binnen de gemeente. Het korps krijgt gemiddeld 40 meldingen per jaar te verwerken.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Niederseelbach

 

Het brandweerkorps Niederseelbach werd in 1925 opgericht. De 22 vrijwilligers hebben de beschikking over een blusvoertuig en een dienstbus. De kazerne werd in 1971 gebouwd. In 1990 werd het platte dak van het oorspronkelijke gebouw vervangen door een puntdak en werd de voertuigenhal voorzien van een derde stallingsplek. Naast de voertuigenhal bestaat het gebouw uit een kleedruimte, een opleidingslokaal en een kantoorruimte.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Oberjosbach

 

Het brandweerkorps Oberjosbach bestaat uit 34 vrijwillige korpsleden. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig en een dienstbus. De kazerne maakt onderdeel uit van het dorpshuis van Oberjosbach en is in gebruik sinds 1973.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Oberseelbach-Lenzahn

 

Het korps Oberseelbach-Lenzahn telt 18 vrijwillige korpsleden. Het korps is het gevolg van een fusie in 2011 tussen het korps van Oberseelbach (gemeente Niedernhausen) en het korps van Lenzahn (Stadt Idstein). Beide korpsen hing een gedwongen opheffing van het korps boven het hoofd omdat beide korpsen niet over voldoende vrijwilligers beschikten. Door de fusie werd dit probleem enigszins opgelost. De hoofdkazerne van het korps ligt in de kern Oberseelbach. Daar staan een klein blusvoertuig met watertank en een dienstbus gestald. In Lenzahn staat een nevenpost waar het uitrukvoertuig staat gestald. Dit betreft een dienstbus met aangekoppelde materiaalaanhanger. De huidige kazerne aan de Löschteich in Lenzahn is in gebruik sinds 1960 en voldoet al lang niet meer aan de eisen die aan een kazerne worden gesteld. Inmiddels is de voorbereiding van de bouw van een nieuwe stalling naast het dorpshuis in Lenzahn gestart door het bouwrijp maken van de bouwgrond.Tijdens kantooruren worden altijd ook de korpsen Niederseelbach en Oberjosbach om te voorzien in voldoende inzetbare vrijwilligers.

 

 

 

• Kazerne Lenzahn

 

 

• Kazerne Oberseelbach

 

 

Gemeinde Walluf

 

Walluf is een wijnbouwgemeente met 5.500 inwoners aan de noordelijke oever van de Rijn in het oosten van de landkreis tussen Eltville am Rhein en de Landeshauptstadt Wiesbaden. De gemeente bestaat uit de woonkernen Oberwalluf en Niederwalluf en heeft een oppervlakte van 6,74 km².

 

• Freiwillige Feuerwehr Niederwalluf

 

De woonkern Niederwalluf ligt ten westen van de rivier de Walluf aan de Rijnoever. Het brandweerkorps Niederwalluf is opgericht in 1927 en telt 19 vrijwilligers. Ze worden op jaarbasis gemiddeld 70 keer opgeroepen. Het wagenpark wordt gevormd door een blusvoertuig, een logistiekvoertuig, een dienstbus en twee reddingsboten.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Oberwalluf

 

De woonkern Oberwalluf ligt ten oosten van de rivier de Walluf. De vrijwilligers worden gemiddeld 30 keer per jaar opgeroepen. De kazerne van het korps is in 2010 verbouwd. De oude kleedruimte links van de kazerne werd gesloopt om aldaar ruimte te scheppen voor een nieuwe grotere aanbouw voor de stalling van een nieuw en tevens groter blusvoertuig. Het oude opleidingslokaal werd omgebouwd tot werkplaats en de oude werkplaats werd omgetoverd tot kleedruimte. In één van de woningen boven de kazerne is nu naast een keuken en de sanitaire ruimtes een opleidingslokaal ingericht. Naast het eerdergenoemde blusvoertuig heeft het korps nog de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en watertank en een dienstbus.