Landkreis Oder-Spree (Laatste update: 22-07-2011)

 

Stadt Erkner

 

• Freiwillige Feuerwehr Erkner

 

Deze stad heeft een oppervlakte van 16,6 km² en telt 11.641 inwoners. Het brandweerkorps is opgericht in 1889 en bestaat momenteel uit 32 korpsleden. De kazerne is in gebruik sinds 1993 en heeft een voertuigenhal met 8 stallingsplaatsen. Het wagenpark bestaat uit een tweetal blus-voertuigen, een autoladder, een watertankwagen, een hulpverleningsvoertuig en 2 dienstauto’s. Op jaarbasis wordt dit korps ongeveer 150 keer gealarmeerd.

 

 

Stadt Storkow (Mark)

 

Deze gemeente bestaat naast centrumgemeente Storkow uit nog 14 andere dorpen. In totaal heeft de gemeente ruim 9.000 inwoners op een oppervlakte van 180 km².

 

• Freiwillige Feuerwehr Alt Stahnsdorf

 

Dit korps heeft de beschikking over een vrachtwagen met draagbare pomp en een vastgekoppelde slangenaanhanger.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Bugk

 

Dit korps heeft de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit uit 1996.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Groß Schauen

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Klein Schauen

 

Dit korps heeft de beschikking over een blusvoertuig op Mercedes 'bolneus' chassis.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Philadelphia (Mark)

 

Dit korps heeft de beschikking over een vierwielaangedreven blusvoertuig op Iveco chassis en een Peugeot J5 als dienstbus.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Rieplos

 

Dit korps is ondergebracht in het dorpgemeenschapshuis van dit 120 inwoners tellende dorp. De oude kazerne was te klein geworden en voldeed totaal niet meer. De voormalige school in het bestaande dorpgemeenschapshuis werd om die reden verbouwd tot nieuwe brandweergarage.

 

 

 

• Kazerne Rieplos (gesloten)

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Storkow (Mark)

 

Tekst volgt spoedig

 

 

 

Gemeinde Beeskow

 

• Freiwillige Feuerwehr Beeskow

 

De kazerne van Beeskow is in gebruik sinds 1995. Het wagenpark van dit korps bestaat uit twee blusvoertuigen, een autoladder, twee watertankwagens, een tweetal dienstbussen, een logistiekvoertuig en een voertuig voor de officier van dienst.

 

Het korps werd tijdens de 1e uitruk van 2008 geconfronteerd met een drama. Een van de watertankwagens raakte tijdens een inhaalmanouvre de stoeprand waarna de bestuurder de macht over het voertuig verloor en tegen een boom tot stilstand kwam. Een van de inzittenden werd uit het voertuig geslingerd en kwam onder het zware voertuig terecht. Deze vrijwilliger heeft het ongeval niet overleefd, de overige inzittenden werden met zware verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. De opbouw van het voertuig is inmiddels overgezet op een nieuw Unimog chassis.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Bornow

 

Het korps heeft de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Buckow

 

 

Gemeinde Fürstenwalde

 

Fürstenwalde is gelegen aan de rivier ’Spree’ en ligt zo’n 55 kilometer ten oosten van Berlijn. De stad heeft een oppervlakte van 70,55 km² en telt ruim 32.500 inwoners. Het brandweerkorps van deze gemeente heeft de beschikking over een tweetal brandweerkazernes en wordt op jaarbasis ruim 750 keer opgeroepen.

 

• Freiwillige Feuerwehr Fürstenwalde-Midden

 

Deze kazerne is in gebruik sinds 1996 en beschikt over 12 stallingsplaatsen voor de voertuigen, een werkplaats voor onderhoud aan het wagenpark, een groot magazijn en een ruim kantoorgedeelte. Verder zijn er een aantal slaapkamers, een keuken en een woonverblijf in het gebouw te vinden. De beide blusvoertuigen van deze post zijn tweedehands aangeschaft. De ene is afkomstig van de brandweerschool, de andere is in gebruik geweest bij de brandweer Berlijn. Daarnaast beschikt dit korps over een groot hulpverleningsvoertuig, drie watertankwagens (voor bosbrandbestrijding), een voertuig voor de meetploeg en een voertuig voor inzet bij ongevallen met gevaarlijke stoffen. Ook het adembeschermingsvoertuig van het district Oder-Spree is op deze kazerne gestationeerd. Het wagenpark bestaat verder uit een voertuig voor de officier van dienst, een autoladder, een slangen-wagen, een dienstbus en een reddingsboot op trailer.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Fürstenwalde-Nord

 

Aan deze kazerne zijn 22 vrijwilligers verbonden. Ze hebben de beschikking over een moderne kazerne die pas sinds 2010 in gebruik is. Deze kazerne is gebouwd volgens het containerprincipe. Met het oog op de verwachte uitbreiding van zowel personeel als voertuigen kan de kazerne tegen die tijd eenvoudig worden vergroot. De voertuigenhal biedt nu plaats aan een viertal voertuigen. Dit zijn een tweetal blusvoertuigen, een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en hulpverleningsgereedschap en een voertuig voor het ontsmetten van grote groepen personen. De oude kazerne bood maar plaats aan twee voertuigen. Om die reden stond de helft van de voertuigen op de hoofdpost ‘Centrum’ in plaats van in de eigen kazerne. Het korps wordt per jaar zo’n 175 keer gealarmeerd.

 

 

Gemeinde Rietz-Neuendorf

 

• Freiwillige Feuerwehr Glienicke

 

Tekst volgt spoedig

 

 

Verbandsgemeinde Scharmutzelsee

 

Gemeinde Bad Saarow

 

Bad Saarow is een gemeente in de deelstaat Brandenburg, en telt 4.791 inwoners op een oppervlakte van 51,98 km². Het dorp Saarow is bekend om haar helende warmwaterbronnen en de mineraalrijke modder. Er is dan ook een groot thermaal zwembad aanwezig. De overige dorpskernen binnen deze gemeente zijn Neu Golm, Petersdorf en Pieskow.

 

• Freiwillige Feuerwehr Bad Saarow

 

Het brandweerkorps van Bad Saarow is momenteel erg onderbezet. Qua brandrisico zou het korps uit minimaal uit 42 korpsleden moeten bestaan, maar er zijn er momenteel maar 12. Er wordt dan ook van alles aan gedaan om het korps weer op sterkte te brengen. De vrijwilligers hebben de beschikking over een blusvoertuig, een watertankwagen (4.000 liter water aan boord), een autoladder, een dienstbus en een reddingsboot op trailer. Ze worden op jaarbasis zo’n 100 keer opgeroepen.

 

 

 

• Traumahelikopter Christoph 49 – Bad Saarow

 

Tekst volgt spoedig

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Neu Golm

 

Het dorp Neu Golm telt maar 290 inwoners. Het dorp beschikt sinds 1924 over een eigen brandweerkorps.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Petersdorf

 

 

Gemeinde Diensdorf-Radlow

 

• Freiwillige Feuerwehr Diensdorf-Radlow

 

Dit dorp telt maar 570 inwoners. Het brandweerkorps is opgericht in 1933 en telt momenteel ruim 30 korpsleden. Sinds 2000 beschikt dit korps ook over een jeugdbrandweer. Het brandweerkorps is ook op politiek gebied erg actief. Van de 9 zetels die de dorpsraad telt, worden er 4 ingevuld door leden van het brandweerkorps.

 

 

Gemeinde Langewahl

 

Deze gemeente telt ongeveer 820 inwoners.

 

• Freiwillige Feuerwehr Langewahl

 

Het brandweerkorps is opgericht in 1933 en telt 15 korpsleden.

 

 

Gemeinde Reichenwalde

 

De gemeente Reichenwalde telt ongeveer 1.100 inwoners.

 

• Freiwillige Feuerwehr Reichenwalde

 

Tekst volgt spoedig

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Kolpin

 

Tekst volgt spoedig

 

 

Gemeinde Wendisch Rietz

 

Deze gemeente telt 1.400 inwoners.

 

• Freiwillige Feuerwehr Wendisch Rietz

 

Het huidige brandweerkorps van Wendisch Rietz bestaat pas sinds 1 januari 2008.

 

Voor deze datum beschikte deze kleine gemeente over een tweetal korpsen met elk een eigen kazerne. Naast het korps van Wendisch Rietz beschikte ook het stadsdeel ‘Siedlung’ over een eigen blusgroep. Aan deze situatie kwam in 2008 een eind toen beide korpsen werden samengevoegd in een nieuwe kazerne. Deze kazerne beschikt over een voertuigenhal met 4 stallingsplaatsen, een opleidingslokaal/kantine, een werkplaats, een magazijn en omkleedruimtes.

 

Het korps heeft de beschikking over twee blusvoertuigen met vierwielaandrijving, een dienstbus en een voertuig voor kleine inzetten. Dit laatste voertuig is het voormalige blusvoertuig van de post ‘Siedlung’ en werd na de samenvoeging van de korpsen omgebouwd tot klein hulpverleningsvoertuig. Het korps rukt op jaarbasis ongeveer 90 keer uit.

 

 

• Kazerne Wendisch Rietz (gesloten)

 

De oude kazerne van Wendisch Rietz is in gebruik geweest tot de opening van de nieuwe kazerne in 2008.

 

 

Verbandsgemeinde Spreenhagen

 

Gemeinde Gosen-Neu Zittau

 

• Freiwillige Feuerwehr Gosen

 

Het wagenpark van dit korps bestaat uit 2 blusvoertuigen met draagbare motorspuit en een dienstbus. De kazerne heeft de beschikking over 4 stallingsplaatsen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Neu Zittau

 

Neu Zittau ligt in het Westelijk deel van het district Oder-Spree en ligt aan de rivier de Spree op de grens met Berlijn. Het dorp telt 1420 inwoners. Het brandweerkorps Neu-Zittau is opgericht in 1900 en bestaat uit 24 korpsleden. Ze hebben de beschikking over een blusvoertuig, een klein blus-voertuig op bestelwagenchassis voorzien van een draagbare motorspuit, een dienstbus en een terreinwagen. Verder bestaat het wagenpark uit een boot op trailer en een aanhanger van de jeugdbrandweer. Op jaarbasis wordt het korps rond de 100 keer gealarmeerd.

 

 

Gemeinde Rauen

 

• Freiwillige Feuerwehr Rauen

 

Tekst volgt spoedig