Landkreis Hersfeld-Rotenburg (Laatste update: 03-04-2018)

 

De Kreis Hersfeld-Rotenburg is een Landkreis in de deelstaat Hessen met een oppervlakte van 1.097 km² en 119.400 inwoners. Kreisstadt is de stad Bad Hersfeld. De streek is bijzonder vanwege zijn oude boerderijen en heuvelachtige landschap. Burchten en kastelen sieren het landschap. In de wereld van het toerisme wordt de Landkreis veelal aangeduid als ‘Waldhessen’.

 

Stadt Bad Hersfeld

 

Bad Hersfeld is de Kreisstadt van de Landkreis Hersfeld-Rotenburg. De stad telt 28.850 inwoners, heeft een oppervlakte van 74 km² en ligt in het centrum van Duitsland, iets ten westen van het geografisch middelpunt. De stad ligt in een dal waar de rivieren Fulda en Haune samenkomen. Het is de grootste plaats uit de omgeving en vooral bekend vanwege de Festspiele, welke elk jaar in de zomer plaatsvinden. De Festspiele omvatten theaterproducties, musicals en kindervoorstellingen en vinden plaats in een oude kerkruïne. De stad ligt aan de Duitse vakwerkroute en aan de cultuurroute Via Regia. Getuigenissen van de lange geschiedenis van de stad zijn de vele vakwerkhuizen in de binnenstad en de stadskerk uit de 14e eeuw. Een bijzonderheid voor liefhebbers van groen is het 'Park der Jahreszeiten', dat in 2008 werd gekozen tot het op één na mooiste park van Duitsland.

 

• Freiwillige Feuerwehr Asbach

 

Het stadsdeel Asbach ligt in het zuidwestelijk van Bad Hersfeld gelegen Fuldatal. Asbach heeft ongeveer 1.300 inwoners. Er wonen overwegend forensen. In het dorp zelf zijn enkele landbouwbedrijven, ambachtelijke bedrijven en dienstverlenende bedrijven te vinden. Tussen Asbach en Eichhof is vanwege de centrale ligging binnen Duitsland een groot distributiecentrum te vinden van het online postorderbedrijf Amazon. Het brandweerkorps is opgericht in 1926 en bestaat uit 36 vrijwillige korpsleden. Ze zijn uitgerust met een blusvoertuig, een terreinwagen en een dienstbus. Op jaarbasis worden de vrijwilligers gemiddeld 10 tot 15 keer opgeroepen. Op korte termijn zullen de korpsen Asbach, Beiershausen en Kohlhausen fuseren tot een nieuw korps dat gehuisvest zal worden in een eveneens nieuwe kazerne in Asbach. De huidige kazerne aan de Bachweg is in gebruik sinds 1929 en werd in 1972 voorzien van de extra stallingsplaats aan de rechterzijde van het gebouw.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Asbach-Beiershausen (nieuwbouw)

 

In 2019 zullen de korpsen Asbach, Beiershausen en Kohlhausen fuseren tot een nieuw korps dat gehuisvest zal worden in een eveneens nieuwe kazerne aan de Alsfelder Straße in Asbach. Ook de voertuigen voor de bestrijding van ongevallen met gevaarlijke stoffen zullen hier worden ondergebracht. In de eerste plannen was ook een rol voor het korps Kohlhausen weggelegd. Ook daar voldoet de huidige kazerne niet meer aan de eisen van de huidige tijd. In eerste instantie besloten de korpsleden van Kohlhausen om niet mee te doen met de plannen en dus niet te fuseren en ook niet mee te verhuizen naar de nieuwe kazerne. Eind 2016 kwam het korps Kohlhausen op die beslissing terug en werd besloten om toch mee te gaan in de aanstaande fusie en in de toekomst mee te verhuizen naar de nieuwe kazerne.

 

• Freiwillige Feuerwehr Allmershausen

 

Allmershausen is de kleinste woonkern van Bad Hersfeld. Allmershausen heeft 225 inwoners. Het dorp ligt te midden van weilanden en bosgebieden in het noordwesten van de gemeente, op de grens met de gemeente Neuenstein. In Allmershausen is de kleinste vakwerkkerk van Duitsland te vinden. Tot in de jaren ‘80 was op de begane grond van de kerk een bakkerij gevestigd en ook was daar de motorspuitaanhanger van het brandweerkorps ondergebracht. De kerkdiensten vonden plaats op de bovenverdieping van de kerk. In 2011 kreeg het brandweerkorps de beschikking over de huidige brandweerkazerne. Daar staat een klein blusvoertuig met watertank en draagbare motorspuit paraat. Het brandweerkorps bestaat uit 21 vrijwilligers. Samen met het korps Heenes wordt de Löschzug Geistal gevormd. De Löschzug rukt in bepaalde delen van de stad mee uit met het korps van Bad Hersfeld.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Bad Hersfeld

 

Bad Hersfeld is vooral bekend om zijn festival, de Festspiele Bad Hersfeld, die worden gehouden in de grootste romaanse kloosterruïne ter wereld. Ook Maarten Luther heeft deze romantische plaats bezocht en er op een van zijn reizen door Hessen gepredikt. Getuigenissen van de lange geschiedenis van de stad zijn de vele vakwerkhuizen in de binnenstad en de stadskerk uit de 14e eeuw. De kernstad heeft ongeveer 16.000 inwoners.

 

Het brandweerkorps Bad Hersfelder-Kernstadt is opgericht in 1861. Het is één van de drukste korpsen van de Landkreis Hersfeld-Rotenburg. Circa 120 vrijwilligers staan dag en nacht paraat om de gemiddeld 250 uitrukken op jaarbasis af te handelen. De vrijwilligers zijn in twee ploegen ingedeeld (groep A&B). De ene groep wordt opgeroepen tussen 06.00 uur en 18:00 uur. De andere ploeg wordt dan opgeroepen tussen 18:00 en 06.00 uur. Op zondag wisselen de groepen van dienst. Naast de meldingen in de kernstad zelf wordt ook vaak met ondersteunende voertuigen (autoladder of hulpverleningsvoertuig) uitgerukt naar meldingen buiten de gemeentegrenzen. Daarnaast vervult het korps binnen de gemeentelijke brandweerorganisaties nog 2 specialismen: het optreden bij ongevallen met gevaarlijke stoffen en het optreden bij waterongevallen. Het korps Hersfeld beschikt over één van de weinige duikploegen in Hessen. Ze worden regelmatig ter assistentie geroepen binnen de Landkreis maar ook ver daarbuiten. De brandweerkazerne ligt aan de Wehnebergerstraße op steenworp afstand van de stadsring. Het gebouw is sinds 1981 in gebruik.

 

Bij een korps met deze omvang en hoeveelheid meldingen is een omvangrijk wagenpark op zijn plaats. Het bestaat uit niet minder dan drie blusvoertuigen, een watertankwagen, een autoladder, een hulpverleningsvoertuig, een lichtmastvoertuig, een voertuig voor de duikploeg, een voertuig voor inzetten met gevaarlijke stoffen, een adembeschermingsvoertuig, een slangenwagen en vier dienstbussen. Twee voertuigen voor de meetploeg, een voertuig voor het ontsmetten van personen, een logistiekvoertuig, een voertuig voor de inzetleiding en een commandowagen maken het plaatje compleet.

 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Beiershausen

 

Beiershausen telt 250 inwoners. Het ligt circa 6 kilometer ten zuidwesten van Bad Hersfeld aan de Bundesstraße 62. Het brandweerkorps wordt gemiddeld twee keer per jaar opgeroepen en bestaat uit 16 vrijwilligers. Ze hebben de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit. Op termijn zullen de korpsen Beiershausen en Asbach fuseren tot een nieuw korps dat gehuisvest zal worden in een eveneens nieuwe kazerne in Asbach. De huidige brandweerkazerne aan de Aulabergstraße is sinds 1956 in gebruik. In 1973 werd de bovenverdieping van de kazerne omgebouwd tot scholingslokaal.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Heenes

 

Heenes ligt in het Geistal, op enige kilometers afstand ten noordwesten van Bad Hersfeld en heeft ca. 1.200 inwoners. Heenes wordt voor 2/3 door bossen omgeven. In het noordwesten van het dorp ligt de 448 meter hoge Haukuppe. In het zuidwesten ligt de berg Hoherot met een hoogte van 325,9 meter boven zeeniveau. Samen met het korps Allmershausen wordt de Löschzug Geistal gevormd. De Löschzug rukt in bepaalde delen van de stad mee uit met het korps van Bad Hersfeld. De brandweerkazerne is geïntegreerd in het dorpshuis van Heenes en is sinds de jaren ’60 in gebruik. De 22 vrijwilligers zijn uitgerust met een klein blusvoertuig met watertank en draagbare motorspuit en een dienstbus.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Johannesberg (nieuw)

 

In 2017 is door de gemeente Bad Hersfeld besloten om een nieuw vrijwillig korps op te gaan zetten in de wijk Johannesberg. Deze wijk ligt op de gelijknamige berg tussen de Fulda en de Haune. Met meer dan 3.000 inwoners in ongeveer 1800 huishoudens, een groot winkelcentrum, een vliegveld en verschillende grote bedrijven, is Johannesberg één van de grootste woonkernen van de gemeente. De dichtstbijzijnde brandweerkazerne bevindt zich op dit moment in het centrum van Bad Hersfeld. De aanrijtijd en dus ook de interventietijd van de brandweer kan daardoor soms te lang zijn. De brandweerkazerne zal centraal in de wijk, naast de tennishal, worden gebouwd. Meteen in 2017 is gestart met de werving van vrijwilligers voor het nieuwe korps. Inmiddels hebben zich al 21 personen bij het korps aangemeld.

 

• Freiwillige Feuerwehr Kathus

 

Het dorp Kathus heeft 890 inwoners. Het brandweerkorps bestaat uit 23 vrijwillige korpsleden. Het korps vormt samen met de korpsen Sorga en Petersberg de Löschzug Solztal. De brandweerkazerne ligt aan de straat ‘Am Rehgarten‘ in de oude dorpskern. In het oorspronkelijke bouwdeel, dat in 1962 werd gebouwd is een voertuigstalling met plaats voor twee voertuigen te vinden en op de bovenverdieping is een scholingslokaal ingericht. In het naastgelegen gebouw, herkenbaar aan de vakwerkbouw, zijn de sanitaire ruimtes, de kleedruimte en het kantoor van de commandant gesitueerd. Het vakwerkgebouw was voorheen in gebruik als gemeentehuis van Kathus. Het wagenpark bestaat uit een klein blusvoertuig met watertank en draagbare motorspuit en een dienstbus.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Kohlhausen

 

Kohlhausen heeft 315 inwoners en ligt in het zuidwesten van de gemeente in het dal van de Fulda. Het brandweerkorps heeft een sterkte van 19 vrijwillige korpsleden. De vrijwilligers zijn uitgerust met een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit, een reddingsboot op trailer en een dienstbus. Op termijn zullen de korpsen Asbach en Beiershausen fuseren tot een nieuw korps dat gehuisvest zal worden in een eveneens nieuwe kazerne in Asbach. In de eerste plannen was ook een rol voor het korps Kohlhausen weggelegd. De kazerne uit 1957 voldoet namelijk ook niet meer aan de eisen van de huidige tijd. In eerste instantie besloten de korpsleden van Kohlhausen om niet te fuseren en ook niet mee te verhuizen naar de nieuwe kazerne. Eind 2016 kwam het korps Kohlhausen op die beslissing terug en werd besloten om toch mee te gaan in de aanstaande fusie en in de toekomst mee te verhuizen naar de nieuwe kazerne aan de Alsfelder Straße in Asbach.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Petersberg

 

Het dorp Petersberg heeft circa 650 inwoners. Het ligt ongeveer drie kilometer ten oosten van de binnenstad van Bad Hersfeld op de gelijknamige 285 meter hoge berg. Het brandweerkorps is opgericht in 1924 en bestaat uit 19 vrijwillige korpsleden. Ze worden gemiddeld 40 keer per jaar opgeroepen. Dit, naar vergelijking, hoge aantal komt voort uit de ligging van Petersburg nabij de dichtbevolkte wijken Hohe Luft en Helfersgrund. De brandweerkazerne maakt sinds 1972 deel uit van het dorpshuis van Petersberg. Het wagenpark bestaat uit een klein blusvoertuig met watertank en draagbare motorspuit en een dienstbus.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Sorga

 

Het dorp Sorga heeft 1.580 inwoners. Het ligt vier kilometer ten oosten van de binnenstad van Bad Hersfeld langs de rechteroever van de Solz en strekt zich uit over de noordelijke hellingen van de Petersberg tot een hoogte van 285 meter. Het brandweerkorps bestaat uit 19 vrijwilligers. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig en een dienstbus.

 

 

• GABC-Zug Petersberg

 

De gevaarlijke stoffen eenheid is verantwoordelijk voor het identificeren van gevaren van radioactieve, biologische en chemische stoffen en voorkomt of vermindert de effecten van gevaren en/of schade aan mensen, dieren of natuurlijke hulpbronnen. De eenheid verzorgd ook de ontsmetting van mensen, voorwerpen en terreinen. De leden van de eenheid zijn afkomstig uit alle korpsen binnen de gemeente. Naast het vrijwilligerswerk in de eigen vrijwillige korpsen, nemen de leden van de eenheid dus als extra taak deel uit van de gevaarlijke stoffen eenheid.

 

Een deel van de voertuigen die worden gebruikt voor inzetten met gevaarlijke stoffen staan in de hoofdkazerne. Een ander deel staat in een loods op het complex van de vroegere Amerikaanse legerkazerne aan de Hünfelderstraße in stadsdeel Petersberg. In dit onderkomen zijn de voertuigen die door de overheid in bruikleen zijn gegeven gestationeerd. Deze voertuigen kunnen tijdens crisissituaties desgewenst in heel Duitsland worden ingezet. De hallen dateren uit de jaren ‘30.

 

In 2005 is er een flinke brand uitgebroken in de hal waar de brandweervoertuigen staan gestald. Bij deze brand raakte een aantal voertuigen en de hal zwaar beschadigd. Op het moment dat de nieuwe brandweerkazerne in Asbach in gebruik wordt genomen wordt de locatie aan de Hünfelderstraße afgestoten en worden de voertuigen naar Asbach verplaatst.

 

 

Stadt Bebra

 

De huidige gemeente Bebra ontstond op 1 januari 1972 door een gemeentelijke herindeling van 11 gemeenten (de huidige stadsdelen van Bebra). De gemeente telt telt 13.800 inwoners.

 

Sinds de ingebruikname van de hogesnelheidslijn Würzburg-Fulda-Kassel-Hannover heeft Bebra zijn functie als overstapstation in het langeafstandsverkeer grotendeels verloren. Het uitgebreide sporenstelsel is grotendeels buiten gebruik gesteld. Halverwege het station van Bebra staat de in 1910 gebouwde watertoren. Deze diende vroeger voor de watervoorziening van stoomlocomotieven. In 1985, één jaar na buitendienststelling, werd de toren door de gemeente gekocht van de Duitse spoorwegen.

 

• Freiwillige Feuerwehr Asmushausen

 

Ongeveer 5 kilometer ten noordoosten van de kernstad Bebra ligt, aan beide zijden van de Bundesstraße 27, het dorp Asmushausen. Het dorp heeft 450 inwoners. Het brandweerkorps bestaat uit 24 vrijwilligers en is uitgerust met een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een dienstbus. De brandweerkazerne ligt centraal in het dorp aan de Raiffeisenstraße. Om te allen tijde te kunnen rekenen op voldoende manschappen ter plaatse worden de korpsen Asmushausen, Braunhausen, Gilfershausen en Rautenhausen altijd gezamenlijk gealarmeerd.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Kernstadt Bebra

 

De stad Bebra heeft ongeveer 6.000 inwoners. Het brandweerkorps heeft een sterkte van 53 vrijwillige korpsleden. Ze zijn onderverdeeld in twee groepen, waarvan elke week één groep oproepbaar is voor kleine branden en hulpverleningen. Bij serieuzere meldingen worden altijd beide groepen gealarmeerd. De kazerne ligt in het centrum van Bebra, in onmiddellijke nabijheid van het gemeentehuis. Het omvangrijke wagenpark bestaat uit twee blusvoertuigen, een watertankwagen, een logistiekvoertuig, een dienstbus, een voertuig voor de inzetleiding, een commandowagen en een reddingsboot op trailer.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Blankenheim

 

Het dorp Blankenheim ligt ten zuidwesten van Bebra en is rondom de uit het jaar 1220 stammende kloosterkerk van het vrouwenklooster gebouwd. Het dorp wordt begrensd door de Bundesstraße 27 en de spoorlijn Bebra-Göttingen. Het dorp telt 450 inwoners. Het brandweerkorps is opgericht in 1897 en bestaat uit 16 vrijwilligers die de beschikking hebben over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit. De kazerne ligt naast het dorpshuis en is gebruik sinds 1984. In 1998 werd een scholingslokaal aangebouwd.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Braunhausen

 

Braunhausen heeft 210 inwoners en ligt ten noordoosten van Bebra in het Bebradal, een deel van het Richelsdorfer gebergte. Ten westen van het dorp ligt de Braunhäusertunnel, een buiten gebruik geraakte spoortunnel van de spoorlijn van Hannover naar Frankfurt am Main. Het brandweerkorps heeft een sterkte van 16 vrijwilligers. Ze hebben de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit. Om te allen tijde te kunnen rekenen op voldoende manschappen ter plaatse worden de korpsen Asmushausen, Braunhausen, Gilfershausen en Rautenhausen altijd gezamenlijk gealarmeerd.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Breitenbach

 

Het dorp Breitenbach ligt aan de Breitenbacher See. Dat is een meer met een oppervlakte van 17 hectare dat de natuurlijke grens met de kernstad Bebra vormt. Breitenbach heeft 1.300 inwoners. Tot 1984 voerde de Bundesstraße 27 dwars door Breitenbach heen, sindsdien wordt het verkeer over een nieuw traject ten oosten van het dorp eromheen geleid. Het brandweerkorps heeft een sterkte van 18 personen. Het wagenpark wordt gevormd door een klein blusvoertuig met watertank en draagbare motorspuit en een dienstbus.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Gilfershausen

 

Gilfershausen ligt zo’n 4 kilometer ten noordoosten van Bebra in het Solzbachtal. Om het dorp heen liggen de bergen Ziegenberg (333 m), Mühlberg (338 m) en de Schoßberg (365 m). Het brandweerkorps bestaat uit 14 vrijwilligers en werd in 1934 opgericht. De brandweerkazerne maakt deel uit van het dorpshuis. Het dorpshuis is sinds 1972 in gebruik en ontstond door ombouw van de voormalige dorpsschool. In 2015 werden de ruimtes in het dorpshuis door de vrijwilligers zelf compleet opgeknapt. De kazerne biedt onderdak aan een klein blusvoertuig met watertank en draagbare motorspuit en een dienstbus. Om te allen tijde te kunnen rekenen op voldoende manschappen ter plaatse worden de korpsen Asmushausen, Braunhausen, Gilfershausen en Rautenhausen altijd gezamenlijk gealarmeerd.

 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Iba

 

Achter de bergrug van de Mühlenberg ligt het dorp Iba. Het heeft 650 inwoners en ligt ten oosten van de kernstad in het Iba-dal in het zuidelijke deel van het Richelsdorfer Gebergte. Het brandweerkorps bestaat uit 30 vrijwilligers. Ze zijn uitgerust met een klein blusvoertuig met watertank en draagbare motorspuit.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Imshausen

 

Het dorp Imshausen ligt in het bosrijke heuvellandschap ten noordoosten van Bebra. Het dorp heeft ongeveer 200 inwoners. Het brandweerkorps Imshausen is opgericht in 1912 en bestaat uit 9 vrijwilligers. De brandweerkazerne maakt deel uit van het dorpshuis en is in gebruik sinds de jaren ’70. Tot 1994 had het korps alleen de beschikking over een motorspuitaanhanger. Sindsdien rukken de vrijwilligers uit met een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Lüdersdorf

 

Ten zuidwesten van Bebra ligt het dorp Lüdersdorf met 180 inwoners. In het noorden grenst het dorp aan het stadsdeel Dickenrück van de gemeente Rotenburg en in het oosten aan de gemeente Breitenbach. De brandweerkazerne is sinds de jaren ’90 in gebruik en ligt centraal in het dorp naast de Lüdertalhalle. Het korps is uitgerust met een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Rautenhausen

 

Rautenhausen is de kleinste woonkern van de gemeente. Het ligt ten noordoosten van Bebra op de grens met de gemeente Cornberg. Het dorp heeft 160 inwoners en ligt op een hoogte van 285 meter boven zeeniveau in het Richelsdorfer Gebergte aan de Bundesstraße 27. De kazerne ligt naast het dorpshuis aan de Cornberger Weg en is in gebruik sinds 1994. Het brandweerkorps bestaat uit 13 vrijwilligers. Ze hebben de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit. Om te allen tijde te kunnen rekenen op voldoende manschappen ter plaatse worden de korpsen Asmushausen, Braunhausen, Gilfershausen en Rautenhausen altijd gezamenlijk gealarmeerd.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Solz

 

Het dorp Solz ligt ten noordoosten van Bebra op een hoogte van 330 meter in het Richelsdorfer gebergte. Solz heeft 935 inwoners. De brandweerkazerne ligt naast het dorpshuis. Het brandweerkorps telt 22 vrijwillige korpsleden en is uitgerust met een klein blusvoertuig met watertank en draagbare motorspuit en een dienstbus.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Weiterode

 

Weiterode grenst direct aan het stadscentrum van Bebra en heeft ongeveer 2.000 inwoners. Sinds ongeveer 100 jaar is het dorp volledig omsloten door een driehoek van spoorwegen. Het brandweerkorps is opgericht in 1886 en telt 44 vrijwillige korpsleden. Ze zijn uitgerust met een blusvoertuig en een dienstbus. Het korps wordt gemiddeld 15 keer per jaar opgeroepen.

 

 

Stadt Rotenburg an der Fulda

 

Rotenburg an der Fulda is een plaats met 13.300 inwoners. De gemeente heeft een oppervlakte van 79 km en ligt in het midden van het Fuldadal. Naast het vakwerkstadje Rotenburg bestaat de gemeente verder nog uit de dorpen Lispenhausen, Braach, Schwarzenhasel, Erkshausen, Seifertshausen, Dankerode en Mündershausen. Het hoogste punt van de gemeente is de 548,7 m. boven N.N. hoge Alheimer, die op de grens tussen de stad en de gemeente Alheim ligt. Het cardiologieziekenhuis, dat op een zuidelijke helling boven de stad uittorent, vervult een belangrijke rol binnen de gezondheidszorg voor de stad en de hele omgeving.

 

• Freiwillige Feuerwehr Braach

 

Het dorp Braach ligt aan de Fulda en telt iets meer dan 1.000 inwoners. Door het dorp loopt de Landesstraße 3208. Ten noorden loopt de Bundesstraße 83. Direct achter het dorp beginnen weidse bosgebieden van naald- en loofbossen met bergkammen tot een hoogte van 500 meter. Het brandweerkorps bestaat uit 15 vrijwillige korpsleden. De brandweerkazerne is geïntegreerd in het dorpshuis van Braach. Binnen de gemeentelijke brandweerorganisatie vervult het korps het specialisme ‘verlichting’. Met het lichtmastvoertuig worden in voorkomende gevallen brand- en ongevalslocaties binnen de hele gemeente verlicht. De kazerne is tegen het dorpshuis aangebouwd en bestaat onder meer uit een ruim scholingslokaal. In de kazerne staan een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en watertank, een lichtmastvoertuig en een dienstbus paraat.

 

 

• Kazerne Braach (gesloten)

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Dankerode (opgeheven 2017)

 

Het dorp Dankerode heeft 90 inwoners en ligt binnen de gemeente het verste van de Kernstad af. Het ligt in het noorden van de gemeente op de grens met de Werra-Meißner-Kreis. Het brandweerkorps is per 1 januari 2017 opgeheven. Meerdere vrijwilligers zijn toen overgestapt naar het buurkorps Seifertshausen. Het korps was uitgerust met een motorspuitaanhanger. Deze stond gestald in een eenvoudige stalling op de parkeerplaats van het dorpshuis.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Erkshausen

 

Erkshausen is een dorp met 260 inwoners. Het ligt ten noordoosten van Rotenburg in het dal van de Haselbach in het Stölzinger gebergte. De kazerne maakt onderdeel uit van het dorpshuis en werd in 1966 in gebruik genomen. In 2014 werd een nieuwe voertuigenhal gebouwd en in gebruik genomen. De oude voertuigenstalling werd omgebouwd tot een omkleedruimte. In het dorpshuis zelf is nog een opleidingslokaal voor het korps ingericht. De vrijwilligers zijn uitgerust met een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Lispenhausen

 

Na Rotenburg zelf, is Lispenhausen met haar 2.400 inwoners de grootste woonkern van de gemeente. Het ligt op een afstand van 2,5 kilometer van de kernstad af. Het brandweerkorps is opgericht in 1925 en bestaat uit 22 vrijwilligers. Binnen de gemeentelijke brandweerorganisatie ondersteunt het korps de gevaarlijke-stoffenploeg van de kazerne Rotenburg. Bij inzetten met gevaarlijke stoffen bouwen ze de ontsmettingsplaats voor de ingezette brandweerlieden op. Om die reden is het korps Lispenhausen uitgerust met een watertankwagen met 2.400 liter water aan boord. Ook de benodigde materialen voor de opbouw van de ontsmettingsplaats bevinden zich aan boord van dit voertuig. Naast de watertankwagen beschikken de vrijwilligers verder nog over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een dienstbus. Op jaarbasis verwerkt het korps gemiddeld 10 meldingen. De brandweerkazerne ligt aan de Bahnhofstraße en is sinds 1991 in gebruik.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Mündershausen

 

Het dorp Mündershausen heeft 100 inwoners en ligt ten zuiden van Rotenburg aan de Landesstraße 3336. De brandweer is gehuisvest in het rechterdeel van het dorpshuis. In de kazerne staat een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit paraat. Binnen de gemeentelijke brandweerorganisatie vervult het korps de taak ‘stomschade’. Meerdere korpsleden zijn in het dagelijks leven werkzaam als bosarbeider en stellen in voorkomende gevallen diverse zware bosbouwmachines ter beschikking. Daarnaast zijn de korpsleden opgeleid in het omgaan met de kettingzaag.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Rotenburg an der Fulda

 

De middeleeuwse vakwerkstad ligt ten zuiden van het Stölzinger Gebergte ter hoogte van het smalste deel van het dal van de Fulda. De kernstad ligt op beide oevers van de Fulda, die door middel van 4 bruggen met elkaar verbonden zijn. Het korps wordt gemiddeld 120 keer per jaar opgeroepen. De kazerne is in de loop der tijd veel te klein geworden. Het wagenpark bestaat uit twee blusvoertuigen, een autoladder, een watertankwagen, een logistiekvoertuig, een voertuig voor incidenten met gevaarlijke stoffen, een personeel-/materiaalwagen, een dienstbus, een verbindings-/commandowagen, een verbindingsvoertuig, een voertuig voor de inzetleiding en een commandowagen. Voor een aantal voertuigen is geen plaats in de kazerne. Hiervoor is een deel van een loods van een autobusbedrijf gehuurd.

 

 

• Nieuwbouw Feuerwache Rotenburg an der Fulda

 

Op steenworp afstand van de huidige kazerne zal, aan de Breitinger Kirchweg, een nieuwe kazerne voor het korps van de kernstad worden gebouwd. Op de plek waar nu nog een loods en een leegstaande woning staan, zal een moderne kazerne met niet minder dan 15 uitrijpoorten verrijzen.

 

• Freiwillige Feuerwehr Schwarzenhasel

 

Het dorp Schwarzenhasel ligt in hetzelfde dal als de dorpen Dankerode, Seifertshausen en Erkshausen. Het dal wordt de Haselgrund genoemd. Het dorp ligt zo’n 3 kilometer ten noordoosten van Rotenburg en telt 400 inwoners. De vrijwilligers van het korps Schwarzenhasel hebben de beschikking over een klein blusvoertuig met watertank en draagbare motorspuit. Het korps vervult het specialisme ‘waterschade/onweer’ binnen de gemeentelijke brandweerorganisatie. Voor dit specialisme is het korps uitgerust met een professionele waterzuiger met toebehoren.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Seifertshausen

 

Het dorp Seifertshausen heeft 310 inwoners en ligt in het noorden van de gemeente Rotenburg. Het brandweerkorps is opgericht in 1929. Ten noorden van het dorp ligt buurdorp Dankerode. Per 1 januari 2017 is het brandweerkorps van Dankerode opgeheven en zijn meerdere vrijwilligers overgestapt naar het korps Seifertshausen. Het brandweerkorps bestaat sindsdien uit 27 vrijwillige korpsleden. De brandweerkazerne, die in gebruik is sinds 1959, was tot 2017 voorzien van een heuse slangentoren. Vanwege de slechte staat van onderhoud werd deze gesloopt. Op de vrijgekomen ruimte is een garage gebouwd voor de stalling van de dienstbus. Naast deze dienstbus beschikt het korps ook nog over een klein blusvoertuig met watertank en draagbare motorspuit. Het korps Seifertshausen vervult binnen de gemeentelijke brandweerorganisatie het specialisme ‘ventilatie’. Voor deze taak is het blusvoertuig beladen met een benzine-aangedreven overdrukventilator.

 

 

Marktgemeinde Niederaula

 

De gemeente Niederaula ligt in het zuidwesten van de Landkreis en telt 5.380 inwoners. De gemeente bestaat uit de 8 dorpen Niederaula, Mengshausen, Solms, Niederjossa, Hattenbach, Kleba, Kerspenhausen en Hilperhausen. Niederaula heeft zich ontwikkeld tot een logistiek centrum in Duitsland vanwege de geografische ligging en de handige transportverbindingen, aangezien het vrij centraal in Duitsland ligt na de Duitse eenwording. Verschillende logistieke dienstverleners hebben een centrale locatie in Niederaula opgezet om hun transporten af te handelen.

 

• Freiwillige Feuerwehr Hattenbach

 

Het dorp Hattenbach heeft 600 inwoners en ligt in het westen van de gemeente. Nabij Hattenbach ligt het knooppunt Hattenbach. Op dit knooppunt sluit de A5 vanuit Gießen aan op de A7 Flensburg-Füssen. Vanuit het oosten moet de A7 flink klimmen om het Hattenbacher Dreieck te bereiken, welke op circa 360 meter boven zeeniveau ligt. Het brandweerkorps van Hattenbach bestaat uit 27 vrijwillige korpsleden. Sinds 1988 maakt het korps gebruik van de huidige kazerne. Deze maakt onderdeel uit van het dorphuis van Hattenbach. In 2017 werd de kazerne vergroot door het aanbouwen van een tweede voertuighal zodat de beide voertuigen niet meer achter elkaar geparkeerd hoeven te worden. In de kazerne hebben een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een dienstbus hun thuisbasis. Het korps wordt gemiddeld 10 keer per jaar opgeroepen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Hilperhausen

 

Hilperhausen ligt, enigszins afgelegen, in het oosten van de gemeente Niederaula op de grens met de gemeente Haunetal. Het dorp telt 100 inwoners. Het brandweerkorps bestaat uit 8 vrijwilligers en heeft de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit. In 1978 werd de bestaande brandweerkazerne uit 1963 voorzien van een bovenverdieping zodat een dorpshuis ontstond. Het brandweerkorps wordt gemiddeld 10 keer per jaar opgeroepen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Kerspenhausen

 

Kerspenhausen is na Niederaula de grootste woonkern van de gemeente. Het dorp telt 850 inwoners en ligt ten noordoosten van Niederaula. De kazerne bestaat uit twee opstelplaatsen voor de voertuigen, een kleedruimte, een opleidingslokaal, een kantoor en een werkplaats. De vrijwilligers zijn uitgerust met een blusvoertuig en een dienstbus. Het korps wordt op jaarbasis gemiddeld 10-15 keer opgeroepen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Kleba

 

Het dorp Kleba heeft 250 inwoners en is het meest noordelijke dorp van de gemeente. Kleba ligt ten noordwesten van Niederaula op de grens met Kirchheim. Bij Kleba ligt de dalbrug over de Aula. Deze spoorbrug is 880 meter lang en op het hoogste punt 45 meter hoog. Over de brug loopt de spoorlijn van de hogesnelheidslijn tussen Hannover en Würzburg. Het brandweerkorps bestaat uit 22 vrijwilligers en werd opgericht in 1922. Het wagenpark bestaat uit een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een dienstbus. De brandweerkazerne maakt deel uit van het dorpshuis en is al sinds 1957 in gebruik. Het korps wordt gemiddeld 10-15 keer opgeroepen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Mengshausen

 

Het dorp Mengshausen ligt ten zuidoosten van Niederaula aan de voet van de Mengshäuser Kuppe (een 474 meter hoge berg tussen Rhön en het Knüllgebergte) en heeft 650 inwoners. Het brandweerkorps werd opgericht in 1925. De brandweerkazerne dateert uit 1996 en maakt deel uit van het dorpshuis. Het korps wordt altijd samen met het korps Solms gealarmeerd. Dit gebeurd gemiddeld 10 keer per jaar.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Niederaula

 

Niederaula is met haar 2.800 inwoners de grootste woonkern van de gelijknamige gemeente. Het brandweerkorps is sinds 1998 ondergebracht in het gemeentecomplex aan de Schlitzer Straße. Het gemeentecentrum omvat naast de brandweerkazerne ook het gemeentehuis van Niederaula, een ambulancepost met permanente bezetting van het Deutschen Roten Kreuz en een kinderdagverblijf. De brandweerkazerne bestaat uit een voertuigenhal, een kleedruimte, sanitaire ruimtes, een werkplaats, een opleidingslokaal met theekeuken en een kantoor voor de commandant. De vrijwilligers hebben de beschikking over twee blusvoertuigen, een voertuig voor de inzetleiding en een dienstbus. Het korps wordt gemiddeld 50 keer per jaar opgeroepen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Niederjossa

 

Niederjossa is de zuidelijkste woonkern van Niederaula, op de grens met Breitenbach. Het dorp telt 750 inwoners en ligt dicht bij de plek waar de Jossa in de Fulda uitmondt. Het korps is uitgerust met een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een dienstbus. De brandweerkazerne aan de Alsfelder Straße biedt onvoldoende ruimte. In 2017 is gestart met het traject om te komen tot een nieuwe kazerne voor het brandweerkorps.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Solms

 

Solms is de kleinste woonkern van de gemeente Niederaula. Het dorp telt amper 100 inwoners en ligt in het dal van de Funda, ingeklemd tussen de spoorlijn en de snelweg A7. Het brandweerkorps van Solms is opgericht in 1924. De brandweerkazerne maakt deel uit van het dorpshuis en dateert uit 2007. Hier staat het kleine blusvoertuig met draagbare motorspuit paraat. Sinds 2015 is het korps geen zelfstandig korps meer, maar valt het onder het buurkorps Mengshausen. De korpsen worden altijd samen gealarmeerd. Dit gebeurd gemiddeld 10 keer per jaar.

 

 

Gemeinde Breitenbach am Herzberg

 

Breitenbach am Herzberg is de meest zuidwestelijke gemeente van de Landkreis. Breitenbach grenst in het noorden aan de Schwalm-Eder-Kreis en in het westen aan de Vogelsbergkreis. De gemeente ligt aan de voet van de Herzberg en de Rimberg in het zuidelijke Knüllgebergte. De dorpen binnen de gemeente liggen in het Jossadal en haar zijdalen. Bij Breitenbach ligt de grootste burcht van Hessen (Burg Herzberg).

 

• Freiwillige Feuerwehr Breitenbach

 

Breitenbach am Herzberg ligt op aan de zuidelijke rand van het Knüllgebergte, tussen de bergen Rimberg en Gibgeskuppe. Toeristische trekpleisters zijn de grote camping aan het Zilvermeer en het kasteel Herzberg. Het wagenpark van het brandweerkorps bestaat uit een blusvoertuig, een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit, een voertuig voor de inzetleiding en een voertuig voor de meetploeg.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Gehau

 

Het dorp Gehau telt 180 inwoners en ligt in het westen van de gemeente op de grens met de gemeente Alsfeld. Het dorp telt veel vakwerkhuizen, die zeer goed bewaard zijn gebleven en onder monumentenbescherming staan. Het Burg Herzberg-festival is een internationaal bekend muziekfestival van de hippiescene dat jaarlijks bij Gehau wordt georganiseerd. Het trekt gemiddeld 12.000 bezoekers naar het festivalterrein. Het brandweerkorps bestaat uit 22 vrijwillige korpsleden. De brandweerkazerne is sinds 2014 in gebruik. De vrijwilligers zijn uitgerust met een klein blusvoertuig met watertank en draagbare motorspuit.

 

 

• Kazerne Gehau (gesloten)

 

De oude kazerne van Gehau stamt uit 1960 en daarmee uit de tijd waarin het brandweerkorps alleen de beschikking had over een motorspuitaanhanger. Deze werd in voorkomende gevallen door een tractor. Het pand blijft in gebruik bij de brandweer als opslagruimte voor alle korpsen van de gemeente. Alleen de slangentoren is inmiddels vanwege de slechte staat van onderhoud afgebroken.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Hatterode

 

Hatterode vormt het meest zuidwestelijke puntje van de Landkreis op de grens met de Vogelsbergkreis. Het dorp telt 290 inwoners. Het brandweerkorps heeft een sterkte van 26 vrijwilligers. Ze worden statistisch gezien op jaarbasis maar twee keer gealarmeerd. De brandweerkazerne ligt naast het dorpshuis en is in 1952 in gebruik genomen. De vrijwilligers zijn uitgerust met een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een dienstbus.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Machtlos

 

Machtlos ligt aan de voet van de Rimberg en is het kleinste dorp van de gemeente Breitenbach. Het ligt enigszins afgezonderd van de rest van de dorpen binnen de gemeente aan de andere zijde van de snelweg A5. Het dorp heeft 135 inwoners. Het brandweerkorps is uitgerust met een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Oberjossa

 

Het dorp Oberjossa ligt in het oosten van de gemeente op de grens met Niederaula. Oberjossa heeft 240 inwoners.Het brandweerkorps is uitgerust met een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en watertank en een dienstbus.

 

 

Gemeinde Cornberg

 

Cornberg is met haar 1.400 inwoners, (naar inwonertal gemeten), de kleinste gemeente van de Landkreis. De gemeente strekt zich uit van het Stölzinger Gebergte tot aan het Richelsdorfer Gebergte. Het is de noordelijkste gemeente van de Landkreis en ligt op de grens met de Werra-Meißner-Kreis. Naast het dorp Cornberg zelf bestaat de gemeente uit de beide noordwestelijk gelegen dorpen Rockensüß en Königswald.

 

• Freiwillige Feuerwehr Cornberg

 

Het onstaat van het dorp Cornberg is niet gelijk gelopen met de bouw van het klooster, zoals vaak elders het geval is. Waar het klooster van Cornberg meer dan 700 jaar oud is, heeft de plaats nog geen 70 jaar geschiedenis. Cornberg is namelijk een dorp dat aan het einde van de jaren dertig op de tekentafel is gepland. Er zou een klein stadje met 4.000 inwoners worden gecreëerd. De oorlogsplannen van de nazi's wekten de koperschalie-mijnbouw in het Richelsdorfer-gebergte vanaf 1935 uit zijn slaap. Koper werd gebruikt voor bewapeningsdoeleinden zoals de productie van patroonhulzen en jachtvliegtuigen. De mijnindustrie eiste meer werknemers die niet door de regio konden worden verstrekt. Aan het begin van de oorlog waren 4.200 arbeiders tewerkgesteld in de mijnbouw. Daarom moest de nieuwe stad de werknemers uit alle delen van Duitsland een aantrekkelijke, moderne leefruimte bieden. De keuze voor een nieuwe nederzetting viel op Cornberg, omdat het dicht bij de mijn lag en er ruim voldoende bouwgrond beschikbaar was. Men begon in 1938 met de bouw van de huizen in Cornberg. Het brandweerkorps telt 23 vrijwillige korpsleden en is in 1949 opgericht. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig en een dienstbus.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Köningswald

 

Het dorp Königswald heeft 72 inwoners en ligt in het dal van de Sontra. Het brandweerkorps bestaat uit 23 vrijwilligers en werd opgericht in 1920. De kazerne is in gebruik sinds 2005 en ontstond door de verbouwing van een bestaand gebouw van een lokale landbouwcoöperatie dat leeg was komen te staan. Het korps is uitgerust met een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Rockensüß

 

Het dorp Rockensüß was altijd al sterk agrarisch georienteerd. Het dorp heeft 180 inwoners. Het dorpsbeeld wordt gedomineerd door talloze mooie vakwerkhuizen die werden hersteld als onderdeel van de renovatie van het dorp. Het brandweerkorps is opgericht in 1882 en telt 28 vrijwillige korpsleden.Sinds 1994 is het korps gehuisvest in een deel van het dorpshuis. De vrijwilligers hebben de beschikking over een klein blusvoertuig met watertank en draagbare motorspuit.

 

 

Gemeinde Friedewald

 

Friedewald is een gemeente aan de voet van de Dreienberg. Deze berg is de het noordelijkste uitloper van de Rhön. De gemeente bestaat naast Friedewald nog uit de dorpen Hillartshausen, Lautenhausen en Motzfeld en heeft in totaal 2.400 inwoners. De gemeente ligt in het overgangsgebied tussen de middelgebergten Kuppenrhön en het Seulingswald.

 

• Freiwillige Feuerwehr Friedewald-Lautenhausen

 

Friedewald ligt ten oosten van Bad Hersfeld, direkt aan de snelweg A4. Friedewald is op de A4 aangesloten met een eigen op- en afrit. Het brandweerkorps heeft een omvang van 25 vrijwilligers en werd opgericht in 1928. In 2018 is het korps gefuseerd met het korps Lautenhausen en sindsdien spreekt met over het korps Friedewald-Lautenhausen. Vooralsnog veranderd er aan de uitrukstructuur niet. Beide brandweerkazernes blijven bestaan. De korpsen rukken wel altijd gezamenlijk uit. De brandweerkazerne in Friedewald is sinds 1995 in gebruik en bestaat uit een voertuigenhal, een kantoor, een scholingslokaal, een kledingruimte, een keuken en een ademluchtwerkplaats. Het wagenpark bestaat uit twee blusvoertuigen, een slangenwagen en een voertuig voor de inzetleiding.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Lautenhausen

 

De brandweerkazerne in Lautenhausen is in 1997 in gebruik genomen en bestaat uit een voertuigstalling in het dorpshuis van het dorp. In de naastgelegen voormalige dienstwoning van de dorpsleerkracht zijn een keuken, een opleidingslokaal en toilet gesitueerd. Het voertuig van Lautenhausen is een klein blusvoertuig met watertank en draagbare motorspuit. Lautenhausen ligt tussen Friedewald en de gemeentegrens met Philippsthal, prachtig gelegen aan de voet van de 524 meter hoge Dreienberg.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Hillartshausen

 

Het kleinste dorp van de gemeente is Hillartshausen, dat ligt ten zuidoosten van Friedewald in een vallei tussen de Dreienberg en de Landeckerberg. De vroegere landelijke structuur van het dorp is in de afgelopen 30 jaar grotendeels veranderd in die van een forensendorp. In 1934 werd de vrijwillige brandweer Hillartshausen opgericht. De brandweerkazerne ligt naast het dorpshuis en is in oktober 1995 in gebruik genomen en biedt onderdak aan het kleine blusvoertuig met draagbare motorspuit van het korps.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Motzfeld

 

Motzfeld is na Friedewald het grootste dorp van de gemeente. Motzfeld ligt in een bosrijke omgeving, aan de voet van de Dreienberg. Het landschap rondom het dorp wordt gekenmerkt door agrarische gebieden. Het dorp, met typisch dorpskarakter in vakwerkstijl, wordt door de stroom van de Motzbach in twee helften verdeeld. Het brandweerkorps bestaat uit 16 vrijwilligers die zijn uitgerust met een klein blusvoertuig met watertank en draagbare motorspuit.

 

 

Gemeinde Kirchheim

 

De gemeente Kirchheim ligt direkt aan de knooppunten Kirchheim en Hattenbach. Daardoor zijn de snelwegen A4, A5 en de A7 zeer snel te bereiken. In totaal telt de gemeente 3.700 inwoners. De gemeente is bekend om vanwege het eerste snelwegzwembad dat bij Kirchheim werd geopend en en het grootste biervat ter wereld in Reimboldshausen (het biervat is als restaurant ingericht). Het huidige recreatiebad van Kirchheim werd in 1961 gebouwd als een zwembad direct aan de afslag van de snelweg en werd 30 jaar lang door Motel Center Kirchheim geëxploiteerd. In 1992 werd het bad, vanwege veranderde eisen, omgebouwd tot een recreatie- en avonturenbad en aantrekkelijker gemaakt.

 

• Freiwillige Feuerwehr Kirchheim

 

Kirchheim heeft 1.940 inwoners. Het brandweerkorps is opgericht in 1929. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een watertankwagen, een hulpverleningsvoertuig, een logistiekvoertuig, een dienstbus, een voertuig voor de inzetleiding en een commandowagen. Het korps rukt gemiddeld elke week minstens één keer uit voor een inzet op de snelwegen A4, A5 of de A7. Het brandweerkorps Kirchheim staat namelijk paraat voor niet minder dan 65 kilometer aan snelweg.

 

 

Löschgruppe Ibratal

 

Sinds 2015 vormen de vier oorspronkelijke korpsen in het Ibratal één korps. De centrale brandweerkazerne is de kazerne in Gershausen. In Allendorf is ook een brandweerkazerne met een klein blusvoertuig in stand gehouden. De kazernes in Reimboldshausen en Kemmerode zijn niet meer in gebruik. De bestaande brandweerverenigingen in alle vier de dorpen zijn blijven bestaan.

 

• Freiwillige Feuerwehr Allendorf

 

Ten westen van Kirchheim ligt, omgeven door bossen, het dorp Allendorf met haar 140 inwoners. Het brandweerkorps is opgericht in 1930 en is in 2015 opgegaan in de Löschgruppe Ibratal. In de brandweerkazerne staat een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit paraat.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Gershausen

 

Gershausen telt 370 inwoners en ligt ten westen van Kirchheim in de zuidelijke uitlopers van het Knüllgebergte. Op 22 augustus 1977 brak de stuwdam van het stuwmeer bij Reimboldshausen door. Bijna 500.000 m³ water stroomde door het Ibratal en liet in Reimboldshausen en Gershausen een spoor van verwoesting achter. De brandweerkazerne van Gershausen werd door de vloedgolf onbruikbaar en werd in 1980 door nieuwbouw vervangen. De vrijwilligers staan paraat met een blusvoertuig en een materiaalwagen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Frielingen

 

Frielingen ligt aan de Aula ten noordwesten van Kirchheim. Het dorp telt 415 inwoners. Het brandweerkorps is uitgerust met een klein blusvoertuig dat is voorzien van een kleine materiaalruimte en een laadklep zodat de bepakking van het voertuig door middel van rolcontainers kan worden aangepast. Het voertuig staat gestald in een deel van een voormalige boerenschuur.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Gersdorf

 

Het dorp Gersdorf telt 175 inwoners en ligt 4 kilometer ten noordwesten van Kirchheim aan de Aula. Dwars door Gersdorf loopt de Bundesstraße 454, die Kirchheim met Oberaula en Schwalmstadt verbindt. Het brandweerkorps is opgericht in 1927. De vrijwilligers hebben de beschikking over een blusvoertuig dat in 2001 van de stad Hannover werd overgekocht.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Goßmannsrode

 

Het dorp Goßmannsrode telt 140 inwoners en ligt in het Wälsebachtal. In 2016 is besloten om boven de bestaande brandweerkazerne een nieuw dorpshuis te bouwen. De kazerne was vroeger in gebruik als onderkomen van een bouwbedrijf. De bestaande bovenverdieping, thans in gebruik als opslagruimte van de gemeente, zal worden gesloopt om plaats te maken voor het nieuwe dorpshuis. Het brandweerkorps is uitgerust met een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een dienstbus.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Heddersdorf

 

Heddersdorf ligt aan de voet van de Eisenberg. Dit is met 635 meter de hoogste berg van het Knüllgebergte. Het dorp ligt in de vallei van de Aula, omringd door velden en weilanden en heeft 240 inwoners. Het brandweerkorps is opgericht in 1930. De brandweerkazerne ligt aan de Heddersdorfer Straße en is in gebruik sinds juli 2004. De kazerne ontstond door het verbouwen van het oude dorpshuis. Het dorp beschikte namelijk al enkele jaren over een nieuw dorpshuis. De kazerne biedt onderdak aan een klein blusvoertuig met watertank en draagbare motorspuit en een dienstbus.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Reckerode

 

Reckerode ligt ten noordoosten van Kirchheim in het Knüllgebergte en telt 165 inwoners. Het dorp is aan drie zijden door bergen omgeven. In het westen ligt de Krämerskuppe (402 m.), in het oosten ligt de Hahnenpfalz (396 m.) en in het noordoosten ligt de Stellerskuppe (480 m.). Slechts een paar honderd meter ten westen van Reckerode loopt de snelweg A7 over de Krämerskuppe heen. Door deze berg loopt ook het traject van de hogesnelheidslijn Hanover-Würzburg via de Krämerskuppetunnel en de voorliggende Wälsebachtalbrüg. Het brandweerkorps is uitgerust met een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en watertank.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Rotterterode

 

Het dorp Rotterterode telt 90 inwoners en ligt ten noorden van Kirchheim. Het dorp is omgeven door bos. Het brandweerkorps is uitgerust met een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Willingshain

 

Willingshain ligt ten noordwesten van Kirchheim op de grens met de gemeente Oberaula. Het dorp wordt omgeven door bossen aan de voet van de Eisenberg. Dit is met 635 meter de hoogste berg van het Knüllgebergte. Het dorp heeft 260 inwoners. Het brandweerkorps is uitgerust met een blusvoertuig. De brandweerkazerne ligt aan de rand van het dorp aan de Teichstrasse.

 

 

Gemeinde Ludwigsau

 

Ludwigsau is wat oppervlakte betreft de grootste gemeente van de deelstaat Hessen, met een uitgestrektheid van ongeveer 25 kilometer van het Beisetal in Hainrode tot het Fuldatal bij Meckbach. De gemeente telt in totaal ruim 5.500 inwoners.

 

Löschgruppe 1 Mecklar & Meckbach

 

Sinds augustus 2017 vormen de oostelijke korpsen Mecklar en Meckbach samen één korps met 57 vrijwillige korpsleden. De kazernes in beide dorpen blijven vooralsnog gewoon operationeel.

 

• Freiwillige Feuerwehr Meckbach

 

Het dorp Meckbach heeft 690 inwoners en ligt rustig gelegen in het dal van de Meckbach. De brandweerkazerne biedt voldoende ruimte voor twee voertuigen en bestaat verder uit een opleidingslokaal met theekeuken. De vrijwilligers zijn uitgerust met een klein blusvoertuig met watertank en draagbare motorspuit en een dienstbus.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Mecklar

 

Het dorp Mecklar ligt in het Fuldatal tussen Friedlos en Blankenheim en telt 940 inwoners. Bij het dorp ligt een groot industriegebied. In september 2007 opende DHL vanwege de gunstige ligging in Duitsland na een korte bouwperiode haar centrale distributiecentrum. De brandweerkazerne is in gebruik sinds 2004. De vrijwilligers hebben de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en watertank en een dienstbus.

 

 

Löschgruppe 2 Friedlos & Reilos

 

• Freiwillige Feuerwehr Friedlos

 

Friedlos is de grootste woonkern van de gemeente. De plaats ligt direct ten noorden van de Kreisstadt Bad Hersfeld aan de Fulda. Friedlos telt 1.680 inwoners. Het brandweerkorps Friedlos is opgericht in 1925. De brandweerkazerne aan de Friedhofsweg is sinds 1996 in gebruik. Het wagenpark bestaat uit twee blusvoertuigen, een logistiekvoertuig en een dienstbus. De vrijwilligers worden gemiddeld 20 keer per jaar opgeroepen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Reilos

 

Gelegen tussen de weelderige groene weiden bij de ingang van het Rohrbachtal, die zomers worden begraasd, ligt het dorp Reilos met haar 670 inwoners. Het brandweerkorps werd opgericht in 1928. Het korps bestaat uit 15 vrijwillige korpsleden. Het wagenpark bestaat uit een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een dienstbus.

 

 

Löschgruppe 3 Biedebach, Rohrbach & Tann

 

• Freiwillige Feuerwehr Biedebach

 

Het dorp Biedebach heeft 140 inwoners en ligt omgeven door bossen in het Biedebachtal. De brandweerkazerne maakt deel uit van het dorpshuis van Biedebach. De vrijwilligers hebben de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Rohrbach

 

Het dorp Rohrbach telt 630 inwoners. De brandweerkazerne ligt naast het dorpshuis. In de kazerne staan een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en watertank en een dienstbus paraat.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Tann

 

Het dorp Tann heeft 390 inwoners en ligt in het Rohrbachtal aan de Landstraße 3254, de doorgaande weg tussen Bad Hersfeld en Homberg (Efze). Het dorp vormt het geografische middelpunt van de gemeente Ludwigsau. Op de Aspersberg bevindt zich het dorpsgemeenschapscentrum van Tann. De vrijwilligers hebben de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een voertuig voor de inzetleiding. De brandweerkazerne is in gebruik sinds 1991.

 

 

Löschgruppe 4 Beenhausen, Gerterode, Nieder- & Oberthalhausen

 

• Freiwillige Feuerwehr Beenhausen

 

Het dorp Beenhausen is omgeven door beboste bergen die hoogtes tot 500 meter bereiken. Het dorp zelf ligt op een hoogte van 310 meter en telt 150 inwoners. De brandweerkazerne maakt deel uit van het dorpshuis van Beenhausen. Dit dorpshuis ontstond in 1976 door ombouw van de buiten gebruik geraakte dorpsschool. In 2012 werd het gebouw voor ruim € 330.000 gerenoveerd. De vrijwilligers hebben de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Gerterode

 

Het dorp Gerterode heeft 350 inwoners. Het brandweerkorps is opgericht in 1933 en telt 25 vrijwilligers. Het korps is gevestigd in een deel van het dorpshuis. Dit dorpshuis ontstond in 2006 door de verbouwing van de leegstaande dorpsschool. Het wagenpark bestaat uit een klein blusvoertuig met watertank en draagbare motorspuit en een dienstbus.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Niederthalhausen

 

Het dorp heeft 210 inwoners en ligt in het oberen Rohrbachtal. Prachtige vakwerkhuizen karakteriseren het dorp. Het brandweerkorps heeft de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Oberthalhausen

 

Het dorp Oberthalhausen heeft 115 inwoners en ligt in het Oberes Rohrbachtal. Het dorp is omringd door velden, weiden en bossen. Het is daarom niet verwonderlijk dat er in Oberthalhausen nog steeds actief landbouw wordt bedreven. Houten vakwerkhuizen karakteriseren het dorp midden in het natuurlijke landschap.

 

 

Löschgruppe 5 Ersrode & Hainrode

 

• Freiwillige Feuerwehr Ersrode

 

Ersrode ligt in het noordoostelijke deel van het oberen Beisetal. Het dichtstbijzijnde buurdorp is het zuidwestelijk gelegen dorp Hainrode. Ersrode heeft 460 inwoners. In de directe nabijheid van de oude kazerne ontstaat momenteel een nieuwe brandweerkazerne voor het korps. Het wagenpark wordt gevormd door een klein blusvoertuig met watertank en draagbare motorspuit en een materiaalwagen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Hainrode

 

Het dorp Hainrode telt amper 60 inwoners en ligt op een hoogte van 420 meter boven zeeniveau. Het is daarmee één van de hoogstgelegen woonkernen van de hele Landkreis. Het bevindt zich iets onder de bron van de Beise, die als toestroom van de Fulda door het dorp stroomt. Dichtstbijzijnde buurdorp is het noordoostelijk gelegen dorp Ersrode. Het hoogste punt van Hainrode (en tevens van de gemeente Ludwigsau) is de "Klosterstein" met een hoogte van 531 meter boven de zeespiegel. De brandweerkazerne is in gebruik sinds 1996 en biedt onderdak aan een klein blusvoertuig met watertank en draagbare motorspuit.

 

 

Gemeinde Neuenstein

 

De gemeente Neuenstein grenst zowel in het noorden als het westen aan de Schwalm-Eder-Kreis. Neuenstein telt iets meer dan 3.000 inwoners.

 

• Freiwillige Feuerwehr Aua

 

Het dorp Aua heeft 150 inwoners. Het dorp ligt in het Geisdal direct aan de snelweg A7, die ten westen van het dorp loopt. Aan de zuidelijke rand van het dorp ligt de afslag Bad Hersfeld-West. Vanwege deze gunstige ligging heeft het dorp een groot industrieterrein. Het bedrijf General Logistics Systems (GLS) is hier de grootste werkgever met 800 banen. De dorpslinde in Aua is een lindeboom van ongeveer 1000 tot 1200 jaar oud. Het is een natuurlijk monument. Samen met de naastgelegen protestantse kerk karakteriseert de Linde het dorpsbeeld. Het brandweerkorps bestaat maar uit 6 vrijwilligers. Er bestaan plannen om het korps te laten fuseren met het buurkorps Obergeis.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Gittersdorf

 

Gittersdorf telt 350 inwoners en ligt in het oosten van de gemeente op de grens met Bad Hersfeld. In het dorp zijn enkele goed bewaard gebleven vakwerkhuizen te vinden.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Mühlbach

 

Het dorp Mühlbach heeft 370 inwoners. Dwars door het dorp loopt de Landesstraße L3153, de doorgaande weg van de gemeente Neuenstein naar de gemeente Knüllwald (Schwalm-Eder-Kreis). Het brandweerkorps heeft een sterkte van 16 vrijwilligers. Ze worden gemiddeld één keer per jaar opgeroepen en hebben de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit. Het brandweerkorps heeft haar onderkomen in een aanbouw aan de voormalige dorpsschool, midden in het dorpscentrum.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Obergeis

 

Obergeis ligt in het Geistal aan de B324 tussen Untergeis en Aua en heeft 850 inwoners. Het korps bestaat uit 21 vrijwillige korpsleden en werd opgericht in 1931. De brandweerkazerne werd in 1990 gebouwd en bestaat uit een voertuigenstalling voor twee voertuigen met een aangrenzende werkplaats. Boven de voertuigenstalling is het opleidingslokaal gesitueerd. Het korps is uitgerust met een blusvoertuig en een dienstbus.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Raboldshausen

 

Ongeveer 3 km ten zuiden van het dorp Raboldshausen rijst de Eisenberg op, met 635 meter hoogte de hoogste berg in het Knüllgebergte. Het wagenpark bestaat uit een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit, een watertankwagen op Unimog-chassis en een dienstbus.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Saasen

 

Het dorp Saasen heeft 170 inwoners. Het dorp wordt van buurdorp Aua gescheiden door de snelweg A7. De brandweerkazerne maakt deel uit van het dorpshuis van Saasen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Salzberg

 

Het dorp Salzberg heeft iets meer dan 100 inwoners en ligt in het Knüllgebergte op een hoogte van 380 meter. Het brandweerkorps is opgericht in 1933. De brandweerkazerne maakt deel uit van het dorpshuis. In de kazerne staat een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit paraat.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Untergeis

 

Untergeis heeft 500 inwoners en ligt in het dal van de Geisbach tussen de dorpen Obergeis en Gittersdorf. In de brandweerkazerne staat een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit paraat.

 

 

Gemeinde Ronshausen

 

De gemeente Ronshausen met haar ca. 2.400 inwoners behoort tot de vakantieregio Waldhessen en het middelste Fuldatal. In het centrum staat één van de 100 mooiste dorpskerken van Duitsland, de Wehrkirche.

 

• Freiwillige Feuerwehr Machtlos

 

Ca. 6 km van Ronshausen ligt op de zuidelijke helling van het Richelsdorfer heuvellandschap het tot Ronshausen behorende plaatsje Machtlos met haar 200 inwoners. Het dorp bevindt zich aan de rand van het Hessisches Bergland, aan het eind van een lang dal. De natuur is overweldigend en zeer bosrijk. Het brandweerkorps is opgericht in 1925 en bestaat uit 30 vrijwilligers. Ze worden op jaarbasis gemiddeld 10 keer gealarmeerd. Het wagenpark bestaat uit een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een dienstbus. De brandweerkazerne is in gebruik sinds 1978.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Ronshausen

 

Het dorp Ronshausen werd tot het midden van de 19e eeuw gekenmerkt door landbouw. Pas met de aanleg van de spoorlijn (lijn Bebra naar Eisenach) veranderde dat. Het toerisme speelt sinds het midden van de 20e eeuw een belangrijke rol. Tot 2014 was de plaats een erkend luchtkuuroord. Het brandweerkorps werd in 1933 opgericht en telt 55 vrijwillige korpsleden. Het wagenpark bestaat uit twee blusvoertuigen en een voertuig voor de inzetleiding. De kazerne van het korps ligt in het centrum van het dorp aan de Gutenbergstraße.