Landkreis Heidekreis (Laatste update: 02-02-2013)

 

Gemeinde Bad Fallingbostel

 

Deze gemeente ligt in de deelstaat Niedersachsen en is gelegen in de Heidekreis. De stad telt ongeveer 11.000 inwoners en heeft een oppervlakte van ruim 63,15 km². Tot de gemeente behoren naast de kernstad Fallingbostel ook de woonkernen Dorfmark, Jettebruch, Mengebostel, Riepe en Vierde. Tot augustus 2002 heette de stad Fallingbostel. Het voorvoegsel ‘Bad’ benadrukt de sinds 1976 als ‘kuuroord met thermische Kneipp-baden’ erkende status van de gemeente. Gedurende de Tweede Wereldoorlog waren er twee kampen voor krijgsgevangenen in Fallingborstel.

 

• Freiwillige Feuerwehr Bad Fallingbostel

 

Het korps Bad Fallingbostel bestaat uit 62 vrijwillige korpsleden en werd opgericht in 1892. De huidige brandweerkazerne in de Hermann-Löns-Straße is in gebruik sinds 1984. Het wagenpark van het korps bestaat uit drie blusvoertuigen (waarvan één met grote watertank), een klein hulpverleningsvoertuig, een voertuig voor de inzetleiding en een dienstbus. Op jaarbasis worden de vrijwilligers ongeveer 70 keer opgeroepen.

 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Dorfmark

 

Het korps in de woonkern Dorfmark heeft de beschikking over vier voertuigen en 55 actieve korpsleden. Het korps heeft als primaire verzorgingsgebied de woonkernen Dorfmark, Jettebruch en Mengebostel (allen behorende tot de gemeente Bad Fallingbostel). Dit is een gebied met een oppervlakte van 30 km²  en ongeveer 3.800 inwoners. Het korps heeft de beschikking over een ruim wagenpark dat bestaat uit twee blusvoertuigen, een hulpverleningsvoertuig en een dienstbus. Op jaarbasis worden de korpsleden zo’n 30 keer gealarmeerd.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Riepe

 

De woonkern Riepe ligt 10 kilometer ten Noorden van de kernstad Fallingbostel. Het onderkomen van het korps is in gebruik sinds 1978. Naast brandweerkazerne doet het gebouw ook dienst als gemeenschapshuis en als stemlokaal bij verkiezingen. Het vormt zo het middelpunt van de gemeenschap die bestaat uit nog geen 90 inwoners. Het korps bestaat uit 25 korpsleden zodat ruim 25% van de inwoners bij de brandweer zit. Het korps heeft de beschikking over een klein blusvoertuig met watertank en draagbare motorspuit.

 

 

Gemeinde Bispingen

 

Bispingen is een gemeente in de deelstaat Niedersachsen. Deze gemeente maakt deel uit van de Landkreis Heidekreis gelegen in de stedendriehoek Hamburg, Bremen en Hannover. De gemeente bestaat uit 9 woonkernen en telt ruim 6.200 inwoners op een oppervlakte van 128,55 km². De gemeente ontstond in 1974 na een vrijwillige gemeentelijke herindeling. De 9 woonkernen binnen de gemeente zijn Behringen, Bispingen, Borstel, Haverbeck,  Hörpel, Hützel, Steinbeck, Volkwardingen en Wilsede.

 

De gemeente ligt op de Lüneburger Heide. Dit  is een groot heide- en boslandschap dat bekend staat als  het oudste beschermde natuurgebied van Duitsland.  Tot 2006 werd het gebied veel gebruikt als militair oefenterrein door het Nederlandse leger. Het groot materieel, waaronder Leopardtanks, werden vanuit Nederland per trein regelmatig van en naar het terrein getransporteerd. Op de heide ligt Heinrich Himmler begraven. Himmler was de op één na machtigste man van het Derde Rijk. De exacte locatie van het graf is echter bij niemand bekend.

 

Sinds de jaren ’90 is in Bispingen een vakantiepark van Center Parcs te vinden met de naam ‘Bispinger Heide’. Ook bevindt zich in Bispingen Europa’s modernste skihal.  De skihal heeft een lengte van 300 meter en een breedte van 100 meter.

 

• Feuerwehr Bispingen

 

Het brandweerkorps van de gemeente Bispingen bestaat uit vrijwillige korpsen in de kernen Behringen,  Bispingen, Hützel, Steinbeck, Hörpel en Volkwardingen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Behringen

 

Het korps in Behringen is opgericht in 1925. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een watertankwagen op Unimog chassis en een dienstbus. De kazerne is in gebruik sinds 1983.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Bispingen

 

Het brandweerkorps van Bispingen is opgericht in 1897. Sindsdien is er natuurlijk veel veranderd. Naast de kazerne in Bispingen zijn er in de vijf stadsdelen Behringen, Hützel, Hörpel, Volkwardingen en Steinbeck blusgroepen met een eigen kazerne aanwezig. Al deze blusgroepen beschikken minimaal over een voertuig voor bosbranden op Unimog-chassis met 1.800 ltr. watertank. Het korps is verantwoordelijk voor de hulpverleningen op de Autobahn BAB 7 in de richting richtung Hamburg tot de afslag Evendorf en in de richtung Hannover tot de afslag Soltau Ost. Het korps wordt gealarmeerd vanuit de meldkamer in Soltau. Hiervandaan worden alle korpsen in de Landkreis Heidekreis opgeroepen.

 

Het korps Bispingen bestaat uit 58 vrijwilligers. Het wagenpark bestaat uit een commandowagen, een blusvoertuig, een watertankwagen op Unimog-chassis, een hulpverleningsvoertuig en een voertuig voor de inzetleiding. Op jaarbasis wordt ongeveer 50 keer uitgerukt.

 

• Freiwillige Feuerwehr Hörpel

 

Dit korps bestaat uit 36 vrijwilligers en werd opgericht in 1938. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig (Katastrophenschutz) en een blusvoertuig.

 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Hützel

 

Het korps Hützel bestaat uit 37 vrijwilligers en is naast het korps Bispingen het tweede steunpunt binnen de gemeente. Dit houdt in dat het korps zwaarder is uitgerust dan de andere posten en ook mee uitrukt ter assistentie aan de andere (kleinere) posten. Ondanks dit gegeven wordt dit korps op jaarbasis maar zo’n 5-15 keer gealarmeerd. Het wagenpark bestaat uit een watertankwagen en een blusvoertuig.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Steinbeck

 

Dit korps is opgericht in 1928 Het wagenpark bestaat uit een klein blusvoertuig en een watertankwagen op Unimog-chassis. De kazerne is in gebruik sinds 1968.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Volkwardingen

 

Dit korps telt 31 vrijwilligers. Het wagenpark wordt gevormd door een blusvoertuig met voorbouwpomp (30 jaar oud) en een Unimog watertankwagen.

 

 

Gemeinde Munster

 

Munster is een plaats in de Duitse deelstaat Niedersachsen. De stad telt 15.923 inwoners en maakt deel uit van de Heidekreis. De gemeente ligt halverwege tussen Hamburg en Hannover. Na een gemeentelijke herindeling in 1971 behoren ook de voormalige gemeenten Alvern, Ilster, Oerrel, Töpingen en Trauen tot de gemeente Munster. Een jaar later volgden nog de gemeenten Breloh en Lopau.

 

Munster is de op vier-na-grootste standplaats van het Duitse leger. Sinds de reorganisatie van het leger in 2007 zijn in Munster ruim 6.700 soldaten met hun gezinnen gehuisvest. De gemeente ligt tussen de defensie-oefenterreinen Munster-Nord en Munster-Süd. Deze oefenterreinen zijn niet toegankelijk voor burgers. Op het terrein van oefenterrein Munster-Nord bevindt zich het in 1987 compleet verlaten dorp Lopau. Door de aanleg van 'schietbaan 7' kwam het dorp binnen de veilige zone te liggen en moest compleet worden verlaten door de bewoners.

 

• Feuerwehr Munster

 

Het korps Munster heeft de beschikking over een kazerne in de kernstad Munster en kleinere korpsen in de woonkernen Breloh, Alvern, Oerrel en Trauen.

 

 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Breloh

 

In de woonkern Breloh is een vrijwilligerskorps met een sterkte van 35 korpsleden actief. De kazerne van het korps is in gebruik sinds 1977 en biedt onderdak aan het blusvoertuig en de dienstbus waarover het korps beschikt. Op jaarbasis worden de vrijwilligers zo’n 10-15 keer opgeroepen. Een nieuw blusvoertuig voor dit korps is momenteel in opbouw.

 

      

• Freiwillige Feuerwehr Ilster-Alvern-Töpingen

 

Het korps Ilster-Alvern-Töpingen bestaat uit 40 vrijwillige korpsleden die woonachtig zijn in één van deze drie woonkernen. Deze woonkernen samen beslaan een oppervlakte van 40 km²  en tellen 750 inwoners. De kazerne is in gebruik sinds 1991 en ligt in de woonkern Alvern en biedt onderdak aan een blusvoertuig en een watertankwagen op Unimog-chassis. Een nieuw blusvoertuig met vierwielaandrijving voor dit korps is momenteel in opbouw. Op jaarbasis wordt het korps ongeveer 10 keer opgeroepen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Munster

 

Het korps Munster is opgericht in 1880. Het wagenpark bestaat uit twee blusvoertuigen, twee watertankwagens en een autoladder met korf. Een voertuig voor de inzetleiding, een voertuig voor de meetploeg, een hulpverleningsvoertuig en een vrachtwagen maken het wagenpark compleet.

 

• Freiwillige Feuerwehr Oerrel

 

Het korps in de woonkern Oerrel heeft de beschikking over een blusvoertuig en een watertankwagen. De watertankwagen is ingedeeld in de Wassertransportzug van de Kreisbereitschaft Nord van de Heidekreis.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Trauen

 

Het vrijwilligerskorps van de woonkern Trauen heeft de beschikking over een modern blusvoertuig.

 

 

Gemeinde Soltau

 

Soltau is een gemeente in de Landkreis Heidekreis in de deelstaat Nedersaksen. De stad telt ruim 21.700 inwoners en heeft een oppervlakte van 203 km².  Naburige steden zijn onder andere Bad Fallingbostel, Bispingen en Bomlitz. De gemeente geniet bekendheid vanwege de aanwezigheid van een groot speelgoedmuseum en het attractiepark Heide-Park. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden meer dan tienduizend Belgische soldaten als krijgsgevangenen vastgehouden in een kamp in Soltau. Na de oorlog werd het kamp afgebroken.

 

• Feuerwehr Soltau

 

Het brandweerkorps van de gemeente Soltau bestaat uit de korpsen: Soltau, Dittmern/Deimern, Harber/Moide/Oeningen, Hötzingen, Marbostel, Meinern/Mittelstendorf, Woltem en Wolterdingen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Soltau

 

De brandweerkazerne van het korps Soltau ligt in de Scheibenstraße en beschikt over een voertuigstalling met 11 uitrijpoorten. In de voertuigstalling staan de volgende voertuigen ondergebracht: twee blusvoertuigen, twee watertankwagens, een autoladder en een zwaar hulpverleningsvoertuig. Verder beschikt het korps over een voertuig voor de inzetleiding, een commandowagen, een logistiekvoertuig en een dienstbus. Het korps rukt op jaarbasis zo’n 150 tot 200 keer uit.

 

• Feuerwehrtechnische Zentrale / Feuerwehr- und Rettungsleitstelle Soltau

 

De meldkamer voor de brandweer- en ambulancedienst ‘Florian Böhme’ is gevestigd op het terrein van de Feuerwehrtechnische Zentrale aan de Harburger Strasse in Soltau. De meldkamer is continue bezet en verwerkt de meldingen voor brandweer en ambulance in de gehele Heidekreis.