Landkreis Fulda (Laatste update: 14-11-2017)

 

Stadt Fulda

 

Fulda is een stad in het oosten van de deelstaat Hessen en telt 65.540 inwoners. Fulda ligt aan de gelijknamige rivier tussen de gebergten Vogelsberg en Rhön. Het is de hoofdplaats van de Landkreis Fulda. De stad is vooral bekend als bisschopsstad en om zijn barokke architectuur. In de dom van Fulda bevindt zich het graf van H. Bonifatius. Fulda is tegenwoordig het economische centrum van de de Rhön, een middelgebergte gebied dat zich bevindt rond het drielanden punt Beieren, Hessen en Thüringen.

 

Feuerwehr Fulda

 

Het brandweerkorps van Fulda bestaat voor een deel uit beroepsmedewerkers die de eerste uitruk bemannen vanaf de kazerne Fulda-Mitte en 17 vrijwillige korpsen (met in totaal ruim 430 korpsleden) die zijn verdeeld over de gemeente. De vrijwillige korpsen zijn onderverdeeld in 6 districten (Mitte, Nord, Süd, West, Ost en Fuldatal). Op jaarbasis verwerkt het brandweerkorps gemiddeld tussen de 1.000 en 1.100 meldingen.

 

• Feuerwache Fulda-Mitte

 

De centrale brandweerkazerne van Fulda is in gebruik sinds oktober 1972. Op deze kazerne is permanent een beroepsbezetting aanwezig voor het bemensen van de voertuigen van de eerste uitruk. De groep beroepsmedewerkers bestaat uit 70 personen die zijn verdeeld over drie dienstploegen. Op de kazerne is verder nog de vrijwillige brandweer Fulda-Mitte ondergebracht. Het wagenpark van de kazerne wordt gevormd door een tweetal blusvoertuigen, twee watertankwagen, een autoladder, een hoogwerker, een hulpverleningsvoertuig, een voertuig voor het duikteam, drie haakarmvoertuigen, een logistiekvoertuig, een voertuig voor kleine hulpverleningen, twee voertuigen voor de inzetleiding, twee dienstbussen en drie commandowagens.

 

 

 

• Feuerwache Fulda-Nord

 

Het brandweerkorps Fulda-Nord is in 2005 ontstaan door samenvoeging van de voormalige korpsen Lehnerz en Niesig. De kazerne van het korps is gevestigd op het voormalige terrein van de Bundesgrenzschutz aan de Daimler-Benz-Straße in stadsdeel Nordend. De Bundesgrenzschutz was een Duitse federale politiedienst die werd opgericht in 1951. Het hoofdkantoor van de Bundesgrenzschutz was in Bonn. In juli 2005 is de naam van de organisatie gewijzigd in Bundespolizei. De huidige voertuigenhal was voorheen in gebruik als werkplaats voor wapentuig en kleine dienstvoertuigen. De oprichting van de kazerne en de daarmee verbonden samenvoeging van twee bestaande korpsen was de enige manier om aan de eis te kunnen voldoen dat elk punt van de gemeente binnen 10 minuten te bereiken moet zijn. Het nieuwe korps kreeg te maken met een volledig nieuw inzetgebied met verschillende woonwijken, maar ook met de snelweg en twee ziekenhuizen. Het wagenpark bestaat uit drie blusvoertuigen, een watertankwagen, een haakarmvoertuig met diverse containers, een voertuig voor het ontsmetten van personen, een voertuig voor de meetploeg en een dienstbus. Op de kazerne is ook de ademlucht-oefenbaan van de brandweer Fulda te vinden.