Landkreis Cochem-Zell (Laatste update: 04-03-2018)

 

De Landkreis Cochem-Zell heeft een oppervlakte van 692 km² en een inwoneraantal van ruim 62.000. De huidige grenzen van de Landkreis zijn het resultaat van de bestuurlijke hervorming van Rijnland-Palts in 1969. Terwijl de bestaande Landkreis Cochem in zijn geheel behouden bleef, werden van de voormalige Landkreis Zell alleen het noordelijke en middengedeelte opgenomen in de nieuwe Kreis Cochem-Zell. Kreisstadt is de stad Cochem. De Landkreis bestaat uit maar vier Verbandsgemeinden, te weten de Verbandsgemeinden Cochem, Kaisersesch, Ulmen en Zell (Mosel). Deze vier Verbandsgemeinden bestaan gezamenlijk uit 89 gemeenten. Binnen de Landkreis zijn 96 brandweerkorpsen met in totaal 2.800 vrijwilligers actief. De korpsen worden gealarmeerd vanuit de geïntegreerde meldkamer in Koblenz. Het risicoprofiel wordt voornamelijk bepaald door de drukbevaren Moezel, de spoorlijn Koblenz-Trier, de Eifelsnelweg A48, industriële gebieden en de vele bergwandelpaden.

 

Verbandsgemeinde Cochem

 

De huidige Verbandsgemeinde Cochem is in 2014 ontstaan door uitbreiding van de gemeente met een deel van de voormalige Verbandsgemeinde Treis Karden. Een ander deel van de opgeheven Verbandsgemeinde is opgegaan in de Verbandsgemeinde Kaisersesch en een ander deel is opgegaan in de Verbandsgemeinde Kastellaun (Rhein-Hunsrück-Kreis). De Verbandsgemeinde Cochem bestaat sinds de gemeentelijke herindeling van 2014 naast de Kreisstadt Cochem zelf uit de Ortsgemeinden Beilstein, Bremm, Briedern, Bruttig-Fankel, Dohr, Ediger-Eller, Ellenz-Poltersdorf, Ernst, Faid, Greimersburg, Klotten, Lieg, Lütz, Mesenich, Moselkern, Müden, Nehren, Pommern, Senheim, Treis-Karden, Valwig en Wirfus. De Verbandsgemeinde dankt de naam aan de hoofdplaats Cochem.

 

Terwijl in de stad Cochem en de andere dorpen die zijn gelegen aan de Moezel de werkgelegenheid voornamelijk in het toerisme en de wijnbouw te vinden is, zijn de 4 hooggelegen dorpen en de 2 Hunsrückgemeenten overwegend rustige forensendorpen. De Verbandsgemeinde Cochem met zijn erkende toerismedorpen met meer dan 10.000 bedden en meer dan 1 miljoen overnachtingen per jaar is een populair vakantie- en recreatiegebied.

 

In de hele Verbandsgemeinde Cochem zijn ongeveer 850 brandweerlieden actief in de 28 bluseenheden.

 

Ortsgemeinde Beilstein (Mosel)

 

Beilstein heeft 150 inwoners en wordt bepaald door zijn middeleeuwse stadsbeeld. Prachtige vakwerkhuizen, dromerige straatjes en een historische kasteelruïne kenmerken dit prachtige stadje. De dichte bebouwing heeft een natuurlijke oorzaak: Beilstein ligt aan de Moezel tussen Briedern en Bruttig-Fankel in een keteldal met steile wijnhellingen. De plaats ligt aan de voet van de Kloosterberg.

 

• Freiwillige Feuerwehr Beilstein (Mosel)

 

De vrijwilligers zijn uitgerust met een materiaalwagen met draagbare motorspuit.

 

 

Ortsgemeinde Bremm

 

Het dorp Bremm ligt aan de Moezel tussen de dorpen Ediger en Sankt Aldegund. Al in de Romeinse tijd was Bremm een wijndorp met steile wijnhellingen. De wijngaarden van Bremm liggen op de steilste helling van Europa. Deze helling, de Bremmer Calmont heeft een hellingspercentage van maar liefs 65 graden. Machinaal bewerken is door de steilte niet mogelijk, men is dus aangewezen op handwerk. Bremm zelf heeft een historisch dorpsbeeld met oude vakwerkhuizen, pleinen en fonteinen. Het dorp heeft 860 inwoners.

 

• Freiwillige Feuerwehr Bremm

 

Het brandweerkorps werd opgericht in 1920. De kazerne aan de Calmontstraße is sinds april 2016 in gebruik en biedt onderdak aan een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en watertank en een reddingsboot op trailer.

 

 

Ortsgemeinde Briedern

 

Het wijndorp Briedern is gelegen aan de Moezel tussen Beilstein en Mesenich en heeft 315 inwoners. Het dorp wordt omgeven door wijnbergen en is vrij van doorgaand verkeer. De St. Servatiuskerk met de uit de 14e eeuw daterende gotische toren is het centrale middelpunt van het dorp.

 

• Freiwillige Feuerwehr Briedern

 

Het korps heeft de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een dienstbus.

 

 

Ortsgemeinde Bruttig-Fankel

 

In de gemeente Bruttig-Fankel is vooral het dorp Fankel met de rivierbrede sluis een lust voor het oog door zijn vele fraaie vakwerkhuizen met gevels en erkers. De gemeente telt 1.200 inwoners en ligt direct aan de Moezel tussen Valwig en Beilstein.

 

• Freiwillige Feuerwehr Bruttig-Fankel

 

Het brandweerkorps beschikt over een blusvoertuig, een dienstbus en een logistiekvoertuig. Het vrijwillige korps heeft een sterkte van 32 personen en rukt op jaarbasis zo’n 10-15 keer uit.

 

 

Stadt Cochem

 

Cochem is een uitgesproken toeristenstadje. Naast natuurlijk de bekende wijn domineert de wereldberoemde Reichsburg die hoog boven de stad reeds van ver te zien is. De beroemde burcht werd rond 1020 gebouwd. De burcht kwam in 1294 onder het gezag van de bisschop van Trier en deze liet het tot een sterke vesting uitbouwen. Bij de brug ligt langs de Moezel een brede promenade met plantsoenen, winkels, restaurants en hotels. De stad Cochem bestaat naast Cochem zelf uit de wijken Cond, Sehl en Brauheck.

 

• Freiwillige Feuerwehr Cochem-Stadt

 

Het brandweerkorps van Cochem bestaat uit 34 vrijwillige korpsleden. Ze hebben de beschikking over een blusvoertuig, een autoladder, twee watertankwagens, een materiaalwagen en een commandowagen. Zowel het blusvoertuig als de materiaalwagen zijn zo ontworpen dat ze ook op rails kunnen rijden. Hierdoor zijn ze ook inzetbaar in de Kaiser-Wilhelm-tunnel. Deze spoortunnel tussen Ediger-Eller en Cochem is 4205 meter lang en was tot 1985 de langste tunnel van Duitsland. De brandweerkazerne ligt onder een parkeergarage in het centrum van de stad. Recent is de kazerne voorzien van een aanbouw op de hoek van de straat. Hierin heeft onder meer de verbands-gemeentelijke meldkamer onderdak gevonden. Deze neemt na alarmering door de meldkamer in Koblenz het radioverkeer over.

 

 

• Kazerne Cochem-Stadt (2012)

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Cochem-Brauhek

 

Het dorp Brauheck ligt enigszins afgezonderd van de stad Cochem op een hoogte van 390 meter. Aan het eind van de jaren vijftig zocht het ministerie van Defensie een geschikte locatie voor een kazerne voor de soldaten van de luchtmachtbasis Büchel. Het aanbod van de stad Cochem werd geaccepteerd en de gemeenteraad van Cochem keurde op 22 juni 1958 het besluit om een vliegerkazerne en een woonwijk voor de soldaten en hun gezinnen te bouwen goed. In drie jaar tijd werd de woonwijk gebouwd en al in 1961 konden de eerste soldatenfamilies de eerste appartementen betrekken. Tegenwoordig heeft Brauheck 960 inwoners. Het brandweerkorps bestaat uit 25 vrijwilligers en is uitgerust met een blusvoertuig en een dienstbus. De kazerne ligt aan de Graf-von-Zeppelin-Straße.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Cochem-Sehl

 

Sehl is gelegen aan de Moezel tussen Cochem en Ernst op een hoogte van 118 meter. Westelijk van Sehl loopt de Ellerer Straße naar de 385 meter hoog gelegen Eller Berg. Aan de andere kant van de Moezel recht tegenover Sehl bevindt zich het stadsdeel Cond. Het bekendste gebouw in Sehl is het Klooster Ebernach. Het dorp telt ongeveer 1200 inwoners. Het brandweerkorps bestaat uit 17 vrijwilligers. Ze zijn uitgerust met een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit.

 

 

Ortsgemeinde Ediger-Eller

 

Sinds 1970 vormen de buurdorpen Ediger en Eller één gemeente met ongeveer 1.050 inwoners. Eller heeft twee bijzonderheden: zeer steil opgaande wijnhellingen in terrasvorm en een station. Hier komt het traject Koblenz-Trier te voorschijn uit de lange tunnel door de Cochemer Krampen en gaat vandaar over een brug verder, via Neef en Bullay naar de Eifel-Moezelkant.

 

• Freiwillige Feuerwehr Ediger-Eller

 

De brandweerkazerne ligt centraal gelegen tussen beide dorpen. Het wagenpark bestaat uit een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een blusvoertuig.

 

 

Ortsgemeinde Ellenz-Poltersdorf

 

Ellenz-Poltersdorf is een plaats met ruim 850 inwoners. Terwijl het grondgebied van Ellenz-Poltersdorf zich aan beide zijden van de Moezel uitstrekt, bevinden de twee ruimtelijk van elkaar gescheiden dorpen Ellenz en Poltersdorf zich aan de linkerkant van de Moezel.

 

• Freiwillige Feuerwehr Ellenz

 

In Ellenz, de grootste van de twee dorpen, zijn er een aantal oude boerderijen waarvan het merendeel het oorspronkelijke karakter heeft behouden. Tussen de twee dorpen ligt aan de oevers van de Moezel een jachthaven en vertrekt de veerpont naar het tegenover liggende Beilstein. Ellenz ligt tussen Poltersdorf (in het westen) en Ernst (in het oosten). Het korps is uitgerust met een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en watertank.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Poltersdorf

 

Poltersdorf ligt aan de Moezel tussen Senhals en Ellenz, aan de westkant van de gemeente. De kazerne is in gebruik sinds 1992 en maakt onderdeel uit van het Bürgerhaus. In de kazerne staan een hulpverleningsvoertuig en een dienstbus paraat.

 

 

Ortsgemeinde Ernst (Mosel)

 

Het dorp Ernst, direct grenzend aan de stad Cochem, is één van de grootste wijnbouwgemeenschappen van de Moezelstreek met ruim 150 hectare aan wijngaarden. De plaats telt 600 inwoners, ligt op linkeroever van de Moezel en wordt gedomineerd door de unieke kerk met twee torens, gebouwd van lokaal gesteente.

 

• Freiwillige Feuerwehr Ernst (Mosel)

 

De vrijwilligers van het brandweerkorps hebben de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit.

 

 

Ortsgemeinde Mesenich

 

Het wijndorp Mesenich heeft 300 inwoners en ligt aan de aan de Moezel tussen Briedern en Senheim. Mesenich heeft net als alle andere Moezeldorpen en -steden, jaarlijks te kampen met hoogwater. Wanneer de sneeuw smelt in de regio's Eifel en Hunsrück en het veel regent in Frankrijk, waar de Moezel zijn oorsprong kent, kan de waterspiegel van de rivier plaatselijk wel tot vier meter stijgen.

 

• Freiwillige Feuerwehr Mesenich

 

De vrijwilligers hebben de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en watertank.

 

 

Ortsgemeinde Nehren

 

Het 100 inwoners tellende Nehren behoort tot de oudste plaatsjes aan de Moezel. Het ligt in een Moezelbocht tussen Senheim en Ediger. De hoog in de wijnbergen gelegen Romeinse graven getuigen nog van het Romeinse verleden. Vanuit Nehren zijn deze graven te voet te bereiken.

 

• Freiwillige Feuerwehr Nehren

 

De vrijwilligers van het brandweerkorps hebben de beschikking over een materiaalwagen met draagbare motorspuit. De brandweerkazerne is sinds 1984 in gebruik.

 

 

Ortsgemeinde Senheim-Senhals

 

De gemeente Senheim ligt tussen de wijngaarden en bloeiende tuinen en bestaat uit het dorp Senheim en het dorp Senhals, dat op de andere oever van de Moezel ligt. Beide dorpen zijn door een brug met elkaar verbonden. Wijnbouw is hier, net als in de andere dorpen in de streek, de belangrijkste bron van inkomsten.

 

• Freiwillige Feuerwehr Senheim-Senhals

 

Het brandweerkorps is opgericht in 1924 en bestaat uit 40 vrijwilligers. Ze hebben de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit. De brandweerkazerne ligt in het dorp Senheim en maakt onderdeel uit van het gemeentehuis van Senheim-Senhals.

 

 

Ortsgemeinde Valwig

 

Het dorp Valwig telt 423 inwoners en is gelegen aan de voet van Valwigerberg, een berg van circa 300 meter hoog. Het dorp ligt aan de Moezel tussen Cochem en Bruttig-Fankel.

 

• Freiwillige Feuerwehr Valwig

 

Het brandweerkorps is uitgerust met een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit.

 

 

Verbandsgemeinde Zell (Mosel)

 

De Verbandsgemeinde Zell bestaat uit de gemeenten Alf, Altlay, Altstrimmig, Blankenrath, Briedel, Bullay, Forst, Grenderich, Haserich, Hesweiler, Liesenich, Mittelstrimmig, Moritzheim, Neef, Panzweiler, Peterswald-Löffelscheid, Pünderich, Reidenhausen, Sankt Aldegund, Schauren, Sosberg, Tellig, Walhausen en de stad Zell. Deze 24 gemeenten in het Moezeldal en op de Hunsrück tellen gezamenlijk ongeveer 16.000 inwoners. Binnen de Verbandsgemeinde zijn 24 brandweerkorpsen met in totaal 580 vrijwilligers actief.

 

Ortsgemeinde Alf

 

Het wijnstadje Alf met haar 950 inwoners ligt direct aan de Moezel en geniet naast de wijnbouw bekendheid als kuuroord. Het ligt ingebed tussen steile wijngaarden, bloeiende weiden en beboste bergen. In Alf zijn veel mooie vakwerkhuizen behouden gebleven. De grootste werkgever in Alf en omgeving is het Finse bedrijf Huhtamaki, die een van haar 70 fabrieken heeft in de woonkern Alf-Fabrik. Hier worden harde kunststoffen en harde papiersoorten voor verpakkingsdoeleinden gemaakt.

 

• Freiwillige Feuerwehr Alf

 

Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een watertankwagen en een dienstbus.

 

 

Ortsgemeinde Briedel

 

Briedel ligt tussen Pünderich en Zell aan de Moezel. Het dorpsbeeld van de romantische wijn- en vakantieplaats Briedel bestaat uit talrijke vakwerkhuizen in met bloemen versierde, kronkelende straatjes; de barokke kerk en de artistiek ontworpen fontein in het centrum van het dorp. Het dorp heeft 989 inwoners.

 

• Freiwillige Feuerwehr Briedel

 

Het brandweerkorps is opgericht in 1921 en telt 23 vrijwillige korpsleden. De vrijwilligers zijn uitgerust met een blusvoertuig.

 

 

Ortsgemeinde Bullay

 

Tegenover het dorp Alf, aan de overkant van de Moezel ligt het iets kleinere dorp Bullay onderaan de berg Der König. De 2 dorpen zijn met elkaar verbonden door een bijzondere brug. Het spoor en de autoweg liggen namelijk boven elkaar. Bullay ligt op de rechteroever van de Moezel en telt 1.495 inwoners.

 

• Freiwillige Feuerwehr Bullay

 

Het brandweerkorps bestaat uit 33 vrijwillige korpsleden. De vrijwilligers hebben de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit. De brandweerkazerne is te klein en voldoet niet meer aan de eisen van een modern brandweergebouw. Binnen enkele jaren zal de kazerne worden verbouwd en tegelijk vergroot.

 

 

Ortsgemeinde Grenderich

 

De plaats Grenderich telt 388 inwoners en is gelegen in de Hunsrück op een hoogte van 420 meter boven de zeespiegel. De Moezel ligt op een afstand van 8 kilometer verwijderd. Dwars door het dorp loopt de Landesstraße 98. Deze loopt via Zell naar Koblenz.

 

• Freiwillige Feuerwehr Grenderich

 

De brandweerkazerne maakt onderdeel uit van het gemeentehuis en biedt onderdak aan een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit.

 

 

 

Ortsgemeinde Mortizheim

 

Moritzheim telt 138 inwoners. De plaats ligt in de Hunsrück op een hoogte van ongeveer 415 m boven de zeespiegel. De afstand tot de Moezel is ongeveer 12 km. Na een grote brand in Senheim op 13 augustus 1839 stichtten 30 dakloze families de "kolonie Hoch-Senheim". De plaats werd kort na voltooiing hernoemd in Moritzheim.

 

• Freiwillige Feuerwehr Moritzheim

 

Het brandweerkorps heeft de beschikking over een motorspuitaanhanger.

 

 

Ortsgemeinde Neef

 

Omringd door zonovergoten wijngaarden is het pittoreske wijndorp Neef gelegen langs de Moezel aan de voet van de Petersberg, Neef telt 460 inwoners en ligt direkt aan de spoorlijn die van Koblenz via Trier naar Perl loopt. Tussen Neef en het station Ediger-Eller loopt de spoorlijn door de Petersbergtunnel. De dubbelsporige tunnel werd in 1879 in gebruik genomen en in 1970 uitgerust met een bovenleiding.

 

• Freiwillige Feuerwehr Neef

 

Het brandweerkorps is opgericht in 1935 en heeft de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit.

 

 

Ortsgemeinde Pünderich

 

Pünderich is een typisch wijnbouwdorp langs de Moezel op de grens met de Verbandsgemeinde Traben-Trarbach. Het dorp heeft 870 inwoners en ligt als een van de weinige echt aan de rivier zonder door een weg te zijn gescheiden van het water. Tegenover het kleine stadje ligt de Marienburg op een heuvel begroeit met wijnranken. In het oude centrum zijn een groot aantal historische vakwerkhuizen gesitueerd.

 

• Freiwillige Feuerwehr Pünderich

 

Het brandweerkorps is opgericht in 1924. De brandweerkazerne in de Bahnhofstraße is sinds 2000 in gebruik en biedt onderdak aan een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een reddingsboot op trailer.

 

 

Ortsgemeinde Sankt Aldegund

 

Het wijndorp Sankt Aldegund met haar 610 inwoners bezit mooie vakwerkhuizen. Vele daarvan stammen uit de 17e en 18e eeuw. De voordeuren van die huizen zijn vaak van mooi houtsnijwerk voorzien. Het dorp ligt aan de Moezel tussen de dorpen Alf en Bremm. In de Moezel bij Sankt Aldegund ligt een sluis die overbrugt een hoogteverschil van 7 meter. De sluis werd tussen 1959 en 1964 gebouwd.

 

• Freiwillige Feuerwehr Sankt Aldegund

 

Het brandweerkorps heeft de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit. De brandweerkazerne is sinds 1983 in gebruik.

 

 

Ortsgemeinde Tellig

 

Het kleine dorpje Tellig ligt op de overgang van de Moezelstreek en de Hunsrück. De Hunsrück is één van de aantrekkelijkste Duitse middelgebergtes met mooie vergezichten. Tellig telt 307 inwoners. Vanuit Tellig loopt de enige toegangsweg naar het dorp Althaus (50 inwoners).

 

• Freiwillige Feuerwehr Tellig

 

Het korps heeft de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit.

 

 

Stadt Zell (Mosel)

 

Tot de gemeente Zell (Mosel) behoren de op de rechteroever van de Moezel gelegen wijken Altstadt en Merl en de op de Hunsrückhöhe gelegen wijk Althaus. Ten westen van de Moezel ligt in het dal de wijk Kaimt en de 100 meter hoger liggende wijk Barl. In totaal telt de gemeente 1.450 inwoners.

 

• Freiwillige Feuerwehr Zell (Mosel)

 

Kaimt ligt tegenover Zell, is ermee verbonden door een voetgangersbrug maar ligt toch in de lokale structuur en vooral in de mentaliteit van de bewoners "kilometers" verderop. Zelfs vandaag maakt Zell met zijn winkels de indruk een kleine stad te zijn. Kaimt was van oudsher een wijnbouw-, landbouw- en vissersdorp. Smalle, kronkelige steegjes met wijnbouwhuizen vormen het centrum. De centrale brandweerkazerne van Zell ligt in de Winzerstraße in Kaimt en is sinds 1970 in gebruikt. Het gebouw strekt zich uit over vier etages en heeft op twee etages (zowel de begane grond als in de kelder) voertuighallen. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een autoladder, een hulpverleningsvoertuig, een voertuig voor de inzetleiding en een logistiekvoertuig.

 

 

• Gerätehaus Barl

 

In 1968 besloot de Gemeenteraad van Zell tot de ontwikkeling van een volledig nieuw stadsdeel op de ‘Zeller Barl’. Vanwege de rustige, gunstige locatie was het gebied geschikt als locatie voor de bouw van een modern en efficiënt ziekenhuis. Al tijdens de bouwwerkzaamheden werden verdere bouwprojecten voorbereidt: er werd een "Barl" -ontwikkelingsplan opgesteld. In de loop van een aantal jaren werd een volledig nieuwe wijk gecreëerd met huizen, speeltuinen, winkels, commerciële en industriële bedrijven. Voor de brandweerzorg bleef Barl echter toegewezen tot het brandweerkorps Zell. Eind jaren ’90 werd de huidige voertuigenstalling gebouwd en werd hier een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit gestationeerd voor de ‘eerste inzet’ op de Barl. De voertuigstalling werd in 2011 met een extra stallingsplaats vergroot. In de kazerne staan een watertankwagen en een voertuig voor inzetten met gevaarlijke stoffen gestald.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Merl

 

Het dorp Merl maakt sinds 1969 deel uit van de gemeente Zell en telt 660 inwoners. Het korps van Merl opereert als zelfstandig korps binnen de gemeente Zell. Het is het enige korps op de rechteroever van de Moezel. De brandweerkazerne is in gebruik sinds 2014. De voormalige kazerne voldeed al sinds 2008 niet meer omdat het nieuwe brandweervoertuig niet meer in de stallingsruimte paste. Tussen 2008 en 2014 stond het voertuig gestald in een gehuurde garage. Het voertuig betreft een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit.