Landkreis Börde (Laatste update: 11-06-2016)

 

De Landkreis Börde is op 1 juli 2007 ontstaan uit de Landkreisen Bördekreis en Ohrekreis. De kreis heeft een oppervlakte van ruim 2.300 km² en telt ruim 200.000 inwoners. De hoofdplaats is Haldensleben. De Landkreis geniet bekendheid vanwege de opslagplaats voor radioactief afval bij Morsleben. Deze opslagplaats voor radioactief afval is een diepe geologische eindopslagplaats voor radioactief afval in een voormalige zoutmijn. Na sluiting van de zoutmijnbouwactiviteiten werd Bartensleben door de toenmalige regering van de DDR aangewezen als opslagplaats voor radioactief afval.

 

Stadt Oschersleben (Bode)

 

Oschersleben (Bode) is een stad met 19.800 inwoners in het noorden van de Harz. Bij de stad ligt het racecircuit Motorsport Arena Oschersleben. In de omgeving van Oschersleben stonden de Junker en AGO-fabrieken, de V2 en ander oorlogsmaterieel gebouwd. De ondergrondse fabriekshallen werden door dwangarbeiders gebouwd. Binnen de grenzen van de huidige gemeente zijn 10 brandweerkorpsen actief. Naast het korps in de stad Oschersleben zijn er kazernes te vinden in de dorpen Alikendorf, Beckendorf, Ampfurth, Groß Germersleben, Hordorf, Klein Oschersleben, Kleinalsleben, Neindorf en Schermcke. Nabij Oschersleben vond in 2011 een treinongeluk plaats waarbij tien personen om het leven kwamen en meer dan twintig gewond raakten. Twee treinen van de Harz-Elbe-Expres knalden in dichte mist op enkel spoor frontaal op elkaar.

 

• Freiwillige Feuerwehr Oschersleben (Bode)

 

Het stadje Oschersleben heeft een prima winkel- en uitgaansgebied. Het brandweerkorps is opgericht in 1868. In 1975 betrok het korps de huidige kazerne.Het gebouw bestond oorspronkelijk uit een voertuigenhal met 5 opstelplaatsen, 5 woningen voor korpsleden, een opleidingslokaal, een kantoor, een keuken, en werkplaats, toiletten en een douche. Sinds de hereniging zijn omvangrijke moderniseringen van het gebouw doorgevoerd en werd de voertuigenhal uitgebreid met twee extra opstelplaatsen. Het wagenpark bestaat uit twee blusvoertuigen, een autoladder, een voertuig voor de inzetleiding, een slangenwagen en een personeel-/materiaalwagen. Het korps wordt gemiddeld 100 keer per jaar opgeroepen.

 

 

Verbandsgemeinde Westliche Börde

 

De Verbandsgemeinde omvat de gemeenten Am Großen Bruch, Ausleben, Gröningen en Kroppenstedt. De gemeente heeft een oppervlakte van 182 km² en telt 8.900 inwoners.

 

• Freiwillige Feuerwehr Gröningen

 

De plaats Gröningen telt 3.640 inwoners en ligt aan de rivier de Bode. Het brandweerkorps telt 34 vrijwilligers en wordt gemiddeld 10-15 keer per jaar opgeroepen. De vrijwilligers hebben de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en watertank, een blusvoertuig en een dienstbus.

 

 

• Oude kazerne Gröningen

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Großalsleben

 

De plaats Großalsleben telt 930 inwoners. De voormalig zelfstandige gemeente is na een herindeling in 2001 een woonkern van de Stadt Gröningen. Het vrijwillige brandweerkorps is opgericht in 1924 en telt 24 korpsleden. De kazerne is sinds 2009 in gebruik. Het korps wordt op jaarbasis gemiddeld 5-7 keer opgeroepen. De vrijwilligers hebben de beschikking over een blusvoertuig.