Landkreis Berchtesgadener Land (Laatste update: 01-06-2013)

 

Gemeinde Berchtesgaden

 

Berchtesgaden is een oud stadje in het zuidoosten van Beieren, dat gelegen is in het dal van de Berchtesgadener Ache en dat omgeven wordt door hoge bergen. De bekendste berg is de Watzmann; omdat deze berg bestaat uit één hoge top en een aantal lagere wordt er gesproken over Watzmann mit Frau und Kindern. Het gebied waar Berchtesgaden in ligt wordt aan drie kanten begrensd door Oostenrijk. Tegenwoordig is het een gemeente die van het toerisme leeft, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een belangrijke plaats in Duitsland: op de Obersalzberg, vlak bij Berchtesgaden, woonden Hitler en andere hoge nazi's. Berchtesgaden telt 7.713 inwoners en heeft een oppervlakte van 36 km².

 

• Freiwliige Feuerwehr Berchtesgaden

 

De kazerne Berchtesgaden is in gebruik genomen in 2001. Het wagenpark wordt gevormd door twee blusvoertuigen, een autoladder, een hulpverleningsvoertuig, een voertuig voor de inzetleiding, een personeel-/materiaalwagen en een logisitiekvoertuig. Daarnaast heeft het korps in totaal vijf aanhangwagens voor verschillende doeleinden tot haar beschikking. Op jaarbasis rukken de 91 vrijwilligers gemiddeld tussen de 175 en 200 keer uit.

 

 

 

• Löschzug Au

 

De brandweerkazerne in de dorpskern Au is gebouwd in het jaar 1974 en beschikt over twee stallingsplaatsen. In 1980 is het gebouw vergroot met een aanbouw en in 2011 is het gehele gebouw gerenoveerd. De vrijwilligers hebben de beschikking over een blusvoertuig en een personeel-/materiaalwagen.

 

 

• Löschzug Maria Gern

 

In Maria Gern is ook een blusgroep actief. Deze groep heeft sinds 1994 de beschikking over haar huidige kazerne. De 54 vrijwilligers hebben de beschikking over één blusvoertuig. Door een misverstand is alleen een foto van de oude kazerne (in gebruik tot 1994) beschikbaar.

 

 

Gemeinde Bad Reichenhall

 

Bad Reichenhall is de Kreisstadt van de Landkreis Berchtesgadener Land. De stad telt 17.513 inwoners en heeft een oppervlakte van 42 km². Reichenhall, dat zich sinds 1890 Bad Reichenhall mag noemen, is een populair kuuroord dat bekendstaat om zijn pekelbronnen. Op 2 januari 2006 kwam Bad Reichenhall in het nieuws door het instorten van het dak van een kunstijsbaan door hevige sneeuwval, waarbij vijftien doden vielen, onder wie twaalf kinderen, en een 35-tal mensen (ernstig) gewond raakten.

 

• Freiwillige Feuerwehr Bad Reichenhall

 

Het brandweerkorps van Bad Reichenhall opereert vanuit een hoofdkazerne in Bad Reichenhall (90 vrijwilligers) en twee kazernes in de woonkernen Karlstein (32 vrijwilligers) en Marzoll (24 vrijwilligers).

 

• Außenwache Karlstein

 

De kazerne Karlstein aan de Thumseestraße is in gebruik sinds 1977. In 1987 is het gebouw vergroot en biedt sindsdien onderdak aan twee voertuigen: een blusvoertuig en een logistiekvoertuig. Het korps telt 32 vrijwillige korpsleden die gemiddeld 40 keer per jaar worden gealarmeerd.