Stadt Koblenz (Laatste update: 17-11-2015)

 

Aan de samenvloeiing van de Rijn en de Moezel, bij het wereldbekende Deutsche Eck, ligt een van de mooiste en oudste steden van Duitsland: Koblenz. Vier middelgebergten en uitgestrekte bos-, groen- en watervlaktes vormen het unieke decor rondom de stad. Koblenz is een stadsdistrict in Duitsland, behorend tot de deelstaat Rijnland-Palts. Met ruim 106.000 inwoners is het de op drie na grootste stad van deze deelstaat, waarvan het tussen 1947 en 1950 kort hoofdstad was. De stad ligt voor het grootste deel op de linker Rijnoever.

 

Feuerwehr Koblenz

 

De brandweer van Koblenz heeft een beroepskorps van in totaal 120 personen. Daarnaast beschikt de stad over 11 vrijwillige korpsen met in totaal 350 vrijwilligers. Op jaarbasis verwerkt het korps zo’n 2.000 meldingen.

 

• Hauptfeuer- und Rettungswache - Rauental

 

Dit is de thuisbasis van het beroepskorps Koblenz. Het gebouw is in gebruik sinds de zomer van 1973. Sinds 2002 is op het kazerneterrein ook de geïntegreerde meldkamer ondergebracht. Deze meldkamer verwerkt de meldingen vanuit de stad Koblenz maar ook die van de korpsen in de landkreisen Mayen-Koblenz, Cochem-Zell en Ahrweiler.

 

De beroeps beschikken over een omvangrijk wagenpark. De 1e uitruk bestaat uit een commandowagen, twee blusvoertuigen en een autoladder. Verder staan er op de kazerne twee watertankwagens, een 2e autoladder, een voertuig voor het duikteam, een slangenwagen, drie haakarmvoertuigen met diverse containers, een verbindings-/commandowagen en een aantal dienstwagens. Verder staan er nog een materiaalwagen, een voertuig voor de meetploeg en een voertuig voor kleine inzetten. Het ambulancevervoer wordt in Koblenz niet door de brandweer uitgevoerd.

 

 

• Blusbootstation

 

Deze is te vinden in de Schartwiesenweg in de directe nabijheid van de Deutsches Eck.. Deze landtong markeert de samenloop van de Rijn en de Moezel. Op Deutsches Eck staat een nationaal monument voor de Duitse eenheid. Deutsches Eck maakt deel uit van het UNESCO-werelderfgoed.

 

De blusboot draagt de naam ‘Rheinland-Pfalz 1’ en is in dienst sinds 1975. De blusboot is door de deelstaat aan brandweer Koblenz in bruikleen gegeven. De boot heeft twee 1000-pk motoren en is 30 meter lang en 5,5 meter breed. In 1997 is de boot compleet gereviseerd en gemoderniseerd. Het station is niet permanent bezet. In geval van alarm rukt de bemanning vanaf de beroepskazerne uit naar het blusbootstation om daarna als bootbemanning uit te rukken.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Arenberg-Immendorf

 

Dit korps bestaat in haar huidige vorm sinds 2006. Toen werden de korpsen Arenberg en Immendorf samengevoegd. Het korps bestaat sindsdien uit 32 korpsleden. Het wagenpark bestaat uit een klein blusvoertuig, een watertankwagen, een slangenwagen, een dienstbus en een verlichtingsaanhanger. De kazerne is in gebruik sinds 2006.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Arzheim

 

Het korps Arzheim is opgericht in 1908 en bestaat uit 17 korpsleden. De kazerne is in 2003 in gebruik genomen. Het korps heeft de beschikking over een klein blusvoertuig.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Bubenheim

 

Dit korps bestaat uit 20 vrijwilligers en werd opgericht in 1927. Het korps heeft 1 blusvoertuig ter beschikking. De kazerne is in gebruik sinds 1972 en is in 2005 verbouwd en gerenoveerd.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Ehrenbreitstein

 

Dit korps telt 21 korpsleden en is opgericht in 1898. Ze hebben de beschikking over een blusvoertuig, een dienstbus en een stroomaggregaat op aanhanger.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Güls

 

Dit korps bestaat uit 24 korpsleden. Ze beschikken over een blusvoertuig en een dienstbus.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Horchheim

 

Dit korps is opgericht in 1908 en bestaat uit 38 korpsleden. Ze hebben de beschikking over een klein blusvoertuig, een hulpverleningsvoertuig op Unimog-chassis, een dienstbus, een reddingsboot op trailer en een noodstroomaggregaat op aanhanger.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Karthause

 

Dit korps bestaat uit 19 korpsleden en is opgericht in 1957. De kazerne is in gebruik sinds 2003. Ze hebben de beschikking over een blusvoertuig, een voertuig voor het ontsmetten van personen en een dienstbus.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Kesselheim (gesloten in 2013)

 

Het korps Kesselheim werd opgericht in 1927 en opgeheven in 2013. Het korps is samen gegaan met de korpsen Metternich en Neuendorf en vormen samen de eenheid Koblenz-Nord. Voor de sluiting bestond het korps uit 26 korpsleden en beschikte het over een blusvoertuig, een dienstbus en een reddingsboot op trailer. De kazerne was is in gebruik sinds 1967.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Lay

 

Dit korps bestaat uit 29 korpsleden en is opgericht in 1920. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een dienstbus en een reddingsboot op trailer.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Metternich (gesloten in 2013)

 

Het vrijwillge korps van Metternich bestond voor de sluiting in 2013 uit 20 korpsleden. Ze hadden de beschikking over een blusvoertuig, een reddingsboot op trailer en een dienstbus daarme rukte ze gemiddeld 12 keer per jaar uit. Het korps vormt nu samen met de voormalige korpsen Kesselheim en Neuendorf de vrijwillige eenheid Koblenz-Nord.

 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Neuendorf (gesloten in 2013)

 

De vrijwillge eenheid in Neuendorf bestond voor de sluiting uit 14 korpsleden en beschikte over een blusvoertuig en een reddingsboot op trailer. Het korps is samengevloeid met de korpsen in Kesselheim en Metternich. De oude kazerne was voor deze samenvloeiing al enige tijd gesloten en tijdelijk ondergebracht op de beroepskazerne.

 

• Freiwillige Feuerwehr Wache Nord

 

De vrijwillige korps bestaat uit de voormalige korpsen Kesselheim, Metternich en Neuendorf. De kazerne is na een bouwtijd van 1,5 jaar opgeleverd en ligt in het industrigebied ’Koblenz Rheinhafen’. De kazerne dient naast de ’standaard’ brandweertaken als hoogwatersteunpunt. Al het materieel voor de bestrijding van hoogwater is hier ondergebracht.

 

Het wagenpark bestaat uit 3 blusvoertuigen, een slangenwagen, een dienstbus, vier reddingsboten, 2 reddingsboten voor gebruik bij hoogwater en een haakarmcontainer met pompen, stroomaggregaten en ander aanvullend materieel.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Rübenach

 

Dit korps is opgericht in 1911 en telt 29 korpsleden. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig en een hulpverleningsvoertuig op Unimog chassis. De kazerne is in gebruik sinds 1955.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Stolzenfels

 

Dit korps is opgericht in 1925 en bestaat tegenwoordig uit 17 korpsleden. Het korps beschikt over een blusvoertuig.