Stad Kassel (Laatste update: 23-12-2023)

 

De stad Kassel is gelegen in de deelstaat Hessen en ligt aan de rivier de Fulda en aan de voet van Bergpark Wilhelmshöhe, het grootste bergpark van Europa. In dit park zijn onder andere watervallen, een slot en een 70 meter hoog standbeeld van Hercules te vinden. De gemeente telt ongeveer 200.000 inwoners en de oppervlakte bedraagt 107 km². Het is het enige stedelijke centrum in het noorden van Hessen en geldt daarom als het economische en culturele zwaartepunt van de regio.

 

Feuerwehr Kassel

 

De beroepsbrandweer van de stad Kassel is opgericht in 1891. De vrijwillige brandweer was al actief vanaf 1860. Het korps bestaat uit twee beroepskazernes en zeven vrijwilligersposten. In 2026 moet de stad voorzien zijn van een derde beroepspost waar ook de vrijwilligers posten Bettenhausen-Forstfeld en Waldau moeten worden ondergebracht. Op beroepskazerne 1 is de meldkamer van de stad en landkreis Kassel ondergebracht. Het korps beschikt tegenwoordig over 350 beroepsmedewerkers met daarnaast nog 240 vrijwilligers. Per jaar rukt het beroepspersoneel (zonder ambulance ritten) ongeveer 2.500 keer uit. De vrijwilligers rukken daarnaast nog eens 340 keer uit.

 

• Feuer und Rettungswache 1

 

Dit is de hoofdkazerne van brandweer Kassel. Deze kazerne ligt centraal in de binnenstad en is in gebruik sinds 1970. Tussen 2009 en 2014 heeft er een grote renovatie plaatsgevonden waarbij er ook enkele bouwdelen zijn aangebouwd. De grootste verandering was de scheiding tussen het deel van de brandweer en de ambulancedienst. De voertuigen van de brandweer zijn ondergebracht in het hoofdgebouw, waarbij de ambulancedienst is ondergebracht in een ander bouwdeel tegenover het hoofdgebouw. Hierin bevindt zich ook het desinfectiecentrum voor de ambulances. De verschillende bouwdelen zijn met loopbruggen aan elkaar verbonden. In deze kazerne zijn ook diverse werkplaatsen voor onder andere ademlucht, duiken en slangen ondergebracht. Ook zijn de magazijnen hier te vinden. Ook de meldkamer voor de landkreis en stad Kassel is hier ondergebracht.

 

Het wagenpark bestaat uit 3 blusvoertuigen, een tankwagen, 2 autoladders, 4 commandowagens, een hulpverleningsvoertuig met kraan, een waterongevallenvoertuig met boot op trailer en een grote kraan. Daarnaast nog diverse gereedschapswagens onder andere voor inzetten met gevaarlijke stoffen, 6 haakarmvoertuigen met 12 containers, een groot commandovoertuig en diverse dienstvoertuigen. Voor de ambulancedienst staan er vier ambulances, een ambulance voor zware personen en een voertuig voor de noodarts op deze kazerne gestald.

 

Duitsland Deutschland Germany stadt stadt Kassel Feuerwehr brandweerkazerne brandweer Feuer und Rettungswache

 

Duitsland Deutschland Germany stadt stadt Kassel Feuerwehr brandweerkazerne brandweer Feuer und Rettungswache

 

Duitsland Deutschland Germany stadt stadt Kassel Feuerwehr brandweerkazerne brandweer Feuer und Rettungswache

 

Duitsland Deutschland Germany stadt stadt Kassel Feuerwehr brandweerkazerne brandweer Feuer und Rettungswache

 

• Feuer und Rettungswache 1 (2010)

 

Duitsland Deutschland Germany stadt stadt Kassel Feuerwehr brandweerkazerne brandweer Feuer und Rettungswache

 

Duitsland Deutschland Germany stadt stadt Kassel Feuerwehr brandweerkazerne brandweer Feuer und Rettungswache

 

• Feuer und Rettungswache 2

 

De Feuer- und Rettungswache 2 in het westen van Kassel is in gebruik sinds november 1981. De kazerne is gelegen naast de brandweerschool van Hessen. De kazerne wordt 24 uur bemand door beroepspersoneel. Op de kazerne staan een löschzug bestaande uit een blusvoertuig, een autoladder, een tankwagen en een voertuig voor de inzetleider. Daarnaast staan er nog twee ambulances en een noodarts voertuig op de kazerne gestationeerd.

 

Duitsland Deutschland Germany stadt stadt Kassel Feuerwehr brandweerkazerne brandweer Feuer und Rettungswache

 

• Feuer und Rettungswache 3

 

Er zijn vergevorderde plannen om in het stadsdeel Waldau op de locatie van een voormalige school een extra beroepskazerne te bouwen. De nieuwe Feuer- und Rettungswache 3 moet ook onderdak gaan bieden aan de vrijwillige korpsen van Bettenhausen en Waldau. Als alles volgens planning verloopt, zou de kazerne in de zomer van 2026 operationeel moeten zijn.

 

• Freiwillige Feuerwehr Bettenhausen-Forstfeld (3)

 

Dit korps is opgericht in 1945. Het bestaat uit 28 vrijwilligers welke jaarlijks ongeveer 100 keer uitrukken. Naast de standaard brandweer taken, verzorgen zij samen met de collega’s van het korps Waldau het groot watertransport. De kazerne van het korps is geopend in 1968. Het gebouw werd in 2003 zwaar beschadigd door een brand, maar is daarna weer volledig opgebouwd. Inmiddels zijn er ver gevorderde plannen om dit vrijwilligerskorps onder te brengen op de nieuwe Feuer- und Rettungswache 3 welke in 2026 geopend moet worden. Het wagenpark bestaat uit twee blusvoertuigen en een dienstbus.

 

Duitsland Deutschland Germany stadt stadt Kassel Feuerwehr brandweerkazerne brandweer feuerwache Bettenhausen Forstfeld

 

• Freiwillige Feuerwehr Harleshausen (4)

 

Het vrijwilligers brandweerkorps Kassel-Harleshausen is opgericht in 1911. Sinds 1919 is de brandweer ondergebracht in de huidige kazerne. In dat jaar werd aan de plaatselijk school een voertuigenhal gebouwd. In 1984 is het pand volledig in bezit gekomen van de brandweer en is de voertuigenhal vergroot. In 2004 is het pand volledig gerenoveerd. Per jaar wordt er door de vrijwilligers ongeveer 75 keer uitgerukt. Daarvoor beschikken zij over een blusvoertuig, een hulpverleningsvoertuig, een slangenwagen en een dienstbus.

 

Duitsland Deutschland Germany stadt stadt Kassel Feuerwehr brandweerkazerne brandweer feuerwache Harleshausen

 

Duitsland Deutschland Germany stadt stadt Kassel Feuerwehr brandweerkazerne brandweer feuerwache Harleshausen

 

• Freiwillige Feuerwehr Niederzwehren (5)

 

De brandweer in het stadsdeel Niederzwehren is opgericht op 1 februari 1922. Het korps bestaat uit 30 vrijwilligers die jaarlijks ongeveer 70 keer uitrukken. Naast de basis brandweerzorg bemannen zij samen met de collega’s uit Waldau de verzorgingseenheid voor de stad Kassel. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een voertuig voor inzetten bij hoogwater, een voertuig voor de verzorgingseenheid en een dienstbus.

 

Duitsland Deutschland Germany stadt stadt Kassel Feuerwehr brandweerkazerne brandweer feuerwache Niederzwehren

 

• Freiwillige Feuerwehr Oberzwehren (6)

 

De brandweer in het stadsdeel Oberzwehren is opgericht in 1923. De 28 vrijwilligers van deze post rukken jaarlijks ongeveer 50 keer uit. De huidige kazerne is in gebruik sinds 1988. De vorige kazerne werd verkocht aan de Duitse spoorwegen, om daarna gesloopt te worden en plaats te maken voor een nieuwe spoorlijn. Het korps beschikt over twee blusvoertuigen en een dienstbus.

 

Duitsland Deutschland Germany stadt stadt Kassel Feuerwehr brandweerkazerne brandweer feuerwache Oberzwehren

 

• Freiwillige Feuerwehr Waldau (7)

 

De brandweerpost Kassel-Waldau is opgericht in 1933. Sinds 1975 maken de vrijwilligers gebruik van de huidige kazerne. In 1998 is dit pand nogmaals vergroot. Inmiddels zijn er ver gevorderde plannen om dit vrijwilligerskorps onder te brengen op de nieuwe Feuer- und Rettungswache 3 welke in 2026 geopend moet worden. Naast de basis brandweerzorg hebben de vrijwilligers het specialisme technische hulpverlening en bemannen zij samen met de collega’s uit Niederzwehren de verzorgingseenheid voor de stad Kassel. Ook verzorgen zij samen met de collega’s van Bettenhausen-Forstfeld het groot watertransport. Per jaar wordt er ongeveer 25 uitgerukt. Hiervoor hebben de vrijwilligers de beschikking over een blusvoertuig, een hulpverleningsvoertuig en een dienstbus.

 

Duitsland Deutschland Germany stadt stadt Kassel Feuerwehr brandweerkazerne brandweer feuerwache Waldau

 

• Freiwillige Feuerwehr Nordshausen-Brasselsberg (8)

 

Het brandweerkorps Nordshausen werd opgericht in 1926. In 1970 vond er een samenvoeging plaats tussen de korpsen Nordshausen en Brasselsberg. Dit kwam omdat beide korpsen te maken hadden met personeelsgebrek. Het korps van Nordshausen had toen net de beschikking over een nieuwe kazerne. Hier werd dan ook het ‘nieuwe’ korps in ondergebracht. In 1983 werd er een aanbouw gebouwd voor de sanitaire voorzieningen. In 2003 volgde nog een tweede aanbouw. Naast de basis brandweerzorg heeft dit korps inzetten met gevaarlijke stoffen als specialisme. Per jaar rukken de 27 vrijwilligers ongeveer 60 keer uit. Hiervoor beschikken zij over twee blusvoertuigen en een dienstbus.

 

Duitsland Deutschland Germany stadt stadt Kassel Feuerwehr brandweerkazerne brandweer feuerwache Nordhausen

 

• Freiwillige Feuerwehr Wolfsanger (9)

 

In 1923 werd het vrijwillige brandweerkorps Wolfsanger opgericht. Het korps bestaande uit 49 vrijwilligers beschikt sinds 10 mei 2022 over de huidige kazerne. Per jaar wordt vanuit hier ongeveer 140 keer uitgerukt. De vrijwilligers beschikken hiervoor over twee blusvoertuigen, een haakarmvoertuig met gevaarlijke stoffen container en een dienstbus.

 

Duitsland Deutschland Germany stadt stadt Kassel Feuerwehr brandweerkazerne brandweer feuerwache Wolfsanger

 

• Kazerne Feuerwehr Wolfsanger (gesloten)

 

Deze kazerne werd in gebruik genomen in 1971. In 2003 is het pand vergroot met een aanbouw. Omdat het pand daarna te klein werd en niet meer voldeed aan de huidige eisen, is besloten om in dezelfde straat een nieuwe kazerne te bouwen. De kazerne is gesloten in 2022.

 

Duitsland Deutschland Germany stadt stadt Kassel Feuerwehr brandweerkazerne brandweer feuerwache Wolfsanger gesloten