Stadt Kassel (Laatste update: 19-10-2014)

 

De stad Kassel is gelegen in de deelstaat Hessen en ligt aan de rivier de Fulda. De centraal gelegen en bijna 1200 jaar oude stad ligt aan de voet van Bergpark Wilhelmshöhe, het grootste bergpark van Europa. In dit prachtige park zijn onder andere watervallen, een slot en een 70 meter hoog standbeeld van Hercules te vinden. De gemeente telt 194.700 inwoners en de oppervlakte bedraagt 107 km². Het is het enige stedelijke centrum in het noorden van Hessen en geldt daarom als het economische en culturele zwaartepunt van de regio. Kassel is de Europese wasberenhoofdstad. Nergens in Europa komen zoveel wasberen voor als in de omgeving van Kassel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden grote delen van de stad verwoest. Het zwaarste bombardement vond plaats op 22 oktober 1943. In één nacht tijd kwamen 10.000 mensen om het leven en werd 80% van het woningbestand verwoest. Na de oorlog werd de stad volgens een geheel nieuw stratenplan opgebouwd met een moderne bebouwing.

 

Feuerwehr Kassel

 

De brandweer van Kassel heeft 2 beroepskazernes die permanent zijn bemand. Daarnaast zijn er nog 7 vrijwillige posten binnen de gemeente actief. De beroepsbrandweer van Kassel bestaat uit 210 personen. Bij de vrijwillige posten zijn in totaal 220 personen in dienst. Gezamenlijk krijgen deze per jaar ongeveer 9.500 keer meldingen te verwerken.

 

• Feuerwache 1 – Stadtzentrum

 

Dit is de hoofdkazerne van brandweer Kassel. Deze kazerne ligt centraal in de binnenstad en is in gebruik sinds 1970. In 2009 is begonnen met een grondige renovatie en uitbreiding van het gebouw. De aanpassingen hebben in totaal ruim 16 Miljoen Euro gekost en zijn in 2014 compleet afgerond. Één van de grootste veranderingen is de duidelijke scheiding van het brandweerdeel en het deel dat wordt gebruikt door de ambulancedienst van de brandweer. De voertuigen en personeel van de uitrukdienst van de brandweer zijn ondergebracht in het compleet gerenoveerde hoofdgebouw en rukken uit via de Hoffmann-von-Fallersleben-Straße. De medewerkers en voertuigen van de ambulancedienst van brandweer Kassel zijn ondergebracht in een compleet nieuw bouwdeel aan de zijde van de Gießbergstraße. Daar bevind zich ook het nieuwe desinfectiecentrum voor ambulances. Vroeger moesten de medewerkers de binnenplaats oversteken om de andere bouwdelen van het kazernecomplex te bereiken. Nu zijn de verschillende bouwdelen met loopbruggen verbonden. Op deze kazerne staan de meeste voertuigen en is ook de alarmcentrale van de stad en de landkreis Kassel gehuisvest. Het wagenpark bestaat uit 3 blusvoertuigen, 2 autoladders, een watertankwagen, een groot hulpverleningsvoertuig, een grote kraanwagen, drie logistiekvoertuigen en een voertuig voor de officier van dienst. Verder zijn er nog een waterongevallenvoertuig met boot, een voertuig voor de meetploeg en diverse ondersteunende voertuigen aanwezig.

 

 

 

 

 

• Feuerwache 1 – Stadtzentrum (oude situatie)

 

 

 

• Feuerwache 2 – Wilhelmshöhe

 

Deze beroepskazerne ligt in het Westen van Kassel in het stadsdeel Wilhelmshöhe, direct naast de brandweerschool van de deelstaat Hessen. De kazerne is in gebruik sinds 1981. Op deze kazerne staan 2 blusvoertuigen, een autoladder, een hulpverleningsvoertuig, een watertankwagen en een voertuig voor de inzetleiding gestationeerd. Ook wordt op deze kazerne 24 uur per dag een ambulance bemand.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Bettenhausen-Forstfeld (3)

 

Dit korps bestaat uit 36 personen en rukt op jaarbasis ongeveer 40 keer uit. Op deze kazerne staan een blusvoertuig en een dienstbus gestationeerd. Het korps is opgericht in 1945. De huidige kazerne is in gebruik sinds 1968 en werd in 2003 zwaar beschadigd door een brand in de eigen kazerne. Hierna is de kazerne weer volledig hersteld en nog steeds in gebruik.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Harleshausen (4)

 

Dit korps bestaat uit 32 personen en rukt op jaarbasis ongeveer 20 keer uit. Op deze kazerne staan een blusvoertuig en een dienstbus gestationeerd. De huidige kazerne is in gebruik sinds 1919. Toen werd een voertuigenhal aan de plaatselijke school van Harleshausen gebouwd. Sinds 1984 heeft de brandweer echter de beschikking over het gehele voormalige schoolgebouw. In 2004 is het gebouw grondig gerenoveerd.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Niederzwehren (5)

 

Dit korps bestaat uit 32 personen en rukt op jaarbasis ongeveer 35 keer uit. Op deze kazerne staan een blusvoertuig, een autospuit voor de levering van bluswater over grote afstand en een logistiekvoertuig met rolcontainers gestationeerd. Deze kazerne verzorgt samen met de brandweer van de post Waldau voor de catering en logistiek bij grote incidenten in Kassel. Hiervoor hebben ze naast het eerdergenoemde logistiekvoertuig onder andere de beschikking over een complete veldkeuken en een grote tent.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Oberzwehren (6)

 

Dit korps bestaat uit 21 personen en rukt op jaarbasis ongeveer 25 keer uit. Op deze kazerne staan een blusvoertuig, een hulpverleningsvoertuig en een dienstbus gestationeerd. Het korps is opgericht in 1923 en heeft tot 1988 haar kazerne gehad aan de Oberzwehrener Straße gehad. Deze moest eind jaren ’80 echter wijken voor woningbouw. Sinds 1988 heeft de brandweer Oberzwehren haar huidige kazerne in gebruik.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Waldau (7)

 

Dit korps bestaat uit 42 personen en rukt op jaarbasis ongeveer 10 keer uit. Op deze kazerne staan een blusvoertuig, een blusvoertuig voor bosbrandbestrijding, een hulpverleningsvoertuig op Unimog-chassis en een dienstbus gestationeerd. Dit korps is opgericht in 1933. De huidige kazerne is in gebruik sinds 1974 en werd flink uitgebreid in 1988. Deze kazerne verzorgt samen met de brandweer van de post Niederzwehren voor de catering en logistiek bij grote incidenten in Kassel.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Nordshausen-Brasselsberg (8)

 

Dit korps bestaat uit 36 personen en rukt op jaarbasis ongeveer 25 keer uit. Op deze kazerne staan een blusvoertuig, een hulpverleningsvoertuig op Unimog-chassis en een dienstbus gestationeerd. Dit korps is in 1970 onstaan door samenvoeging van 2 vrijwillige korpsen die allebei te kampen hadden met personeelsgebrek. Dit waren de korpsen van Nordhausen en van Brasselsberg. Het korps van Nordhausen had toen net de beschikking over een nieuwe kazerne. Hier werd dan ook het ‘nieuwe’ korps in ondergebracht. In 1983 werd er een aanbouw gemaakt voor de sanitaire voorzieningen. In 2003 volgde nog een tweede aanbouw.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Wolfsanger (9)

 

Dit korps bestaat uit 41 personen en rukt op jaarbasis ongeveer 20 keer uit. Op deze kazerne staan twee blusvoertuigen en een dienstbus gestationeerd. Dit korps is opgericht in 1923. De huidige kazerne is in gebruik sinds 1971. In 2003 is er een stuk aan de kazerne aangebouwd ter uitbreiding.