Stadt Heidelberg (Laatste update: 18-02-2012)

 

Heidelberg is een stad in het noordwesten van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. De stad telt 144.634 inwoners en ligt overwegend aan de westelijke oever van de Neckar. Heidelberg is vooral bekend als universiteitsstad en vanwege het historische centrum van de stad, waaronder het kasteel van Heidelberg.

 

Feuerwehr Heidelberg

 

Het korps Heidelberg bestaat sinds 1920 uit een beroepskorps en een vrijwilligerskorps. Het beroepskorps telt 91 medewerkers en is werkzaam vanaf de Feuer- und Rettungswache aan de Baumschulenweg. Het vrijwilligerkorps telt ruim 280 korpsleden en is werkzaam vanaf acht kazernes die zijn verdeeld over de stad.

 

• Feuerwache

 

Deze beroepskazerne is in gebruik sinds 2007. Naast de uitrukdienst van het beroepskorps zijn hier ook de ondersteunende afdeling (zoals de korpsleiding) ondergebracht. Het complex biedt verder onderdak aan de meldkamer van de brandweer en diverse werkplaatsen. Het wagenpark bestaat uit een commandowagen, twee blusvoertuigen, twee autoladders, twee watertankwagens, haakarmvoertuig, een voertuig voor het onstmetten van personen en een voertuig voor kleine inzetten. Een voertuig voor het duikteam, een adembeschermingswagen, een voertuig voor inzetten in de spoortunnel van Heidelberg en diverse busjes en personenwagens maken het wagenpark compleet.

 

Op de begane grond van het complex zijn de voertuigenhal en de werkplaatsen te vinden. Op de etage hierboven zijn de verblijfs- en sportruimtes van de uitrukdienst en in de bovenste vleugel van het gebouw zijn de meldkamer en diverse kantoren ondergebracht. Heidelberg beschikt zelf niet over een hoogtereddingsteam, maar in voorkomende gevallen kan gebruik worden gemaakt van het team van Mannheim.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Rohrbach-Emmertsgrund

 

Dit vrijwilligerskorps is opgericht in 1876. Het korps is ondergebracht op een tweetal locaties. Op de kazerne in Rohrbach staan een blusvoertuig en een dienstbus. Op de andere kazerne, in Emmertsgrund staan een blusvoertuig en een watertankwagen.