Stadt Frankfurt am Main (Laatste update: 11-04-2015)

 

De stad Frankfurt heeft momenteel een oppervlakte van ruim 249 vierkante kilometer en heeft ongeveer 676.000 inwoners. Daarbovenop komen er dagelijks een flink aantal bezoekers, toeristen en passanten en ongeveer 300.000 forensen uit de hele regio. Deze aantallen maken van Frankfurt een miljoenenstad.

 

Daarnaast is er de grootste luchthaven van Duitsland, de op-twee-na drukste spoorlijn van Europa, de rivier de Main, tal van auto(snel-)wegen en een dicht netwerk van openbaar vervoer. De stad heeft als bijnaam ‘Mainhattan’. Het is namelijk de enige Duitse stad met wolkenkrabbers van betekenis, waaronder de hoogste in Europa met een hoogte van net onder de 300 meter. Het historische centrum is geheel gerenoveerd. Voor liefhebbers van moderne architectuur valt er ook genoeg te ontdekken in Frankfurt.

 

Feuerwehr Frankfurt am Main

 

Frankfurt is één van de gemeenten in de deelstaat Hessen met een beroepskorps. Het is wettelijk voorgeschreven dat Duitse gemeenten met meer dan 100.000 inwoners in een beroepsbrandweer moeten voorzien. De overige beroepskorpsen zijn te vinden in Darmstadt, Gießen, Kassel, Offenbach en Wiesbaden. Daarnaast kan worden teruggevallen op een groot aantal vrijwilligers. In 2004 is een plan goedgekeurd om de bestaande brandweerorganisatie zo om te gaan vormen dat alle plekken binnen de gemeente in 95% van de meldingen door  een brandweervoertuig binnen 10 minuten kan worden bereikt. In de oude situatie waren er over de stad enkele grote kazernes verdeeld van waaruit met meerdere (blus-)eenheden tegelijk werd uitgerukt (het Löschzugconcept). De nieuwe situatie gaat uit van meerdere kleine beroepskazernes. Door deze verdeling over de stad kan elke locatie binnen 5 minuten worden bereikt. In de nieuwe situatie is de stad ingedeeld in 4 districten die elk een hoofdkazerne (Bereichsleitungswache) hebben. Dit zijn de beroepskazernes Eckenheim, Gallus, Nied en Sachsenhausen. Bij de beroepsbrandweer van Frankfurt zijn 940 medewerkers werkzaam.

 

De vrijwillige afdeling van de brandweer Frankfurt bestaat uit 28 vrijwillige korpsen. Deze vrijwillige posten rukken alleen uit ter ondersteuning van de beroepsposten en zijn alleen operationeel op werkdagen tussen 18:00 uur en 06:00 uur en in het weekend. De vrijwillige brandweer Frankfurt bestaat uit ongeveer 800 vrijwilligers.

 

District 1

 

• Hauptfeuer- und rettungswache 1 - Eckenheim

 

De hoofdkazerne van brandweer Frankfurt maakt onderdeel uit van het enorme centrum voor brand- en rampenbestrijding in het stadsdeel Eckenheim en is in gebruik sinds 2003. Het verzorgingsgebied beslaat de noordelijke en de oostelijke stadsdelen als Eckenheim, Dornbusch, Preungesheim, Berkersheim, Frankfurter Berg, Eschersheim, Bergen, Bornheim, Nordend en Seckbach. Op deze kazerne is de ademluchtwerkplaats gevestigd. Ook wordt hier de medische apparatuur van de Rettungsdienst onderhouden. Verder zijn op deze kazerne de slangenwerkplaats en een electrowerkplaats te vinden. Ook de regionale alarmcentrale van de brandweer heeft een plaatsje in het hulpverleningscentrum gevonden. De voertuigenhal heeft de beschikking over 60 roldeuren, waarachter de vele voertuigen staan geparkeerd. Tot 2003 was de hoofdkazerne van Frankfurt gevestigd aan de Hanauer Landstraße nabij het treinstation ’Oost’. Deze locatie moest worden verlaten vanwege de bouw van het nieuwe kantoor van de Europese Centrale Bank (ECB).

 

Per dienst zijn niet minder dan 25 beroepsmedewerkers op de kazerne aanwezig. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een autoladder, een watertankwagen, twee haakarmvoertuigen, een ambulance, een logistiekvoertuig en een voertuig voor de inzetleiding. Verder staan er op de kazerne een adembeschermingsvoertuig, een voertuig voor het uitvoeren van meetopdrachten, een ambulance voor zwaarlijvige patiënten, een shovel en een groot aantal dienstauto’s en -bussen. De ambulancedienst ASB maakt ook gebruik van de kazerne en zorgt dagelijks voor de bemanning van 3 ambulances die hier staan gestationeerd. Een vijfde ambulance kan zonodig worden bemand door brandweerpersoneel van de kazerne maar deze is niet permanent in dienst.

 

De kazerne vormt eveneens de thuisbasis van de ‘Sonderdienst Technische Hilfeleistung Ost’. Naast zware technische hulpverleningen is deze eenheid is in heel Frankfurt verantwoordelijk voor het bergen van ontspoorde tram- en metrostellen, het afslepen van defecte rijtuigen, assistentie verlenen bij schade aan railvoertuigen en het, optreden bij ongevallen met tram- en metrostellen zowel onder- als bovengronds. Deze eenheid rukt uit met een blusvoertuig, twee identieke materiaalwagens die ook op rails kunnen rijden en een hulpverleningsvoertuig.

 

 

 

 

 

 

• Feuer- und Rettungswache 10 - Nieder-Esbach

 

Deze kazerne ligt in het stadsdeel Nieder-Eschbach. Dit stadsdeel behoort met Nieder-Erlenbach tot de meest noordelijke stadsdelen van Frankfurt. Het is een middelgroot stadsdeel en heeft een groot industrieterrein. De kazerne is in gebruik sinds 1972 en diende tot 2006 als nevenpost van de beroepskazerne Nordweststadt. In april 2006 werd dit concept losgelaten en sindsdien opereert de kazerne zelfstandig. Tot 2009 was op deze kazerne ook de vrijwillige brandweer van Nieder-Eschbach gevestigd. Nadat deze verhuisde naar een nieuwe kazerne aan de Leo Tolstojstraße is de kazerne alleen nog in gebruik door de beroepsbrandweer. Tegelijkertijd is het gebouw grondig gerenoveerd. Het is de bedoeling dat voor 2020 een nieuwe kazerne zal worden gebouwd ter vervanging van het huidige gebouw. Deze zal in het stadsdeel Harheim verrijzen. Specialisatie van deze kazerne is de meetplanorganisatie. De hiervoor benodigde apparatuur wordt in de speciale werkplaats hiervoor onderhouden. De beroepsbezetting kan, indien gewenst, met drie meetploegen tegelijk uitrukken. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een autoladder, een ambulance, een dienstbus en een meetvoertuig. In totaal zijn er op de kazerne 50 beroepsmedewerkers verbonden. Hiervan zijn er per dienst 10 op de kazerne aanwezig.

 

 

• Feuer- und Rettungswache 11 - Enkheim

 

Deze beroepskazerne is in gebruik sinds juni 2009 en ligt in stadsdeel Bergen-Enkheim. Dit stadsdeel ligt in het oosten van Frankfurt, nabij de gemeente Maintal. De nieuwbouw werd op het terrein van de vrijwillige brandweer Enkheim gebouwd. Dit korps maakte al sinds 1976 gebruik van het terrein. Op deze beroepskazerne worden verder geen ondersteunende taken uitgevoerd. Het is puur een uitrukpost. Naast een blusvoertuig is hier een bijzonder voertuig gestationeerd. Het is een voertuig met een enorme stationaire overdrukventilator die onder andere kan worden gebruikt bij tunnelbranden. Het Rode Kruis gebruikt de kazerne als standplaats voor twee ambulances (waarvan er één alleen tijdens kantooruren is bemand).

 

• Freiwillige Feuerwehr Enkheim (FF13)

 

Dit vrijwilligerskorps werd opgericht in 1924. De huidige kazerne is in gebruik sinds 1976 en diende in de beginjaren als centrale brandweerkazerne van de Stad Bergen-Enkheim. Na een gemeentelijke herindeling in 1977 werd deze stad onderdeel van de gemeente Frankfurt. De kazerne werd in 2009 flink gerenoveerd en wordt sindsdien gedeeld met het beroepskorps Enkheim. Voor de beroeps werd op het kazerneterrein op de plek van de oude slangentoren een nieuw gebouw opgericht dat dienst doet als beroepskazerne. Tegelijkertijd werd de bestaande kazerne gerenoveerd. Het korps heeft als specialisme het verzorgen van ingezet personeel bij grote incidenten. Voor deze taak heeft het korps de beschikking over een veldkeuken. Het wagenpark bestaat verder uit twee blusvoertuigen, een dienstbus en een logistiekvoertuig. Het korps rukt op jaarbasis zo’n 45 keer uit.

 

 

 

District 2

 

• Feuer- und Rettungswache 2 - Gallus

 

Deze beroepskazerne ligt in het stadsdeel Gallus. De kazerne is in gebruik sinds 1902 en is daarmee de oudste kazerne van Frankfurt die nog in gebruik is. Naast het feit dat deze kazerne de hoofdpost vormt voor het 2e district, is er ook een grote metaalbewerkingswerkplaats in dit pand gevestigd. Hier worden onder andere de watervoerende armaturen onderhouden. Specialisatie van deze kazerne is het hoogtereddingsteam. Hiervoor staat op deze post dan ook een speciaal voertuig gestationeerd, naast een tweetal blusvoertuigen en een autoladder. Voor inzetten op het ‘Hauptbahnhof’ van Frankfurt en de omliggende parkeergarage’s en -kelders bestaat het wagenpark van kazerne 2 ook uit een compact blusvoertuig op bestelwagenchassis. De ambulancedienst van de Johanniter-Unfall-Hilfe maakt ook gebruik van de kazerne en zorgt dagelijks voor de bemanning van 3 ambulances die hier staan gestationeerd. Een vierde ambulance kan zonodig worden bemand door brandweerpersoneel van de kazerne maar deze is niet permanent in dienst.

 

 

• Feuer- und Rettungswache 20 - Gateway Gardens (gesloten in 2015)

 

Deze beroepskazerne lag pal naast het luchthaventerrein. Dit gebied wordt omschreven als ‘Gateway-Gardens’. Deze eenvoudige post diende puur als uitrukpost. Er werden dan ook verder geen ondersteunende taken uitgevoerd. De post was in gebruik sinds 2006. Het beroepspersoneel was ondergebracht in een voormalige woonunit van het Amerikaanse leger. Op deze post stonden een tankautospuit en een personeel-/materiaalwagen. Per dienst waren 6 beroepsmedewerkers op de kazerne aanwezig. In de nabijheid van de kazerne stonden geen woningen te vinden. Daarentegen lagen in het verzorgingsgebied veel hotels, conferentiecentra en luchthaven-gerelateerde instellingen zoals het vliegtrainingscentrum van Lufthansa. Ook de drukbereden autosnelwegen A3 en A5 doorliep door het verzorgingsgebied van de kazerne. In 2015 is deze tijdelijke kazerne tegelijkertijd met de opening van de nieuwe kazerne gesloten.

 

 

• Feuer- und Rettungswache 20 - Bockenheim (gesloten in 2011)

 

De beroepskazerne 20 in de Schwälmer Straße in stadsdeel Bockenheim is in gebruik geweest tot 2011. Naast blusvoertuigen stonden hier ook een autoladder en een watertankwagen gestationeerd. In 2011 werd de nieuwe beroepskazerne 30 in stadsdeel Sossenheim in gebruik genomen. Het beroepspersoneel en de voertuigen zijn overgeplaatst naar deze nieuwe kazerne waarna de kazerne in Bockenheim werd afgestoten. Het gebouw is nu nog in dienst als ambulancepost van de Johanniter-Unfall-Hilfe (Rettungswache City West).

 

 

• Feuer- und Rettungswache 21 - Nordweststad

 

Deze kazerne is gevestigd in het stadsdeel Nordweststadt. De kazerne is in gebruik sinds 1968 en is ondergebracht in grootwinkelcentrum ‘Nordwestzentrum’ waar momenteel onder andere een grote Mediamarkt in is gevestigd. De kazerne telt drie etages en heeft een oppervlakte van 6.200 m². De binnenplaats heeft een oppervlakte van 4.000 m². Hier wordt ook alle uitrukkleding van brandweer Frankfurt in een grote stomerij gereinigd en onderhouden. Per dienst zijn op de kazerne 11 beroepsmedewerkers in dienst. Het wagenpark van deze post bestaat uit een blusvoertuig, een autoladder, een watertankwagen, twee haakarmvoertuigen met diverse containers, een voertuig voor kleine hulpverleningen, een ambulance voor het vervoer van zwaarlijvige patiënten, een dienstbus en een dienstauto. De 3 ambulances die op de kazerne in dienst staan worden bemand door personeel van het Duitse Rode Kruis. In 2016 zal de kazerne na oplevering van de nieuwe kazerne worden verlaten omdat het complex veel te groot is voor het huidige gebruik door de brandweer.

 

 

 

 

District 3

 

• Feuer- und Rettungswache 3 - Nied (gesloten en gesloopt)

 

Deze kazerne is in gebruik geweest van1969 tot 2011. Op de plek van deze oude kazerne is een nieuwe kazerne gebouwd.

 

 

• Feuer- und Rettungswache 30 - Sossenheim

 

Na een bouwtijd van 3 jaar werd op 31 augustus 2011 de nieuwe beroepskazerne aan de Westerbachstraße in stadsdeel Sossenheim in het westen van de stad in gebruik genomen. De kazerne vervangt de oude beroepskazerne 20 in Bockenheim die per gelijke datum is gesloten. Door de nieuwe locatie pal aan de oprit van de Autobahn A648 kunnen de stadsdelen Sossenheim, Rödelheim en ook de Autobahnen A66 en A661 aanmerkelijk sneller bereikt worden. Gelijk met de opening van de kazerne is ook de hulpverleningseenheid ‘Oost’ van beroepskazerne 3 (Nied) verplaatst naar deze nieuwe locatie. Deze eenheid bestaat uit een hulpverleningsvoertuig, een zware kraanwagen en een haakarmvoertuig met een materiaalcontainer met extra materialen voor inzetten met de kraanwagen. Overdag zijn er 14 beroepsmedewerkers paraat op de kazerne. Tijdens de avond-/nachturen zijn er 12 op de kazerne aanwezig.

 

Het wagenpark bestaat naast de voertuigen van de hulpverleningseenheid uit een blusvoertuig, een autoladder, een watertankwagen en een ambulance. Een tweede ambulance op de kazerne wordt bemand door personeel van de Malteser Hilfsdienst. Op de kazerne staat ook een materiaalwagen voor inzetten bij hoogwater. Het voertuig is beladen met diverse rolcontainers vol met specifiek materiaal voor deze taak. Het voertuig staat vanwege plaatsgebrek op deze kazerne maar wordt bemand door vrijwilligers van de posten Sossenheim en Unterliedenbach. Deze korpsen draaien afwisselend om de week een week lang dienst voor deze taak.

 

 

 

• Feuer- und Rettungswache 31 - Zeilsheim

 

Deze nieuwe beroepskazerne is sinds december 2010 in gebruik in het stadsdeel Zeilsheim. Dit stadsdeel is samen met Sindlingen het meest westelijke gebied van Frankfurt. Zeilsheim is met ongeveer 12.000 inwoners een middelgroot stadsdeel. De kazerne beschikt over een voertuigenhal met drie stallingsplaatsen, een werkplaats en een sportruimte.

 

Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een groot commandovoertuig en een dienstbus. Het commandovoertuig is in bruikleen gegeven door de deelstaat Hessen en wordt gebruikt als mobiele commandopost. Het voertuig is uitgerust met de nodige communicatiemiddelen en kan zo de meldkamer ontlasten. Vanuit het voertuig wordt de operationele tactiek van brandweer, politie, ambulance en eventuele andere hulporganisaties te coördineren. Het uitrukvoertuig van de Informations- und Kommunikations-Gruppe van de vrijwilligers Zeilsheim staat ook op de kazerne gestald omdat in de eigen kazerne geen plek beschikbaar is. Het commandovoertuig en het voertuig van de Informations- und Kommunikations-Gruppe worden altijd als combinatie opgeroepen en ingezet. De ambulancedienst ASB maakt ook gebruik van de kazerne en zorgt dagelijks voor de bemanning van 2 ambulances die hier staan gestationeerd.

 

 

District 4

 

• Feuer- und Rettungswache 4 - Sachsenhausen

 

De hoofdkazerne van sector 4 ligt in stadsdeel Sachsenhausen. Dit stadsdeel ligt in het centrum, aan de zuidkant van de Main. Hier worden de motorkettingzagen en de hefkussen centraal onderhouden. Tevens is er een werkplaats waar alle voorkomende reparaties aan hydraulische systemen kunnen worden uitgevoerd. Ook is hier een groot magazijn aanwezig waar allerhande spullen staan opgeslagen die worden gebruikt bij grootschalig optreden na wateroverlast, storm etc. De kazerne is in gebruik sinds 2006. Naast blusvoertuigen zijn hier ook haakarmvoertuigen, een ladderwagen, een schuimbluswagen en diverse ondersteunende voertuigen ondergebracht. De Malteser Hilfsdienst maakt ook gebruik van de kazerne en zorgt dagelijks voor de bemanning van 2 ambulances die hier staan gestationeerd. Een derde ambulance kan zonodig worden bemand door brandweerpersoneel van de kazerne maar deze is niet permanent in dienst.

 

 

 

• Feuer- und Rettungswache 40 - Hafenwache

 

Deze beroepskazerne ligt in de aan de noordelijke rechteroever van de Main gelegen Oosthaven in het stadsdeel Ostend. Dit is een overslaghaven voor bulk- en stukgoed. De kazerne is in gebruik sinds 2003. Op deze kazerne is ook het duikteam van de brandweer Frankfurt ondergebracht. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een autoladder, een voertuig voor het duikteam, een bootwagen, een logistiekvoertuig, een ambulance en een dienstauto. Tot het eind van 2010 lag ook de blusboot afgemeerd bij de kazerne. Vanwege omvangrijke werkzaamheden aan de Mainbrücke (brug) ter hoogte van de Europese Centrale Bank werd de ligplaats verplaatst naar de beroepskazerne 41 (Niederrad). Per dienst zijn op de kazerne 10 medewerkers aanwezig. De tweede ambulance die op de kazerne staat wordt door het Rode Kruis bemand.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Niederrad (FF42)

 

Het vrijwilligerkorps van Niederrad werd in 1870 opgericht. Niederrad ligt in het zuiden van Frankfurt en is met ongeveer 23.000 inwoners één van de grootste stadsdelen van Frankfurt. Van alle stadsdelen van Frankfurt buiten het centrum staan hier de meeste kantoorgebouwen. Ook het universiteitsziekenhuis is in Niederrad gevestigd. De huidige kazerne is in 1989 flink uitgebreid. Het oorspronkelijke gebouw is nu in gebruik als leslokaal, kantine, keuken en kantoren. Voor de voertuigenhal, saniatiare ruimtes en kleedkamers werd een nieuw deel aangebouwd. Het wagenpark bestaat uit twee blusvoertuigen en een dienstbus.

 

 

De overige kazernes van de Feuerwehr Frankfurt am Main zullen later worden toegevoegd.