Stadt Düsseldorf (Laatste update: 28-04-2013)
Düsseldorf is de rijkste stad van Duitsland en de hoofdstad van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. De stad is gelegen aan de Nederrijn, even ten zuiden van het Ruhrgebied en is een kreisfreie Stadt. De gemeente telt 592.400 inwoners (en is daarmee de zevende stad van de Bondsrepubliek) en heeft een oppervlakte van 217 km².
Düsseldorf ligt overwegend aan de rechteroever van de rivier de Rijn. Alleen de wijken Düsseldorf-Oberkassel, Düsseldorf-Niederkassel, Düsseldorf-Heerdt en Düsseldorf-Lörick liggen aan de linker Rijnoever. De stad grenst in het noorden aan de steden Duisburg en Ratingen, in het oosten aan de steden Mettmann, Erkrath en Hilden, in het zuiden aan de steden Langenfeld en Monheim am Rhein. Ten westen van Düsseldorf liggen de steden Neuss en Meerbusch.
De Altstadt is het toeristische centrum van de stad. In deze wijk zijn vele winkels, gezellige cafés en restaurants te vinden. Het is niet voor niets dat dit deel van de stad ook wel de langste bar van de wereld genoemd wordt. Er zijn meer dan 200 horecazaken, voornamelijk bierstuben, te bezoeken. Het stadscentrum wordt elk jaar omgetoverd in de leukste kerstmarkt van het land. Op zes verschillende pleinen staan allerlei kraampjes met leuke kerstspullen, heerlijke gluhwein en lekkere hapjes. De pleinen staan met elkaar in verbinding. De reusachtige kastanjebomen zijn tijdens de kerstmarkt met prachtige lichtjes versierd.
Fortuna Düsseldorf is de betaald-voetbalclub uit Düsseldorf. De club is opgericht in 1895 en speelt haar thuiswedstrijden in de ESPRIT arena.
Feuerwehr Düsseldorf
Het brandweerkorps van Düsseldorf beschikt over 9 kazernes met beroepsbezetting, een blusbootstation, diverse vrijwillige korpsen en enkele bedrijfsbrandweerkorpsen. Het beroepsbrandweerkorps telt 925 medewerkers, waarvan 725 in de uitrukdienst werkzaam zijn. Op jaarbasis wordt in totaal ruim 2.800 maal uitgerukt voor brand en wordt ruim 4.800 keer uitgerukt voor medische noodsituaties en technische hulpverleningen.
Het vrijwilligerskorps bestaat in totaal uit 300 korpsleden. De vrijwilligers in totaal worden op jaarbasis zo’n 250 keer gealarmeerd voor brand en 600 keer voor technische hulpverleningen.
De grootste en belangrijkste bedrijfsbrandweerkorpsen in Düsseldorf zijn: de bedrijfsbrandweer van Henkel, de luchthavenbrandweer, de bedrijfsbrandweer van Daimler-Benz, de bedrijfsbrandweer Vallourec & Mannesmann en de bedrijfsbrandweer van het beurscomplex.
• Feuer- und Rettungswache 1 - Stadtmitte
De huidige kazerne is tot stand gekomen na ingebruikname van verschillende uitbreidingen in de loop der tijd. Het begon allemaal in 1889 toen op de huidige locatie een werkplaats met verblijfsruimte in gebruik werd genomen. In 1898 volgde de verbouwing tot een volwaardige kazerne, waarna in 1925 en 1936 verdere uitbreidingen volgden. De ontstane schade aan het gebouw veroorzaakt door de Tweede Wereldoorlog werd in de jaren ’50 hersteld.
In 1973 werd op de binnenplaats van de kazerne een nieuw gebouw gebouwd waarin de meldkamer van de brandweer en de korpsleiding onderdak vonden. In 1977 werd een doorrijpoort in gebruik genomen, zodat vanaf de straat met brandweervoertuigen de binnenplaats en de extra stallingsplaatsen kunnen worden bereikt. De kazerne vormt samen met de technische dienst (Kazerne 10) en het blusbootstation het district 1.
Naast de uitrukdienst is op de kazerne eveneens de meldkamer, de korpsleiding, de centrale werkplaats, een schoenmakerij en het kledingmagazijn ondergebracht. Tevens is het duikteam op deze kazerne gestationeerd.
Op deze kazerne is een volledige bluseenheid (een Löschzug) ondergebracht. In totaal zijn er 117 beroepsmedewerkers in de uitrukdienst werkzaam. Per 24-uurs dienst zijn minimaal 22 medewerkers in dienst. Ze vormen de bemanning van een commandowagen, twee blusvoertuigen en een autoladder. Deze voertuigen vormen als geheel de eerdergenoemde ‘Löschzug’. Het wagenpark bestaat verder nog uit een voertuig voor het duikteam, een boot op trailer, een voertuig voor kleine inzetten, een groot verbindingsvoertuig en een haakarmvoertuig. Het personeel verzorgd ook de bemanning van twee ambulances en een voertuig voor de Notarzt. Bij een brandmelding in het eigen district rukt de volledige löschzug uit. Bij een brandmelding in een ander district rukt alleen één blusvoertuig uit ter ondersteuning.
• Feuer- und Rettungswache 2 - Oberkassel
Deze kazerne werd in 1957 als eerste nieuwbouwkazerne na de Tweede Wereldoorlog in stadsdeel Oberkassel in gebruik genomen. De kazerne heeft als verzorgingsgebied het stadsgebied op de linkeroever van de Rijn en vormt samen met kazerne 3 district 2.
In totaal zijn er op deze kazerne 47 beroepsmedewerkers werkzaam, waarvan er elke 24-uurs dienst minimaal 12 personen in dienst zijn. Ze vormen de bemanning van een blusvoertuig, een autoladder, een commandowagen, een watertankwagen, een voertuig voor kleine inzetten en een ambulance. Het wagenpark wordt compleet gemaakt door een reserve-blusvoertuig.
• Feuer- und Rettungswache 3 - Derendorf
Deze kazerne werd in 1911 in gebruik genomen als toenmalige hoofdkazerne. Hier werd het eerste gemotoriseerde blusvoertuig van brandweer Düsseldorf gestationeerd. Tot 1973 was op deze kazerne ook de meldkamer en de korpsleiding ondergebracht. Deze kazerne heeft het grootste verzorgingsgebied van Düsseldorf, namelijk het Noorden van de stad. Vanwege de grote omvang van het gebied, is dit ook de kazerne met de meeste uitrukken. In totaal zijn op deze kazerne 98 beroepsmedewerkers werkzaam, waarvan er per 24-uurs dienst 20 op de kazerne aanwezig zijn. Ze hebben de beschikking over twee blusvoertuigen, een voertuig voor kleine inzetten, twee ambulances en een voertuig voor de Notarzt. Voor het hoogtereddingsteam staat een materiaalwagen klaar. Sinds Augustus 2001 is op deze kazerne namelijk het hoogtereddingsteam ondergebracht. Iedere dienst zijn 5 hoogteredders in dienst. De oude slangentoren werd voor dit team speciaal omgebouwd tot klimtoren. Iedere hoogteredder dient namelijk op jaarbasis minimaal 72 oefenuren aan dit specialisme te besteden.
• Feuer- und Rettungswache 4 – Flingern
Deze kazerne werd in 1914 in gebruik genomen. Tijdens de jaren van de Eerste Wereldoorlog was de kazerne amper in gebruik vanwege personeelsgebrek. Het gebouw werd in 1937 uitgebreid met een voertuigenhal. In 1958 werd deze voertuigenhal voorzien van een bovenverdieping. De kazerne vormt samen met kazerne 8 het district 3. In totaal zijn er op deze kazerne 59 personen werkzaam in de uitrukdienst. Per 24-uurs dienst zijn er hiervan minimaal 12 in dienst. Ze vormen de bemanning van een blusvoertuig, een autoladder, een commandowagen, een watertankwagen, een voertuig voor kleine inzetten en een ambulance. Op de kazerne staat ook een voertuig voor de Notarzt gestationeerd.
• Feuer- und Rettungswache 5 - Nord
Deze kazerne werd op 19 Juli 2010 na een bouwtijd van 11 maanden in dienst gesteld. De kazerne heeft als verzorgingsgebied het Noorden van de stad en vormt met kazerne 2 het 2e district. Op de kazerne zijn in totaal 50 medewerkers werkzaam. Hiervan zijn er per 24-uurs dienst altijd minimaal 11 aanwezig. Ze vormen de (spring-)bemanning voor een blusvoertuig, een autoladder, een watertankwagen, een voertuig voor kleine inzetten, een haakarmvoertuig, een materiaalwagen voor de ambulancedienst op Unimog chassis, een voertuig voor de Notarzt en een ambulance. Momenteel wordt gewerkt aan de bouw van een ‘grossraum-rettungswagen’ voor deze kazerne. Dit voertuig, op autobuschassis, zal worden ingezet bij ongevallen met veel gewonden en beschikt onder andere over 3 compleet uitgeruste intensive-care behandelingsplekken.
• Rettungswache 5 - Kaiserswerth
Deze ambulancestandplaats ligt in stadsdeel Kaiserswerth op het terrein van het Diakonie Ziekenhuis. Het is een klein en eenvoudig wachtgebouw dat onderdak biedt aan de bemanning van één ambulance. De ambulance is 24 uur per dag inzetbaar en wordt bemand door beroepspersoneel van kazerne 8. Vanaf deze post wordt uitgerukt op de noordelijke stadsdelen zoals Kaiserswerth , Lohhausen , Wittlaer , Kalkum en Angermund. Zodra deze ambulance uitrukt, wordt gelijktijdig vanuit de binnenstad een ambulance naar deze post gestuurd om te herbezetten.
• Feuer- und Rettungswache 6 – Garath
Deze kazerne is in gebruik sinds 1981 en heeft het Zuidelijk deel van de stad als primair verzorgingsgebied. Samen met kazerne 7 wordt het district 4 gevormd. Het enorme complex doet naast brandweerkazerne ook dienst als brandweerschool. In totaal zijn op de kazerne totaal 61 medewerkers in de uitrukdienst werkzaam. Per 24-uurs dienst zijn minimaal 13 personen op de kazerne in dienst. Ze hebben de beschikking over een blusvoertuig, een autoladder, eeen voertuig voor kleine inzetten, twee ambulances en een voertuig voor de Notarzt. Het wagenpark bestaat verder uit een watertankwagen, een voertuig voor vervoer van grote groepen gewonden (Großraumkrankentransportwagen), een haakarmvoertuig en een hulpverleningsvoertuig.
Op de kazerne is ook een vrijwillig korps ondergebracht, namelijk de blusgroep Garath (16). Dit korps is opgericht in 1913 en is sinds de oplevering van beroepskazerne 6 in 1981 aldaar ondergebracht. Het wagenpark bestaat uit drie blusvoertuigen, een slangenwagen en een dienstbus.
• Rettungswache 6 – Benrath
Op deze post staat één ambulance gestationeerd. De post is in gebruik sinds juli 2011 en werd na een bouwtijd van een jaar opgeleverd. Vanaf deze post wordt uitgerukt naar de stadsdelen Wersten, Reisholz, Hassels, Benrath, Holthausen, Itter, Himmelgeist, Unterbach en Eller.
• Feuer- und Rettungswache 7 – Wersten
Deze kazerne werd in Oktober 1961 in het centrum van Wersten betrokken. Bij de nieuwbouw werden al bestaande gebouwen van het toenmalige "ontgiftingspark" uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog als voertuigenhal in de bouw betrokken. In totaal werken er 82 medewerkers op deze kazerne. Per 24-uurs dienst zijn hiervan minimaal 18 medewerkers in dienst op de kazerne. Ze hebben de beschikking over twee blusvoertuigen, een autoladder, een watertankwagen, een voertuig voor kleine inzetten en een tweetal ambulances. Op de werkplaats van deze kazerne worden de brancards van de ambulances en alle ladders van het brandweerkorps onderhouden en gerepareerd.
• Feuer- und Rettungswache 8 - Gerresheim
Deze kazerne is gelegen in het stadsdeel Gerresheim in het Oosten van de stad en is in gebruik sinds 1966. In het gebouw is een grote wasserij aanwezig. Voorheen werd hier alle vuile was van het korps gewassen. Tegenwoordig wordt deze ruimte gebruikt voor het onderhoud en het vullen van poederblussers. Samen met kazerne 4 wordt het district 3 gevormd. In totaal zijn er 55 medewerkers aan deze kazerne verbonden, waarvan er per 24-uurs dienst minimaal 12 in dienst zijn. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een autoladder en een ambulance. Een watertankwagen en een voertuig voor kleine inzetten maken het wagenpark compleet. In januari 2006 is een nieuwe aanbouw in gebruik genomen. In dit deel staan sindsdien de ambulances gestationeerd.
• Feuer- und Rettungswache 10 – Lierenfeld ‘Umweltschutz und Technische Dienste’
Deze kazerne herbergt alle specialistische voertuigen van de brandweer Düsseldorf en wordt genoemd ‘technische dienst en milieu’ en wordt ook wel kazerne 10 genoemd. Op het terrein van de kazerne is ook de rijschool en de ademluchtwerkplaats ondergebracht. Het voormalige terrein van een chemische fabriek werd in 1980 als ‘Katastrophenschutzzentrum der Stadt Düsseldorf’ in gebruik genomen en na een grote verbouwing op 13 mei 1998 als brandweerkazerne in dienst gesteld. Het 18.000 m2 grote terrein is onder te verdelen in 9.100 m2 vrije ruimte, 7.800 m2 aan voertuigenremise en verschillende gebouwen met daarin werkplaatsen, magazijnen, leslokalen en de verblijfs- en slaapruimten van het beroepspersoneel.
Het omvangrijke wagenpark en het uitgestrekte kazerneterrein worden per dienst bemand door minimaal 12 medewerkers. In totaal zijn er 56 beroepsmedewerkers aan deze kazerne verbonden. De medewerkers bemannen de benodigde voertuigen in geval van alarm en moeten daarom kunnen werken met alle specialistische voertuigen, containers en aanhangwagens.
De medewerkers hebben de beschikking over een voertuig voor de meetplanleider, een zwaar hulpverleningsvoertuig, een adembeschermingsvoertuig, een voertuig voor transport van een sprongredder, een voertuig voor het reinigen van het wegdek en een voertuig voor bestrijding van olielekkages etc. Daarnaast staan er nog acht haakarmvoertuigen (met ruim 30 verschillende containers), een 45-tons kraan, een logistiekvoertuig, meerdere ambulances en een voertuig voor de Notarzt.
Op het terrein is ook de Freiwillige Feuerwehr Umweltschutzzug (19) ondergebracht. Dit korps is in 2011 ontstaan uit de voormalige blusgroep 19 Umweltschutz. Door aanpassing van de taken is ook de naam van het vrijwilligerskorps aangepast. Buiten de specialistische taken van deze groep vrijwilligers, hebben ze ook de beschikking over een normaal blusvoertuig. Bij inzetten in de stadsdelen Lierenfeld, Eller en Vennhausen wordt dit korps met hun blusvoertuig meegealarmeerd en ingezet. De overige specialistische voertuigen betreffen een logistiek(-/slangen) voertuig, een haakarmvoertuig met diverse containers, een strooiwagen, twee voertuigen voor de meetploeg, twee voertuigen voor het onstmetten van personen en een drietal dienstbussen. Het korps telt 34 korpsleden en wordt op jaarbasis zo’n 25 keer ingezet.
Dit geldt ook voor de Freiwillige Feuerwehr Technik- und Kommunikationszug (20) die ook op kazerne 10 zijn ondergebracht. Dit korps is in 2011 ontstaan uit de voormalige blusgroep 20 Löschgruppe Logistik. Door aanpassing van de taken is ook de naam van het vrijwilligerskorps aangepast. Buiten de specialistische taken van deze groep vrijwilligers, hebben ze ook de beschikking over een normaal blusvoertuig. Het korps bestaat uit 24 korpsleden en wordt op jaarbasis zo’n 20 keer ingezet. Het wagenpark bestaat naast het eerdergenoemde blusvoertuig over een Landrover terreinwagen als commandowagen, die afhankelijk van de bosbrand-dreiging kan worden beladen met een module t.b.v. bosbrandbestrijding. Het voertuig wordt ook gebruikt als trekkend voertuig van de koel-aanhanger. Verder beschikt het korps over een verlichtingsvoertuig, een transportwagen met shovel, een kantinewagen voor het uitdelen van warme en koude dranken bij grote incidenten, een vrachtwagen en meerdere dienstbussen.
• Blusbootstation
Het korps heeft de beschikking over een eigen blusboot. Deze boot is gebouwd in 1963 en werd in 1980 grondig gemoderniseerd (en tevens met 4 meter verlengd). De bemanning verblijft op het blusbootstation dat 2003 in dienst is. De blusboot ligt aan een eigen steiger in de directe omgeving van het blusbootstation in een havenmond. De bezetting van de boot bestaat in totaal uit 22 personen, die over 2 ploegen zijn verdeeld. Ten alle tijden zijn er hiervan minimaal 5 in dienst als bootbemanning. Naast de blusboot beschikken ze ook over een snelle reddingsboot en een Landrover terreinwagen.
• Freiwillige Feuerwehr Hubbelrath (11)
Dit vrijwilligerskorps is opgericht in 1925 en bestaat tegenwoordig uit 28 korpsleden. Het korps heeft de beschikking over twee blusvoertuigen met vierwielaandrijving, een watertankwagen op Unimog chassis, een slangenwagen en een dienstbus. Het specialisme van dit korps is het verzorgen van waterlevering over grote afstand. Gemiddeld wordt het korps zo’n 50 keer per jaar opgeroepen.
• Freiwillige Feuerwehr Angermund (12)
Angermund is een stadsdeel van Düsseldorf in het noorden van de stad, tegen de stadsgrens met Duisburg. Het stadsdeel telt ruim 6.200 inwoners en heeft een oppervlakte van 13,3 km², waarvan ongeveer 1/3 uit bos bestaat. Het vrijwilligerskorps is opgericht in 1907 en telt momenteel zo’n 19 korpsleden. De kazerne werd in 1969 gebouwd en is in 2004 flink verbouwd en uitgebreid met een nieuwe voertuigenhal, een magazijn en nieuwe sanitaire ruimtes. Het korps wordt op jaarbasis ongeveer 70 keer gealarmeerd.
• Freiwillige Feuerwehr Kalkum (13)
Het vrijwilligerskorps van Kalkum is opgericht in 1904 en telt momenteel 18 korpsleden. De huidige kazerne met slangentoren is in gebruik sinds november 1952 en werd in 1978 uitgebreid met een aanbouw. Het wagenpark bestaat uit drie blusvoertuigen (waarvan 1 reserve) en een dienstbus. Op jaarbasis wordt het korps ongeveer 25 keer gealarmeerd.
• Freiwillige Feuerwehr Wittlaer (14)
Het stadsdeel Wittlaer maakt sinds 1975 deel uit van de stad Dusseldorf en ligt direct aan de Rijn in het Noordwesten van de stad. Het vrijwilligerskorps van Wittlaer werd opgericht in 1906 en bestaat uit 30 korpsleden. De kazerne aan de Rheinweg is gebouwd in 1959 en werd in 2002 volledig gerenoveerd en gelijktijdig vergroot. Sindsdien biedt de kazerne onderdak aan de beide blusvoertuigen,de watertankwagen en de slangenwagen van het korps. Al deze voertuigen zijn uitgerust met vierwielaandrijving. De rest van het wagenpark bestaat uit een dienstbus, een reddingsboot op trailer, een motorspuitaanhanger en een aanhanger met daarin een veldkeuken. Voor de dienstbus die nu nog buiten de kazerne staat gestald, zal nog een carport worden gebouwd. Het korps rukt op jaarbasis gemiddeld 80 keer uit.
• Freiwillige Feuerwehr Kaiserswerth (15)
Dit vrijwilligerskorps is opgericht in 1893 en bestaat tegenwoordig uit 28 korpsleden. Het korps heeft de beschikking over een tweetal blusvoertuigen, een hulpverleningsvoertuig op Unimog chassis, een slangenwagen en een dienstbus. De kazerne is in gebruik sinds 1957 en werd in 1985 flink gerenoveerd. Op jaarbasis wordt het korps gemiddeld 80 keer gealarmeerd.
• Freiwillige Feuerwehr Himmelgeist (17)
Dit korps telt 22 vrijwilligers en is opgericht in 1908. Het heeft sinds 1985 de beschikking over haar huidige kazerne. Het wagenpark bestaat uit twee blusvoertuigen, een hulpverleningsvoertuig op Unimog chassis, een reddingsboot op trailer en een dienstbus. Het korps wordt op jaarbasis zo’n 25 keer gealarmeerd.
• Freiwillige Feuerwehr Unterbach (18)
Dit korps is opgericht in 1904 en bestaat momenteel uit 19 vrijwilligers. Ze worden op jaarbasis ongeveer 35 keer gealarmeerd. De kazerne is in gebruik sinds 1962 en biedt plaats aan twee blusvoertuigen, een watertankwagen, een hulpverleningsvoertuig op Unimog chassis, een diensbus en een reddingsboot op trailer. Tot 1995 was Unterbach een blusgroep van de gemeente Erkrath. Die gemeente wilde de blusgroep Unterbach opheffen, terwijl Düsseldorf in die hoek van de gemeente een blinde vlek qua brandweerzorg had. In goed overleg is toen besloten de blusgroep over te nemen van Erkrath.