Stadt Duisburg (Laatste update: 10-09-2011)

 

Duisburg is een stad in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De stad telt 489.600 inwoners en is de op twee na grootste stad in het Ruhrgebied. Duisburg ligt op het punt waar de Ruhr en de Rijn samenvloeien. Rond het begin van de 11e eeuw veranderde de loop van de Rijn, waardoor Duisburg niet meer direct aan de rivier lag. Toch kon de Duisburgse haven nog enkele eeuwen over de oude rivierarm bereikt worden. In 1905 werden Ruhrort en Meiderich bij Duisburg gevoegd, waardoor er een einde kwam aan de concurrentie tussen de havens van Ruhrort en Duisburg. Samen zouden deze havens uitgroeien tot de grootste binnenhaven van Europa.

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Duisburg, als belangrijke industrie- en transportstad, veelvuldig door de geallieerden gebombardeerd. Aan het einde van de oorlog was 80% van de woningen geheel of gedeeltelijk verwoest, en waren 96.000 mensen dakloos geworden. Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde Duisburg zich verder als industrie- en havenstad, met onder andere kolenmijnen, ijzer- en staalindustrie en de grootste binnenhaven van Europa.

 

Feuerwehr Duisburg

 

Het brandweerkorps van Duisburg bestaat uit een beroepskorps en een vrijwilligerskorps. Het beroepskorps heeft de beschikking over ruim 600 medewerkers. Hiervan zijn er 540 werkzaam in de uitrukdienst op één van de zes beroepskazernes, de havenkazerne, zes ambulanceposten of het traumahelikopterstation. Op jaarbasis rukt het korps ongeveer 63.000 keer uit.

 

Het vrijwilligerskorps bestaat uit 26 blusgroepen met in totaal ruim 500 korpsleden. De blusgroepen zijn georganiseerd in zogenaamde Löschzuge. Een Duisburgse vrijwillige Löschzug bestaat uit minimaal 2 blusgroepen. Elke blusgroep heeft een eigen groepsleider en aan het hoofd van de Löschzug staat een Zug-leider.

 

• Feuer- und Rettungswache 1 – Hauptfeuerwache

 

Dit is de hoofdkazerne van brandweer Duisburg. Het gebouw is in gebruik sinds 1995. Op deze beroepskazerne is ook het duikteam ondergebracht. Per dienst zijn op deze kazerne 24 beroepsmedewerkers aanwezig. Het wagenpark bestaat uit een commandowagen, een blusvoertuig, een autoladder, een watertankwagen, een grote kraan en een voertuig voor het duikteam. Daarnaast staan op deze grootste kazerne ook een adembeschermingswagen, en zes haakarmvoertuigen met diverse containers en een grote verbindings-/commandowagen.

 

Op deze kazerne staan ook een voertuig voor de Notarzt en twee ambulances. De medewerkers verrichten ondersteunende werkzaamheden in de verschillende werkplaatsen die hier aanwezig zijn. Dit zijn onder andere een werkplaats voor onderhoud aan voertuigen en een adembeschermingswerkplaats. In de kazerne zijn verder de korpsleiding en de meldkamer gehuisvest.

 

 

 

 

 

• Leitstelle Feuerwehr Duisburg

 

In Feuerwache 1 is ook de meldkamer van brandweer Duisburg gevestigd. Per dienst zijn hier 8 personen werkzaam. De centralisten verzorgen in voorkomende gevallen ook de bemanning van de op Feuerwache 1 gestationeerde verbindings-/commandowagen. Op jaarbasis worden op de 195 m2 grote meldkamer meer dan 60.000 meldingen verwerkt.

 

• Feuer- und Rettungswache 1 (gesloten)

 

In de oude feuerwache 1 wordt een restaurant gevestigd. Daarnaast zal het gebouw gaan dienen als Stadsdeelcentrum en zullen de bovenste verdiepingen worden verhuurd aan plaatselijke verenigingen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Stadtmitte (110)

 

Dit vrijwilligerskorps bestaat uit twee blusgroepen met elk een eigen kazerne. Gezamenlijk bestaat het korps uit 41 korpsleden. Het korps rukt op jaarbasis ongeveer 50 keer uit.

 

• Freiwillige Feuerwehr Hochfeld/Neuenkamp (101) & Rettungswache 12

 

Deze blusgroep is sinds 1988 ondergebracht in haar kazerne op het terrein van de oude ‘ Feuerwache 1’. De blusgroep is opgericht in 1869. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een dienstbus en een voertuig voor het ontsmetten van groepen personen. Er staat ook een ambulance die wordt bemand door beroepspersoneel van Feuerwache 1.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Neudorf (102)

 

Deze kazerne is in gebruik sinds 1983. De blusgroep is opgericht in 1859 en is daarmee het oudste vrijwilligerskorps in heel Nordrhein-Westfalens. Ze hebben de beschikking over een blusvoertuig en een dienstbus.

 

 

• Rettungswache 11

 

Deze Rettungswache ligt op het terrein van het Bethesda Ziekenhuis. Hier staat een voertuig voor de Notarzt gestationeerd. De bemanning wordt geleverd door personeel van Feuerwache 1.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Ruhrort (210)

 

Dit vrijwilligerskorps bestaat uit drie blusgroepen die elk over een eigen kazerne beschikken. Samen vormen ze de ‘Löschzug 210’ van brandweer Duisburg. Het korps rukt op jaarbasis ongeveer 90 keer uit. Specialisme van dit korps is het opbouwen van het grootwatertransport met behulp van een dompelpompcontainer. Deze container beschikt over een zeer sterke pomp en heeft een slangenvoorraad van 2 km. aan boord. Het haakarmvoertuig en de container staan gestald op Feuerwache 1 en worden in geval van alarm daar opgehaald.

 

• Freiwillige Feuerwehr Laar (201)

 

De kazerne van deze blusgroep is in gebruik sinds 1958 en biedt plaats aan twee blusvoertuigen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Meiderich (202)

 

Dit korps heeft de beschikking over een splinternieuw vierwielaangedreven blusvoertuig en een normaal blusvoertuig. De kazerne bestaat uit een voertuigenhal met twee stallingsplaatsen, een werkplaats met magazijn, een instructielokaal en een ruimte waar de bluskleding hangt.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Bruckhausen (203)

 

Deze blusgroep is opgericht in 1899 en heeft de beschikking over een blusvoertuig. De blusgroep bestaat momenteel uit 11 korpsleden.

 

 

• Feuer- und Rettungswache 3 – Hamborn

 

Op deze kazerne zijn per dienst 18 beroepsmedewerkers aanwezig.  Ze vormen de bemanning van een commandowagen, een blusvoertuig, een watertankwagen, een autoladder en twee ambulances. In de slangenwerkplaats die op deze kazerne is gevestigd worden alle slangen van brandweer Duisburg gereinigd en onderhouden.

 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Hamborn/Marxloh (310)

 

Dit korps bestaat uit twee blusgroepen met elke een eigen onderkomen. Gezamenlijk vormen de blusgroepen de ‘ Löschzug 310’ van brandweer Duisburg. Het korps heeft de beschikking over 50 korpsleden.

 

• Freiwillige Feuerwehr Hamborn/Neumühl (301)

 

Deze blusgroep is ondergebracht op Feuerwache 3. Ze hebben de beschikking over een blusvoertuig.

 

• Freiwillige Feuerwehr Marxloh (302)

 

Deze blusgroep is opgericht in 1900. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig en een hulpverleningsvoertuig op Unimog-chassis.

 

 

• Rettungswache 31

 

Bij het Evangelische Ziekenhuis Duisburg-Nord staat een voertuig voor de Notarzt gestationeerd. De bemanning wordt geleverd door beroepspersoneel van Feurwache 3.

 

 

• Feuer- und Rettungswache 4 - Walsum

 

Op deze beroepskazerne zijn elke dienst 14 medewerkers aanwezig. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een watertankwagen en een autoladder. Tevens worden er twee ambulances door het personeel bemand. De schoenmakerij en de werkplaats voor onderhoud aan bluspompen zijn op deze kazerne ondergebracht.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Walsum (410)

 

Dit korps bestaat uit twee blusgroepen met elk een eigen onderkomen. Samen vormen ze de ‘ Löschzug 410’  van brandweer Duisburg. Het specialisme van dit korps is het uitvoeren van de taak ‘MANV - MassenANfall von Verletzten’. Vrij vertaald betreft dit het optreden bij inzetten waarbij een groot aantal gewonden zijn betrokken. Dit specialisme wordt gezamenlijk uitgevoerd met het Duitse Rode Kruis. Binnen korte tijd kunnen tot wel 50 behandelingsplaatsen voor gewonden worden opgebouwd.

 

• Freiwillige Feuerwehr Walsum-Aldenrade (401)

 

Deze blusgroep is opgericht in 1905 en is ondergebracht op Feuerwache 4. Het wagenpark bestaat naast een blusvoertuig over een haakarmvoertuig met verschillende containers.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Vierlinden (402)

 

Deze blusgroep is opgericht in 1942. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig en een dienstbus.

 

 

• Feuer- und Rettungswache 5 – Homberg

 

Deze beroepskazerne is in gebruik sinds 2007. In dit grote complex zijn de voormalige beroepskazernes 2 &5, alsmede het opleidingscentrum en de vrijwillige brandweer Homberg. Aan beroepspersoneel zijn er per dienst 16 medewerkers aanwezig. Ze bemannen een blusvoertuig, een watertankwagen, een autoladder, een haakarmvoertuig met diverse containers en twee ambulances. Op deze kazerne is de werkplaats voor onderhoud aan kettingzagen ondergebracht.

 

 

 

• Feuer- und Rettungswache 5 (oud)

 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Baerl/Binsheim (510)

 

Dit vrijwilligerskorps rukt zelfstandig uit in het verzorgingsgebied, dus niet ter assistentie van de beroepscollega’s. Dit in tegenstelling tot de meeste overige vrijwilligersposten in Duisburg. Het korps bestaat uit twee blusgroepen (Bearl 501 & Binsheim 502) die samen opereren vanuit één kazerne. De 40 korpsleden hebben de beschikking over een tweetal blusvoertuigen, een dienstbus en een noodstroomaggregaat. De kazerne is in gebruik sinds 1957. In 2009 is de kazerne uitgebreid met een nieuwe voertuigenremise. In het bestaande deel kwam daardoor ruimte vrij voor een nieuwe kantine, een nieuw opleidingslokaal, sanitaire ruimtes en een kantoor. Ze worden op jaarbasis tussen de 15 en 25 keer opgeroepen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Homberg (530)

 

Dit korps bestaat uit de blusgroepen Homberg en Hochheide die sinds 2007 samen zijn ondergebracht op Feuerwache 5. De 38 korpsleden hebben de beschikking over twee blusvoertuigen en een dienstbus. Het specialisme van dit korps is het ontsmetten van groepen personen.

 

 

• Feuer- und Rettungswache 6 – Rheinhausen

 

Deze beroepskazerne is in gebruik sinds 1942. Per dienst zijn er 13 beroepsmedewerkers aanwezig op de kazerne. Ze vormen de bemanning van een blusvoertuig, een watertankwagen, een autoladder en een ambulance.

 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Rheinhausen (610)

 

Dit vrijwilligerskorps is ondergebracht op Feuerwache 6 en bestaat uit de voormalige blusgroepen van Rheinhausen en Hochemmerich. Ze hebben de beschikking over twee blusvoertuigen en een slangenwagen.

 

• Freiwillige Feuerwehr Bergheim-Oestrum (630)

 

Dit korps bestaat uit twee blusgroepen met elk een eigen kazerne.

 

• Freiwillige Feuerwehr Oestrum (603)

 

Opgericht in 1921. Wagenpark bestaat uit een blusvoertuig en een commandowagen/diensbus.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Bergheim (604)

 

Deze blusgroep is opgericht in 1923. Ze hebben de beschikking over een blusvoertuig.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Friemersheim (650)

 

Dit korps is opgericht in 1903 en fungeerde tot 1975 als vrijwillig korps binnen de gemeente Rheinhausen. In 1975 werd deze gemeente echter toegevoegd aan de gemeente Duisburg en werd het korps onderdeel van het Duisburgse korps. Momenteel bestaat het korps uit 44 korpsleden. Het wagenpark bestaat uit twee blusvoertuigen, een dienstbus, een voertuig voor de meetploeg, een logistiekvoertuig en een aanhanger met complete veldkeuken en een verlichtingsaanhanger.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Rumeln-Kaldenhausen (670)

 

Dit korps heeft de beschikking over twee blusvoertuigen en een dienstbus. Het korps bestaat al sinds 1934 uit twee blusgroepen, te weten het voormalige korps van Rumeln (groep 607) en dat van Kaldenhausen (608). Samen vormen ze de Löschzug 670 en kunnen beschikken over in totaal ruim 40 korpsleden. Dit korps rukt zelfstandig uit in het verzorgingsgebied, dus niet ter assistentie van de beroepscollega’s. Dit in tegenstelling tot de meeste overige vrijwilligersposten in Duisburg. Ze rukken op jaarbasis ongeveer tussen de 20 en 30 keer uit.

 

 

• Rettungswache 61

 

Bij het Johanniter Krankenhaus in Rheinhausen staat een voertuig voor de Notarzt gestationeerd. Deze wordt bemand door beroepspersoneel van Feuerwache 6.

 

 

• Rettungswache 62

 

Deze Rettungswache ligt in Rumeln-Kaldenhausen en wordt verzorgd door het Duitse Rode Kruis (DRK) Hier staat een ambulance gestationeerd.

 

 

 

• Feuer- und Rettungswache 7 – Buchholz

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Bissingheim-Buchholz (710)

 

Dit vrijwilligerskorps bestaat uit twee blusgroepen met elk een eigen onderkomen. Samen vormen ze ‘Löschzug 710’ van brandweer Duisburg.

 

• Freiwillige Feuerwehr Buchholz (701)

 

Deze blusgroep is opgericht in 1907. De huidige kazerne is sinds datzelfde jaar in gebruik en werd in 1965 flink uitgebreid. Het wagenpark bestaat uit twee blusvoertuigen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Bissingheim/Wedau (702)

 

Deze blusgroep bestaat uit 23 korpsleden en is opgericht in 1921. Ze hebben de beschikking over een blusvoertuig en een dienstbus. De kazerne is in gebruik sinds 1963.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Huckingen (730)

 

Dit vrijwilligerskorps bestaat uit twee blusgroepen (die sinds 2009 samen zijn ondergebracht op één kazerne in Huckingen. Het wagenpark bestaat sinds de samenvoeging uit vier blusvoertuigen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Großenbaum/Rahm (703)

 

Deze blusgroep is opgericht in 1907 en is sinds 2009 ondergebracht op de kazerne in Huckingen. Deze kazerne is niet meer in gebruik.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Huckingen (704)

 

• Freiwillige Feuerwehr Mündelheim (705)

 

Deze groep is opgericht in 1906 en telt momenteel 29 korpsleden. De blusgroep neemt een aparte plek in binnen de organisatie van de vrijwillige korpsen van Duisburg. Alle andere blusgroepen zijn namelijk georganiseerd per Löschzug. Deze blusgroep is zelfstandig operationeel. Daarnaast rukt deze blusgroep in het verzorgingsgebied zelfstandig uit, dus niet ter assistentie van de beroepscollega’s. Dit in tegenstelling tot de meeste overige vrijwilligersposten in Duisburg. Het wagenpark bestaat uit twee blusvoertuigen en de kazerne is in gebruik sinds 1999. Ze worden op jaarbasis ongeveer 10 keer opgeroepen.

 

 

• Rettungswache 71

 

Bij het Malteser Krankenhaus St. Anna is een standplaats voor een ambulance ondergebracht. De ambulance wordt in opdracht van brandweer Duisburg bemand door personeel van de MHD (Malteser Hilfsdienst).

 

 

• Rettungswache 72

 

Rettungswache 72 is gevestigd bij de Klinikum Duisburg. Hier staan zowel een ambulance, als een voertuig voor de Notarzt gestationeerd. De bemanning hiervan wordt verzorgd door beroepspersoneel van brandweer Duisburg.

 

 

• Rettungswache 73

 

Sinds 1975 is bij de ´Berufsgenossenschaftlichen Unfallklinik Duisburg‘ een traumahelikopter (Christoph 9) gestationeerd. Achter het ziekenhuis is een kleine helihaven, een hangar voor de helikopter en een verblijfsruimte voor de bemanning te vinden.

 

 

• Feuerwache 8 – Hafenwache

 

Op deze post zijn 1 operationele blusboot, 1 reserve blusboot en een watertankwagen gestationeerd. Per dienst zijn hier 4 personen aanwezig als bemanning van de boot of de watertankwagen. Bij alarm voor de watertankwagen rukken er 3 uit. Er blijft altijd 1 bemanningslid bij de boot achter. Bij een oproep voor een blusboot kan de achtergebleven man de boot alvast uitrukgereed maken, in afwachting van de rest van de ploeg.