Stadt Dortmund (Laatste update: 07-08-2011)

 

Dortmund telt 581.308 inwoners, heeft een oppervlakte van 280.400 km² en is daarmee de grootste stad van het Ruhrgebied, de op één na grootste stad van Noord-Rijnland-Westfalen en de zevende stad van Duitsland.

 

Dortmund is een belangrijk spoorwegknooppunt met verbindingen in alle richtingen. Vanuit Nederland is de stad met een rechtstreekse treinverbinding vanaf Enschede te bereiken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de stad sterk gebombardeerd. In het centrum zijn er dan ook weinig historische  gebouwen over gebleven.

 

Feuerwehr Dortmund

 

De brandweer van Dortmund heeft de beschikking over 150 brandweervoertuigen die zijn verdeeld over 9 beroepskazernes en 19 vrijwilligersposten. In totaal zijn er ongeveer 1500 personen werkzaam bij dit korps. Per jaar worden ongeveer 8.000 meldingen verwerkt.

 

• Feuer- und Rettungswache 1 – ‘Hauptwache’

 

Dit is de hoofdkazerne van brandweer Dortmund. Deze kazerne is in gebruik sinds 1975 en is gelegen op steenworp afstand van het centraal station in het stadscentrum. Momenteel wordt er een grote nieuwe vleugel aan deze kazerne gebouwd ter uitbreiding van het gebouw. Door de ingrijpende bouwwerkzaamheden zijn nu alleen twee blusvoertuigen, een autoladder en een voertuig voor de officier van dienst op deze post gestationeerd. De voertuigen die voorheen op deze kazerne stonden voor de uitvoering van specialistische taken, zijn gedurende de bouwwerkzaamheden over de andere  kazernes verdeelt. Na gereedkomen van de kazerne zullen deze weer terugkomen op deze kazerne. Hieronder ook een hoogwerker met een werkhoogte van 54 meter. Dit is de hoogste hoogwerker in gebruik bij een brandweerkorps in Duitsland.

 

 

 

 

• Feuer- und Rettungswache 1 – ‘Hauptwache’ (in 2010)

 

 

• Feuer- und Rettungswache 2 – ‘Nordwache’

 

Deze kazerne in het stadsdeel Eving is sinds 1978 in gebruik. Naast de eigen voertuigen zijn op deze kazerne ook enige voertuigen en personeel van de hoofdkazerne ondergebracht.

 

Deze kazerne verzorgt naast het noordelijke deel van de binnenstad ook de eerste uitruk naar het grootschalige havengebied. Hier zijn onder andere olieopslagdepots met een totale capaciteit van ongeveer 83200 m³ te vinden. Specialistische taken die op deze kazerne zijn ondergebracht zijn de ademluchtdienst, het uitvoeren van waterreddingen en de inzet van de blusboot van brandweer Dortmund.

 

Rond de klok is deze kazerne bemand met een ploeg van 18 personen. Deze bemannen samen de beide blusvoertuigen (6 man per voertuig), een autoladder (2 personen), een voertuig voor de officier van dienst (met 2 personen), een haakarmvoertuig met ademluchtcontainer (1 persoon) en een haakarmvoertuig met wisselende belading (1 persoon). De brandweerduikers zijn ook op deze kazerne ondergebracht. Deze hebben de beschikking over een waterongevallenvoertuig.

 

• Freiwillige Feuerwehr 25 – Eving-Brechten

 

Het vrijwillige korps Eving-Brechten is het jongste van Dortmund. Het is pas opgericht in 1996. Er werd toen namelijk geconstateerd dat de aanrijdtijden in het Noordelijke deel van Dortmund te lang bleken te zijn. In 1995 werd besloten dat er een korps in de omgeving Eving moest worden opgericht. Na het vinden en opleiden van de benodigde korpsleden, werd het korps officieel in dienst gezet op 29 juni 1996. Het korps beschikte nog niet over een eigen kazerne maar werd ondergebracht op de beroepskazerne Eving.

 

Het korps bestaat momenteel uit 27 korpsleden die de beschikking hebben over een tweetal blusvoertuigen. In 2005 werd het onderkomen in de beroepskazerne Eving verlaten. In de ruimtes die werden gebruikt werd namelijk de nieuwe meldkamer gebouwd en om die reden moest het korps worden verhuisd naar een aantal zeecontainers op de binnenplaats van de beroepskazerne. Dit is een tijdelijke situatie. Op dit moment wordt gewerkt aan de bouw van een nieuw groot opleidingscentrum aan de Seilerstraße in Eving. In dit complex wordt ook de nieuwe kazerne van dit vrijwilligerskorps ondergebracht. Het korps wordt per jaar zo’n 150 keer ingezet.

 

 

 

 

 

• Feuer- und Rettungswache 3 – ‘Ostwache’

 

Deze kazerne ligt in het Oosten van de stad Dortmund in het stadsdeel Neuasseln en is in gebruik sinds 1999. Per 24-uurs dienst zijn 10 brandweerlieden op de kazerne aanwezig. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een autoladder en een voertuig voor de officier van dienst. Ook een vrachtwagen is hier gestationeerd. In deze kazerne is een grote werkplaats ondergebracht waar onder andere alle motorkettingzagen worden onderhouden.

 

 

• Feuer- und Rettungswache 4 – ’Südwache’

 

Deze kazerne is in gebruik sinds januari 2010 en ligt in het zuidelijke stadsdeel Hörde. Op deze kazerne is het hoogtereddingsteam ondergebracht. Per 24-uurs dienst zijn op deze kazerne 17 personen aanwezig. Deze hebben de beschikking over 2 blusvoertuigen, een autoladder, een voertuig voor de officier van dienst en enkele ondersteunende voertuigen waaronder een hulpverleningsvoertuig.

 

 

• Feuer- und Rettungswache 4 – ’Südwache’ (gesloten)

 

 

• Feuer- und Rettungswache 5 – ’Westwache’

 

Deze kazerne ligt in het westen van Dortmund in het stadsdeel Marten en is sinds 1984 in gebruik. Op deze kazerne is de werkplaats ondergebracht waar de voertuigen van brandweer Dortmund worden onderhouden. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een autoladder en een voertuig voor de officier van dienst. Daarnaast zijn er een drietal haakarmvoertuigen en meerdere containers ondergebracht op deze post. Tijdelijk staat hier ook de grote kraanwagen die eigenlijk op de hoofdkazerne hoort te staan. Op deze kazerne zijn ook vele reservevoertuigen gestald.

 

 

• Feuer- und Rettungswache 6

 

Deze kazerne ligt in stadsdeel Scharnhorst. Op deze kazerne zijn een blusvoertuig, een autoladder en een voertuig voor de officier van dienst ondergebracht. Ook een voertuig met allerhande materialen voor het maken van wegafzettingen (veelal op verzoek van de politie) is op deze kazerne aanwezig. De kazerne is in gebruik sinds 1999. In de kazerne die daarvoor in gebruik was als kazerne 6, is nu de vrijwillige brandweer van Lanstrop gehuisvest.

 

 

• Feuer- und Rettungswache 7 – Airport 21

 

Deze kazerne is een beetje een vreemde eend in de bijt. De kazerne wordt bemand door personeel van de luchthavenbrandweer in beroepsdienst. Daarnaast is er een vrijwilligerskorps aanwezig dat wordt gevormd uit personeel van de luchthaven. Zowel het beroepskorps als het vrijwillige korps wordt alleen ingezet op het terrein van de luchthaven. De brandweer van Dortmund levert permant een Officier van Dienst en een Notarzt ter aanvulling op het beroepspersoneel van de luchthavenbrandweer. Het wagenpark bestaat uit drie crashtenders, een vierwielaangedreven blusvoertuig, een commandovoertuig, een klein blusvoertuig speciaal voor branden in de vele parkeergarages die de luchthaven rijk is. Dit voertuig is op basis van een Mercedes-Benz Vito bestelwagen. Verder zijn er nog een ambulance en een personeel-/materiaalwagen aanwezig. Vanuit brandweer Dortmund wordt het wagenpark nog aangevuld met een voertuig voor de Officier van Dienst en een voertuig voor de Notartzt.

 

 

• Feuer- und Rettungswache 8 – ’Die Umweltwache’

 

Sinds 2004 is ook een beroepskazerne aanwezig in het stadsdeel Eichlinghofen. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een autoladder en een voertuig voor de officier van dienst. Ook staat er een haakarmvoertuig met onder andere een ademluchtcontainer. Specialiteit van deze kazerne is het  optreden bij ongevallen met gevaarlijke stoffen.

 

 

 

• Feuer- und Rettungswache 9 + Freiwillige Feuerwehr 22 - Mengede

 

Deze kazerne ligt in stadsdeel Mengede. Hier staan een blusvoertuig, een autoladder, een kleine vrachtwagen en een voertuig voor de officier van dienst gestationeerd. Per 24-uurs dienst zijn 12 brandweerlieden op de kazerne aanwezig. De kazerne is in gebruik sinds 1972 en is daarmee de oudste kazerne van de beroepsbrandweer die nog in gebruik is. Ook de vrijwillige brandweer van Mengede heeft haar blusvoertuig op deze kazerne staan. Vanaf deze kazerne worden ook de rijopleidingen voor personeel van brandweer Dortmund gegeven.

 

 

• Havensteunpunt

 

De huidige blusboot van brandweer Dortmund is in dienst sinds 1987. De boot is operationeel voor inzetten bij brand en hulpverleningen in het gehele havengebied van Dortmund en op een deel van het Dortmund-Eems-kanaal, tussen Dortmund en de gemeente Waltrop. De blusboot is gestationeerd in een eigen kazerne in het havengebied bij Deusen. De boot kan via een grote roldeur de kazerne invaren. Deze kazerne is alleen bemand bij een inzet van de blusboot of tijdens oefeningen. De bemanning van de boot wordt geleverd door speciaal hiervoor opgeleid beroepspersoneel van de naburige beroepskazerne Eving. Per dienst zijn hiervoor speciaal drie medewerkers uitgemaakt. In geval van alarm gaan zij naar het havensteunpunt en bemannen de boot.

 

 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr 11 - Sölde

 

Dit vrijwilligerskorps is opgericht in 1897 en is sinds 1978 in haar huidige kazerne ondergebracht. De kazerne bestaat uit een voertuigenhal en een aanbouw met daarin een kantine/instruktielokaal, omkleedruimte, een keuken en een magazijn. In de kelderverdieping zijn de sanitaire ruimtes gesitueerd. Het wagenpark bestaat uit een tankautospuit, een ondersteunend voertuig (deels blusvoertuig/deels logistiekvoertuig) en een voertuig voor het onstmetten van groepen personen. Alle voertuigen hebben de beschikking over vierwielaandrijving.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr 12 – Aplerbeck

 

Het wagenpark van dit korps bestaat uit een tweetal blusvoertuigen en een voertuig voor de meetploeg. Het jeugdbrandweerkorps heeft de beschikking over een motorspuitaanhanger.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr 13 – Berghofen

 

Dit korps is opgericht in 1893 en bestaat momenteel uit 40 korpsleden. De kazerne is al in gebruik sinds 1914. Het wagenpark bestaat uit een tweetal blusvoertuigen en een motorspuitaanhanger. Op jaarbasis wordt deze post tussen de 40 en 50 keer ingezet.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr 14 – Syburg

 

Dit korps heeft het hoogstgelegen deel van Dortmund als verzorgingsgebied. Het gebied is zeer heuvelachtig en er zijn hoogteverschillen te overbruggen tot wel 100 meter. Het grootste deel bestaat uit bosgebied. Naast een tweetal blusvoertuigen beschikt het korps dan ook over een terreinwagen die wordt ingezet als verkenningsvoertuig bij bosbranden en voor inzetten van de first-responders. Vanuit deze kazerne is ook de speciaaleenheid reddingshonden operationeel. Deze eenheid kan aan de hand van geursporen met de speurhonden op zoek gaan naar vermiste personen. De kazerne is in gebruik sinds 1956. In 1990 heeft een uitbreiding van het gebouw plaatsgevonden en sindsdien beschikt de kazerne over een scholingsruimte/kantine. Het korps bestaat uit 30 korpsleden.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr 15 - Kirchhörde

 

Dit korps is opgericht in 1894 en bestaat momenteel uit dertig korpsleden. De kazerne biedt maar plaats aan één voertuig. Het korps heeft de beschikking over een blusvoertuig, een combivoertuig (deels blusvoertuig/deels logistiekvoertuig) en een dienstbus. In 1992 werd de kazerne door een architectuurtijdschrift uitgeroepen tot de mooiste kazerne van Nordrhein-Westfalen. Vanwege de monumentale status van het gebouw is het niet toegestaan een aanbouw te realiseren voor de stalling van alle voertuigen van het korps. Het combivoertuig staat noodgedwongen op de kazerne Hörde en de dienstbus staat buiten gestald.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr 16 - Hombruch

 

Dit korps is opgericht in 1878. De kazerne is in gebruik sinds 1909. De aanbouw aan de linkerkant is echter in een later stadium bijgebouwd. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig met vierwielaandrijving, een hulpverleningsvoertuig op Unimog chassis, een slangenwagen en een terreinwagen (o.a. voor gebruik first-responders). Specialisme van dit korps is het verzorgen van catering tijdens langdurige inzetten. Voor dit doel beschikt het korps over een speciaal hiervoor toegeruste keuken in de kazerne. Met een stoomoven worden diepvriesmaaltijden snel in grote getalen opgewarmd en in grote warmhoudboxen naar de incidentlocatie getransporteerd.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr 17 – Persebeck

 

Dit korps is opgericht in 1913 en is sinds 1979 in haar huidige kazerne ondergebracht. De 35 korpsleden hebben de beschikking over een drietal voertuigen. Dit zijn twee blusvoertuigen en een personeel-/materiaalwagen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr 18 – Oespel-Kley

 

Dit korps is opgericht in 1875. De eerste kazerne van dit korps werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door een bom compleet verwoest. Tot de ingebruikname van de huidige kazerne in 1975 vond het korps tijdelijk onderdak aan de Markt in Oespel. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een combivoertuig (deels blusvoertuig/deels logistiekvoertuig) en een voertuig voor het ontsmetten van personen. Gemiddeld rukt dit korps op jaarbasis zo’n 30 keer uit.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr 19 – Lütgendortmund

 

Dit korps heeft de beschikking over twee blusvoertuigen, een hulpverleningsvoertuig op Unimog chassis en een terreinwagen (o.a. voor vervoer first-responders).

 

 

• Freiwillige Feuerwehr 20 – Nette

 

De kazerne van dit korps is in gebruik sinds 1982. Het gebouw heeft een grote voertuigenremise voorzien van twee uitrukpoorten aan de voorzijde en één aan de achterzijde. De uitrukkleding hangt ook in de voertuigenhal. Naast de voertuigenhal bevindt zich een grote kleedkamer met douches. Verder zijn hier een grote instructieruimte annex kantine, keuken en een kantoor te vinden. Op het achterterrein zijn een grote wasplaats voor de voertuigen en een terras met een door het korps zelfgemaakte barbecue. Op de eerste verdieping bevindt zich nog een dienstwoning waar de materiaalbeheerder van het korps woont. Het korps bestaat uit 24 korpsleden. Het wagenpark bestaat uit een tweetal blusvoertuigen en een combivoertuig (deels blusvoertuig/deels logisitiekvoertuig). Op jaarbasis wordt dit korps zo’n 30 tot 40 keer gealarmeerd.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr 21 – Bodelschwingh

 

Dit korps is opgericht in 1933 en telt momenteel 33 korpsleden. Ze hebben de beschikking over twee blusvoertuigen en een dienstbus.

 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr 23 – Groppenbruch

 

Dit korps bestaat ruim 90 jaar en telt 29 korpsleden. Ondanks de afgelegen ligging en een vrij lage bevolkingsdichtheid in eigen verzorgingsgebied, vervult deze kazerne door de directe verbinding met de Autobahnen 2 en 45, en een indirecte aansluiting op de Autobahn 42 een belangrijke functie. De huidige kazerne is in gebruik sinds 1936 en beschikte oorspronkelijk over een slangentoren. De toren is tijdens een grondige verbouwing in 2004 verwijderd. Bij dezelfde verbouwing werd het gebouw uitgebreid met een instructieruimte, een keuken en een kantoor.Het korps heeft de beschikking over een blusvoertuig, een combivoertuig (deels blusvoertuig/deels logistiekvoertuig) en een terreinwagen (o.a. voor vervoer van de first-responders). Ook staat hier een haakarmcontainer ten behoeve van de onstmettingstaak van dit korps. Deze container is bedoeld voor het ontsmetten van apparatuur en het milieu (bijvoorbeeld: wegen, gebouwen, grond, water). De container zal bij een inzet door een haakarmvoertuig van een andere kazerne worden opgehaald en naar de ongevalslocatie worden gebracht.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr 24 – Asseln

 

Dit korps is pas opgericht in 1970. Directe aanleiding hiervoor waren de zeer zware onweersbuien die in 1968 veel schade aan hebben gericht in Asseln en omgeving. Het korps vond onderdak in een voormalige bunker, die door de korpsleden geheel is verbouwd tot kazerne. Het wagenpark bestaat uit een viertal voertuigen. Dit zijn een blusvoertuig, een combivoertuig (deels blusvoertuig/deels logistiekvoertuig), een hulpverleningsvoertuig op Unimog chassis en een dienstbus. Het korps bestaat uit 37 korpsleden.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr 26 – Lanstrop

 

Dit korps is opgericht in 1988 en is sinds 1999 ondergebracht in de voormalige beroepskazerne Scharnhorst. Het gebouw diende ooit als gemeentehuis van Lanstrop. In 1962 werd het gebouw echter verbouwd tot beroepskazerne. In 1999 kon het beroepskorps beschikken over een nieuwe kazerne op een andere locatie en werd de oude kazerne, na een grondige verbouwing, in dienst gesteld als kazerne van de vrijwillige brandweer Lanstrop.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr 27 - Lichtendorf

 

Het korps van Lichtendorf is opgericht in 1908 en beschikt momenteel over 28 vrijwilligers. Het wagenpark bestaat uit twee blusvoertuigen. De huidige kazerne aan de Römerstraße is in gebruik sinds 1988. Gemiddeld wordt dit korps per jaar tussen de 20 en 25 keer ingezet.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr 28 – Holzen

 

Dit korps is opgericht in 1913 en telt momenteel 32 korpsleden. Ze hebben de beschikking over een ruim wagenpark, dat bestaat uit twee blusvoertuigen, een autoladder en een terreinwagen (o.a. voor vervoer first-responders). Op jaarbasis wordt dit korps zo’n 40 keer gealarmeerd.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr 29 – Deusen

 

Dit korps is opgericht in 1960 en is sinds 2001 in haar huidige kazerne ondergebracht. Ze hebben de beschikking over twee blusvoertuigen en worden op jaarbasis ongeveer 180 keer gealarmeerd. Dit hoge aantal is te danken aan de gunstige geografische ligging. Het korps rukt namelijk ook uit naar het stadscentrum. Het verzorgingsgebied bestaat daardoor niet alleen uit woonwijken, maar ook uit winkelgebieden, industrieterreinen, ziekenhuizen, scholen en kinderdagverblijven, alsmede een deel van de grootste binnenhaven van Europa. Hierdoor is dit korps één van de meest gealarmeerde korpsen van de vrijwillige brandweer in Dortmund.