Stadt Aachen (Laatste update: 04-07-2017)

 

Het beroepsbrandweerkorps van Aachen bestaat uit 310 medewerkers in de uitrukdienst. Zij zijn werkzaam op één van de vier beroepskazernes in de stad. Naast de hoofdkazerne (Feuerwache 1) met als verzorgingsgebied de binnenstad van Aachen, is er een beroepskazerne in het Zuiden van de stad (Feuerwache 2) en in het Noorden van de stad (Feuerwache 3). De brandbestrijding op het terrein van het Universiteitsziekenhuis Aachen wordt verzorgd vanuit de vierde beroepskazerne (Feuerwache 8).

 

Naast het beroepskorps is er in de stad Aachen ook een vrijwilligerskorps actief met een totale sterkte van ongeveer 490 vrijwilligers die zijn verdeeld over 11 korpsen. Twee hiervan zijn ondergebracht op een beroepskazerne. De overige 9 beschikken over een eigen kazerne.

 

• Feuer- und Rettungswache 1 – Hauptwache

 

Het brandweerkorps van Aachen is met haar 360 beroepsbrandweerlieden en 530 vrijwilligers één van de grootste korpsen in de Euregio Maas-Rijn. Het brandweerkorps is op te splitsen in een beroepsbrandweer met drie kazernes en een vrijwillig brandweerkorps dat bestaat uit 12 korpsen.

 

De hoofdkazerne van brandweer Aachen ligt ten oosten van de binnenstad aan de Stolberger Straße en is in gebruik sinds 1964. In 2015 is gestart met een allesomvattende renovatie en verbouwing van het pand. Gedurende de verbouwing kon er geen gebruik gemaakt worden van het kazernecomplex en betrok de hele uitrukdienst van de kazerne een tijdelijk onderkomen op het industrieterrein ‘auf der Hüls’. Het ontwerp van de brandweerkazerne aan de Stolberger Straße was baanbrekend vanwege de gebruikte bouwmethode en de uitstraling van het gebouw. Vooral het gebruik van het bouwmateriaal beton als zichtbaar oppervlak was de reden voor inschrijving van de kazerne op de monumentenlijst. Tijdens de verbouwing werd onder meer het hele gebouw compleet gerenoveerd, werd de adembeschermingswerkplaats verplaatst naar de voormalige slangendrogerij in de slangentoren en werd er een lift geplaatst. De kozijnen zijn volledig vernieuwd, maar de vele karakteristieke elementen van het gebouw, zoals de betonnen gevel zijn intact gebleven vanwege de monumentenstatus. De voertuigen hal op de begane grond werd voorzien van vier meter hoge, glazen vouwdeuren.

 

Op de kazerne zijn per dienst 28 beroepsmedewerkers aanwezig. Naast de operationele voertuigen van de uitrukdienst zijn er in de voertuigenhal ook diverse reservevoertuigen te vinden. Het wagenpark bestaat onder meer uit drie blusvoertuigen, twee hoogwerkers, een watertankwagen, een hulpverleningsvoertuig, een logistiekvoertuig, meerdere voertuigen voor de inzetleiding, een haakarmvoertuig met meerdere containers en een groot aantal materiaalwagens, dienstbussen en commandowagens. Verder staan er nog een adembeschermingsvoertuig, een voertuig voor kleine hulpverleningen, een voertuig voor het hoogtereddingteam en een groot verbindings-/commandovoertuig paraat.

 

 

 

 

De kazerne in 2011 voor de renovatie.

 

 

 

 

• Feuer- und Rettungswache 2 – Süd

 

Op deze kazerne in Kornelimünster is zowel beroepsbrandweer als een vrijwillig korps ondergebracht. Het wagenpark van de beroeps bestaat uit een blusvoertuig, een hoogwerker, een voertuig voor kleine inzetten, een watertankwagen, een hulpverleningsvoertuig, een dienstbus en een vrachtwagen.

 

Het vrijwilligerskorps Kornelimünster is in hetzelfde gebouw ondergebracht en beschikt over twee blusvoertuigen, een watertankwagen op Unimog chassis en een dienstbus.

 

 

• Feuer- und Rettungswache 3 - Nord

 

Deze kazerne ligt naast de enorme energiecentrale van ‘E.On’ en huisvest zowel beroepsbrandweer als een vrijwillig korps. Het wagenpark van de beroeps bestaat uit een blusvoertuig, een autoladder, een watertankwagen, een vrachtwagen, een voertuig voor kleine inzetten en een dienstbus.

 

Op deze kazerne is ook de vrijwillige brandweer Aachen-Nord ondergebracht. Het korps heeft de beschikking over twee blusvoertuigen. Een derde blusvoertuig wordt voornamelijk gebruikt door de jeugdbrandweer, maar kan in voorkomende gevallen ook als derde blusvoertuig worden gebruikt. Daarnaast beschikt het korps over een watertankwagen, een dienstbus en een terreinwagen.

 

 

• Feuerwache 8 - Universitätsklinikum

 

Op het terrein van de Universiteitskliniek Aachen is ook een beroepskazerne gevestigd. Per 24-uurs dienst zijn hier minimaal 6 beroepsmedewerkers in dienst. Drie hiervan bemannen de commandokamer (meldkamer) van de Universiteitskliniek. De overige drie manschappen rukken met een klein blusvoertuig uit in geval van alarm. Tijdens kantoortijden zijn er bovenop de 6 medewekers nog 3 dagdienstmedewerkers aanwezig op het terrein. Ze hebben de beschikking over een klein blusvoertuig en een dienstbus.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Brand

 

In een deel van het stadsdeelkantoor aan de Paul-Küpper-Platz is sinds 1958 de kazerne van dit vrijwilligerskorps ondergebracht. Het korps is opgericht in 1900 en bestaat uit 30 vrijwilligers die de beschikking hebben over 4 voertuigen. Dit zijn een tweetal blusvoertuigen, een hulpverleningsvoertuig op Unimog chassis en een dienstbus. Ze worden op jaarbasis gemiddeld 40 tot 50 keer gealarmeerd. Op deze kazerne is ook een ploeg van de jeugdbrandweer van Aachen ondergebracht.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Eilendorf

 

Dit vrijwilligerskorps is opgericht in 1906. Het wagenpark bestaat uit een tweetal blusvoertuigen, een hulpverleningsvoertuig, een dienstbus en een commandowagen. De kazerne heeft de beschikking over een voertuigenhal met vier deuren.

 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Haaren

 

De kazerne van dit vrijwilligerskorps is in gebruik genomen in 1979. Het korps bestaat uit 30 korpsleden en rukt op jaarbasis zo’n 30 keer uit. Ze hebben de beschikking over twee blusvoertuigen, een hulpverleningsvoertuig op Unimog chassis en een dienstbus.

 

 

• Freiwilllige Feuerwehr Laurensberg

 

Dit korps is opgericht in 1874. Ze hebben de beschikking over een tweetal blusvoertuigen, een dienstbus en een watertankwagen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Mitte

 

De kazerne van dit vrijwilligerkorps is in gebruik sinds 1987. Het wagenpark bestaat uit een drietal blusvoertuigen, een hulpverleningsvoertuig op Unimog-chassis en een dienstbus.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Richterich

 

Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een watertankwagen en een dienstbus. Voor het tweede blusvoertuig is op deze kazerne geen plaats meer. Deze is gestationeerd op beroepskazerne 3 en wordt indien nodig door 2 personen met de dienstbus op kazerne 3 opgehaald. Op deze kazerne is ook een ploeg van de jeugdbrandweer van Aachen ondergebracht.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Sief

 

De kazerne van dit korps is in gebruik genomen in 1969 en is gevestigd in een omgebouwd voormalig schoolgebouw. In 1984 volgde een aanbouw met daarin een keuken, een leslokaal en sanitaire ruimtes. In 1994 werd nog een aanbouw gebouwd waarin de nieuwe voertuigenhal werd gesitueerd. Het wagenpark bestaat uit een tweetal blusvoertuigen, een watertankwagen en een dienstbus.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Verlautenheide

 

De kazerne van dit korps is in gebruik sinds1963 en beschikt over een tweedeurige voertuigenhal, een werkplaats en saniataire ruimtes op de benedenverdieping. Op de eerste verdieping zijn een kantoor, een leslokaal/kantine en een keuken te vinden. Op deze kazerne is ook een ploeg van de jeugdbrandweer van Aachen ondergebracht. Het korps heeft de beschikking over drie blusvoertuigen, een dienstbus en een dienstbus voor de jeugdbrandweer.

 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Walheim

 

Het korps telt 30 korpsleden en heeft de beschikking over twee blusvoertuigen, een watertankwagen op Unimog chassis en een dienstbus. De kazerne is gebouwd in de jaren ’50 en is in 1994 aan de voorzijde uitgebouwd.