Provincie Brabant Wallon (Waals-Brabant) (Laatste update: 14-12-2015)

 

De zone Brabant Wallon is verantwoordelijk voor de brandweerzorg in de 27 gemeentes Beauvechain, Braine-l'Alleud, Braine-le-Château, Chastre, Chaumont-Gistoux, Court-Saint-Étienne, Genappe, Grez-Doiceau, Hélécine, Incourt, Ittre, Jodoigne, La Hulpe, Lasne, Mont-Saint-Guibert, Nivelles, Orp-Jauche, Ottignies-Louvain-la-Neuve, Perwez, Ramillies, Rebecq, Rixensart, Tubize, Villers-la-Ville, Walhain, Waterloo en Wavre. Het is een gebied met een totale oppervlakte van 1.090 km2 en ruim 380.000 inwoners. De brandweerzorg binnen de zone wordt uitgevoerd vanaf de kazernes in Braine-l'Alleud, Jodoigne, Tubize, Wavre en de beide kazernes in Nivelles.

 

• Kazerne Jodoigne (Geldenaken)

 

Jodoigne (Geldenaken) is een stad in de provincie Waals-Brabant. De plaats is gelegen aan het riviertje de Grote Gete en ligt niet ver van het Vlaamse Hoegaarden. De stad telt ruim 13.000 inwoners.

 

Het brandweerkorps bestaat uit 52 personen. Hiervan zijn er 7 in beroepsdienst aangesteld. De overige 45 korpsleden zijn vrijwilligers. De brandweerkazerne uit mei 2011 op het industrieterrein des Trois Fontaines biedt directe toegang aan de gewestweg N29 Charleroi-Tienen. Deze locatie aan de rand van de stad maakt dus een snelle uitruk in de richting Incourt en Perwez mogelijk. Al tijdens de bouw van de kazerne werd het naastgelegen terrein aangekocht. Omdat vanaf aanvang bekend was dat de brandweer al een beetje krap in het nieuwe gebouw zou komen te zitten werd de eerste uitbreiding van de kazerne al direct in de plannen opgenomen. Deze aanbouw biedt onderdak aan een trainingsruimte, een kantoor, kleedkamers en een garage voor de eerstelijnsvoertuigen. Vanaf de kazerne wordt gemiddeld 3 of 4 keer per dag uitgerukt wat neerkomt op een totaal van 1.350 interventies per jaar. De spoedeisende ambulancehulpverlening is in Jodoigne geen taak van de brandweer maar van een particuliere ambulancedienst. Het wagenpark van de kazerne Jodoigne bestaat uit drie halfzware autopompen, vier watertankwagens (varierend van 8.000 liter tot 15.000 liter water), een ladderwagen, een hoogwerker, een snelle hulpwagen, twee bosbrandtankwagen, een materiaalwagen, een dienstbus, een karweiwagen en twee commandowagens. Twee motorspuitaanhangers, een signalisatie-aanhangwagen en een reddingsboot op trailer completeren het geheel.