Provincie Vlaams-Brabant zone Oost (Laatste update: 04-11-2015)

 

Sinds 1 januari 2015 worden de brandweerdiensten in België niet langer georganiseerd door individuele steden en gemeenten maar zijn ze samengevoegd in grotere brandweerzones en worden ze beheerd door alle burgemeesters van de gemeenten die deel uitmaken van die zone. Voor de zone Oost Vlaams-Brabant betekent dit een samenvoeging van 7 brandweerdiensten (8 posten) die instaan voor een hulpverleningszone bestaande uit 32 gemeenten.

 

• Kazerne Landen

 

De kazerne van brandweer Landen ligt in de Attenhovenstraat. Het korps bestaat uit 10 beroepsmedewerkers en 51 vrijwilligers. Het verzorgingsgebied bestaat naast de stad Landen uit de deelgemeenten Zoutleeuw, Halle-Booienhoven, Dormaal en Helen-Bos. In de kazerne staan twee halfzware autopompen, twee watertankwagens, een hoogwerker, een snelle-hulpwagen, een materiaalwagen, een dienstbus, twee commandowagens en twee ambulances.

 

 

• Kazerne Tienen

 

De kazerne Tienen ligt net buiten de stadskern aan de Diestsesteenweg en werd in 1985 in gebruik genomen. Het korps is een gemend korps dat bestaat uit 39 beroeps brandweermannen die worden ondersteund door 21 vrijwillige brandweermannen. De beroepsmedewerkers in de uitrukdienst draaien 24-uurs diensten. Ze zijn verdeelt over vier dienstploegen van 9 personen. De drie beroepsofficieren zijn overdag op de kazerne werkzaam en zijn buiten deze tijden oproepbaar. Het wagenpark wordt gevormd door twee halfzware autopompen, twee ladderwagens, een watertankwagen, een snelle-hulpwagen,  een signalisatievoertuig, een materiaalwagen, een karweiwagen en een haakarmvoertuig met diverse containers. Daarnaast staan er nog een dienstbus, een terreinwagen, een viertal commandowagens en twee ambulances paraat in de kazerne.