Provincie Oost-Vlaanderen zone Waasland (Laatste update: 12-01-2014)

 

• Kazerne Beveren

 

Brandweer Beveren is een categorie-Y korps (zowel beroepspersoneels als vrijwilligers). Momenteel bestaat het korps uit 17 beroepsbrandweermannen en 60 vrijwilligers. Het korps telt 28 ambulanciers en bevat twee opvallende teams: het gaspak-team en het duikteam. Beide teams bestaan uit 12 personen. Naast een kazerne in de centrumplaats Beveren beschikt het korps over een voorpost in Kieldrecht. Op de voorpost zijn 17 vrijwilligers werkzaam.

 

Recentelijk heeft de gemeente Beveren besloten om een derde brandweerkazerne te bouwen. Deze havenpost komt te liggen aan de Keetberglaan in Kallo, vlakbij de E34. De nieuwe kazerne zal bemand worden door een beroepsbezetting. Ook zal één van de twee ziekenwagens naar de nieuwe havenpost verhuizen. De brandweerkazernes van Beveren en Kieldrecht blijven behouden maar zullen vooral op vrijwilligers gaan draaien. Eind 2012 zal de kazerne operationeel zijn.

 

De brandweerkazerne van Beveren ligt midden in het centrum. Het wagenpark bestaat uit een halfzware autopomp, een zware autopomp, een snelle autopomp/-hulpwagen, een ladderwagen, een hoogwerker en een tweetal watertankwagens. Verder kan het korps beschikken over drie materiaalwagens, een voertuig voor het duikteam, drie commandowagens, een signalisatievoertuig en drie haakarmvoertuigen met containers voor verschillende doeleinden (oa. een gaspakken-, een schuim- en een milieucontainer). Voor de medische hulpverlening in opdracht van de ‘dienst 100’ staan er op de kazerne twee ambulances.

 

 

• Kazerne Sint-Gillis-Waas

 

Het brandweerkorps van Sint-Gillis-Waas is een autonoom C-korps. Dit wil zeggen dat de brandweer alleen vrijwilligers in dienst heeft en voornamelijk binnen de eigen gemeente optreedt. De kazerne ligt centraal aan de Bloklaan. De oppervlakte en indeling van het gebouw is niet optimaal: er zijn slechts 3 uitrijpoorten zodat de wagens achter elkaar staan opgesteld. De kleedruimte bevindt zich in de garage. Het wagenpark bestaat uit twee halfzware autopompen, een watertankwagen (inhoud 8.000 liter), een autoladder, een snelle hulpwagen, twee materiaalwagens, een voertuig voor de meetploeg, een commandowagen, een dienstauto en een ambulance.