Provincie Oost-Vlaanderen zone Meetjesland (Laatste update: 28-04-2013)

 

• Kazerne Eeklo

 

Het brandweerkorps van Eeklo is een gewestelijk Z-korps in de zone Meetjesland. Het korps is belast met de brandweerzorg in het gebied dat bestaat uit de gemeenten Eeklo, Sint Laureins, Sint-Jan-In-Eremo, Watervliet en Waterland-Oudeman.

 

Het korps bestaat uit 70 korpsleden. Momenteel zijn 24 hiervan ook opgeleid tot ambulancier. Continue zijn telkens 4 ambulanciers beschikbaar om de 2 ziekenwagens te bemannen. Momenteel zijn er 2 identieke ambulances in gebruik voor het spoedeisende ambulancevervoer.

 

Daarnaast bestaat het wagenpark uit twee halfzware autopompen, een zware autopomp, twee watertankwagens, een hulpverleningsvoertuig, een hoogwerker en een snelle-hulpwagen. Verder nog een karweiwagen (voor kleine hulpverleningen), een voertuig voor het duikteam en een aantal commandowagens.

 

 

 

• Kazerne Kaprijke

 

De brandweerdienst van Kaprijke is een gemeentelijk korps (C-korps) dat bestaat uit zo’n 30 vrijwillige korpsleden. Het korps kijkt uit naar de bouw van een nieuwe kazerne. Als er een zware regenvlaag over de gemeente trekt, is de huidige kazerne aan het Plein de eerste plek die onder water loopt. Het wagenpark bestaat uit een lichte- en een halfzware autopomp, een tankwagen en een snelle-hulpwagen. Daarnaast staan in de kazerne nog een personeel-/materiaalwagen, een materiaalwagen en een commandowagen paraat. Op jaarbasis wordt gemiddeld zo’n 250 keer uitgerukt.

 

 

• Kazerne Maldegem

 

De brandweer van Maldegem staat in voor de bescherming van het volledige grondgebied van de gemeenten Maldegem en Knesselare en voor ongevallen en het ziekenvervoer van de gemeente Maldegem. Het korps bestaat uit ongeveer 40 vrijwillige korpsleden. Hiervan zijn 6 vrijwilligers opgeleid tot brandweerduiker. Aan voertuigen heeft het korps de beschikking over drie halfzware autopompen, een ladderwagen en een hoogwerker, een tankwagen en een snelle hulpwagen. Daarnaast staan er in de kazerne nog een bosbrandwagen, twee materiaalwagens, een voertuig voor het duikteam en twee commandowagens. Voor de medische hulpverlening staan twee ambulances paraat.