Provincie Namur (Namen) zone Val de Sambre (Laatste update: 21-09-2016)

 

In het noordwesten van de provincie Namur ligt de brandweerzone Val de Sambre (Vallei van de rivier de Samber). De zone is opgericht per 1 januari 2015. Alle stedelijke en gemeentelijke brandweerdiensten in België werden toen omgevormd tot de huidige 34 brandweerzones. Het verzorgingsgebied van de zone bestaat uit de gemeenten Sambreville, Mettet, Sombreffe, Floreffe, Jemeppe-sur-Sambre en Fosses-la-Ville. Momenteel wordt de hele zone bediend vanaf een drietal kazernes in Fosses-la-Ville, Mettet en Sambreville. De kazerne in Mettet is pas operationeel geworden per 1 september 2016. Er worden nog plannen ontwikkeld om ook in Floreffe een nieuwe kazerne te openen zodat de zone in de toekomst vanuit vier locaties van brandweerzorg kan worden voorzien. Dit in tegenstelling tot de situatie van voor september 2016 toen er in de gehele zone maar twee kazernes operationeel waren.

 

• Kazerne Fosses-la-Ville

 

Fosses-la-Ville is een stad met een ligging in een relatief landelijk gebied, net buiten de verstedelijkte gebieden rond de river de Samber in het noorden, en de stad Charleroi in het westen. Naast het stadscentrum liggen in de gemeente nog de deelgemeenten Aisemont, Le Roux, Sart-Eustache, Sart-Saint-Laurent en Vitrival. De gemeente telt zo'n 10.000 inwoners. Het brandweerkorps heeft een sterkte van 47 vrijwilligers. Ze hebben de beschikking over twee halfzware autopompen, een watertankwagen met 8.000 liter aan boord, een watertankwagen met 14.000 liter, een ladderwagen, een hoogwerker, een snelle hulpwagen, twee materiaalwagens en een bosbrandweerwagen op Unimog chassis. Daarnaast staan er in de voertuigenhal nog een karweiwagen, een dienstauto, twee commandowagens en twee ambulances paraat.

 

 

• Kazerne Mettet

 

Mettet is een gemeente met ruim 12.000 inwoners in het zuiden van de zone, op de grens met de brandweerzone Dinaphi. Tot de gemeente Mettet behoren ook Biesme, Biesmerée, Graux, Oret, Saint-Gérard, Furnaux, Ermeton-sur-Biert en Stave, die in 1977 met Mettet gefuseerd zijn. Mettet heeft een circuit namelijk: Circuit Jules Tacheny. Dit circuit is gebouwd in 2010, is 2280 meter lang en vooral geschikt voor kleine raceklasses en race-trainingen. De kazerne in Mettet is pas operationeel sinds 1 september 2016. In het bestaande gemeentelijk gebouw in de industriezone van Mettet werd ruimte geschapen voor permanent verblijf van 6 personen. Deze hebben de beschikking over een halfzware autopomp en twee ambulances.

 

Nog geen foto beschikbaar!

 

• Kazerne Sambreville

 

Sambreville is een gemeente in het noorden van de brandweerzone. De gemeente ligt langs de Samber, tussen de steden Namen en Charleroi. De gemeente telt ruim 27.000 inwoners. De gemeente ontstond in 1977 uit de fusie van zeven dorpen. Het gemeentehuis staat in het centrale dorp Auvelais. Auvelais ligt net als Tamines en Moignelée nabij de Samber. Ten zuiden liggen de dorpen Falisolle en Arsimont die door lintbebouwing op elkaar aansluiten. In het noorden liggen de deelgemeenten Velaine en Keumiée, door een bos gescheiden van de rest. De kern van de kleine deelgemeente Keumiée vormt een geheel met die van Wanfercée-Baulet in de buurgemeente Fleurus. Het brandweerkorps bestaat uit een beroepskern van 45 personen die wordt ondersteund door een grote groep vrijwilligers. De kazerne heeft een permanente bezetting van minimaal 10 personen. De voertuigenhal van de kazerne herbergt een zeer ruim wagenpark dat wordt gevormd door een lichte autopomp, een halfzware autopomp, een industriële zware autopomp, vier watertankwagens, twee ladderwagens en een hoogwerker. Daarnaast is het korps nog uitgerust met een snelle hulpwagen, een signalisatievoertuig, een duikerswagen, een terreinwagen, drie dienstauto’s, een voertuig voor de inzetleiding, een commandowagen, een haakarmvoertuig met diverse containers en niet minder dan vijf ambulances. Eind 2016 zal het korps de kazerne verlaten en verhuizen naar een compleet nieuwe kazerne in Auvelais.

 

 

• Nieuwbouw kazerne Sambreville

 

De nieuwe kazerne van het korps Sambreville wordt gebouwd in de deelgemeente Auvelais op het terrein van Vacherie. Het gebouw zal bestaan uit een kantoordeel met 3 verdiepingen en een ruime voertuigenhal. In de kazerne zullen ook de kantoren van de brandweerzone onderdak vinden. Als de bouw volgens planning verloopt zal het eind 2016 in gebruik worden genomen. De locatie ligt op een strategische plek in het verzorgingsgebied, direct naast de Solvay fabriek en direct aan de snelweg naar ofwel Sombreffe of Fosses-la-Ville / Mettet. Vlak naast de kazerne wordt het nieuwe opleidingscentrum voor de brandweer van de provincie Namen gebouwd.

 

Nog geen foto beschikbaar!