Provincie Namur (Namen) zone NaGe (Laatste update: 21-12-2015)

 

De brandweerzone Nage is sinds 1 januari 2015 één van de 34 brandweerzones in België en één van de drie zones in de provincie Namur. De zone ontleent haar naam aan de beginletters van de vier kazernes in de zone (Andenne, Éghezée, Gembloux en Namur). De zone is verantwoordelijk voor de brandweerzorg in de 10 gemeenten Assesse, Andenne, Éghezée, Fernelmont, Gembloux, Gesves, La Bruyère, Namur, Ohey en Profondeville. Dit is een gebied met een oppervlakte van 829 km² en ruim 225.000 inwoners. De zone heeft de beschikking over 300 brandweerlieden (zowel beroeps als vrijwillig) en vier kazernes in  Andenne, Éghezée, Gembloux en Namur.

 

• Kazerne Andenne

 

De kazerne van de stad Andenne ligt aan de Avenue Reine Elisabeth, de doorgaande weg van Huy naar Namur. Het korps bestaat uit 51 vrijwilligers en 3 beroepsofficieren. Ze hebben de beschikking over een lichte autopomp, een halfzware autopomp, een zware autopomp, twee watertankwagens, een ladderwagen, twee snelle-hulpwagens, een bosbrandweerwagen, een signalisatievoertuig, twee dienstauto’s, een personeel-/materiaalwagen, twee commandowagens en drie ambulances.

 

 

 

• Kazerne Éghezée

 

Het korps Eghezée bestaat uit 4 beroepsmedewerkers en 39 vrijwillige korpsleden. Ze hebben de beschikking over een wagenpark dat wordt gevormd door twee halfzware autopompen, twee watertankwagens, een autoladder, een hoogwerker, een snelle-hulpwagen, een bosbrandweerwagen, twee materiaalwagens, een karweiwagen, twee signalisatievoertuigen, een haakarmvoertuig met diverse containers (waaronder een watertankcontainer 10.000 liter), twee commandowagens en een dienstauto. Verder staan er nog drie ambulances paraat. Deze voertuigen staan gestald in de kazerne aan de Chaussée de Namur.

 

 

• Kazerne Gembloux

 

Aan de kazerne in Gembloux zijn 49 vrijwilligers en een beroepsofficier verbonden.

 

 

• Kazerne Namur

 

Namur is de hoofdstad van Wallonië. De stad telt ruim 110.000 inwoners wat ongeveer een kwart van alle inwoners van de provincie vertegenwoordigt. De brandweerkazerne van de stad is de thuisbasis van een beroepskorps van 124 medewerkers en een vrijwilligerskorps met een sterkte van 26 personen. De zeer ruime kazerne is in gebruik sinds juni 2015 en ligt aan de Chaussée de Liège in de deelgemeente Jambes. Het complex is uitgerust met een ruime voertuigstalling voor het indrukwekkende wagenpark. De voertuigen voor de eerste uitruk (twee autopompen en een autoladder), het voertuig voor de duikers en een snelle-hulpwagen staan achter een eigen uitrijpoort om zo zeer snel te kunnen uitrukken. De overige voertuigen staan opgesteld in de ruime hal erachter. Het kazernecomplex heeft ook een aparte garage voor de stalling van de ambulances. De eerste verdieping van het gebouw huisvest onder meer kantoren, een keuken, de slaapkamers, de sainitaire ruimtes, een woonkamer, een fitnessruimte en de radiokamer. Het totale wagenpark bestaat uit meer dan 40 voertuigen. Hieronder 6 autopompen, 4 watertankwagens, een bosbrandweerwagen, 3 autoladders, 2 hoogwerkers, 2 snelle-hulpwagens, 3 signalisatievoertuigen, een voertuig voor de duikploeg, 2 haakarmvoertuigen en 6 ambulances. Een groot aantal commandowagens, dienstauto’s, busjes en karweiwagens maken het wagenpark compleet.

 

 

• Kazerne Namur (oud)

 

De voormalige kazerne van Namur is in gebruik geweest van 1976 tot 2015. In 1976 ontstond namelijk de huidige gemeente Namur door een samenvoeging van 25 vroegere gemeenten. De brandweer werd ook omgevormd tot één korps en had behoefte aan een nieuwe kazerne. Hiervoor werden de gebouwen van de voormalige bakkerij van het leger aan de Rue des Bourgeois aangekocht en omgebouwd tot tijdelijk brandweeronderkomen. De kazerne bleef uiteindelijk veel langer in gebruik dan toen voorzien. Het pand was in de loop der tijd in verval geraakt, voldeed niet meer aan de huidige en de toekomstige behoeften en er was een gebrek aan kantoorruimte en aan stallingsplaatsen voor de voertuigen.