Provincie Namur (Namen) zone DiNaPhi (Laatste update: 16-09-2016)

 

De brandweerzone Dinaphi is sinds 1 januari 2015 één van de 34 brandweerzones in België en één van de drie zones in de provincie Namur. De zone ligt in het zuiden van de provincie en is verantwoordelijk voor de brandweerzorg in de 22 gemeenten: Anhée, Beauraing, Bièvre, Ciney, Dinant, Gedinne, Hamois, Hastière, Havelange, Houyet, Onhaye, Rochefort, Somme-Leuze, Vresse-sur-Semois, Yvoir, Cerfontaine, Couvin, Doische, Florennes, Philippeville, Viroinval en Walcourt. De zone heeft de beschikking over 450 brandweerlieden (zowel beroeps als vrijwillig) en twaalf kazernes in de plaatsen Beauraing, Ciney, Clermont, Couvin, Cerfontaine, Dinant, Florennes, Gedinne, Philippeville, Rochefort, Vresse-sur-Semois en Yvoir.

 

• Kazerne Beauraing

 

Beauraing is een kleine stad met ruim 9000 inwoners. Beauraing ligt ongeveer twintig kilometer ten zuiden van Dinant en tien kilometer ten oosten van de Franse stad Givet. De stad is een belangrijk bedevaartsoord, waar jaarlijks tot 150.000 pelgrims komen. Volgens getuigenissen zouden vier meisjes en één jongen 80 jaar geleden hier meer dan dertig verschijningen van de Heilige Maagd Maria hebben waargenomen. Beauraing is een uitgestrekte dunbevolkte gemeente. Naast het stadscentrum zelf horen de landelijke deelgemeenten Feschaux, Wiesme, Dion, Baronville, Martouzin-Neuville, Focant, Winenne, Javingue, Wancennes, Pondrôme, Honnay, Felenne, Vonêche en Froidfontaine tot de gemeente. Het brandweerkorps bestaat uit 32 vrijwillige korpsleden. Hiervan zijn er 24 opgeleid tot ambulancier. Het wagenpark bestaat uit een halfzware autopomp, twee zware autopompen, twee watertankwagens, een hoogwerker, een snelle hulpwagen, een materiaalwagen, een dienstbus, een signalisatievoertuig, een terreinwagen en een commandowagen. Voor de spoedeisende medische hulpverlening staan er twee ambulances paraat. De kazerne ligt aan de Rue de Rochefort. Dit is een gewestweg tussen Beauraing en Rochefort.

 

 

• Kazerne Ciney

 

Ciney is een gemeente met ruim 16.000 inwoners en ligt op een hoogte van 286 meter. Op 14 juli 2010 werd Ciney getroffen door een zwaar onweer. De torenspits van de hoofdkerk stortte in en ruim 180 woningen raakten beschadigd. Naast het stadscentrum zelf liggen in de gemeente nog de deelgemeentes Achêne, Braibant, Chevetogne, Conneux, Leignon, Pessoux, Serinchamps en Sovet. Ciney is bekend door het gelijknamige bier, dat er voor het eerst gebrouwen werd en om de veemarkt. Het brandweerkorps bestaat uit 30 vrijwilligers. Ze maken sinds september 2015 gebruik van een nieuwe kazerne op het industrieterrein Biron. Het gebouw bestaat naast een ruime voertuigenhal uit diverse kantoren, sanitaire ruimtes, een sportruimte, een kantine met keuken en een vergaderzaal. De vrijwilligers hebben de beschikking over twee halfzware autopompen, twee watertankwagens, een ladderwagen, een snelle hulpwagen, een signalisatievoertuig, een bosbrandweerwagen, een dienstauto, twee commandowagens en twee ambulances. Het verzorgingsgebied bestaat uit het grondgebied van de gemeenten Ciney, Hamois en Havelange. De ambulances hebben een nog groter inzetgebied. Ze rukken ook uit naar delen van Assesse (zone NaGe), Houyet, Gesves (zone NaGe), Ohey (zone NaGe) en Yvoir.

 

 

• Kazerne Ciney (gesloten)

 

De voormalige brandweerkazerne aan de Rue Walter Soeur in het centrum van Ciney heeft dienst gedaan tot september 2015.

 

 

 

• Kazerne Dinant

 

Dinant is een stad met ruim 13.000 inwoners aan de rivier de Maas. Dinant ligt zo'n 30 kilometer ten zuiden van Namen en ligt ingeklemd tussen de Maas en de rotsachtige bergen. Naast het stadscentrum zelf liggen in de gemeente Dinant nog de deelgemeenten Anseremme, Bouvignes-sur-Meuse, Dréhance, Falmagne, Falmignoul, Foy-Notre-Dame, Furfooz, Lisogne, Sorinnes en Thynes. Bouvignies, Dinant zelf en Anseremme liggen in de vallei van de Maas. De andere dorpjes zijn hoger gelegen, ten oosten van de Maasvallei. De huidige brandweerkazerne is in gebruik sinds 2013. Het gebouw werd oorspronkelijk gebouwd als autobedrijf met showroom en werkplaats. Het gebouw is geheel verbouwd tot brandweerkazerne. Toch is, als men goed kijkt, de oorspronkelijke functie van de kazerne van buitenaf nog te herkennen. Op de kazerne is sinds 2014 de zonale meldkamer gevestigd. Van hieruit wordt alle communicatie om brandweer en ambulance op te roepen en aan te sturen voor de hele zone uitgevoerd. De centralisten zorgen voor informatie en coördineren de radioaansturing tijdens een interventie. Voorheen gebeurde dit decentraal vanuit de lokale brandweerkazernes. De 112-meldingen komen niet op de meldkamer binnen maar op het hulpcentrum 100/112 van de provincie Namen in Jambes. Van daaruit wordt de melding inclusief alle informatie doorgegeven aan de zonale meldkamer waar vervolgens de inzet wordt bepaald. Het wagenpark bestaat uit een snelle lichte autopomp, twee halfzware autopompen, een watertankwagen met 8.000 liter water aan boord, een watertankwagen met 14.000 liter, een ladderwagen, een snelle hulpwagen en een bosbrandtankwagen op Unimog-chassis. Een materiaalwagen, een vrachtwagen met kraan, een spoorwegvoertuig, een duikerswagen, een signalisatievoertuig, diverse dienstauto’s, een haakarmvoertuig, drie reddingsboten op aanhanger en een viertal ambulances maken het plaatje compleet.

 

 

• Kazerne Gedinne

 

Gedinne is een gemeente met ongeveer 4.500 inwoners. Op het grondgebied van de gemeente, op de grens met Frankrijk bevindt zich de Croix Scaille, het hoogste punt van de provincie Namen. Naast Gedinne-centrum liggen in de gemeente nog de deelgemeenten Bourseigne-Neuve, Bourseigne-Vieille, Houdremont, Louette-Saint-Denis, Louette-Saint-Pierre, Malvoisin, Patignies, Rienne, Sart-Custinne, Vencimont en Willerzie. Het brandweerkorps is uitgerust met een lichte autopomp, twee halfzware autopompen, twee watertankwagens van 8.000 liter, een watertankwagen met een inhoud van 15.000 liter, een hoogwerker, een snelle hulpwagen, twee bosbrandweerwagens op Unimog-chassis, een dienstauto en een ambulance.

 

 

• Kazerne Rochefort

 

Rochefort is een stad met ruim 12.000 inwoners en is gelegen aan het riviertje de Lomme. De gemeente bestaat naast Rochefort nog uit de deelgemeenten Ave-et-Auffe, Buissonville, Éprave, Han-sur-Lesse, Jemelle, Lavaux-Sainte-Anne, Lessive, Mont-Gauthier, Villers-sur-Lesse en Wavreille. In de gemeente liggen ook de zeer bekende Grotten van Han in Han-sur-Lesse in de vallei van de gelijknamige rivier. De vrijwilligers hebben een flink wagenpark tot hun beschikking. In de kazerne aan de Rue Sous-le-Château staan niet minder dan twee halfzware autopompen, een tankwagen met 12.500 liter water aan boord, een ladderwagen, een snelle hulpwagen, een bosbrandtankwagen op Unimog-chassis, twee signalisatievoertuigen, twee dienstauto’s een commandowagen en een haakarmvoertuig met diverse containers paraat. Voor de spoedeisende medische hulpverlening kunnen de ambulanciers van het korps gebruik maken van een tweetal ambulances. In 2007 overleed een vrijwillig korpslid tijdens een interventie op het industrieterrein van Rochefort. De brandweer werd opgeroepen voor een schoorsteenbrand in een winkel met landbouwproducten. Door een flashover stonden de winkel en het aanpalende woonhuis onmiddelijk in lichterlaaie.

 

 

• Kazerne Vresse-sur-Semois

 

Vresse-sur-Semois ligt in het hart van de Belgische Ardennen en is een gemeente met ruim 2.500 inwoners. De gemeente heeft een prachtige ligging midden tussen de schitterende heuvelachtige landschappen en afwisselende natuur. De rivier Semois doorkruist de gemeente van oost naar west en stroomt net na Vresse-sur-Semois Frankrijk binnen. Vresse-sur-Semois telt 12 deelgemeenten. De dorpen Bohan, Membre, Vresse, Laforêt, Chairière, Mouzaive en Alle liggen langs de Semois. De dorpjes Bagimont, Pussemange en Sugny liggen in het zuidwesten, nabij de Franse grens. Nafraiture en Orchimont liggen in het noorden. Het is de enige Belgische gemeente waar het Champenois gesproken wordt. Dit is een regionale taal die wordt gesproken in de Franse regio Champagne-Ardennen en dus in Vresse-sur-Semois. De brandweerkazerne ligt aan de Rue de la Ringe in de deelgemeente Alle. Het grondgebied van de gemeente werd tot 1999 van brandweerzorg voorzien door de brandweer van buurgemeente Gedinne. Omdat de gemeente Vresse-sur-Semois echter vond dat de bosbrandbestrijding te wensen overliet in de zeer bosrijke omgeving werd halverwege jaren ’80 een hulpkorps van 15 vrijwilligers opgericht in het dorp Alle dat met name werd ingezet voor de bosbrandbestrijding. Sinds 1999 is het een autonoom korps geworden dat zelfstandig op kan treden. De vrijwilligers hebben ondanks de bescheiden omvang van het korps de beschikking over twee halfzware autopompen, twee watertankwagens met 8.000 liter aan boord, een ladderwagen, twee bosbrandweerwagens, een duikerswagen, een terreinwagen en een reddingsboot op aanhanger. Er staan ook twee ambulances voor de dringende medische hulpverlening in de kazerne paraat. Het kleine korps maakt veelal gebruik van tweedehands voertuigen. Alleen de eerste halfzware autopomp, de duikerswagen, de terreinwagen en één ambulance werden door de gemeente nieuw aangekocht.

 

 

 

 

• Kazerne Yvoir

 

Yvoir is een gemeente met ruim 9000 inwoners en ligt op een hoogte van 180 meter. De gemeente bestaat naast de plaats Yvoir uit de deelgemeenten Dorinne, Durnal, Évrehailles, Godinne, Houx, Mont, Purnode en Spontin. Yvoir is van oudsher een industrieel Maasstadje waar de ontginning en bewerking van stenen (zandsteen, klein graniet) de ijzerindustrie verdrongen hebben. In de tijd van de industrialisatie kende Yvoir gouden tijden. De rivier de Bocq was bij uitstek geschikt voor het aandrijven van allerlei machinerie op waterkracht. Iets wat goed uitkwam met het aanwezige ijzererts. De huizen van de oude rijke fabrieksdirecteuren ziet men nog steeds in het dorp staan. De Maas zorgde voor een gemakkelijke manier om alle goederen te transporteren. In de Maas ligt het Eiland van Yvoir. Dit eiland heeft een oppervlakte van 2,5 ha en wordt gekenmerkt door een dichte bebossing. Het wordt voornamelijk gebruikt voor recreatiedoeleinden. De brandweerkazerne is in gebruik sinds 2012. Het wagenpark bestaat uit twee halfzware autopompen, twee watertankwagens met een inhoud van 8.000 liter, een hoogwerker, een snelle hulpwagen, een materiaalwagen, een karweiwagen, een signalisatievoertuig, een bosbrandweerwagen op Unimog-chassis, een duikerswagen en een commandowagen. De brandweer vervult geen taak binnen de spoedeisende medische hulpverlening. Daarom staat er op de kazerne geen ambulance gestationeerd.

 

 

• Kazerne Yvoir (gesloten)

 

De oude brandweerkazerne van Yvoir is gebruik geweest tot 2012 en lag pal tegen het gemeentehuis aangebouwd.