Provincie Luxembourg (Luxemburg) (Laatste update: 05-09-2016)

 

Sinds 1 januari 2015 is de brandweerzone Luxembourg één van de 34 brandweerzones in België. De brandweerzone is verantwoordelijk voor de brandweerzorg in de 44 gemeenten in de provincie: Arlon, Attert, Aubange, Bastogne, Bertogne, Bertrix, Bouillon, Chiny, Daverdisse, Durbuy, Érezée, Étalle, Fauvillers, Florenville, Gouvy, Habay, Herbeumont, Hotton, Houffalize, La Roche-en-Ardenne, Léglise, Libin, Libramont-Chevigny, Manhay, Marche-en-Famenne, Martelange, Meix-devant-Virton, Messancy, Musson, Nassogne, Neufchâteau, Paliseul, Rendeux, Rouvroy, Sainte-Ode, Saint-Hubert, Saint-Léger, Tellin, Tenneville, Tintigny, Vaux-sur-Sûre, Vielsalm, Virton en Wellin. Het is een gebied met een oppervlakte van 4.440 km² en ruim 271.000 inwoners.

 

De zone heeft 16 kazernes in Arlon, Aubange, Bastogne, Bertrix, Bouillon Erezée, Etalle, Houffalize, Marche-en-Famenne, Neufchâteau Paliseul, Saint-Hubert, Vielsalm, Virton, Florenville en La Roche-en-Ardenne. Binnen de zone zijn 530 vrijwilligers en 170 beroepsmedewerkers actief.

 

District Noord

 

• Kazerne Érezée

 

In het noorden van de provincie Luxembourg ligt de kazerne Erezée. De bestaande kazerne aan de Rue des Combattants is in 2012 compleet gerenoveerd en tevens uitgebreid met een nieuw bouwdeel. Achter de kazerne is gelijktijdig een landingsplaats voor de helikopter van Bra-sur-Lienne in gebruik genomen voorzien van de nodige verlichting en nachtverlichting. Het korps bestaat uit 36 vrijwillige korpsleden. Het wagenpark wordt gevormd door een tweetal halfzware autopompen, twee watertankwagens, een hoogwerker, een snelle-hulpwagen, een signalisatievoertuig, een personeel-/materiaalwagen, een bosbrandweerwagen, een haakarmvoertuig met diverse containers, vier commandowagens, drie terreinwagens en twee ambulances.

 

 

• Kazerne Marche-en-Famenne

 

De kazerne in Marche-en-Famenne ligt in de industriezone van Marche aan de Rue du Parc Industriel. Aan de kazerne is een gemengd korps van 30 beroepsmedewerkers en ook 30 vrijwilligers verbonden. Van de beroepsmedewerkers zijn er op werkdagen tussen 06:00 en 22:00 uur minimaal 6 op de kazerne aanwezig voor de eerste uitruk. Als er meer personeel nodig is worden de vrijwilligers ook opgeroepen. De vrijwilligers verzorgen de eerste uitruk op werkdagen tussen 22:00 en 06.00 uur en in het weekend. Op de momenten dat de uitruk wordt verzorgd door de vrijwilligers zijn er altijd 2 beroepsmedewerkers op de kazerne aanwezig. De kazerne herbergt een omvangrijk wagenpark dat bestaat uit twee lichte autopompen, twee halfzware autopompen, twee watertankwagens, een hoogwerker, een autoladder, twee bosbrandtankwagens, twee snelle-hulpwagens, twee materiaalwagens, vier commandowagens, een dienstbus, drie haakarmvoertuigen, twee terreinwagens, twee dienstauto’s en vier ambulances. De voertuigen staan gestald in de ruime voertuigenhal met een oppervlakte van 1.800 m².

 

 

 

• Kazerne La Roche-en-Ardenne

 

De kazerne in La Roche kan beschikken over 14 vrijwilligers. Ze hebben de beschikking over een halfzware autopomp, een watertankwagen, een bosbrandtankwagen en een terreinwagen.

 

 

• Kazerne Vielsalm

 

De kazerne in Vielsalm ligt aan de Rue de la Clinique. Het korps telt 41 vrijwillige korpsleden en 1 beroepsofficier. Ze hebben de beschikking over twee halfzware autopompen, een watertankwagen, een trekker met watertankoplegger (35.000 liter), een hoogwerker, een snelle-hulpwagen, een materiaalwagen, een bosbrandtankwagen, een bosbrandweerwagen, drie commandowagens, een terreinwagen en twee ambulances.

 

 

District Oost

 

• Kazerne Houffalize

 

De kazerne van Houffalize ligt aan de Rue de Laroche. Het korps bestaat uit 41 vrijwilligers. Ze hebben de beschikking over drie halfzware autopompen, twee watertankwagens, een hoogwerker, een snelle-hulpwagen, een materiaalwagen, twee bosbrandweerwagens, drie terreinwagens, twee commandowagens en een ambulance.

 

 

District West

 

• Kazerne Bouillon

 

Vlakbij de Franse grens, diep verborgen in het Ardense woud, ligt het kleine middeleeuwse stadje Bouillon. De stad is een toeristisch centrum; in de zomer is er veel kampeertoerisme langs de rivier de Semois, die rond de oude stadskern kronkelt. De gemeente bestaat naast Bouillon zelf nog uit de deelgemeenten Bellevaux, Corbion, Dohan, Les Hayons, Noirefontaine, Poupehan, Rochehaut, Sensenruth, Ucimont en Vivy. Daarnaast liggen in de gemeente nog een reeks kleinere dorpen. De brandweerkazerne ligt aan de doorgaande weg tussen het stadscentrum en de gewestweg N89. Deze weg vormt de verbinding tussen Vielsalm en Bouillon. Het wagenpark telt twee halfzware autopompen, twee watertankwagens, een ladderwagen, een bosbrandtankwagen en een bosbrandweerwagen. Daarnaast staan in de kazerne nog een snelle hulpwagen, een materiaalwagen, een signalisatievoertuig, een terreinwagen, drie commandowagens en twee ambulances paraat. Sinds december 2014 is het PIT-voertuig van het ziekenhuis De L'ardenne in Libramont op de kazerne gestationeerd. Deze rukte voorheen uit vanaf het ziekenhuis zelf. Dit Paramedisch Interventieteam is een team dat het midden houdt tussen een ambulance en een mobiel medisch team. Het voertuig wordt bemand door een ambulancier en een verpleegkundige.

 

 

• Kazerne Paliseul

 

De gemeente Paliseul ligt nabij de rivier de Semois en telt ruim 5.000 inwoners. De gemeente bestaat naast het dorp Paliseul nog uit de deelgemeenten Carlsbourg, Fays-les-Veneurs, Framont, Maissin, Nollevaux, Offagne, Opont. Verder liggen in de gemeente nog de dorpen Almache, Beth, Bour. FrĂȘne, Launoy, Merny, Our, Plainevaux en Saint-Eloi. Het korps telt 30 vrijwillige korpsleden en 2 beroepsofficieren. Het wagenpark bestaat uit drie halfzware autopompen, twee watertankwagens met 8.000 liter water aan boord, een watertankwagen met 15.000 liter water aan boord, een hoogwerker en twee bosbrandweerwagens op Unimog-chassis. Een snelle hulpwagen, een materiaalwagen, een dienstbus, een terreinwagen, een commandowagen en twee ambulances maken het plaatje compleet.