Provincie Limburg zone Zuidwest-Limburg (Laatste update: 21-12-2015)

 

Per 1 januari 2015 zijn alle brandweerkorpsen in België overgaan naar regionale hulpverleningszones. De hulpverleningszone Zuid-West Limburg is één van de 34 brandweerzones en bestaat uit de voormalige brandweerkorpsen Hasselt, Heusden-Zolder, Sint-Truiden, Tongeren, Beringen, Tessenderlo en Herk-de-Stad. 

 

De brandweerzone is verantwoordelijk voor de gemeenten Alken, Beringen, Borgloon, Diepenbeek, Gingelom, Halen, Hasselt, Heers, Herk-de-Stad, Herstappe, Heusden-Zolder, Kortessem, Lummen, Nieuwerkerken, Sint-Truiden, Tessenderlo, Tongeren, Wellen en Zonhoven. 

 

• Kazerne Beringen 

 

De kazerne van het korps Beringen op het Nijverheidspark is in 1988 in gebruik genomen. De kazerne heeft een eenvoudig maar functioneel ontwerp uitgevoerd in een sobere industriebouw. Vijf uitrijpoorten geven toegang tot de ruime garage. Het korps van Beringen bestaat uit 59 manschappen en heeft een wagenpark dat bestaat uit 12 voertuigen. Hiermee staat het korps paraat voor de bescherming van het grondgebied van Beringen en de deelgemeenten Beverlo, Koersel en Paal. In het kader van de brandweerhervorming treedt het korps ook op bij branden en verkeersongevallen in de gemeenten Ham (10.000 inwoners) en Lummen (14.000 inwoners). Het korps beschikt aan specialistische taken over duikers, een gaspakkenteam en een hoogtereddingsteam. Het wagenpark bestaat uit twee halfzware autopompen, 2 watertankwagens, een autoladder, een snelle-hulpwagen, een materiaalwagen en een voertuig voor het duikteam. Verder zijn er nog een karweiwagen, een signalisatievoertuig, een tweetal commandowagens en een mobiele commandopost. 

 

 

• Kazerne Borgloon 

 

In 2017 zal een 8e kazerne binnen de zone in Borgloon worden geopend. Onderzoeken toonden aan dat de gemiddelde aanrijdtijd in de regio Wellen-Borgloon-Heers oploopt tot boven de 20 minuten terwijl de voorgestelde normtijd voor zeer dunbevolkte gebieden als deze tussen 16 en 20 minuten zou moeten liggen. De nieuwe kazerne wordt gerealiseerd samen met het nieuwe politiegebouw van de Politiezone Kanton Borgloon en komt op de hoek van de Ervaertstraat en de Guldenbodemlaan. De brandweer van Borgloon zal gaan uitrukken voor meldingen in Borgloon maar ook in de nabijgelegen dorpen van Wellen, Kortessem, Heers en delen van Gingelom en Alken. Het gebouw krijgt een sobere en eenvoudig gedetailleerd ontwerp. Een betonnen skelet met lichte binnenwanden vormt de hoofdstructuur van het gebouw. In 2015 is begonnen met de werving van vrijwilligers die het nieuwe korps zullen gaan vormen. De kandidaten zullen vervolgens een jaar een opleiding volgen bij het Provinciaal Limburgs Opleidings- en Trainingscentrum in Genk. 

 

 

Kazerne Heusden-Zolder

 

De brandweerdienst van Heusden-Zolder is een gewestelijk vrijwilligerskorps van categorie Z. De vrijwilligers worden aangevuld door een kleine kern beroepsbrandweermannen. Naast de hoofdpost in Heusden centrum heeft het korps ook een voorpost in Tessenderlo. De brandweer neemt ook de verantwoordelijke taak op zich in het kader van het dringend ambulancevervoer met drie ambulances waarvan twee in Heusden-Zolder en één op de voorpost Tessenderlo. Het korps heeft 11 beroeps- en 52 vrijwillige brandweermannen in dienst.Het wagenpark bestaat uit een halfzware autopomp, een industriële autopomp, een hoogwerker, een snelle-hulpwagen, een materieelwagen, een schuimbluswagen, een slangenwagen, een voertuig met grootvermogenpomp, een haakarmvoertuig met diverse containers en een voertuig voor het duikteam. Daarnaast beschikt het korps over een drietal voertuigen speciaal voor het bestrijden van bos-/heidebranden, twee dienstbussen, een milieuvoertuig, twee commandowagens, een dienstauto en drie ambulances. 

 

 

• Kazerne Sint-Truiden 

 

De kazerne Sint-Truiden ligt aan de Zepperenweg en is voorzien van onder meer een voertuigenhal met 14 uitrijpoorten, kantoren, een adembeschermingswerkplaats, een opleidingslokaal en een kantine. Het korps bestaat uit 8 beroeps- en 49 vrijwillige korpsleden. Brandweer Sint-Truiden is verantwoordelijk voor interventies op het grondgebied van Sint-Truiden, Nieuwerkerken, Gingelom, Borgloon, delen van Hoepertingen en Rijkel en Heers. Het wagenpark wordt gevormd door een drietal halfzware autopompen, drie watertankwagens, twee autoladders, een snelle-hulpwagen, twee materiaalwagens, een signalisatievoertuig, een personeel-/materiaalwagen, twee dienstbussen en drie commandowagens.

 

 

Kazerne Tessenderlo

 

Tekst volgt spoedig

 

 

Kazerne Tongeren

 

Tekst volgt spoedig