Provincie Limburg zone Noord-Limburg (Laatste update: 10-05-2014)

 

• Kazerne Leopoldsburg

 

De kazerne van Leopoldsburg is in gebruik sinds 1989 en staat op de plaats van het vroegere gemeentemagazijn. Op de begane grond zijn een grote voertuigenhal, werkplaatsen, WC en douches, de persluchtkamer, het magazijn en het bureau van de dienstchef gesitueerd. Op het de eerste verdieping aan de voorzijde is er een radiokamer, een kantoor, en een vergaderzaal te vinden en aan de achterzijde is de ontspanningsruimte en het kledingmagazijn ondergebracht. Vanwege het steeds groeiende wagenpark is de kazerne inmiddels te klein om alle voertuigen in onder te brengen. In 2015 zal de bouw van een nieuwe kazerne aan de Hechtelsesteenweg beginnen. Nu is daar nog de medische dienst van het leger gevestigd. In een eerste fase zal de staf van de brandweer het complex nog delen met de medische dienst, maar ondertussen wordt er een nieuwe loods gebouwd voor de voertuigen. Het terrein is ideaal gelegen voor de brandweer, aan de Hechtelsesteenweg en aan de rand van het centrum.

 

Het korps Leopoldsburg heeft meer dan 60 vrijwillige korpsleden en is onderdeel van de brandweerzone Noord-Limburg waartoe ook de korpsen van Lommel en Bree behoren. Het wagenpark telt drie blusvoertuigen, een watertankwagen, een hoogwerker, drie bosbrandwagens, een snelle-hulpwagen (ook wel bevrijdingswagen genoemd), twee materiaalwagens, een dienstbus en twee commandowagens. Tot het wagenpark horen ook een tweetal ambulances. De ambulancedienst in Leopoldsburg is opgestart op 1 maart 1993 en maakt onderdeel uit van het brandweerkorps. Permanent zijn er twee bemanningsleden voor de ambulance oproepbaar. De ambulanciers draaien mee in een wachtdienst waarbij elke dag wordt verdeeld in 2 diensten (07.00 - 19.00 uur en 19.00 - 07.00 uur). De ambulance staat thuis bij de chauffeur. De chauffeur vertrek met het voertuig om de begeleider op te pikken, die ondertussen de gegevens over de interventie noteert. Op jaarbasis wordt meer dan 1.000 keer een beroep gedaan op de groep ambulanciers (die bestaat uit 19 leden).

 

 

• Kazerne Lommel

 

Brandweer Lommel is één van de drie Y-korpsen in de provincie Limburg naast Hasselt en Genk. Een Y-korps is een gemengd korps. Het bestaat uit een deel beroeps en een deel vrijwilligers. Samen met de korpsen Leopoldsburg en Bree vormt Lommel de brandweerzone Noord-Limburg.

 

Het huidige korps bestaat uit een dertigtal beroeps- en zeventigtal vrijwillige brandweermannen. Het korps heeft een verzorgingsgebied dat zich uitstrekt over de gemeente Lommel, Overpelt, Neerpelt en Harmont-Achel. Dit is een gebied van bijna 23.000 ha waarvan 30% bebost is en waar ruim 72.000 mensen wonen. Op jaarbasis krijgt dit korps ruim 1.100 meldingen te verwerken.

 

Het korps heeft naast de hoofdkazerne in Lommel sinds 2010 een voorpost in Neerpelt. Beide kazernes hebben overdag een beroepsbezetting. Hierbuiten worden de vrijwilligers van huis opgeroepen. De hoofdkazerne werd in gebruik genomen in 1985 en is sindsdien meermaals verbouwd en gemoderniseerd. Het wagenpark bestaat uit een drietal blusvoertuigen, een hoogwerker, een snel hulpverleningsvoertuig, een watertankwagen met 8.000 liter water, een viertal bosbrandweerwagens, 2 haakarmvoertuigen, 2 ambulances en een aantal ondersteunende voertuigen.